EM 2024 optakt
EM 2021 i fodbold afvikles fra d. 11. juni til d. 11. juli, og på denne side klæder vi dig på med en stor optakt til sommerens slutrunde. Vi har den komplette EM-guide klar til dig – med gennemgang af samtlige hold, trupper, grupper, kampprogram, spilmuligheder, tv- og streaming-oversigt og meget, meget mere.
Kan Danmark gentage den mindeværdige slutrunde fra 1992? Med vores EM optakt sørger vi for, at du er fuldstændigt klar til EM i fodbold. Vi har også en dedikeret optakt til EM i fodbold for kvinder 2022.
Optakter til EM Kampe
-
EM-kvalifikation 11. SEPTEMBER 2023 KL. 12:24
Must-win for Haaland og Ståle
Norge skal bruge en sejr tirsdag aften over Georgien, hvis de fortsat vil holde det spinkle håb om EM-billetter i live.Optakt -
EM-kvalifikation 11. SEPTEMBER 2023 KL. 11:15
Pressede italienere kæmper for 2.pladsen
Nervepirrende kamp fra EM-kvalens Gruppe C, når Italien og Ukraine tirsdag aften tager første slagsmål om gruppens 2.plads.Optakt -
EM-kvalifikation 10. SEPTEMBER 2023 KL. 17:18
Endnu en portugisisk walkover
Portugal buldrer DAUDA i EM-kvalen, som indtil videre har budt på lutter sejre og rene lagner. Bliver det til seks på stribe mod Luxembourg?Optakt -
EM-kvalifikation 10. SEPTEMBER 2023 KL. 16:38
Bider Armenien fra sig igen?
Armenien har overrasket positivt i EM-kvalens Gruppe D, men kan de også hamle op med Modric og Kroatien?Optakt -
EM-Kvalifikation 8. SEPTEMBER 2023 KL. 12:13
Finland – Danmark: Odds og optakt den 10. september 2023
Søndag venter Danmark den sværeste af de tilbageværende kampe i EM-kvalifikationen. Klarer Eriksen og co. skærene ude mod Finland?Optakt -
EM-kvalifikation 8. SEPTEMBER 2023 KL. 11:35
Holland mod tredje kvalsejr i streg
Efter nederlag i 1.runde til Frankrig er Holland kommet tilbage på sporet med to sejre i rap. Bliver det til tre på stribe søndag aften mod Irland?Optakt -
EM-kvalifikation 8. SEPTEMBER 2023 KL. 10:52
5 sejre på stribe for England?
Ukraine er indtil videre nummer 2 i EM-kvalgruppen, men lørdag får de besøg af gruppens suveræne tophold, England, mens de tirsdag gæster Italien i Milano.Optakt -
EM-kvalifikation 7. SEPTEMBER 2023 KL. 10:37
Tyrkiet kan øge forspringet ved at banke naboerne fra Armenien
Tyrkiet og Armenien mødes i en kamp mellem nummer 1 og 2 i EM-kvalens gruppe D. De har dog begge Kroatien åndende sig tungt i nakken på 3. pladsen.Optakt
Optakt til EM 2024: Alt om slutrunden
Vi tager dig med hele vejen rundt om EM 2021. Herunder kan du se, hvordan vi dækker EM i fodbold på SpilXperten.com.
Er du på udkig efter et overblik over grupperne ved EM i fodbold? Det finder du via linket nedenfor, hvor vi naturligvis også giver vores bud på, hvilke hold, der avancerer fra de seks grupper (A til F).
Vi gennemgår samtlige de 24 deltagende hold ved EM i fodbold. Hvert hold har sin egen side, der inkluderer odds, analyse, chancevurdering, trup, forventet startopstilling og historik.
Du kan også gå direkte til vores side med EM-trupper, hvis du bare ønsker et kontant overblik over holdene m. spillernavne – uden analyse.
Hvornår spiller Danmark? Hvornår spiller England? Hvornår spilles finalen? I hvilke byer afvikles EM-kampene? Alt info relateret til kampprogrammet ved EM 2021 finder du her.
Vi stiller særligt skarpt på Danmarks kampe lige her.
Vi har naturligvis også dedikeret en sektion til odds på EM i fodbold. I sektionen finder du de bedste odds på slutrunden, og du finder også vores spilforslag på den samlede vinder, topscorer, Danmarks præstation og meget mere.
Vi har også samlet alle vores spilforslag og tips på en side til EM 2021, dem kan du finde via linket nedenfor.
Ved du endnu ikke, hvilke TV-kanaler, du skal have fat i for at se EM i fodbold? Vi giver dig det samlede overblik over, hvor samtlige EM-kampe vises i fjernsynet.
Har du ikke en klassisk TV-pakke ved hånden? Bare rolig: Det er selvfølgelig muligt at live streame herlighederne fra sommerens store fodboldslutrunde. Vi viser dig, hvordan live streaming af EM 2021 foregår.
Vil du have et overblik over oddsene på EM-topscoreren 2021? Det har vi samlet til dig på denne side, hvor du også finder et spilforslag.
Vi har også dedikeret en side til konkurrencer i forbindelse med EM 2021 (opdateres løbende).
Endelig bringer vi bookmakernes bedste tilbud og kampagner til slutrunden her.
Mangler du en bookmaker bonus til EM i fodbold? Tjek listen ud her.
Vi tæller ned til EM i fodbold med et særligt fokus på det danske landshold.
Strukturen ved EM
I alt 24 hold deltager ved EM i fodbold. Indledningsvis er holdene fordelt i seks forskellige grupper (A til F), som hver består af fire hold. I hver gruppe spiller alle holdene mod hinanden, og således er hvert hold garanteret mindst tre kampe ved slutrunden.
De to bedste hold fra hver gruppe avancerer til 1/8-finalerne, og det samme gør fire af de seks bedste treere. Herfra står den på knockoutkampe: Først i 1/8-finalerne, så kvartfinalerne, så semifinalerne og til slut finalen. Der spilles ingen bronzekamp ved EM 2021.
I gruppespillet kan kampe godt ende uafgjort efter 90 minutters spil, men i knockoutfasen skal der findes en vinder, og derfor fortsætter man med 30 ekstra minutter (2 x 15 min. forlænget spilletid), hvis stillingen i ordinær tid er uafgjort. Er stillingen fortsat uafgjort efter i alt 120 minutters fodbold, findes en vinder ved straffesparkskonkurrence.
I alt spilles 51 kampe ved EM i fodbold, og vi kommer til at dække samtlige 51 med optakter og spiltips.
Karantæneregler ved EM 2021
I det følgende gør vi dig klogere på karantænereglerne ved EM i fodbold.
– Modtager en spiller rødt kort, har spilleren karantæne i den efterfølgende kamp*.
– Modtager en spiller gult kort i to forskellige kampe, har spilleren karantæne i den efterfølgende kamp.
– Modtager en spiller gult kort i fire forskellige kampe, har spilleren karantæne i den efterfølgende kamp.
Bemærk: Kort-regnskabet nulstilles efter kvartfinalerne og bæres således ikke med til semifinalerne.
*Er forseelsen, der udløser rødt kort, af særlig grov karakter, kan UEFAs disciplinære instans udvide karantænen til at tælle mere end én kamp.
EM-fodbold i 11 forskellige byer
For at gøre noget særligt ud af 60-året for europamesterskaberne i fodbold, har man valgt at afvikle 2021-udgaven af EM i fodbold i 11 forskellige byer (og lande). Det officielle slogan er ”Live it. For Real”, og det vidner om, at man forsøger at bringe fodbolden helt tæt på de mange europæiske fodboldfans. Danmark har været så heldig at få samtlige de tre danske gruppekampe placeret i København (Parken), og der er således – for alvor – noget at glæde sig til.
Martin Garrix laver den officielle EM-sang
Den hollandske DJ, Martin Garrix, der er kendt for at have produceret sange som ”Animals”, ”In the Name of Love” og ”Scared to Be Lonely”, har fået æren af at lave den officielle EM-sang i 2021. Sangen er i øjeblikket under produktion, og den vil først blive fremført live i forbindelse med åbningsceremonien på Stadio Olimpico i Rom. Martin Garrix træder dermed i sin DJ-kollegas fodspor; det var David Guetta, der stod for den officielle EM-sang ved EM i Frankrig tilbage i 2016.
EM 2021 podcast
Vores betting-podcast, SpilXpoden, vil naturligvis være live med spilforslag under slutrunden. Er du interesseret i få serveret spiltips på lyd, kan du subscribe på podcasten på din foretrukne podcast-platform.
Danmarks historik ved EM i fodbold
Teksten nedenfor er skrevet af Jens Bøye
Hurtig quiz: Hvilket land er det mest vindende i EM-historien? Danmark, såmænd.
Den danske guld-triumf fra 1992, hvor hyggelig afslapning og taktisk snuhed gik op i allerhøjeste enhed, er tatoveret i den nationale identitet, og mange rødhvide fans har lige så varme minder fra 1984 hvor Elkjærs spanske semifinale-straffekikser med hul i shortsene huskes næsten lige så ømt som hans geniale fightermål mod de beskidte belgiere. Men faktisk har Danmark endnu en top 4-placering at bryste sig af: en fjerdeplads fra 1964.
Een gang guld plus to andre top 4-pladser gør det danske landshold til det mest succesrige ved EM, ifølge denne skribents totalt objektive og ekstremt videnskabelige udregninger.
Tyskland og Spanien har hver vundet guld tre gange, men de to giganter har befolkningstal mange gange større end Danmark der kun har cirka 6 millioner at gøre godt med. Tyndt befolkede Grækenland og Portugal har ligesom DK vundet EM-guld en enkelt gang (portugiserne har endda fem top 4-pladser på deres nydelige CV; grækerne har kun deres enlige, heldige guld), men med hver 10-11 millioner indbyggere er de altså en del større end Danmark. Nederlandene? Fem top 4-placeringer, inkl 1 guld, men 17 millioner indbyggere. Belgien? 11 millioner. Og belgierne har i øvrigt aldrig vundet EM-guld, blot bronze…
Jep, de rødhvide er skam (relativt) de bedste. Vi er også de dårligste – Danmark og Rusland deler rekorden for samlet antal nederlag ved EM: Begge lande har tabt i alt 14 slutrunde-kampe… Men bag dén uflatterende statistik gemmer sig noget andet danskerne kan være stolte af: Otte EM-slutrundedeltagelser (Rusland har dog 11 af slagsen, men Portugal har kun syv hak i bæltet). Lad os se nærmere på dem.
Danmark ved EM i Spanien 1964: Fjerdeplads
Danmark røg allerede ud (fik store tæv af Tjekkoslovakiet) i 1. runde af kvalifikationen til EM-1960, de allerførste europamesterskaber i fodbold (Nations Cup, hed det dengang), men trænet af Poul Petersen (bronzevinder sammen med Knud Lundberg & Co ved EM-1948) tog danskerne revanche ved at kvalificere sig til slutrunden i 1964. Og det var endda dengang hvor slutrunderne var vældigt eksklusive med kun fire lande, dvs direkte i semifinalen.
Danmark eliminerede tre lande i kvalifikationen på vej mod slutrunden: Malta, Albanien og Luxembourg. Ikke just stormagter; lodtrækningsheldet var med Petersens drenge, men disse gjorde deres pligt og tævede malteserne med samlet 9-2 og albanerne med 4-1 før de måtte ud i tre kampe for at slå de stædige luxembourgere (der havde slået Holland) med 3-3, 2-2 og 0-1. Alle seks danske mål sat ind af den lynhurtige og knivskarpe HIK-frontløber Ole Madsen der blev kvalifikationstopscorer med i alt 11 pletskud. Han scorede 42 mål i 50 landskampe (inkl det berømte hælmål mod Sverige i 1965) og var måske den allerbedste målscorer Danmark nogensinde har haft.
Desværre formåede han ikke at nette ved slutrunden i Spanien hvor det blev 0-3 i semifinalen mod Sovjet og 1-3 (Carl Bertelsen) i bronzekampen mod Ungarn. En fattig trøst: I de år bestod det danske fodboldlandshold af amatører; udlandsprofessionelle var udelukket. Fx var Ole Madsen lastbilchauffør med liden tid til fodboldtræning indtil han i 1965 skrev kontrakt med Sparta Rotterdam (i øvrigt efter at have takket nej til Barcelona i 1963) og prompte blev smidt af landsholdet. Russerne og ungarerne var også amatører, men kun på papiret; reelt var de professionelle, betalt af staten.
Først i 1971 hoppede DBU ned fra den høje hest og åbnede landsholdet for professionelle; det hjalp dog ikke i halvfjerdserne hvor dansk landsholdsfodbold stadig var præget af amatørisme. Som da den falstringske værtshusholder Kurt “Nikkelaj” Nielsen (landstræner 1976-1979) serverede følgende taktiske oplæg før en kamp mod Italien: “Nu går I ud på banen og banker de spaghettier sønder og sammen.” Nikkelaj var sympatisk, men det var ikke ham der kunne føre Danmark op i eliten.
Danmarks kampe ved EM i Spanien 1964:
Danmark – Sovjet 0-3
Danmark – Ungarn 1-3
Danmark ved EM i Frankrig 1984: Semifinale
20 år skulle der gå før Danmark igen deltog i en EM-slutrunde. Denne gang i Frankrig hvor otte lande dystede om titlen. Ud over værtsnationen var der stormagter som Tyskland og Spanien.
Men altså også Danmark der havde tyske Sepp Piontek (genial blanding af disciplin og gefühl) ved trænerroret og på banen et yderst talentfuldt hold med folk som Allan Simonsen, Morten Olsen, Preben Elkjær, Frank Arnesen, Søren Lerby, Jesper Olsen og yngst, men på mange måder størst, Michael Laudrup der i 1984 blot var 20 år. Han havde fået landsholdsdebut i 1982 på sin fødselsdag 15. juni og var med i EM-kvalifikationen hvor Danmark eliminerede selveste England med 2-2 hjemme (super-solomål af Jesper Olsen) og sensationel 1-0-sejr på Wembley hvor danskerne brændte et par store chancer før Simonsen iskoldt scorede på straffe (flot forarbejde af Laudrup).
Ved slutrunden i sommeren 1984 lagde Danmark ud med at tabe knebent til de stærke franske værter (og senere vindere) med Platini som dirigent og målscorer. To stærke minder: Allan Simonsen brækkede benet tidligt i kampen, og en skallesmækkende Amoros fik rødt kort kort før tid. Men Arnesen & Co rystede nederlaget og Simonsen-tabet af sig, uddelte store tæv til Jugoslavien og vandt en hårdtkæmpet kamp mod Belgien – et opgør hvor der igen var to ting der brændte sig ind på nethinden: Da Morten Olsen løb en halv banelængde for at skubbe Vercauteren omkuld efter belgieren havde sparket Arnesen på det dårlige knæ, og da Elkjær scorede sejrsmålet efter et sindssygt sololøb over en anden halv banelængde. Han tabte bolden, fik den igen via en djævlehæl, og udmanøvrede tre belgiere før han sparkede bolden i kassen.
Det gjorde han desværre ikke i semifinalen i Spanien. 1-1 (Lerby nettede efter Elkjær ramte stolpen) i ordinær spilletid, 0-0 i forlænget og 4-5-tab i straffesparkskonkurrencen hvor Elkjær sparkede langt over mål og knust sjoskede tilbage til holdkammeraterne med bøjet hoved og hul i buksebagen. Et billede på en hård og tabt kamp.
Efter EM -1980 afskaffede UEFA bronzekampen, så i modsætning til 1964 var danskerne ikke i opgør om tredjepladsen i 1984.
Danmarks kampe ved EM i Frankrig 1984
Frankrig – Danmark 1-0
Danmark – Jugoslavien 5-0
Danmark – Belgien 3-2
Semifinale: Danmark – Spanien 1-1 (straffesparkskonkurrence: 4-5)
Danmark ved EM i Vesttyskland 1988: Gruppespil
To år efter EM i Frankrig i 1984 imponerede Danmark også ved VM i Mexico, men så var der ikke mere magi i firsernes Olsen-bande. Holdet kvalificerede sig skam til EM-slutrunden i 1988, men da det gik løs på de tyske baner, stod det klart at en æra var slut.
Allan Simonsen og Frank Arnesen var stoppet. Lerby og Elkjær var der stadig, men de var mere eller mindre brændt ud. Forsvaret med Morten Olsen, Søren Busk og Ivan Nielsen var endnu mere oppe i alderen. Og i mål burde Piontek nok have satset på 24-årige Peter Schmeichel snarere end Troels Rasmussen (27 år og mere rutineret, men ikke samme klasse). Michael Laudrup og Jesper Olsen driblede, og en ung Flemming Povlsen løb solen sort, men det hjalp ikke.
Danmark var havnet i dynamitpuljen med Spanien, Italien og de vesttyske værter. Mod førstnævnte scorede Laudrup og Povlsen, men Michel, Butrageño (danskernes onde ånd fra VM-ottendedelsfinalen i Mexico) og Gordillo sørgede for spansk 3-2-sejr. Dermed havde Spanien dukket danskerne i tre slutrunder i træk (siden var der den frustrerende kvalifikation til VM-1994 hvor Bakero holdt Schmeichel tilbage, så Hierro kunne heade i mål, men det er en anden historie).
Efter nederlaget mod Spanien tabte Danmark også de to andre gruppekampe, mod tyskerne og italienerne, begge med 0-2.
Danmarks kampe ved EM i Vesttyskland 1988
Danmark – Spanien 2-3
Vesttyskland – Danmark 2-0
Danmark – Italien 0-2
Danmark ved EM i Sverige 1992: Guld
Ah, de glade sommerdage i 1992. Dem er der skrevet bøger og lavet film om. Det tror pokker. Da Danmark slog Tyskland i finalen, 26. juni, befandt jeg mig på en campingplads ved Ebeltoft sammen med min gymnasieklasse for at fejre nyligt erhvervede studenterhuer. Efter kampen tog vi i byen i Ebeltoft, og jeg har aldrig før eller siden oplevet sådan en stemning. Alle (selv de tyske turister) tog hensyn. Ingen provokationer, ingen slagsmål, kun godt humør. Huleme et særsyn i det jyske natteliv…
Årsagen var ikke bare at Danmark havde vundet guld, men også – tror jeg – måden det var sket på.
Ingen forventede noget af Richard Møller Nielsens landshold da det mødte op i Sverige i start-juni. For det første havde den største danske stjerne, Michael Laudrup, sagt landsholdsstop i 1990. For det andet havde danskerne kikset kvalifikationen og var kun med fordi den krigsramte gruppevinder Jugoslavien blev ekskluderet af FN. For det tredje skete dette så sent, 30. maj 1992, at danskerne ikke havde tid til at forberede sig; Ricardo måtte hidkalde Brian Laudrup, Peter Schmeichel, Flemming Povlsen & Co fra deres ferie. For det fjerde tog danskerne den afslappede feriestemning med sig, spillede minigolf i stedet for at træne og smilede sig igennem den svenske sommer.
En munter grim ælling blev til ekstatisk svane
På trods eller måske på grund af alt dette, blev det til dansk succes. Spilleglæde (og samtidig kynisk vilje til at sinke spillet via utallige tilbagelægninger til Schmeichels trygge handsker) og løbevilje strålede ud af danskerne. Og så var holdet altså heller ikke helt ringe. Schmeichel var en verdensklassemålmand, Brian Laudrup en sublim tekniker og Flemming Povlsen hurtig, intelligent og arbejdsom. Flittig var midtbanen også, må man sige, med evigtfigthende Henrik ”Store” Larsen, John Jensen og Kim Vilfort. Og i forsvaret var der både elegance ved John Sivebæk, Henrik Andersen (desværre alvorligt knæskadet i semifinalen) og Kim Christofte, og fysisk styrke ved bl.a. Kent Nielsen. Og begge dele ved Lars Olsen – anfører for den nye Olsen-bande.
Danmark lagde småtungt ud med 0-0 mod et temmelig middelmådigt engelsk hold (dygtige Lineker og Platt var der, men det var Carlton Palmer og Martin Keown også) og 0-1-tab mod de svenske værter (Thomas Brolin), men gruppens andenplads blev sikret med 2-1 over Frankrig. Sejrmålet sat ind af den indskiftede angriber Lars Elstrup.
Huttelihut! En psykologisk krig fra elleve-meteren
I semifinalen spillede danskerne lige op med Gullit, van Basten, Rijkaard, Bergkamp, Koeman… To mål af Henrik Larsen gav 2-2. I straffesparkskonkurrencen psykede Peter Schmeichel van Basten, og Kim Christofte lukkede af med at udplacere van Breukelen og lave en jublende flyver-rundtur før holdkammeraterne kastede sig over ham.
I finalen var der igen stjerner for alle pengene. Lothar Matthäus var skadet og misset turneringen, men tyskerne havde Andreas Brehme, Thomas Hässler, Jürgen Klinsmann og fire andre der havde været på banen da Tyskland vandt VM-finalen mod Argentina i 1990. Plus Sammer og Effenberg.
Men danskerne var ligeglade med den tyske teatertorden. John Jensen ramte den ”lige i røven”, og Kim Vilfort slog, via stolpen, det sidste søm i den germanske kiste. Begge mål var kontroversielle. Var der frispark da Vilfort tacklede bolden fra Brehme ved det første mål, og ramte Vilfort bolden med armen ved det andet mål? Svarene: Nej og næppe (og hvis ja, så i en strejfgrad hvor det ikke havde betydning).
Danmarks kampe ved EM i Sverige 1992
Danmark – England 0-0
Sverige – Danmark 1-0
Frankrig – Danmark 1-2
Semifinale: Nederlandene – Danmark 2-2 (straffesparkskonkurrence: 4-5)
Finale: Tyskland – Danmark 0-2
Danmark ved EM i England 1996: Gruppespil
Football’s coming home, sang englænderne før denne slutrunde hvor fodboldens moderland var vært for en slutrunde for første gang siden VM-1966. Men fodbolden var ikke den eneste der drog hjem, det gjorde Danmark også – allerede efter gruppespillet.
Michael Laudrup var ellers med. Den geniale regissør var vendt tilbage til Ricardos landshold i 1993 og var med i det heroiske, men mislykkede forsøg på at nå med til VM-1994 (snydende spaniere stillede sig i vejen; bogstaveligt talt – Bakero forhindrede Schmeichel i at nå ud til bolden). Han førte desuden holdet gennem EM-kvalifikationen og til Confederations Cup-triumf (foran Argentina) i 1995.
Og lillebror var i hopla: Brian scorede tre af Danmarks fire mål i England. Men knæskadede Flemming Povlsen var væk, og Brians angrebsmakkere (ud over en aldrende Kim Vilfort) var af tvivlsom kaliber: Mikkel Beck, Erik Bo Andersen og Søren Andersen.
De rødhvide fik indledningsvist 1-1 mod Portugal og vandt afslutningsvist 3-0 over gruppens prügelknabe, Tyrkiet (0 point og målscore 0-5), men ind i mellem fik de klø af Kroatien: Suker, Boban & Co vandt 3-0.
Det skal dog med at kroaterne kun førte 1-0 (på straffe) før de scorede to yderligere mål i de sidste 10 minutter. Og det skal med at kroaterne dermed havde 6 point og var sikre på at gå videre før sidste grupperunde hvor de tabte til portugiserne.
Så alt i alt ikke helt elendigt af Danmark.
Danmarks kampe ved EM i England 1996
Danmark – Portugal 1-1
Danmark – Kroatien 0-3
Danmark – Tyrkiet 3-0
Danmark ved EM i Belgien & Holland 2000: Gruppespil
Efter de glimrende 90’ere hvor Danmark vandt EM i 1992 og Confederations Cup i 1995 samt leverede en flot indsats med kvartfinale ved VM-1998, fik de rødhvide en grum start på det nye årti. EM i Belgien i Holland var en trist oplevelse.
Ikke så sært: Peter Schmeichel var over-the-hill, og folk som Martin Laursen, Jesper Grønkjær, Martin Jørgensen, Jon Dahl og Thomas Gravesen var det modsatte: For grønne til at bære et hold. Men vigtigst: Laudrup-brødrene var væk. De stoppede efter VM i 1998.
Hvorom alting var: I Belgien & Holland (sidstnævnte kaldes i dag Nederlandene) var der klasseforskel i alle danskernes tre kampe. 0-3 mod Thierry Henry & Frankrig, 0-3 mod de hollandske værter og 0-2 mod Tjekkiet (Smicer & Co).
Et trist farvel til den populære landstræner Bo ”Bosse” Johansson, svenskeren der kom til i 1996 og erobrede danskernes hjerter med sit ydmyge og hjertelige væsen og det flotte spil ved VM i 1998. Han havde sagt stop på forhånd, i 1999, og EM var hans danske svanesang. Men den blodfattige afslutning afholdt ikke roligans fra at hylde ham behørigt for fire års nydelig indsats.
Danmarks kampe ved EM i Belgien & Holland 2000
Danmark – Frankrig 0-3
Holland – Danmark 3-0
Danmark – Tjekkiet 0-2
Danmark ved EM i Portugal 2004: Kvartfinale
Ved den første slutrunde med Morten Olsen ved trænerroret, VM-2002 i Sydkorea/Japan, nåede Danmark i 1/8-finalen hvor England vitterligt var en ubarmhjertig hjemsender: 3-0. I træner-Olsens anden slutrunde gik de rødhvide også videre fra gruppespillet og røg igen ud med en 3-0-sæk mod en mere polyvalent modstander: Tjekkiet. Same-same, og så alligevel ikke. EM-2004 huskes nok bedre end VM-2002, især af italienerne…
Danskerne mønstrede et stærkt midterforsvar med store Martin Laursen og René ”Beckenbauer” Henriksen, samt dygtige backs i duracell-kanin Thomas Helveg til højre, tekniker Nicklas Jensen til venstre. Længere fremme var Martin Jørgensen, Thomas Gravesen, Jesper Grønkjær og Jon Dahl Thomasson i deres bedste fodboldalder (målmand Thomas Sørensen og angriber Ebbe Sand havde derimod set deres bedste tid).
En god start og en snotklat
Danmark åbnede med 0-0 mod Del Piero & Italien i en livlig kamp hvor Christian Poulsen mandsopdækkede Francesco Totti så tæt at den frustrerede romer kvitterede med en spytklat mod den lyshårede midtbanejernmand. Dommeren missede hændelsen, men det gjorde TV ikke, og UEFA gav Totti tre kampes karantæne. Selv stjerneadvokat Giulia Bongiorno, der på magisk vis fik Giulio Andreotti (lad os sige det klart: skyldig som ind i helvede) frikendt for mafiavirksomhed, kunne ikke redde Totti fra straf.
Det blev Totti så sur over at Roma-regissøren fire år senere, da Poulsen spillede for Juventus, nægtede at give hånd til danskeren. I det hele taget var italienerne sure pga EM-2004. Efter den indbyrdes pointdeling vandt både Italien og Danmark over Bulgarien og spillede uafgjort mod Sverige, men pga bedre målscore gik danskerne og svenskerne videre på bekostning af Italien.
Hvad er italienerne helt præcist sure over? At Danmark og Sverige begge kunne gå videre hvis de i sidste grupperunde spillede 2-2. Og hvad endte naboopgøret? 2-2.
Jep, det er suspekt ud, men jeg (som elsker Italien) vil mene at italienerne er miljøskadede – apropos den dybt korrupte premierminster Andreotti; langt fra den eneste mafiøse politiker støvlelandet har været plaget af. Tyv tror hver mand stjæler.
Reelt var der ikke tale om aftalt spil mellem danskerne og svenskerne – allerhøjst tale om at ingen af dem turde gøre noget i de sidste par minutter efter 89.-målet til 2-2. Indtil da var det en intens kamp som begge forsøgte at vinde. Mathias Jonsons flyvende vanvidstackling af Jesper Grønkjær i hoftehøjde var bestemt ikke udtryk for aftalt spil. Om nogen burde Italien bebrejde dommer Merk der end ikke gav Jonson en advarsel. Svenskeren burde have haft rødt; så havde han ikke scoret det udlignende mål i 89. minut…
Danmarks kampe ved EM i Portugal 2004
Danmark – Italien 0-0
Danmark – Bulgarien 2-0
Danmark – Sverige 2-2
Kvartfinale: Danmark – Tjekkiet 0-3
Danmark ved EM i Polen & Ukraine 2012
Danmark kiksede kvalifikationen til både VM-2006 og EM-2008, og VM-slutrunden i 2010 var Morten Olsens drenge ganske vist med til, men de nåede ikke ud af gruppespillet. Så der blev set frem til EM i 2012 hvor Daniel Agger, Nicklas Bendtner og en ung Christian Eriksen skulle vise det danske flag.
Desværre havnede de rødhvide i Dødens Gruppe med stormagterne Tyskland, Portugal og Holland, og selv om danskerne kæmpede bravt, rakte det ikke til avancement.
En god start er ikke nok
Det begyndte fint med et overraskende resultat mod Nederlandene (der dengang blev kaldt Holland): Sneijder, Robben og van Persie formåede ikke at score (trods diverse chancer), og danskerne snuppede sejren med et flot mål af Krohn-Dehli. Men så gik den ikke længere.
Mod Portugal (med Cristiano Ronaldo på holdet) kæmpede danskerne sig tilbage fra 0-2 til 2-2 på to mål af Bendtner, men Varela sørgede i 87. minut for smal portugisisk sejr.
Tæt blev det også mod Tyskland hvor der stod 1-1 (Krohn-Dehli havde udlignet Podolskis føringsmål) indtil 80. minut. Her scorede Lars Bender og sendte Danmark hjem fra Morten Olsens sidste slutrunde. Han forblev ved trænerroret indtil 2015, men formåede ikke at sikre kvalifikation til hverken VM-2014 eller EM-2016.
Danmarks kampe ved EM i Polen & Ukraine 2012
Danmark – Holland 1-0
Danmark – Portugal 2-3
Danmark – Tyskland 1-2