Lisbergs danske EM-trup: En joker fra Brøndby og farvel til en yndling
Nicolai Lisberg har sat sig for at udtage den danske EM-trup til EM i fodbold 2024, inden Kasper Hjulmand gør det. Hvilke 26 spillere klarer cuttet, og hvem må vi tage afsked med?
Christian Eriksen skal selvfølgelig med på landsholdet, mener Nicolai Lisberg. Foto: Ulrik Pedersen/Cal Sport Media/Sipa USA
Generelle udtagelseskrav
Jeg køber i det store hele tanken om, at hvis Danmark skal klare sig godt til slutrunder, så handler det om relationer. Og det er derfor, at vi nogle gange ser landstrænere udtage spillere, der ikke er i den bedste kampform, men som kender systemerne og mekanismerne på landsholdet.
Hvis jeg stod i Kasper Hjulmands sted, ville jeg også have det med som et kriterium, men det må heller ikke blive altafgørende, og jeg vil nok alligevel tillægge mere værdi til den aktuelle dagsform, end Hjulmand ganske givet kommer til at gøre det, for der er ikke langt fra det at “kende systemerne” til deciderede vennetjenester.
Jeg synes, det danske landshold siden Qatar har manglet spillere, der kan noget andet, end det Hjulmand normalt efterspørger. Med 26 spillere i truppen skal der være plads til at tage et par chancer på et par positioner.
Målmænd
Værtsnationen fra Tyskland har valgt at udtage fire af slagsen, fordi de især skal bruge målmænd under skudtræninger. Jeg ved godt, at der kan udtages 26 spillere, men tre målmænd må altså være nok til (forhåbentlig) fire ugers fodbold i juni og juli.
Kasper Schmeichel
Da sæsonen gik i gang, stod Kasper Schmeichel uden klub, men han kom til Anderlecht og har spillet sig op i løbet af året. Der er ikke så meget at rafle om. Måske generationsskiftet bør ske efter EM, men når det går løs i Tyskland, er Kasper Schmeichel ikke bare med, han er også nummer 1.
Frederik Rønnow
Målmanden fra Union Berlin er det klare andetvalg. Han har også haft en problematisk sæson sammen med sin klub, men han har stadig vist et stabilt niveau, har ni landskampe under bæltestedet, og skulle Kasper Schmeichel gå i stykker, kan vi med ro i sindet sætte Rønnow ind, uden at det hele vælter.
Mads Hermansen
Jeg er ikke i tvivl om, at det bliver Mads Hermansen, der bliver tredje målmand, og det kan jeg også sagtens købe ind på efter den flotte sæson for Leicester, han har haft. I en målmandsgruppe til en slutrunde må der gerne være et tydeligt hierarki, og der er ingen tvivl om, at Mads Hermansen fint affinder sig med at være tredjevalg på posten. Derfor vil jeg også vælge ham frem for eksempelvis Filip Jørgensen, der i løbet af sæsonen har taget store skridt i sin udvikling hos Villarreal, og som sagtens kunne ende med at overhale både Rønnow og Hermansen, når Schmeichel en dag skal på pension.
Kasper Schmeichel er Danmarks nr. 1 ved EM. Foto: Ulrik Pedersen/Cal Sport Media / Alamy Stock Photo
Forsvar
I de landskampe, der fungerede bedst for Danmark i en ellers problematisk periode, har det været med en treback-kæde og to wingbacks. Det forventer jeg også bliver formationen til EM, og derfor vil jeg gerne sikre mig, at vi godt dækket ind på de pladser.
Simon Kjær
Et par enkelte minutter i sin afskedskamp for Milan i weekenden kunne det blive til, men Simon Kjær er tilbage. Anføreren og kamprekordholderen er ikke i topform og kan næppe spille alle Danmarks kampe fra start, men han skal være blandt de 26. Jeg er ikke så bekymret for, hvorvidt han kan acceptere en lidt anderledes rolle denne gang, hvor han ikke er den ubestridte leder i defensiven.
Andreas Christensen
Ikke så meget at indvende mod Andreas Christensen. Selvom han særligt i foråret har gjort det som defensiv midt for Barcelona, så er han stadigvæk Danmarks bedste midterstopper.
Joakim Mæhle
Han har ligesom så mange af de andre landsholdsspillere haft svært ved at holde formen fra den sommer i 2021, men Mæhle er stadigvæk vores bedste wingback. Han røg lidt ud at holdet til sidst i Wolfsburg, men kommer ellers fra en hæderlig sæson og kan spille begge wingbacks.
Victor Kristiansen
Har sat sig tilsyneladende sat sig på den ledige plads som venstre wingback. Ekstremt pålidelig, kommer farende i 90 minutter og er ganske fornuftig i indlægsspillet. Hans mangler bliver muligvis udstillet mod de mindre hold, hvor han skal skabe spillet, men lægger et godt tryk på modstandernes bagkæde.
Jannik Vestergaard
Den store stopper har haft en fin sæson for Leicester og kender systemet. Jannik Vestergaard er sikker mand i truppen og kan få en større rolle, lidt afhængigt af Kjærs fysiske forfatning.
Joachim Andersen
Joachim Andersen har langsomt, men sikkert, spillet sig ind til en fast plads på det danske landshold. En dygtig duelspiller, og jeg behøver næppe at argumentere alverden her for at forsvare udtagelsen af Crystal Palace-stopperen, også selvom jeg synes, at det helt store landsholds gennembrud fortsat lader vente på sig.
Rasmus Nissen Kristensen
Han får en af de yderligere mand på holdet, fordi han er så fleksibel, men det afhænger lidt af, hvor klar Simon Kjær er. Med tre midterstoppere i spil til hver kamp vil det være naturligt at udtage fem for at have to reserver, og her vil Nelsson og for den sags skyld og Zanka være mere oplagte, og førstnævnte får med stor sandsynlighed også en plads i truppen. Men Rasmus Nissen Kristensen kan groft sagt dække alle pladser i bagkæden, da han i denne sæson har spillet på både venstre og højre back samt i midterforsvaret for Roma. Det giver en god bredde bagude og altså pladsen foran Nelsson.
Daniel Wass
Min store joker. Og han bliver da heller ikke udtaget. Men da Danmark var allerbedst under Hjulmand, var det med Daniel Wass som en indvendig højreback, der kunne støde op på midten af banen og skabe overtal centralt.
Jeg synes, at det danske landshold siden Daniel Wass’ sidste landskamp for knap to år siden har manglet en spiller, der fortolker højre backen, som han gør det. Jeg ved godt, at han er oppe i årene, og han nu spiller på midtbanen for Brøndby, men så dygtig og fleksibel en spiller, med den erfarenhed, og som derudover også har nogle åbenlyse færdigheder i spillet med bolden og skud fra distancen, vil jeg gerne have med i min trup. Især til kampene mod Slovenien og Serbien kunne han blive vigtig.
Alexander Bah
Det er en udtagelse under forudsætning af, at han bliver klar. Ikke bare halvklar, men klar. Han har ikke haft samme imponerede sæson i år for Benfica, men han er stadig blandt de bedre backs. Det kan godt være, at Jelert er fremtiden, men han har haft problemer i foråret med at ramme niveauet, så hvis ikke Bah bliver klar, vil jeg i stedet vælge Victor Nelsson, og så er Rasmus Nissen Kristensen primært med som back.
Simon Kjær skal med til EM 2024, men han skal ikke spille alle kampe. Foto: Ulrik Pedersen/CSM/Alamy Live News
Midtbane
Thomas Delaney
Endnu et af de sikre kort. Måske Thomas Delaney ikke er på samme niveau, som da han var i Bundesligaen, men vi så senest mod Slovenien, hvad han kan bidrage med til dette landshold, så selvfølgelig skal han med.
Pierre-Emile Højbjerg
En svær sæson i Tottenham, hvor han godt nok har spillet mange kampe, men meget få fra start. Det er en skam, for Højbjerg i topform er alfa omega for dansk succes, men det ændrer ikke på, at naturligvis skal med.
Christian Eriksen
Den diskussion, der var i foråret om, hvorvidt Christian Eriksen stadigvæk var god nok til landsholdet, var decideret latterlig, men det er fair nok at diskutere, om Eriksen også skal starte inde i alle kampe. En meget svær sæson for Manchester United, men boldomgangen og blikket i de afgørende situationer gør, at han stadigvæk kan få en stor rolle.
Morten Hjulmand
Flot sæson for Sporting, og modsat Delaney og Højbjerg så kommer han også i kampform. Den nye bagte portugisiske mester er fremtiden for dette landshold, men han er så sandelig også nutiden.
Christian Nørgaard
Brentfords anfører er en Hjulmand-yndling, og han har også fundet vej til min trup. Særligt mod de større hold, kan han være vigtig, hvis vi spiller med en lidt mere defensiv tre mands midtbane, som vi eksempelvis så i kampen mod Slovenien, hvor det var ham, Højbjerg og Delaney, der lå sammen inde centralt. Jeg tror ikke, det bliver aktuelt, men det at han tidligere har vikarieret i midterforsvaret er også med til at gøre, at jeg kun vælger fire deciderede midtstoppere.
Matt O’Riley
Ja, relationer er vigtige. Og ja, O’Riley har ikke ligefrem imponeret i de få chancer, han har fået på landsholdet, og ja, den skotske liga er ikke nogen stor liga. Men en spiller i den form med de individuelle færdigheder, skal der ganske enkelt være plads til. Jeg siger ikke, han skal spille fra start, men vi kan altså også godt bruge spillere, der ikke nødvendigvis kender systemerne. Det må ikke blive et altoverskyggende krav, at man kender systemer ud og ind. Eksempelvis havde Mikkel Damsgaard kun spillet 190 minutters landsholdsfodbold, da han kom ind mod Belgien ved EM 2021, og det gik jo meget fint. Celtic-spillerens plads koster også Mathias Jensen udtagelsen.
Der tales ofte varmt om Mathias Jensen, og færdighederne er da også tydelige, men ser vi det for alvor på landsholdet? Og hvis vi spiller med tre på midten, er seks centrale midtbanespillere så i virkeligheden ikke tilstrækkeligt? Jeg har ikke brug for en, der kan lidt af det samme som de andre. Jeg har brug for en, der kan noget helt andet.
Thomas Delaney fortjener en billet til EM 2024. Foto: PA Images / Alamy Stock Photo
Angreb
Fløjene giver på mange måder sig selv, men reserverne til positionen som spidsangriberen er sværere at besætte. I Rasmus Højlund har vi det klare førstevalg, og derfor søger jeg primært alternativer, der kan noget andet end Højlund på den position.
Andreas Skov Olsen
Har døjet med skader i foråret, men er man den belgiske ligas bedste spiller, er der ikke så meget at komme efter. Skov Olsen har sparket, han har farten og for den sags skyld også udfordringerne.
Mikkel Damsgaard
Det virkede en vennetjeneste af de store, da Damsgaard blev udtaget tilbage i marts måned, fordi han var en god halvrum spiller, som begrundelsen lød dengang. Men siden da har han spillet sig ind i varmen hos Brentford med flere gode præstationer henimod slutningen af sæsonen, og så har han stadigvæk det der ekstra over sig. Og jo, jeg ved godt, at sidste mål var DET frisparksmål på Wembley, men han skal med i truppen.
Rasmus Højlund
Danmarks første angriber, som har haft en lidt omskiftelig sæson for Manchester United, men Højlund kan lave mål ud af ingenting. Mod de store og mod de små.
Yussuf Poulsen
Jeg går en lille smule imod mine egne kriterier, for siden midten af marts er det blot blevet til 83 minutters fodbold for Yussuf Poulsen, der har døjet med diverse skader. Så hvorfor skal han med? Lad mig forklare. Yussuf Poulsen er en enorm dygtig presspiller, og han kan gøre en forskel, når han kommer ind fra bænken, og så er han dygtig i luften.
Med 26 spillere i truppen skal der være plads til en spiller, der ikke kommer i den bedste forfatning, men som ofte scorer de vigtige mål og som kan være et våben i en hektisk slutfase.
Anders Dreyer
19 mål i Belgien og derudover også ni assists. Jeg synes aldrig rigtig, at han har fået chancen på landsholdet, men vi har med en ekstrem målfarlig og pågående spiller at gøre, og dem har vi altså ikke særlig mange af. Så må relationer være relationer. Dreyer skal med.
Gustav Isaksen
Erobrede en startplads for Lazio og var også fremtrædende i den første ottendedelsfinale mod Bayern München, men gled så lidt ud af startopstillingen igen. Jeg synes dog at kunne spore en mere moden Gustav Isaksen, der er blevet bedre i sine udfordringer, mere konstant og mere rolig. Han er et våben i kontrafasen, og kommer vi videre fra gruppen, er det netop kontraspillet, der skal lykkes.
Med udtagelsen af Isaksen vinker jeg farvel til Jacob Bruun Larsen og Jesper Lindstrøm. Brun Larsen er den af de to, der er tættest på en plads, da sidstnævnte ikke har spillet alverden og har haft en meget svær sæson i Napoli.
Jonas Wind
Wind er bedre som opspilsstation end Højlund, og viste i efteråret i Bundesligaen, at han også kan score på internationalt niveau. Og så har vi også set at både han og Højlund kan fungere sammen, hvilket godt kunne blive en mulighed mod både Serbien og Slovenien.
Kasper Dolberg
Jeg var faktisk ved at skære ham fra. Ikke fordi han ikke er dygtig, men fordi han måske minder for meget om Wind og Højlund, hvor Braithwaite kan noget andet som dybdeløberen, der alternativt også kan spille på fløjen. Men ender vi med at spille med to angribere fra start, har vi behov for alternativer.
Det er generelt en plads, der volder os mange problemer. I Qatar fandt vi aldrig løsningen, og ved EM i 2021 var det først efter et par kampe, at Dolberg gjorde sin entré. Dolberg har scoret flittigt for Anderlecht, og derfor klemmer han sig lige akkurat ind foran Braithwaite, som det faktisk smerter mig ikke at kunne finde plads til.
Rasmus Højlund skal score målene ved EM 2024. Foto: Sipa US/Alamy Live News