18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Finland – odds på finnernes EM

Teemu Pukki og Finland trak en del overskrifter i EM-kvalifikationen, hvor det lykkedes dem at holde nationer som Grækenland og Bosnien bag sig. Nu stiger sværhedsgraden så en tak, og spørgsmålet er, om kvaliteten rækker til et mindeværdigt EM-gruppespil mod Danmark, Belgien og Rusland. Du finder odds, trup og kampe til Finlands EM på denne side.

Odds på Finland

Finland vinder EM: 301,00 – SPIL HER >>*

Topscorer ved EM
Teemu Pukki: 121,00 – SPIL HER >>*

Finland vinder gruppe B: 31,00 – SPIL HER >>*

Her er oddsene på Finlands tre gruppekampe.

12. juni 2021
18:00 Danmark – Finland (København): 1,48 – 4,10 – 7,50*
16. juni 2021
15:00 Finland – Rusland (Skt. Petersborg): 4,90 – 3,75 – 1,72*
21. juni 2021
21:00 Finland – Belgien (Skt. Petersborg): 11,50 – 5,20 – 1,28*

Bookmakerne har ikke den store fidus til Finland ved EM i fodbold. Finnerne skal forsøge at avancere fra Gruppe B, hvor modstanden består af Danmark, Belgien og Rusland – alle hold der som udgangspunkt er stærkere end Pukki & Co. Desuden har både danskerne og russerne fordel af hjemmebane når de møder Finland.

Odds ændrer sig løbende. Sidst opdateret d. 1. juni kl. 18:00 (kampodds), d. 1. juni kl. 18:00 (gruppevinder) og d. 1. juni kl. 18:00 (vinder + topscorer).

Finland trup og startopstilling

Truppens 26 mand:

Målmænd: Lukas Hradecky (Leverkusen), Jesse Joronen (Brescia), Anssi Jaakkola (Bristol Rovers)

Forsvarsspillere: Leo Väisänen (Elfsborg), Sauli Väisänen (Chievo), Paulus Arajuuri (Pafos), Daniel O’Shaugnessy (HJK Helsinki), Robert Ivanov (Warta Poznań), Jere Uronen (Genk), Nikolai Alho (MTK Budapest), Jukka Raitala (Minnesota United), Pyry Soiri (Esbjerg), Joona Toivio (Häcken)

Midtbanefolk: Glen Kamara (Rangers), Robert Taylor (Brann), Robin Lod (Minnesota United), Joni Kauko (Esbjerg), Onni Valakari (Pafos), Rasmus Schüller (Djurgården), Thomas Lam (Zwolle), Tim Sparv (Larissa), Fredrik Jensen (Augsburg), Lassi Lappalainen (Montréal)

Angribere: Joel Pohjanpalo (Union Berlin), Marcus Forss (Brentford), Teemu Pukki (Norwich)

Forventet opstilling i 3. kamp, mod Belgien: 5-2-1-2: Hradecky – Raitala, Toivio, Arajuuri, O’Shaughnessy, Uronen – Kamara, Sparv – Lod – Pohjanpalo, Pukki

(Opdatering: Opstilling i 3. kamp, mod Belgien: 5-2-1-2: Hradecky – Raitala, Toivio, Arajuuri, O’Shaughnessy, Uronen – Kamara, Sparv – Lod – Pohjanpalo, Pukki)

Forventet opstilling i 2. kamp, mod Rusland: 5-2-1-2: Hradecky – Raitala/Soiri, Toivio, Arajuuri, O’Shaughnessy, Uronen – Kamara, Sparv – Lod – Pohjanpalo, Pukki

(Opdatering: Opstilling i 2. kamp, mod Rusland: 5-2-1-2: Hradecky – Raitala, Toivio, Arajuuri, O’Shaughnessy, Uronen – Kamara, Schüller – Lod – Pohjanpalo, Pukki)

Forventet opstilling i 1. kamp: Hradecky – Alho/Soiri, Toivio, Arajuuri, O’Shaughnessy, Uronen – Valakari, Kamara, Kauko/Sparv – Lod – Pukki

(Opdatering: Opstilling i 1. kamp: 5-2-1-2: Hradecky – Raitala, Toivio, Arajuuri, O’Shaughnessy, Uronen – Kamara, Sparv – Lod – Pohjanpalo, Pukki)

Formation: 5-3-1-1 (4-4-2 også en mulighed)

Træner: Markku Kanerva (2016)

Nøglespillere: Pukki, Hradecky, Kamara

Stjerneskud: Valakari

Straffeskytte: Pukki

Frisparksskytte: Lod

Skader/tvivl: Alho, Väisänen, Sparv

Misser EM: Tuominen

Finlands EM chancer: Debutant med ex-BIFer i hver ende

Krybskytte i front, plankeværk i mål. Finnerne har ikke et stjernehold, men kan drille med et hårdtarbejdende kollektiv anført af angrebses Pukki og klassekeeper Hradecky – begge med fortid i Brøndby. De vil især elske at stikke en kæp i hjulet hos den store nabo (og gamle fjende) mod øst: Rusland. Men de vil nok også fighte hårdt mod Danmark i Parken – et stadion som flere af finnerne kender fra deres Superliga-nutid eller -fortid. Finland går næppe videre fra gruppen, men det kan ikke helt afvises at de snupper en af de fire kvalificerende tredjepladser. Så går den dog næppe længere. I 1/8-finalen venter nemlig nok enten Spanien eller vinderen af dynamitpuljen med Frankrig, Tyskland og Portugal.

Holdanalyse af Finland

Finner går med kniv. Nej (eller kun når der skal fiskes i de 1000 søer). Vi prøver igen: Finner spiller pesäpallo, går i sauna og ser ishockey og Formel 1. Fodbold? Ikke just den største sport i landet mod nord.

Suomi har skam fostret nogle store fodboldspillere: Fx Jari Litmanen, Sami Hyppiä og – ehh, så begynder det at knibe. Lad os være large og sige Mikael Forsell. Men ganske som de landsholdskæmper der kom før dem, formåede Jari og Sami (og Mikael) ikke at kvalificere sig til en EM- eller VM-slutrunde.

NL-sejr og EM-andenplads

Sommerens slutrunde bliver den første nogensinde for Finland. Hjulpet, naturligvis, af at det er nemmere at kvalificere sig end det var tidligere (fra og med 2016 deltager 24 lande). Men stadig en imponerende bedrift af det tyndt befolkede land hvor blot 5 millioner mennesker nyder midnatssolen. I Lapland, den nordlige del af Finland, er der sågar flere rensdyr end mennesker.

Finnerne kvalificerede sig med en gruppe-andenplads. Efter Italien, foran Grækenland og Bosnien (samt Armenien og Liechtenstein). Undervejs tabte de begge kampe mod Italien samt udekampene mod grækerne og bosnierne. Men de vandt de øvrige seks opgør og havde sikret sig EM-billetten før de i sidste spillerunde tabte i Athen. I 2018 vandt finnerne desuden deres Nations League-gruppe foran Ungarn, Grækenland og Estland. Ikke dårligt.

Med hurtige Pukki som krybskytte skal man bestemt ikke fraskrive Finland en chance for at overraske Danmark og de andre Gruppe B-lande.

Tvivlsom på udebane

Men det er værd at bemærke – før finnerne gæster Parken 12. juni – at de synes at tabe en betragtelig del af deres styrke når de bevæger sig syd for Helsinki. I 2016-2019 gav 20 udekampe 13 nederlag og tre uafgjorte. Blot fire sejre; mod Kosova, Estland, Armenien og Liechtenstein.

Den statistik blev forbedret i 2020 hvor finnerne vandt i Irland og Bulgarien (på vej mod en andenplads i Nations League-gruppespillet; Liga B; efter Wales), og hvor det sågar blev til en 0-2-sejr i Paris mod de franske verdensmestre.

Men det var en træningskamp, og Frankrig stillede med noget der lignede et andethold (Finland var dog heller ikke i stærkeste). Finland har stadig ikke, de seneste mange år, slået et hold af Danmarks klasse på udebane i en betydningsfuld kamp.

Noget andet er at finnerne, trods en kompakt 5-4-1-formation og en stærk keeper, ikke altid formår at holde tæt. Det er hold der kan knække under pres; provokeres til at begå fejl. 10 mål imod i 10 EM-kvalkampe er umiddelbart pænt, men rene lagener mod Liechtenstein og Armenien imponerer ikke. Mod Italien indkasserede Finland fire mål, mod Bosnien fire, mod Grækenland to. Det så bedre ud i Nations League i 2020, men gruppespillet sluttede med 3-1-tab i Wales, og 2021 åbnedes med 2-2 hjemme mod Bosnien i VM-kvalifikationen i marts.

Træningskampe før EM:
29/5: Hos Sverige: 2-0-tab.
4/6 mod Estland: 0-1-tab. Finland i 3-5-2. Pukki indskiftet i 61. Han fik et skrub, men vist ikke alvorligt. Det samme med Kamara. Men højre wingback Alho blev også skadet, og det ser værre ud. Sparv sparet pga sit knæ.

EM-kampe:
12/6 hos Danmark: 0-1-sejr i kamp præget af Eriksens kollaps kort før pausen. Opgøret: Finland gravede sig ned, havde mgt lidt fremad. Vandt via dødbold i 2H; dårlig dansk opdækning. Finnerne stillede i 5-2-1-2 med Sparv og Kamara på def-midtbane bagved Lod samt i front Pohjanpalo og Pukki. Venstrebenede Raitala som vikar på højreback i Aholos fravær. Raitala begik en del fejl i et ellers ret solidt forsvar. Målmand Hradecky tabte bolden et par gange, men havde også gode redninger (inkl et straffespark) og var dygtig til at trække tiden.

16/6 hos Rusland: 1-0-tab. Fortjent (om end Finland fik føringsmål annulleret for smal offside). Burde have udnyttet dårlig russisk forsvar, men havde det selv svært mod russisk offensiv. Sparv blev sparet pga sit knæ.

Velorganiseret kollektiv med Pukki i front

Bag EM-kvalifikationen står træner Kanerva der har været i det finske fodboldforbunds trænersystem siden 2004 og blev A-chef i 2016. Hans hold er et velorganiseret kollektiv der fighter for sagen. Men der er mere end bare Sisu i den finske fodboldgryde. Der er også nogle dygtige nøglespillere.

Som helhed er der ikke meget bling over den finske trup som er international, men præget af middelmådige ligaer. Der er dog markante undtagelser. Først og fremmest de to tidligere Brøndby-spillere Teemu Pukki og Lukas Hradecky. Giftige Pukki bombede lystigt for Norwich i Premier League og gjorde det (naturligvis) også da klubben i 20/21 befandt sig i The Championship (rykkede op), mens Hradecky er rutineret og stærk keeper for Leverkusen i den tyske Bundesliga. Her blev han skadet i midt-februar, men han vendte tilbage i begyndelsen af april, og EM-formen er nok ok.

Skal det være, har Hradecky en ganske god sekundant i Jesse Joronen, tidligere Horsens og FCK, siden 2019 fast mand mellem stængerne for Brescia.

Hradecky er vigtig for Finland, men ikke så uundværlig som Pukki. Holdet har også den fysisk stærke Union Berlin-angriber Pohjanpalo, men han scorer sjældent og er ikke fast starter, hverken i Bundesligaen eller på landsholdet. Han kommer nok kun ind som indskifter ved EM. Hvis Pukki altså er kampklar. Han blev ankelskadet 1. maj og gik glip af sidste spillerunde i The Championship (Norwich havde dog sikret sig førstepladsen). Det ventes dog at han bliver klar før slutrunden går i gang. Opdatering: Han fik en halv time i Finlands sidste træningskamp før EM.

Bagved Pukki ligger nok den skudstærke Lod fra Minnesota i MLS.

Danske islæt

Pukki, Hradecky og Joronen har lagt den danske Superliga bag sig. Det samme har den store FCM-midtbanespiller Tim Sparv; sidste sommer skiftede han til Larissa på Cypern. Han er blevet 34 år og er ikke længere garanteret en startplads på landsholdsmidtbanen ved siden af den stærke Rangers-mand Kamara. Sparv blev desuden skadet i marts og missede resten af ligasæsonen. Han er dog med i EM-truppen og fik en halvleg i 29/5-træningskampen mod Sverige.

Midterforsvarer Aarajuuri (ex-Brøndby) er også taget til Cypern: Pafos. Men der er stadig Superliga-repræsentation på det finske landshold, også selv om Vejle-forsvarer Ojala blev skilt fra da brutto- blev til nettotrup: Esbjerg-folkene Kauko og Soiri. For dem gælder det at de trods fast spilletid i Danmark mest kun er reserver/indskiftere på landsholdet. Kauko fik dog chancen fra start i VM-kvalopgøret mod Bosnien i marts og kvitterede med et måloplæg, så EM-start kan det måske også blive til for Esbjerg-midtbanemanden.

Talenter

Der er dog kamp om midtbanepladserne (selv om Tuominen, tre kvalkampe fra start, blev alvorligt skadet i september sidste år og stadig ikke er kampklar). Førnævnte Pafos på Cypern har også den blot 21-årige midtbanemand Valakari på lønningslisten. Han har kun en håndfuld A-landskampe, men er en talentfuld playmaker og kan meget vel være udset en startplads ved EM.

Der er nok længere til en startplads for den 21-årige angriber Marcus Forss der spiller i Brentford (sammen med en række danskere). Han er ofte på banen i det engelske, men stort set altid som indskifter.

Historien om Finland ved EM i fodbold

Der er ikke så meget at skrive her. Dette er nemlig første finske deltagelse nogensinde ved en EM-slutrunde.