18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Holland – odds på hollændernes EM

Hollandsk landsholdsfodbold er på vej tilbage i den rigtige retning, og særligt de flotte Nations League-præstationer, hvor man satte både Frankrig og Tyskland til vægs, vidner om lyse tider. Kan Holland, der spiller alle gruppekampe på hjemmebane i Amsterdam, kæmpe med om medaljerne ved EM i fodbold? Du finder odds, trup og kampe til Hollands EM på denne side.


Holland vinder EM: 12,00 – SPIL HER >>*

Topscorer ved EM
Memphis Depay: 16,00 – SPIL HER >>*
Georginho Wijnaldum: 111,00 – SPIL HER >>*

Holland vinder gruppe C: 1,37 – SPIL HER >>*

Her er odds på Hollands tre gruppekampe:

13. juni 2021
21:00 Holland – Ukraine (Amsterdam): 1,55 – 3,90 – 6,25*
17. juni 2021
21:00 Holland – Østrig (Amsterdam): TBA – TBA – TBA*
21. juni 2021
18:00 Nordmakedonien – Holland (Amsterdam): TBA – TBA – TBA*

Holland regnes som klare favorit til at vinde førsterundekampen mod Ukraine og i øvrigt også til at toppe en forholdsvis svag Gruppe C. Hollænderne er forsvarssvækkede, men har hjemmebane i alle tre gruppekampe, og modstanderne ser overkommelige ud. Pas dog på: Favoritdrab kan lure…

Odds ændrer sig løbende. Sidst opdateret d. 6. maj kl. 15:25 (kampodds), d. 6. maj kl. 15:25 (gruppevinder) og d. 6. maj kl. 15:25 (vinder + topscorer).

Hollands trup og startopstilling

Bruttotrup udtaget 14. maj. Nettotrup udtages senest 1. juni.

Forventet opstilling: Cillesen – Dumfries, de Ligt, Blind, Wijndal – Wijnaldum, de Jong, Klaassen – Berghuis, Depay, Malen

Formation: 4-3-3

Træner: Frank de Boer (2020)

Nøglespillere: Depay, Cillesen, de Jong

Stjerneskud: Wijndal, Malen

Straffeskytte:
Depay

Frisparksskytte: Depay

Skader/tvivl: Blind, Cillesen, Aké

Misser EM: van Dijk, Fosu-Mensah

Hollands EM chancer: Masser af talent, men skader i defensiven

Landstræner de Boer har et overflødighedshorn af talent til rådighed, og Holland kan udspille selv de allerbedste – bare spørg Frankrig og Tyskland. Men det kan også gå galt mod gode kontrahold (bare spørg Tyrkiet). Der er skadesproblemer i defensiven, og spørgsmålet er om den stærke offensiv kan score nok til at opveje hvad der indkasseres. Gruppemodstanderne ser dog overkommelige ud, og Oranje har hjemmebane i alle tre puljekampe. En førsteplads giver en 1/8-finale i Budapest mod nr 3 fra pulje D, E eller F. Men det kan også blive svært nok. Det kan blive fx Tjekkiet eller Polen eller endda Frankrig/Tyskland/Portugal.

Holdanalyse af Holland

Den traditionsrige fodboldnation havde en grum krise fra 2014 (efter bronze ved VM) til 2018 hvor både EM-2016 og VM-2018 fandt sted uden deltagelse af Holland (eller Nederlandene som det officielt hedder). Så kom Ronald Koeman til og førte et talentfuldt hold til sejr i Nations League-gruppespillet i efteråret 2018 (foran selveste Frankrig og Tyskland) samt sølv ved NL-slutrunden i sommeren 2019. Samme efterår kom EM-kvalifikationen i hus via gruppeandenplads efter Tyskland (en sejr til hver i de indbyrdes opgør).

I sommeren 2020 smuttede Koeman til Barcelona, og efter to kampe med interim-træner overgik Oranje-ansvaret til en anden tidligere Ajax-storspiller og -træner: Frank de Boer. Han kiksede som træner i Inter og Crystal Palace, men havde gjort det godt som ansvarlig i Ajax, og med sin boldsiddelsesglade spillestil virkede han som et godt match for det hollandske landshold. Det blev 1-1 hjemme mod Spanien i en træningskamp, og de Boer førte Het Elftal til en andenplads i Nations League-gruppespillet (efter Italien).

I de første par kampe brugte de Boer en 3-1-4-2-formation, men siden har det været 4-2-3-1 eller 4-3-3.

Trods gode resultater lukkede de Boers landshold mål ind i fem ud af seks efterårskampe, og VM-kvalifikationen i marts i år åbnede med en slem dukkert. 4-2 tabte Holland i Tyrkiet. De efterfølgende nemme sejre mod Letland og Gibraltar har næppe dulmet skuffelsen ret meget. Oranje havde bolden meget mod tyrkerne, men var skrøbelige mod kontraløb.


Skadesproblemer i defensiven

De defensive problemer hænger bl.a. sammen med fraværet af van Dijk, Liverpool-mestermidterforsvareren der blev alvorligt knæskadet i oktober, og som ikke når at blive klar til EM.

I hans fravær har den foretrukne venstre-midterforsvarer været Daley Blind. Erfaren og med fint overblik, men langsom og slet ikke med van Dijks indgrebsautoritet og styrke i luftspillet. Blind døjer i øvrigt OGSÅ med en skade, pådraget mod Gibraltar i marts. Han har været ude siden, men er dog med i den hollandske bruttotrup. Der håbes, med andre ord.

Et bedre valg ville måske være Man Citys målfarlige Aké (der lige som Blind kan spille både back og midterforsvar). Han har dog – bl.a. pga en skade der holdt ham ud december-marts – fået meget lidt spilletid for City dette forår. Måske skulle de Boer hive Sven Botman op fra U21-holdet (efter de unges EM i slutmaj/startjuni). Den 21-årige Lille-kæmpe er solid og rolig med bolden. Mangler dog noget speed på de første meter.

Det ser bedre ud i højre side af midterforsvaret hvor starteren som udgangspunkt er de Ligt (blot 21 år, men med snart fire sæsoner på topplan i Ajax og Juventus), med ligeledes dygtige de Vrij fra Inter klar til at tage en tørn når nødvendigt. Med i bruttotruppen er desuden den hurtige Mainz-mand St. Juste (stærkt forår) og den blot 19-årige Timber fra Ajax (begge kan også udfylde en højreback).

I målet er der også skadesproblemer. Førstevalg Cillesen blev lårskadet i november, vendte tilbage i februar – men blev påny skadet, denne gang i et knæ, kort før marts-landskampen mod Tyrkiet. Det kostede ham yderligere en måned på sidelinjen. Han præsterede nogle fine redninger da han i start-maj gjorde comeback for Valencia mod Barcelona, men der må være nervøsitet i den hollandske lejr: Holder Cillesen sig skadesfri op til og under EM?

Skulle Cillesen ikke kunne spille, står valget mellem to veteraner: Den 38-årige Ajax-reserve Steekelenburg (dog Ajax-starter siden førstemand Onana i januar fik et års karantæne for doping) og Krul fra Championship-klubben Norwich. I en alder af 33 år står Krul kun noteret for 15 landskampe. Med andre ord: Cillesens reserver er erfarne folk, men topklasse har de ikke.

På venstreback har Holland, ud over Blind og Aké, rutinerede van Aanholt fra Crystal Palace samt 21-årige Wijndal fra AZ. Begge små og kvikfodede. Sidstnævnte talent ser ud til at være de Boers foretrukne, men det kan ændre sig.

På højreback er der også diverse muligheder. Leverkusens lynhurtige Fosu-Mensah blev korsbåndsskadet i  februar og bliver ikke klar til EM, men var nok alligevel et stykke fra hierakitoppen. Det mest brugte under de Boer har været PSV-back Dumfries, men der er også Hateboer fra Atalanta, Tete fra Fulham, Karsdorp fra Roma og erfarne Veltman fra Brighton. Unge Bakker fra PSG er hurtig og boldsikker, men spiller ikke ret meget i Paris og virker hæmmet når han gør. Neymar og Mbappé fylder nok for meget på den kant for en knøs på 20. Hvorom alting er: Bakker er ikke med i bruttotruppen.


Super-midtbane

Midtbanen fås næppe meget bedre: Barcelonas dybtliggende spilfordeler og bolderobrer de Frenkie Jong, Liverpools målfarlige Wijnaldum og Ajax-dynamo Klaassen. De to sidstnævnte er stærke boks til boks-folk, gode spilfordelere, men også gode bolderobrere. De kan begge udfylde en 10’er-rolle såvel som en 8’er-rolle. Ja, det kan de Jong såmænd også.

Dertil kommer Atalantas defensiv-midtbanemand de Roon og Manchester Uniteds mere offensive van den Beek (der dog ikke spiller ret meget på Old Trafford). Alt i alt må hollænderne siges at være velekviperede på midten af banen.

Bruttotruppen rummer desuden Gravenberch fra Ajax, Koopmeiners fra AZ og Vilhena fra Krasnodar.


Målfarlige fløje

Den største stjerne er Memphis Depay der til dagligt viser storslået teknik i franske Lyon. Han kan ligge til venstre eller helt i front. (I så fald som ”falsk” nier; han kan ikke lade være med at deltage i det opbyggende spil og er en dygtig oplægger.)

Skal der bruges en decideret centreforward, er Luuk de Jong nok den foretrukne selv om han ikke er fast starter i Sevilla. Wolfsburg-fyrtårnet Weghorst har kun fået en enkelt indskiftning af de Boer (i november); trods en fremragende sæson i den tyske Bundesliga var han ikke med i martstruppen. Men fortsætter han målslugningen i Folkevognsbyen, kan han blive svær at overse. Han er i hvert fald med i EM-bruttotruppen.

Ligger Depay i front, er de Boers foretrukne venstrefløj 22-årige Malen der scorer mange mål for PSV (han er højrebenet og skærer gerne ind i banen). Ryan Babel har i mange år været en del af landsholdstruppen, men den 34-årige er mest indskifter i Galatasaray og er udeladt af EM-bruttotruppen.

Til højre var hurtige og arbejdssomme Bergwijn nr 1 i efteråret, men han har mistet sin stamplads i Tottenham, og det har på landsholdet givet muligheden til Feyenoords flittigt scorende Berghuis. Han er venstrebenet, dvs at han som Malen i den anden side gerne skærer ind banen for at afslutte.

Der er også erfarne og kvikke Quincy Promes der kan ligge i begge sider. Med i bruttotruppen er desuden talentfulde Gakpo fra PSV (han kan også agere frontangriber) samt El Ghazi fra Aston Villa.

Og hvad med Arjen Robben? Fløjfænomenet med den fantastiske karriere (i bl.a. Chelsea, Real og Bayern), stoppede på landsholdet i 2017, men i en alder af 37 viser han fin form for Groningen, og han meldte kort før brutto-truptagelsen at han var parat hvis landstræneren ringede. de Boer valgte dog at se bort fra Robben.

Historien om Holland ved EM i fodbold

Oranje har ni EM-slutrunder i bagagen, inkl 1988-turneringen i Tyskland hvor guldmedaljen blev vundet på smukkeste vis. Gullit, Rijkard, van Basten, Koeman & Co slog værterne i semifinalen med 1-2 og i finalen Sovjet med 2-0.

Sovjet havde ellers vundet den indbyrdes kamp i indledende gruppespil, men her havde Oranje-landstræner Oranje Michels tilladt sig at startspare van Basten. Milan-angriberen var med fra start i Hollands fire resterende opgør ved slutrunden og blev EM-topscorer med fem kasser. Hattrick mod England, et mål mod Tyskland og så gudemålet i finalen: helflugter fra højre side af feltet, tæt på baglinjen.

Holland vandt også medalje i 1976: bronze, og er desuden noteret for en delt tredjeplads i 1992, 2000 og 2004. I de tre sidstnævnte blev der ikke spillet bronzekamp. 1992 er særligt interessant fordi Holland tabte en legendarisk semifinale mod de senere vindere fra Danmark. van Basten scorede i indledende kamps 2-2-resultat, men havde derudover en skidt dag. Et uheldigt sammenstød med DK-venstreback Henrik Andersen udløste en grim knæskade til danskeren, og i straffesparkskonkurrencen var van Basten den eneste ud af i alt 10 skytter, fem hollænder og fem danskere, der brændte. Peter Schmeichel formåede at psyke den ellers iskolde hollænder.

Efter semifinalerne i 2000 (på hjemmebane og med Patrick Kluivert og Frank de Boer, den nuværende landstræner) og 2004 (Nistelrooy), er det gået gradvist nedad med de hollandske EM-resultater. Kvartfinale i 2008, gruppespil i 2012 og kikset kvalifikation i 2016.


Læs om andre deltagere ved EM i fodbold