18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

VM stadioner

VM stadions: Oaser bygget med blod, sved og tårer

Absurditeterne skreg til himlen da Qatar i 2010 fik tildelt værtsskabet for 2022-verdensmesterskaberne i fodbold. VM-historiens første arabiske arrangør har i sagens natur meget mere sand end græs, men det er også det mindste VM-værtsland nogensinde med under tre millioner indbyggere på 11.500 kvadratkilometer (Sjælland og Fyn lagt sammen, sådan cirka), og der var ingen VM-brugbare stadioner i 2010.

Qatar har desuden 40-50 grader i skyggen i juni/juli hvor slutrunden normalt spilles, men det problem løste FIFA ved at flytte slutrunden til november/december. Stadig lunt, 23-30 grader, men ikke skoldhedt.

Hvad angår problemet med at gøre så lille et land klart til så stor en begivenhed, 64 kampe og  forventeligt halvanden million fodboldturister, har Qatar været i sving de seneste 12 år med at bygge veje, hoteller, metro og sågar en helt ny by (Lusail City). Samt VM stadioner. Syv nye plus eet der blev udbygget. I alt otte VM 2022 stationer.

De oprindelige stadion-planer (hen ad vejen blev de ændret) blev tegnet af Albert Speer, søn af Adolf Hitlers chefarkitekt og rustningsminister. En ironisk detalje når man ser på Qatars brutalitet i VM-forberedelserne.

Den samlede pekuniære VM-udgift anslås at overstige 220 milliarder dollars. Om ikke et greb i lommen, så absolut muligt for det olierige kongedømme. Men dertil kommer de menneskelige omkostninger. Qatar er vant til at importere udlændinge til at udføre alskens arbejde; i 2010 var der cirka en million immigrant-arbejdere i en befolkning på i alt 1,6 millioner. Nu er der cirka 2,8 mio indbyggere hvoraf 2,2 mio er udlændinge.

Mange af disse har arbejdet på VM-projekter uden tilstrækkelig sikkerhed, og mange har mistet livet. I perioden 2011-2020 mindst 6.500 døde fra Indien, Pakistan, Bangladesh, Nepal og Sri Lanka, ifølge de pågældende lande, hvortil kommer et ukendt antal omkomne fra andre lande.

Læs vores liste over de 10 største stadioner i verden her.

Hvor spilles VM 2022? Liste over de otte VM stadioner

Kampene ved VM i fodbold afvikles på de nævnte stadioner herunder.

 • Lusail Iconic Stadium (80.000) i Lusail
 • Al Bayt Stadium (60.000) i Al Khor
 • Stadium 974 (40.000) i Doha
 • Al Thumama Stadium (40.000) i Doha
 • Khalifa International Stadium (40.000) i Al Rayyan
 • Education City Stadium (45.350) i Al Rayyan
 • Ahmad bin Ali Stadium (44.740) i Al Rayyan
 • Al Janoub Stadium (40.000) i Al Wakrah

Læs om VM-bolden, der anvendes ved slutrunden.

Danmark skal spille på disse VM-stadioner

Danmark skal spille gruppekampe på tre forskellige stadioner i tre forskellige byer:

 • Education Stadium i Al Rayyan lægger græs til kampen mod Tunesien den 22. november.
 • Stadium 974 i Doha huser opgøret mod Frankrig den 26. november.
 • Al Janoub Stadium i Al Wakrah er vært for dysten mod Australien den 30. november.

Hvis danskerne går videre som gruppevindere, spilles deres ottendedelsfinale på Al Thumama Stadium i Doha, kvartfinale og semifinale på Al Bayt Stadium i Al Khor.

Går danskerne videre som gruppetoere, spilles ottendedelsfinalen på Ahmad bin Ali Stadium i Al Rayyan, kvartfinale og semifinale på Lusail Iconic Stadium i Lusail.

Finalen spilles på Lusail Iconic Stadium, bronzekampen på Khalifa International Stadium.

VM stadioner og deres kampe

Hvem spiller hvor og hvornår?

Lusail Iconic Stadium (80.000) i Lusail

VM-finalen skal spilles på dette stadion i den nybyggede by Lusail ved kysten 23 km nord for Qatars hovedstad Doha. En metro forbinder de to byer.

Lusail Iconic Stadium er spritnyt. Udefra, i profil, ligner stadion en kæmpeudgave af (skroget af) en dhow, en traditionel arabisk sejlbåd som kan ses i vandet cirka en kilometer fra fodboldbanen, og en naturlig inspiration for arkitekten; Fosters & Partners (stiftet af verdensberømte Norman Foster) der også stod for ombygningen af Wembley.

Lusail Iconic Stadium
Lusail Iconic Stadium Foto: Bildbyrån


Andetsteds i Lusail City ligger Lusail Sports Arena der i 2015 var vært for VM i håndbold for mænd. I modsætning til Sports Arena er Iconic Stadium ikke overdækket, og det kan blive temmelig varmt (cirka 30 grader) i Qatar i november og start-december hvor dette stadion lægger græs til seks gruppekampe. Men som Qatars syv andre VM-stadioner, skal Lusail Iconic Stadium, inkl bane og tilskuerpladser, nedkøles af solcelle-drevet air condition. Spørgsmålet er dog hvor meget det virker i praksis på et stort udendørs areal.

I alt 10 VM-kampe spilles her. Ud over finalen er det bl.a. storkampen i Gruppe H mellem Portugal og Uruguay.

DatoKamp
22. novemberArgentinaSaudi-Arabien (Gruppe C)
24. novemberBrasilienSerbien (Gruppe G)
26. novemberArgentina – Mexico (Gruppe C)
28. novemberPortugalUruguay (Gruppe H)
30. novemberSaudi-Arabien – Mexico (Gruppe C)
02. decemberCameroun – Brasilien (Gruppe G)
06. decemberOttendedelsfinale H1 – G2
09. decemberKvartfinale A1/B2 – C1-D2
13. decemberSemifinale A1/B2/C1/D2 – E1/F2/G1/H2
18. decemberFinale

Al Bayt Stadium (60.000) i Al Khor

Det ligner et gigantisk telt, og bayt al sha’ar, det traditionelle nomadetelt brugt i den arabiske golf-region, er da også inspirationen bag Al Bayt Stadium.

Stadion ligger i Al Khor, en kystby 50 kilometer nord for hovedstaden Doha. Busser forbinder de to byer.

Telttemaet til trods er der græs, ikke sand, på banen. Men de øvre ”teltfolder” dækker tilskuerpladserne, og et tag kan rulles ud og gøre fodboldbanen fuldstændigt indendørs. Dette gør Al Bayt Stadium noget nemmere og billigere at køle ned med den solcelle-drevne air condition som VM-arrangørerne har tænkt sig at bruge på alle slutrundens stadioner.

Al Bayt Stadium
Al Bayt Stadium Foto: Bildbyrån

Al Bayt Stadium er bygget med henblik på VM og har plads til 60.000 tilskuere; slutrundens næststørste kapacitet. Efter VM ombygges det til 32.000 pladser.

Et smukt design. Midt i beundringen bør der dog også være plads til at tænke på de immigrant-arbejdere der er omkommet under konstruktionen af Qatars VM-stadioner. Som indiske Jaleshwar Prasad, en 48-årig stål-arbejder der døde 30. april 2016 mens han deltog i bygningen af Al Bayt Stadium.

I alt ni VM-kampe spilles på Al Bayt Stadium, inkl stormagtsbraget i Gruppe E mellem Spanien og Tyskland:

DatoKamp
20. novemberQatar – Ecuador (Gruppe A)
23. november MarokkoKroatien (Gruppe F)
25. novemberEnglandUSA (Gruppe B)
27. novemberSpanienTyskland (Gruppe E)
29. novemberHolland – Qatar (Gruppe A)
01. decemberCosta Rica – Tyskland (Gruppe E)
04. decemberOttendedelsfinale B1 – A2
10. decemberKvartfinale B1/A2 – D1/C2
14. december semifinaleB1/A2/D1/C2 – F1/E2/H1/G2

Stadium 974 (40.000) i Doha

974. Så mange shipping-containere blev brugt til at bygge dette midlertidige stadion med plads til 40.000 tilskuere.

Hvor de øvrige VM-stadioner i Qatar har et smukt design der får dem til ligne fx et sejl eller et telt, er tanken bag Stadium 974 mindre æstetisk, mere fokuseret på bæredygtighed.

Det er nemlig VM-historiens første fuldt ud genbrugsbare stadion. Det åbnede i november 2021, hvor det lagde græs til åbningskampen i Arab Cup, og rives ned efter VM-slutrunden i december i år hvor modulerne sendes til andre lokationer i Qatar samt til U-lande.

Selv om Stadium 974 har mindre fokus på æstetik, har det til fælles med de øvrige VM-stadioner at det hylder lokalområdets historie og traditioner. Det ligger ved Dohas havn, og container-conceptet og navnet er en hyldest til byens status som handelsknudepunkt. 974 er i øvrigt også Qatars internationale telefonkode.

Stadium 974
Stadium 974 Foto: Bildbyrån

Hvad bæredygtighed angår, er det dog tvivlsomt om VM-arrangørernes ambitiøse air condition-projekt kommer til at virke efter planen. Som Qatars syv andre VM-stadioner skal Stadium 974 nedkøles af solcelle-drevet air condition. Spørgsmålet er bare hvor meget det virker i praksis; bane og tilskuerpladser er udendørs på Stadium 974.

Syv VM-kampe skal spilles på Stadium 974, inkl Danmarks Gruppe D-opgør mod de franske verdensmestre:

DatoKamp
22. novemberMexico – Polen (Gruppe C)
24. november Portugal – Ghana (Gruppe H)
26. novemberFrankrig – Danmark (Gruppe D)
28. novemberBrasilien – Schweiz (Gruppe G)
30. novemberPolen – Argentina (Gruppe C)
2. decemberSerbien – Schweiz (Gruppe G)
5. decemberOttendedelsfinale G1 – H2

Khalifa International Stadium (40.000) i Al Rayyan

Khalifa International Stadium i Doha er Qatars nationalstadion og blev taget i brug i 1976. I 2005 blev det udvidet fra 20.000 til 40.000 tilskuerpladser, og i 2017 blev det renoveret.

I december 2019 var Khalifa det primære stadion ved FIFA’s klub-VM som Liverpool vandt med finalesejr over Flamengo.

Som del af forberedelserne til VM-2022 var det meningen at udvide yderligere til 60.000 pladser, men den plan blev skrottet. Stadion er dog blevet moderniseret. Bl.a. er et storstilet solcelle-drevent air condition-anlæg installeret, så tilskuerne på lægterne og spillerne på græsset kan blive nedkølet selv om de er udendøre (et halvtag dækker dog vest-siden af stadion).

Khalifa International Stadium
Khalifa International Stadium – Foto: Bildbyrån

Khalifa International Stadium er en del af Doha Sports City, et gigantisk multisportskompleks der ligger i Baaya-distriktet i Doha-forstaden Al-Rayyan. Fra centrum af Doha kan man tage metro og bus.

Trods status som nationalstadion har det ikke lagt græs til Qatars landskampe de seneste par år, og qatarernes VM-gruppekampe er heller ikke henlagt til Khalifa. Det er derimod to andre kampe i Gruppe A, een kamp i Gruppe B, to i Gruppe E og een i Gruppe F. Bronzekampen skal også spilles her. I alt otte opgør:

DatoKampe
21. novemberEngland – Iran (Gruppe B)
23. novemberTyskland – Japan (Gruppe E)
25. novemberHolland – Ecuador (Gruppe A)
27. novemberKroatien – Canada (Gruppe F)
29. novemberEcuador – Senegal (Gruppe A)
01. decemberJapan – Spanien (Gruppe E)
03. decemberOttendedelsfinale A1 – B2
17. decemberBronzekamp

Al Thumama Stadium (40.000) i Doha

Som det eneste af Qatars syv nye VM-stadioner er Al Thumama tegnet af en qatarisk arkitekt, Ibrahim Jaidah. Han var inspireret af gahfiya, den traditionelle hat som mange mænd bærer i Mellemøsten.

Dette stadion er derfor kuglerundt, og facaden er delvist gennemsigtig og med mønstre, så det minder om en vævet hat. I modsætning til en gahfiya er der dog et hul i midten, over græsbanen.

Al Thumama Stadium
Al Thumama Stadium Foto: Bildbyrån

Hullet betyder at det bliver dyrt (og, vil nogle sige, reelt umuligt) at nedkøle stadion med air condition, men det er ikke desto mindre hvad VM-arrangørerne har planer om. Et stort, solcelle-drevent air condition-anlæg.

Stadion blev bygget til VM og indviet i 2021. Der er plads til 40.000 tilskuere, et antal der efter VM reduceres til 20.000. De overskydende sæder foræres til andre lande, og hvor sæderne er nu, indrettes et hotel.

Al Thumama Stadium ligger i et distrikt af samme navn i Qatars hovedstad Doha. Stadions nabo er Hamad International Airpor, landets primære lufthavn.

Otte VM-kampe spilles på Al Thumama Stadium, inkl det interessante had-opgør i Gruppe B mellem Iran og USA:

DatoKampe
21. novemberSenegal – Holland (Gruppe A)
23. novemberSpanien – Costa Rica (Gruppe E)
25. novemberQatar – Senegal (Gruppe A)
27. novemberBelgien – Marokko (Gruppe F)
29. novemberIran – USA (Gruppe B)
01. decemberCanada – Marokko (Gruppe F)
04. decemberOttendedelsfinale D1 – C2
10. decemberKvartfinale D1/C2 – H1/G2

Education City Stadium (45.350) i Al Rayyan

En kæmpestor diamant der glitrer i solen. Den geometriske facade gør Education City Stadium til et slående landemærke i et område præget af universiteter, og stadion har da også det passende tilnavn ”Diamond in the Desert”.

Et smukt syn. Bagsiden af medaljen/diamanten er mindre køn: De dårlige arbejdsforhold for Ghal Singh Rai og andre ulykkelige skæbner. 20-årige Ghal Singh Rai begik selvmord en uge efter at være rejst fra Nepal til Qatar hvor han gjorde rent i en lejr for konstruktionsarbejdere fra Education City Stadium. Et arbejde han havde betalt et rekrutteringsfirma 1.000 euro for at blive hyret til.

Education City Stadium
Education City Stadium Foto: Bildbyrån

Men the show goes on. Education City Stadium ligger i Doha-forstaden Al Rayyan og nås via metro, bus eller sporvogn. Det er bygget med henblik på VM og stod færdigt i 2020 hvor det lagde græs til fire kampe ved klub-VM, inkl finalen mellem Bayern München og UANL.

Der er plads til 45.350 tilskuere som nok håber at VM-arrangørernes storstilede air condition-anlæg, drevet af solceller, kan nedkøle luften over den udendørs fodboldbane og lægterne.

Otte kampe skal spilles på Education City Stadium, inkl Danmarks første gruppekamp; mod Tunesien:

DatoKampe
22. novemberDanmark – Tunesien (Gruppe D)
24. novemberUruguaySydkorea (Gruppe H)
26. novemberPolen – Saudi-Arabien (Gruppe C)
28. novemberSydkorea – Ghana (Gruppe H)
30. novemberTunesien – Frankrig (Gruppe D)
02. decemberSydkorea – Portugal (Gruppe H)
06. decemberOttendedelsfinale F1 – E2
09. decemberKvartfinale E1/F2 – G1/H2

Ahmad bin Ali Stadium (44.740) i Al Rayyan

Hvis Danmark som ventet indtager andenpladsen i Gruppe D, skal Kasper Hjulmands drenge spille ottendedelsfinale på Ahmad bin Ali Stadium i Doha-forstaden Al Rayyan. Et stadion der pudsigt nok er bygget af det dansk-indiske firma Larsen & Toubro.

Konstruktionen tog fire år fra 2016 (efter nedrivningen af et gammelt stadion samme sted) til 2020 hvor det blev brugt til klub-VM.

Det danske islæt til trods er designet af Ahmad bin Ali Stadium (opkaldt efter emiren der herskede i landet i 60’erne og 70’erne) inspireret af lokalområdet, i dette tilfælde ørkenklitter og islamisk arkitektur. Stadion er formet som en rektangel med runde hjørner, og facaden er fyldt med store skærme med skiftende billeder, mønstre og motiver hentet fra den lokale arkitektur. Foruden – naturligvis – reklamer og information.

Ahmad bin Ali Stadium
Model af Ahmad bin Ali Stadium Foto: Bildbyrån

Der er plads til 44.740 tilskuere. Halvtag dækker tilskuerpladserne, men græsbanen er åben for solen. Metro og bus forbinder centrum af Doha med Al Rayyan.

Mens Danmark højst får fornøjelsen af Ahmad bin Ali Stadium een gang, skal Wales spille alle sine tre gruppekampe her. I alt lægger stadion græs til syv VM-opgør:

DatoKampe
21. novemberUSA – Wales (Gruppe B)
23. novemberBelgien – Canada (Gruppe F)
25. novemberWales – Iran (Gruppe B)
27. novemberJapan – Costa Rica (Gruppe E)
29. novemberWales – England (Gruppe B)
01. decemberKroatien – Belgien (Gruppe F)
03. decemberOttendedesfinale C1 – D2

Al Janoub Stadium (40.000) i Al Wakrah

Nord for Doha ligger Lusail Iconic Stadium der ligner et bådskrog fra den traditionelle arabiske dhow. Mod syd, i kystbyen Al Wakrah, ligger Al Janoub Stadium der minder om sejlet på en dhow. Taget bølger sig hvidt og kurvet og er designet af den berømte arkitekt Zaha Hadid.

Ud over et sejl, giver udformingen associationer i retning af en østersskal. Næppe tilfældigt, eftersom en dhow ofte bruges af perledykkere.

Al Janoub Stadium blev bygget i anledning af VM og stod færdigt i 2019. I 2020 lagde det græs til finalen i den asiatiske Champions League. Der er plads til 40.000 tilskuere; et antal der skal reduceres til 20.000 efter slutrunden hvor stadion skal bruges som hjemmebane for den lokale fodboldklub.

Al Janoub Stadium
Al Janoub Stadium Foto: Bildbyrån

Sejlets folder dækker tilskuerpladserne, men ikke fodboldbanen.
Der er cirka 25 kilometer fra Al Wakrah til Doha centrum, og der går metro såvel som busser. Men man må formode at det australske landshold slår lejr i Al Wakrah. Socceroos skal nemlig spille alle deres gruppekampe på Al Janoub Stadium, også dysten mod Danmark. Og her er det vist på sin plads at teoretisere at Zaha Hadid ikke bare blev inspireret af en dhow da hun designede dette stadion, men også af Jørn Utzons operahus i Sydney. Det berømte mesterværk fra 1973 (tegnet i 1959) bærer nemlig tydeligt præg af den danske arkitekts store sejlads-glæde.

I alt spilles syv VM-opgør her:

DatoKamp
22. novemberFrankrig – Australien (Gruppe D)
24. novemberSchweiz – Cameroun (Gruppe G)
26. novemberTunesien – Australien (Gruppe D)
28. novemberCameroun – Serbien (Gruppe G)
30. novemberAustralien – Danmark (Gruppe D)
02. decemberGhana – Uruguay (Gruppe H)
05. decemberOttendedelsfinale E1 – F2
Hvilke stadioner skal Danmark spille på ved VM 2022?

Danmark skal spille VM-gruppekampe på Education Stadium (Al Rayyan), Stadium 974 (Doha) og Al Janoub Stadium (Al Wakrah).

Hvor spilles VM-finalen i Qatar?

VM-finalen spilles på Lusail Iconic Stadium (Lusail). Der er plads til ca. 80.000 tilskuere.

Hvor spilles VM 2022?

VM 2022 bliver spillet i Qatar.