18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

2 dage til EM: Kan det nuværende landshold slå heltene fra 1992?

Det er 27 år siden, at Faxe ramte den lige i røven, ’Store’ blev EM-topscorer, Schmeichel ragede bolde ned med en hånd, og Kim Christofte var lige så kold fra pletten som Right To Dream Park en tirsdag i februar. EM 1992 er utvivlsomt det største danske sportsøjeblik i historien, og nu håber en hel nation på, at det danske landshold anno 2021 kan gøre legenderne selskab og sikre en magisk dansk fodbold-sommer. Men hvad krævede det helt præcist at vinde EM i 1992, og kan det nuværende landshold gentage kunststykket? Hvilket hold er egentlig det bedste?

Foto: Bildbyrån

Historien bag 1992-succesen

Der er mange floskler forbundet med triumfen i 1992, og tror man dem alle, får man hurtigt indtrykket af, at danskerne kort før EM lå på strande rundt om i Europa, dasede til grillfester, ikke havde luft til at spille en hel kamp, og at McDonald’s og minigolf var en fast bestanddel af opvarmningen til kampene.

Virkeligheden er måske lidt mere kedelig. At Danmark godt vidste, at de kunne komme med på et afbud, og at spillerne derfor holdt sig i god form. Det var ikke et hold af badeturister, men profiler som Schmeichel, Laudrup, Povlsen med flere, der både havde kvalitet og vindermentalitet.

Sejren ved EM i Sverige er en del af vores fælles forståelse og identitet, uanset om man har oplevet den eller ej, men hvad sker der, hvis man tillader sig at kvalificere historien en smule? Hvis man ser på succeskriterierne for EM 1992 og overfører dem til 2021? For hvilket landshold er egentlig bedst, hvis vi forsøger at sammenligne de to?

Den sikre sidste skanse

Efternavnet er som dengang Schmeichel, men Peter er blevet til Kasper. Leicester-målmanden har langsomt men sikkert udviklet sig til at være en af de absolut bedste målmænd i verden, og det giver ikke længere mening at omtale ham som Peters søn. Kasper er helt sin egen med en fremragende karriere bag sig, hvor Peter dengang i 1992 som 28-årig først for alvor var ved at udfolde sig som en verdensklasse målmand.

Havde vurderingen mellem Schmeichel den ældre og den yngre skulle foretages forud for EM 1992, havde det måske været med fordel til Kasper, men det var under EM, at Peter Schmeichel for alvor foldede sig ud på den store scene. For de fleste af os, er det særligt hans redninger i finalen mod tyskerne, der står klarest i hukommelsen, men Peter Schmeichel leverede i samtlige fem slutrundekampe. Han havde med 27 redninger næsten dobbelt så mange som SNG’s Dmitri Kharin og Tysklands Bodo Ilgner, og hans redningsprocent på 87,1 procent var også klart den bedste af de otte målmænd i turneringen. Kigger vi på statistikken ved VM i 2018, så var Kasper Schmeichel efter 1/8-finalerne den målmand med næstflest redninger (21 af slagsen) og næsthøjest redningsprocent på 91,3. Der skal en god målmand til for at vinde en slutrunde, og det havde Danmark i 1992, og det har de også i 2021.

Hvem var bedst? Uafgjort

Individualisterne

Hverken Flemming Povlsen eller Brian Laudrup scorede ved EM i 1992, men de var vores kreative omdrejningspunkt, og det var dem, det overraskende skulle komme fra. Danmark var ikke specielt dygtige i disciplinen at drible, hvor både Sverige, Tyskland, SNG og Holland havde flere driblinger per kamp end det danske landshold, men til gengæld scorede landsholdet højt på de individuelle parametre.

Brian Laudrup drev særligt gæk med hollænderne i semifinalen, men han var faktisk den spiller, der i løbet af hele turneringen forsøgte sig med flest driblinger, 40 af slagsen, mens Flemming Povlsen kom ind på en tredjeplads med 35 forsøgte driblinger.

På det danske landshold, skal driblingerne nok særligt komme fra vores kanter og vores backs. Joakim Mæhle har i denne sæson i snit haft 2,2 vellykkede driblinger per kamp, mens vores formodede højre back, Daniel Wass, blot har haft 0,3. Andreas Skov Olsen er bedste dribler blandt de forreste med 6,7 forsøgte antal driblinger per kamp, et snit der faktisk ville have givet ham en fjerdeplads på listen over flest driblinger, havde han spillet i 1992. Yussuf Poulsen og Martin Braithwaites kan begge score mål, men deres styrker ligger ikke i udfordringerne, og der er noget op til det niveau, både Flemming Povlsen og Brian Laudrup viste i Sverige.

Hvem var bedst? 1992-holdet

Klubomdømme

Tre spillere fra FC København og en enkelt fra FC Midtjylland blandt Kasper Hjulmands 26 udvalgte. Det danske landshold anno 2021 er langt mere internationalt end i 1992, hvor 13 af de 20 spillere til dagligt spillede i Danmark, så det vil være let at konkludere, at den danske trup per automatik også er bedre. Men det er værd at huske på, at det den gang ikke var lige så let at komme udenlands, som det er i dag. Da Premier League så dagens lys i 1992, var der således kun 13 ikke-britiske spillere på banen til den første kamp, hvoraf Peter Schmeichel og John Faxe Jensen (der først skiftede til Arsenal efter EM) var to af dem.

Superligaen havde også et andet niveau dengang, hvor Brøndby året forinden havde været i semifinalen i UEFA cuppen, der dengang også var væsentligt stærkere end det nuværende Europa League, da kun mestrene kvalificerede sig til Europa Cuppen for Mesterhold. Det er svært helt præcist at sammenligne klubber fra dengang og i dag, men med danske spillere anno 2021 på adresser som Inter, Barcelona, Dortmund, Tottenham, RB Leipzig, Milan, Leicester og Atalanta, så fremstår det danske landshold i dag mere internationalt og velkendt end i 1992.

Hvem var bedst? 2021-holdet

Skarphed i felterne

Kald det held, kald det kynisme. Danmark havde i 1992 begge dele. Måske lidt hjulpet på vej af, at det den gang var tilladt at samle en tilbagelægning op. Skal man vinde en slutrunde, skal man på et eller andet tidspunkt også have en vis portion held, og det må man sige, at landsholdet havde i 1992. I hvert fald var de ikke i nogen af de fem kampe bedst, når vi kigger på xG. I den første kamp mod England, ramte John ’Faxe’ Jensen godt nok stolpen, men englænderne havde en xG på 1,4, mens den danske blot lå på 1. Samme billede så vi i de øvrige gruppekampe, hvor svenskernes 2,88 mod danskerens 0,86 også fortæller en historie om, at vi var heldige med blot at tabe 1-0. I finalen skabte danskerne 0,64 xG, deres laveste i turneringen, mens tyskerne lå på 1,4. Danmark anno 1992 havde altså heldet og dygtigheden med en flyvende Schmeichel bagude, og længere fremme en Henrik ’Store’ Larsen, der valgte et godt tidspunkt at score tre af sine i alt fem landskampsmål på, ligesom der var en grund til, at John ’Faxe’ Jensen så lidt overrasket ud, da han bragede bolden ind bag Bodo Ilgner i finalen.

Det aktuelle landshold er dog ikke langt fra at være i besiddelse af samme kynisme. Godt nok blev den lange serie af kampe uden nederlag afbrudt mod Belgien i september sidste år, men senest mod Tyskland viste det danske landshold, at de har marginalerne på sin side og ikke behøver mange chancer for at score. Comebacket i Schweiz, hvor 0-3 blev til 3-3 i kampens sidste seks minutter, åbningskampen mod Peru ved VM, og sejren i Nations League på Wembley har vist, at der er masser af skarphed på dette landsholdet, og heldet følger jo som bekendt de dygtige.

Hvem var bedst? Uafgjort

Konklusion: 2-2

Der er ikke den store forskel på de to trupper. Der mangler måske lidt individuel kvalitet på nogle pladser denne gang, men bredden er bedre på det nuværende landshold. Den store forskel, set i forhold til chancerne for endnu en EM-titel, er, at der denne sommer skal spilles syv kampe for at løfte trofæet, og hvis det var tæt på utroligt, at landsholdet i 1992 med en dårlige xG end samtlige af sin modstandere alligevel kunne vinde turneringen, så bliver det ikke lettere af, at der denne gang skal spilles to kampe flere. Men Schmeichel er ligesom dengang på mål, og selvom Jens Stryger Larsen, nok ikke gør navnebror Henrik Larsen kunsten efter og bliver EM-topscorer, på trods af han har præcis samme scoringssnit på landsholdet, inden EM går løs, så har han aldrig tabt en landskamp. Den statistik må gerne fortsætte til efter EM.

Skriv et svar