18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Holland – odds på hollændernes EM

Hollandsk landsholdsfodbold er på vej tilbage i den rigtige retning, og særligt de flotte Nations League-præstationer, hvor man satte både Frankrig og Tyskland til vægs, vidner om lyse tider. Kan Holland, der spiller alle gruppekampe på hjemmebane i Amsterdam, kæmpe med om medaljerne ved EM i fodbold? Du finder odds, trup og kampe til Hollands EM på denne side.


Odds på Holland

Holland vinder EM: 10,00 – SPIL HER >>*

Topscorer ved EM
Memphis Depay: 24,00 – SPIL HER >>*
Georginho Wijnaldum: 31,00 – SPIL HER >>*

Her er odds på Hollands 1/8-finale:

27. juni 2021
18:00 Holland – Tjekkiet (Budapest): 1,68 – 3,90 – 5,40*

Odds ændrer sig løbende. Sidst opdateret d. 25. juni kl. 14:51


Hollands trup og startopstilling

Truppen (25 mand; ingen afløser udtaget efter van de Beeks afbud):

Målmænd: Tim Krul (Norwich), Maarten Stekelenburg (Ajax), Marco Bizot (AZ)

Forsvarsspillere: Patrick Van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Denzel Dumfries (PSV Eindhoven), Matthijs De Ligt (Juve), Jurrien Timber (Ajax), Joel Veltman (Brighton), Stefan De Vrij (Inter), Owen Wijndal (AZ Alkmaar)

Midtbanefolk: Ryan Gravenberch (Ajax), Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (AZ Alkmaar), Marten de Roon (Atalanta), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Angribere: Steven Berghuis (Feyenoord), Cody Gakpo (PSV Eindhoven), Luuk De Jong (Sevilla; UDE AF EM PGA SKADE 24/6), Donyell Malen (PSV Eindhoven), Memphis Depay (Olympique Lyon), Quinton Promes (Spartak Moskva), Wout Weghorst (Wolfsburg)

Forventet opstilling i 1/8-finale mod Tjekkiet: 3-1-4-2: Stekelenburg – de Vrij, de Ligt, Blind – de Jong – Dumfries, Wijnaldum, de Roon, van Aanholt – Depay, Malen/Weghorst

(Opdatering: Opstilling i 1/8-finale mod Tjekkiet: 3-1-4-2: Stekelenburg – de Vrij, de Ligt, Blind – de Roon – Dumfries, Wijnaldum, de Jong, van Aanholt – Depay, Malen)

Formation: 3-1-4-2 (evt 4-3-3)

Træner: Frank de Boer (2020)

Nøglespillere: Depay, de Jong

Stjerneskud: Wijndal, Malen, Gravenberch

Straffeskytte:
Depay

Frisparksskytte: Depay

Ude af EM: Luuk de Jong

Misser EM: van Dijk, Fosu-Mensah, Cillesen, van de Beek


Hollands EM chancer: Masser af talent, men skader i defensiven

Landstræner de Boer har et overflødighedshorn af talent til rådighed, og Holland kan udspille selv de allerbedste – bare spørg Frankrig og Tyskland. Men det kan også gå galt mod gode kontrahold (bare spørg Tyrkiet). Der er skadesproblemer i defensiven, og spørgsmålet er om den stærke offensiv kan score nok til at opveje hvad der indkasseres. Gruppemodstanderne ser dog overkommelige ud, og Oranje har hjemmebane i alle tre puljekampe. En førsteplads giver en 1/8-finale i Budapest mod nr 3 fra pulje D, E eller F. Men det kan også blive svært nok. Det kan blive fx Tjekkiet eller Polen eller endda Frankrig/Tyskland/Portugal.


Holdanalyse af Holland

Den traditionsrige fodboldnation havde en grum krise fra 2014 (efter bronze ved VM) til 2018 hvor både EM-2016 og VM-2018 fandt sted uden deltagelse af Holland (eller Nederlandene som det officielt hedder). Så kom Ronald Koeman til og førte et talentfuldt hold til sejr i Nations League-gruppespillet i efteråret 2018 (foran selveste Frankrig og Tyskland) samt sølv ved NL-slutrunden i sommeren 2019. Samme efterår kom EM-kvalifikationen i hus via gruppeandenplads efter Tyskland (en sejr til hver i de indbyrdes opgør).

I sommeren 2020 smuttede Koeman til Barcelona, og efter to kampe med interim-træner overgik Oranje-ansvaret til en anden tidligere Ajax-storspiller og -træner: Frank de Boer. Han kiksede som træner i Inter og Crystal Palace, men havde gjort det godt som ansvarlig i Ajax, og med sin boldsiddelsesglade spillestil virkede han som et godt match for det hollandske landshold. Det blev 1-1 hjemme mod Spanien i en træningskamp, og de Boer førte Het Elftal til en andenplads i Nations League-gruppespillet (efter Italien).

I de første par kampe brugte de Boer en 3-1-4-2-formation, siden har det mest været 4-2-3-1 eller 4-3-3, men hans udtalelser tyder på at han klart foretrækker 3-1-4-2, så det kan meget vel blive EM-formationen.

Trods gode resultater lukkede de Boers landshold mål ind i fem ud af seks efterårskampe, og VM-kvalifikationen i marts i år åbnede med en slem dukkert. 4-2 tabte Holland i Tyrkiet. De efterfølgende nemme sejre mod Letland og Gibraltar har næppe dulmet skuffelsen ret meget. Oranje havde bolden meget mod tyrkerne, men var skrøbelige mod kontraløb.

Træningskampe før EM:
2/6 mod (svækket) Skotland: 2-2. Holland i en 3-5-2-formation med Depay (2 mål) og Weghorst i front.
6/6 mod Georgien: 3-0 (Depay/straffe, Weghorst, Gravenberch). Holland i 3-1-4-2. Blind fik 45 min. Stekelenburg 90 min.

EM-kampe:
13/6 mod Ukraine: 3-2-sejr. Holland i 3-1-4-2 uden skadede de Ligt. Højt og intenst presspil og fortjent sejr, trods defensive problemer.
17/6 mod Østrig: 2-0-sejr. Burde have været større.
21/6 mod Nordmakedonien: 3-0-sejr.
27/6 1/8-finale mod Tjekkiet: 0-2-tab. Tung 1H, nok præget af varmen. Ikke ret meget bevægelse. de Ligt udvist i beg af 2H.

Skadesproblemer i defensiven

De defensive problemer hænger bl.a. sammen med fraværet af van Dijk, Liverpool-mestermidterforsvareren der blev alvorligt knæskadet i oktober og ikke når at blive klar til EM.

I hans fravær har den foretrukne venstre-midterforsvarer været Daley Blind. Erfaren og med fint overblik, men langsom og slet ikke med van Dijks indgrebsautoritet og styrke i luftspillet. Blind døjer i øvrigt OGSÅ med en skade (ankel), pådraget mod Gibraltar i marts. Han har været ude siden, men er dog med i den hollandske trup. Der håbes, med andre ord. OPDATERING: Blind fik 45 min i 6/6-træningskampen mod Georgien.

Et bedre valg ville måske være Man Citys målfarlige Aké (der lige som Blind kan spille både back og midterforsvar). Han har dog – bl.a. pga en skade der holdt ham ude december-marts – fået meget lidt spilletid for City dette forår.

Måske burde de Boer hive Sven Botman op fra U21-holdet (efter de unges EM i slutmaj/startjuni). Den 21-årige Lille-kæmpe (nylig fransk mester) mangler noget speed på de første meter, men er solid og rolig med bolden. Botman er ikke med i EM-truppen, men han eller en anden kan hives ind hvis Blind ikke bliver klar.

Det ser bedre ud i højre side af midterforsvaret hvor starteren som udgangspunkt er de Ligt (blot 21 år, men med snart fire sæsoner på topplan i Ajax og Juventus), med ligeledes dygtige de Vrij fra Inter klar til at tage en tørn når nødvendigt. De to er så kompetente at det virker oplagt at spille med dem begge; med de Ligt til venstre, evt i et tremands-midterforsvar.

Opdatering: de Ligt missede sidste træningskamp, mod Georgien 6/6, pga en lyskenskade.

Den blot 19-årige Timber fra Ajax (kan også udfylde en højreback) er også med i truppen og kan meget vel få en startplads hvis Blind ikke kan spille (hvormed de Ligt flyttes til venstre), mens den hurtige Mainz-mand St. Juste (stærkt forår) blev skilt fra da brutto blev til netto.

I målet er der også skadesproblemer. Førstevalg Cillesen blev lårskadet i november, vendte tilbage i februar – men blev påny skadet, denne gang i et knæ, kort før marts-landskampen mod Tyrkiet. Det kostede ham yderligere en måned på sidelinjen. Han præsterede nogle fine redninger da han i start-maj gjorde comeback for Valencia mod Barcelona, men der må være nervøsitet i den hollandske lejr: Holder Cillesen sig skadesfri op til og under EM? OPDATERING start-juni: Cillesen har pådraget sig corona-virus og går derfor glip af EM. Indkaldt er i stedet Marco Bizot fra AZ (1 landskamp).

Dermed står startvalget mellem to veteraner: Den 38-årige Ajax-reserve Steekelenburg (dog Ajax-starter siden førstemand Onana i januar fik et års karantæne for doping) og Krul fra Championship-klubben Norwich. I en alder af 33 år står Krul kun noteret for 15 landskampe. Med andre ord: Erfarne folk, men topklasse har de ikke.

På venstreback/venstre wingback har Holland, ud over Blind og Aké, rutinerede van Aanholt fra Crystal Palace samt 21-årige Wijndal fra AZ. Begge små og kvikfodede. Sidstnævnte talent ser ud til at være de Boers foretrukne. Unge Bakker fra PSG er hurtig og boldsikker, men spiller ikke ret meget i Paris og virker hæmmet når han gør. Neymar og Mbappé fylder nok for meget på den kant for en knøs på 20. Hvorom alting er: Bakker er ikke med i truppen.

Til højre er der også diverse muligheder. Leverkusens lynhurtige Fosu-Mensah blev korsbåndsskadet i  februar og bliver ikke klar til EM, men var nok alligevel et stykke fra hierakitoppen. Det mest brugte under de Boer har været PSV-back Dumfries, men der er også erfarne Veltman fra Brighton. Derimod er Hateboer fra Atalanta, Tete fra Fulham, samt Karsdorp fra Roma ikke med i truppen.

Super-midtbane

Midtbanen fås næppe meget bedre: Barcelonas dybtliggende spilfordeler og bolderobrer de Frenkie Jong, Liverpools målfarlige Wijnaldum og Ajax-dynamo Klaassen. De to sidstnævnte er stærke boks til boks-folk, gode spilfordelere, men også gode bolderobrere. De kan begge udfylde en 10’er-rolle såvel som en 8’er-rolle. Ja, det kan de Jong såmænd også.

Dertil kommer Atalantas defensiv-midtbanemand de Roon og Manchester Uniteds mere offensive van den Beek (der dog ikke spiller ret meget på Old Trafford). Alt i alt må hollænderne siges at være velekviperede på midten af banen.

Midtbane-kontingentet rummer desuden 19-årige Gravenberch fra Ajax (stor og stærk, men også teknisk dygtig) og 23-årige Koopmeiners fra AZ.

Opdatering 8/6: van de Beek misser EM pga en skade. Ingen afløser udtaget.

Målfarlige fløje

Den største stjerne er Memphis Depay der til dagligt viser storslået teknik i franske Lyon. Han kan ligge til venstre eller helt i front. (I så fald som ”falsk” nier; han kan ikke lade være med at deltage i det opbyggende spil og er en dygtig oplægger.)

Skal der bruges en decideret centreforward, alene eller som del af et tomandsangreb sammen med Depay, står valget nok ellem Luuk de Jong og Weghorst. de Jong har været den foretrukne selv om han ikke er fast starter i Sevilla. Wolfsburg-fyrtårnet Weghorst fik en enkelt indskiftning af de Boer i november, men trods en fremragende sæson i den tyske Bundesliga var han ikke med i martstruppen. Men han fortsatte målslugningen i Folkevognsbyen og nåede med i EM-truppen.

Ligger Depay alene i front, er de Boers foretrukne venstrefløj 22-årige Malen der scorer mange mål for PSV (han er højrebenet og skærer gerne ind i banen). Ryan Babel har i mange år været en del af landsholdstruppen, men den 34-årige er mest indskifter i Galatasaray og er udeladt af EM-truppen.

Til højre var hurtige og arbejdssomme Bergwijn nr 1 i efteråret, men han mistede sin stamplads i Tottenham, og det har på landsholdet givet muligheden til Feyenoords flittigt scorende Berghuis. Han er venstrebenet, dvs at han som Malen i den anden side gerne skærer ind banen for at afslutte.

Der er også erfarne og kvikke Quincy Promes der kan ligge i begge sider. Med i truppen er desuden talentfulde Gakpo fra PSV (han kan også agere frontangriber). Førnævnte Bergwijn blev derimod skilt fra da brutto blev til netto.

Og hvad med Arjen Robben? Fløjfænomenet med den fantastiske karriere (i bl.a. Chelsea, Real og Bayern), stoppede på landsholdet i 2017, men i en alder af 37 viser han fin form for Groningen, og han meldte at han var parat hvis landstræneren ringede. de Boer valgte dog at se bort fra Robben. Med er heller ikke Justin Kluivert, 22-årig søn af den gamle storspiller Patrick Kluivert. Justin er ellers en lynhurtig og driblestærk fløj, men han er ikke fast starter i Leipzig. Topnivauet er højt, men ofte er han dårlig.


Historien om Holland ved EM i fodbold

Oranje har ni EM-slutrunder i bagagen, inkl 1988-turneringen i Tyskland hvor guldmedaljen blev vundet på smukkeste vis. Gullit, Rijkard, van Basten, Koeman & Co slog værterne i semifinalen med 1-2 og i finalen Sovjet med 2-0.

Sovjet havde ellers vundet den indbyrdes kamp i indledende gruppespil, men her havde Oranje-landstræner Oranje Michels tilladt sig at startspare van Basten. Milan-angriberen var med fra start i Hollands fire resterende opgør ved slutrunden og blev EM-topscorer med fem kasser. Hattrick mod England, et mål mod Tyskland og så gudemålet i finalen: helflugter fra højre side af feltet, tæt på baglinjen.

Holland vandt også medalje i 1976: bronze, og er desuden noteret for en delt tredjeplads i 1992, 2000 og 2004. I de tre sidstnævnte blev der ikke spillet bronzekamp. 1992 er særligt interessant fordi Holland tabte en legendarisk semifinale mod de senere vindere fra Danmark. van Basten scorede i indledende kamps 2-2-resultat, men havde derudover en skidt dag. Et uheldigt sammenstød med DK-venstreback Henrik Andersen udløste en grim knæskade til danskeren, og i straffesparkskonkurrencen var van Basten den eneste ud af i alt 10 skytter, fem hollænder og fem danskere, der brændte. Peter Schmeichel formåede at psyke den ellers iskolde hollænder.

Efter semifinalerne i 2000 (på hjemmebane og med Patrick Kluivert og Frank de Boer, den nuværende landstræner) og 2004 (Nistelrooy), er det gået gradvist nedad med de hollandske EM-resultater. Kvartfinale i 2008, gruppespil i 2012 og kikset kvalifikation i 2016.


Læs om andre deltagere ved EM i fodbold