18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

FA Cup

Den engelske pokalturnering, FA Cuppen, afvikles sideløbende med Premier League hver eneste sæson. På denne side kan du blive klogere på FA Cuppen, turneringens tidligere vindere, reglerne, præmierne og meget mere.

Manchester City er forsvarende mestre i FA Cuppen. Foto: Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvad er FA Cuppen?

The Football Association Challenge Cup – eller lidt mere mundret FA Cuppen – er verdens ældste pokalturnering i fodbold. Turneringen blev spillet første gang i 1871. Det er en turnering, hvor alle Englands fodboldhold dyster om en pokal. Alle hold fra Premier League og ned til det 10. niveau i ligasystemet, hvor der for eksempel kæmpes i Counties Leagues og Wessex League.

Turneringen består af i alt 14 runder. De første seks tæller som kvalifikation til hovedturneringen. Fra første runde i hovedturneringen kommer mandskaberne fra League One og League Two med, og i tredje runde er det så tid for Championship og Premier League-klubberne. Herfra er der fem kampe til finalen, så det absolut minimale antal kampe for at vinde FA Cuppen er seks. Der trækkes lod forud for hver runde, hvor man så møder et andet hold i en knald-eller-fald-kamp om at gå videre til næste runde.

Tilbage i 1901 vandt et non league-hold for eneste gang nogensinde FA Cuppen. Det var Tottenham Hotspur, som lå i en parallel liga til den officielle Football League. Siden da er det kun Lincoln City, som i 2017 nåede kvartfinalen som non league-klub, der har været så langt. 

Den mest vindende klub i FA Cuppens historie er Arsenal FC, som har løftet trofæet hele 14 gange.

Tidligere vindere af FA Cuppen

Her er overblikket over de 10 seneste vindere af FA Cuppen:

 • 2024 Manchester United
 • 2023 Manchester City
 • 2022 Liverpool FC
 • 2021 Leicester City
 • 2020 Arsenal FC
 • 2019 Manchester City
 • 2018 Chelsea FC
 • 2017 Arsenal FC
 • 2016 Manchester United
 • 2015 Arsenal FC

Hvem vandt FA Cuppen i 2023?

Der var dansk deltagelse i 2023’s FA Cup-finale, da Christian Eriksen startede inde på Manchester Uniteds midtbane i finalen mod lokalrivalerne Manchester City. Dansk deltagelse var dog desværre ikke lig med dansk triumf i denne omgang.

Det gik lunhurtigt galt for United i finalekampen på Wembley. Faktisk historisk hurtigt. Stadionuret var kun nået at tikke op på 12 sekunder, da Citys tyske midtbanespiller, Gündogan, åbnede ballet med en fremragende halvflugter, som hamrede forbi De Gea i United-målet. Sikke en start!

Efter en halv time blev spændingen dog bragt tilbage i opgøret, da VAR fik øje på en Jack Grealish-hånd på bolden i eget felt. Det efterfølgende straffespark blev med sædvanligt rejehop og sædvanlig coolness fra Bruno Fernandes sparket sikkert i kassen uden chance for Ederson i målet. 1-1 ved halvleg.

Kort inde i 2. halvleg gik det dog galt for United igen. Endnu engang stod Gündogan nemlig klar på kanten af feltet, hvor han modtog et friskpark fra De Bruyne, som på mindre overbevisende vis end 1-0 målet, blev flugtet direkte i mål mellem venner og fjender.

Manchester United pressede på for udligningen til det allersidste, men måtte altså se trofæet stryge til de lyseblå lokalrivaler, som på det tidspunkt sikrede sæsonens andet trofæ. Senere vand City også Champions League, og blev dermed det første hold til at vinde The Treble siden United gjorde det i 1999.

Manchester City er forsvarende mestre i FA Cuppen. Foto: Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix

Manchester City er forsvarende mestre i FA Cuppen. Foto: Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix

Premier League-klubberne kommer ind i 3. runde af FA Cuppen

Der er som sådan ikke seedning i FA Cuppen. Alle hold er lige, men de træder dog ind på forskellige niveauer undervejs. Premier League-klubberne kommer ind i 3. runde, der traditionelt spilles den anden lørdag i januar, og her er der ofte basis for Giant Killings, hvor lower league-hold formår at slå et højere placeret mandskab ud.

De fleste af de absolutte lower league-hold må dog selv lade livet allerede i hovedturneringens 1. runde, når mandskaberne fra League One og League Two træder ind. Men når det bliver til tredje runde, er mandskaber fra League Two selv underdogs mod et eventuelt Premier League-mandskab.  

Der er som regel mere end 700 hold med i FA Cuppen, og når vi når til 3. runde, er der kun 64 hold tilbage, så er et non league-hold nået så langt, har de allerede haft en lang og succesfuld cup-sæson.

Forlænget spilletid i FA Cuppen

Frem til og med 4. runde i hovedturneringen – altså reelt turneringens første 10 runder – spiller man uden forlængelse i det første møde. Ender kampen uafgjort, spilles en ny kamp, hvor udeholdet i den første kamp får fordel af hjemmebane. Ender den så igen uafgjort, tyr man først til forlængelse og senere til straffespark for at finde en afgørelse. 

Fra femte runde skal kampen afgøres med forlængelse og straffespark allerede i den første kamp. Semifinalerne og finalen afvikles alle på Wembley, og her gælder naturligvis samme regel, at hvis det ender uafgjort i ordinær tid, må der forlængelse og straffespark til for at finde en vinder. 

Frem til sæsonen 1990-91 spillede man omkamp igen og igen, hvis holdene ikke kunne afgøre duellen i ordinær tid. Tilbage i 1975 nåede Fulham finalen, men de spillede tre kampe mod Hull City i tredje runde. Runden efter måtte de fire gange møde Nottingham Forest for at nå femte runde. Og i semifinalen måtte de bruge to kampe på at slå Birmingham ud. Alt det blot for at tabe finalen til West Ham i deres 12 FA Cup-kamp den sæson.

Hvad får vinderen af FA Cuppen?

Vinderen får en pokal. Den er kun til låns, og den skal returneres senest 1. marts den følgende sæson. Der har været to forskellige designs på trofæerne gennem tiden, og de har udmøntet sig i fem forskellige pokaler. 

Den oprindelige pokal ‘Little Tin Idol’ blev stjålet i 1895 og er aldrig blevet fundet igen. I 1911 skiftede FA design på trofæet – det var noget med rettigheder – og siden har trofæet set nogenlunde ud, som det gør i dag. Det originale trofæ fra 1911 blev i 1992 udskiftet med en kopi for at beskytte originalen, men allerede i 2014 var kopien slidt ned og blev erstattet af endnu en ny kopi.

Vinderen får også både lov at spille Community Shield mod sæsonens mesterhold og får en plads i Europa Leagues gruppespil.

De tre vildeste overraskelser i FA Cuppen

Hvad er de største overraskelser? Hvad er højest – Rundetårn eller et tordenskrald? Den slags er helt subjektive betragtninger, men The Institute for Mathematical Innovation ved University of Bath har forsøgt at gå mere videnskabeligt til tingene og lavet en beregning for de seneste 50 års FA Cup-kampe baseret på holdenes indbyrdes placering, sandsynligheden for at nå langt i FA Cuppen og så videre og så videre. De har kigget på Giant Killings i den mytiske 3. runde, hvor Premier League-holdene træder ind i turneringen.

Forskerne har fundet de 10 største overraskelser. Den allerstørste overraskelse kom de frem til var Wokings sejr mod WBA i 1991. Sejren til Woking var lige så usandsynlig som for at få en-æggede firlinger. Vi har her udvalgt de tre nyeste, men du kan se hele listen.

Newport County – Leicester City 2:1

Newport County fra League Two chokerede i 2019, da de sendte liga-mestrene fra 2016, Leicester City ud af FA Cuppens 3. runde. 

En tidlig scoring af Matt efter 10 minutter gav hjemmeholdet mod på tingene, og det lykkedes at holde føringen helt frem til kampens sidste 10 minutter. Her udlignede Ghezzal for PL-holdet, og så frygtede man på værternes vegne et kollaps. De fik i stedet et straffespark bare minutter efter udligningen. Danny Ward i Leicester-målet sprang den falske vej, og så kunne irske Padraig Amond sende sejrsmålet i nettet. 

Newport nåede helt til 5. runde, hvor de tabte 1:4 til Manchester City.

Ifølge universitetets undersøgelse var dette resultat lige så sandsynligt som at få en-æggede tvillinger

Oxford United – Swansea 3:2

Det var toppen af League Two mod bunden af Premier League, men det var ikke desto mindre stadig en kæmpe overraskelse, da universitetsbyens fodboldhelte bankede de walisiske gæster i 3. runde af FA Cuppen i 2016. 

Kemar Roofe scorede to gange ved stillingen 1:1 i begyndelsen af 2. halvleg, og selv om Gomis reducerede for Swansea, kunne de ikke få knækket værterne og måtte forlade turneringen. Mere end 11.000 ellevilde tilskuere på Kassam Stadium fejrede sejren efter 90 minutter plus det løse. 

I 4. runde måtte Oxford forlade FA Cuppen med nederlag på 3:0 mod Blackburn Rovers.

Dette udfald var ifølge forskerne lige så sandsynligt som at vinde FA Cup-finalen og score et hattrick

Stevenage – Newcastle United 3:1

I januar 2011 så godt 6.500 tilskuere på Broadhall Way i Stevenage lidt uden for London det lokale League Two-hold ekspedere gæsterne fra Newcastle ud af FA Cuppen. To hurtigt mål i begyndelsen af anden halvleg – det ene endda et selvmål – burde have fortalt Newcastle, de havde en dårlig dag. 

Den blev hurtigt værre, for Cheik Tiote fik direkte rødt af dommer Marriner for en vild tackling. I overtiden fik Joey Barton reduceret for gæsterne, men Stevenage slog straks tilbage, da Winn udnyttede en fin pasning fra manden med det lovende navn John Mousinho og scorede til 3:1. Da kampen blev fløjtet af, var det startsignal til en pitch invasion på stadion.

Eventyret stoppede allerede i  4. runde, da Stevenage tabte 2:1 hjemme mod Reading FC.

At Stevenage vandt denne kamp, vurderer videnskaben var så sandsynligt som at slå 6 med en terning 5 gange i træk

Væddemålskreditter op til 1.000 kr. for nye kunder
SpilXperten anbefaler
 • 18+ | Regler og vilkår gælder | Spil Ansvarligt | Selvudelukkelse via rofus.dk|
Nye kunder hos bet365 kan modtage et matchet beløb i væddemålskreditter på op til 1.000 kr., når du opretter en konto og foretager en kvalificerende indbetaling på 50 kr. eller mere. Opret en konto, foretag en kvalificerende indbetaling på 50 kr.\ *eller mere, og gør krav på tilbuddet for at få et matchet beløb i væddemålskreditter, op til et maksimum på 1.000 kr.*. Væddemålskreditter tilgængelige for brug efter afgørelse af væddemål til værdien af kvalificerende indbetaling. Kun tilgængeligt for nye kunder. Oprettelse kræves. Krav om min. indbetaling. Returbeløb er eksklusive indsats for væddemålskreditter. Bonuskoden MAXSPIL kan benyttes i løbet af registrering, men beløbet ændres ikke på nogen måde. Regler, tidsbegrænsninger og undtagelser gælder.* Alle regler og vilkår

Historik: Alle vindere af FA Cuppen

Nedenfor kan du se alle tidligere finaler i FA Cuppen.

ÅrstalVinderToerResultat
2024Manchester UnitedManchester City2-1
2023Manchester CityManchester United2-1
2022Liverpool Chelsea0-0 (p 6–5)
2021Leicester CityChelsea1-0
2020ArsenalChelsea2-1
2019Manchester CityWatford6-0
2018ChelseaManchester1–0
2017ArsenalChelsea2–1
2016Manchester UnitedCrystal Palace2–1 aet
2015ArsenalAston Villa4–0
2014ArsenalHull City3–2 aet
2013Wigan AthleticManchester City1–0
2012ChelseaLiverpool2–1
2011Manchester CityStoke City1-0
2010ChelseaPortsmouth1-0
2009ChelseaEverton2-1
2008PortsmouthCardiff City1-0
2007ChelseaManchester United1-0
2006LiverpoolWest Ham United3-3 aet
2005ArsenalManchester United0-0 aet
2004Manchester UnitedMillwall3-0
2003ArsenalSouthampton1-0
2002ArsenalChelsea2-0
2001LiverpoolArsenal2-1
2000ChelseaAston Villa1-0
1999Manchester UnitedNewcastle United2-0
1998ArsenalNewcastle United2-0
1997ChelseaMiddlesbrough2-0
1996Manchester UnitedLiverpool1-0
1995EvertonManchester United1-0
1994Manchester UnitedChelsea4-0
1993ArsenalSheffield Wednesday2-1 aet
1993ArsenalSheffield Wednesday1-1 aet
1992LiverpoolSunderland2-0
1991Tottenham HotspurNottingham Forest2-1 aet
1990Manchester UnitedCrystal Palace1-0
1990Manchester UnitedCrystal Palace3-3 aet
1989LiverpoolEverton3-2 aet
1988WimbledonLiverpool1-0
1987Coventry CityTottenham Hotspur3-2 aet
1986LiverpoolEverton3-1
1985Manchester UnitedEverton1-0 aet
1984EvertonWatford2-0
1983Manchester UnitedBrighton and Hove Albion4-0
1983Manchester UnitedBrighton and Hove Albion2-2 aet
1982Tottenham HotspurQueens Park Rangers1-0
1982Tottenham HotspurQueens Park Rangers1-1 aet
1981Tottenham HotspurManchester City3-2
1981Tottenham HotspurManchester City1-1 aet
1980West Ham UnitedArsenal1-0
1979ArsenalManchester United3-2
1978Ipswich TownArsenal1-0
1977Manchester UnitedLiverpool2-1
1976SouthamptonManchester United1-0
1975West Ham UnitedFulham2-0
1974LiverpoolNewcastle United3-0
1973SunderlandLeeds United1-0
1972Leeds UnitedArsenal1-0
1971ArsenalLiverpool2-1 aet
1970ChelseaLeeds United2-1
1970ChelseaLeeds United2-2 aet
1969Manchester CityLeicester City1-0
1968West Bromwich AlbionEverton1-0 aet
1967Tottenham HotspurChelsea2-1
1966EvertonSheffield Wednesday3-2
1965LiverpoolLeeds United2-1 aet
1964West Ham UnitedPreston North End3-2
1963Manchester UnitedLeicester City3-1
1962Tottenham HotspurBurnley3-1
1961Tottenham HotspurLeicester City2-0
1960Wolverhampton WanderersBlackburn Rovers3-0
1959Nottingham ForestLuton Town2-1
1958Bolton WanderersManchester United2-0
1957Aston VillaManchester United2-1
1956Manchester CityBirmingham City3-1
1955Newcastle UnitedManchester City3-1
1954West Bromwich AlbionPreston North End3-2
1953BlackpoolBolton Wanderers4-3
1952Newcastle UnitedArsenal1-0
1951Newcastle UnitedBlackpool2-0
1950ArsenalLiverpool2-0
1949Wolverhampton WanderersLeicester City3-1
1948Manchester UnitedBlackpool4-2
1947Charlton AthleticBurnley1-0 aet
1946Derby CountyCharlton Athletic4-1 aet
1939PortsmouthWolverhampton Wanderers4-1
1938Preston North EndHuddersfield Town1-0 aet
1937SunderlandPreston North End3-1
1936ArsenalSheffield United1-0
1935Sheffield WednesdayWest Bromwich Albion4-2
1934Manchester CityPortsmouth2-1
1933EvertonManchester City3-0
1932Newcastle UnitedArsenal2-1
1931West Bromwich AlbionBirmingham City2-1
1930ArsenalHuddersfield Town2-0
1929Bolton WanderersPortsmouth2-0
1928Blackburn RoversHuddersfield Town3-1
1927Cardiff CityArsenal1-0
1926Bolton WanderersManchester City1-0
1925Sheffield UnitedCardiff City1-0
1924Newcastle UnitedAston Villa2-0
1923Bolton WanderersWest Ham United2-0
1922Huddersfield TownPreston North End1-0
1921Tottenham HotspurWolverhampton Wanderers1-0
1920Aston VillaHuddersfield Town1-0 aet
1915Sheffield UnitedChelsea3-0
1914BurnleyLiverpool1-0
1913Aston VillaSunderland1-0
1912BarnsleyWest Bromwich Albion1-0
1912BarnsleyWest Bromwich Albion0-0
1911Bradford CityNewcastle United1-0
1911Bradford CityNewcastle United0-0
1910Newcastle UnitedBarnsley2-0
1910Newcastle UnitedBarnsley1-1
1909Manchester UnitedBristol City1-0
1908Wolverhampton WanderersNewcastle United3-1
1907Sheffield WednesdayEverton2-1
1906EvertonNewcastle United1-0
1905Aston VillaNewcastle United2-0
1904Manchester CityBolton Wanderers1-0
1903BuryDerby County6-0
1902Sheffield UnitedSouthampton2-1
1902Sheffield UnitedSouthampton1-1
1901Tottenham HotspurSheffield United3-1
1901Tottenham HotspurSheffield United2-2
1900BurySouthampton4-0
1899Sheffield UnitedDerby County4-1
1898Nottingham ForestDerby County3-1
1897Aston VillaEverton3-2
1896Sheffield WednesdayWolverhampton Wanderers2-1
1895Aston VillaWest Bromwich Albion1-0
1894Notts CountyBolton Wanderers4-1
1893Wolverhampton WanderersEverton1-0
1892West Bromwich AlbionAston Villa3-0
1891Blackburn RoversNotts County3-1
1890Blackburn RoversSheffield Wednesday6-1
1889Preston North EndWolverhampton Wanderers3-0
1888West Bromwich AlbionPreston North End2-1
1887Aston VillaWest Bromwich Albion2-0
1886Blackburn RoversWest Bromwich Albion2-0
1886Blackburn RoversWest Bromwich Albion0-0
1885Blackburn RoversQueens Park, Glasgow2-0
1884Blackburn RoversQueens Park, Glasgow2-1
1883Blackburn OlympicOld Etonians2-1 aet
1882Old EtoniansBlackburn Rovers1-0
1881Old CarthusiansOld Etonians3-0
1880Clapham RoversOxford University1-0
1879Old EtoniansClapham Rovers1-0
1878WanderersRoyal Engineers3-1
1877WanderersOxford University2-1 aet
1876WanderersOld Etonians3-0
1876WanderersOld Etonians1-1 aet
1875Royal EngineersOld Etonians2-0
1875Royal EngineersOld Etonians1-1 aet
1874Oxford UniversityRoyal Engineers2-0
1873WanderersOxford University2-0
1872WanderersRoyal Engineers1-0

Når der fremgår to kampe ved samme årstal, skyldes det, at finalen måtte afvikles over to kampe.

Optakter til FA Cuppen

Hvad er FA Cup?

The Football Association Challenge Cup (FA Cup) er en engelsk pokalturnering hvor hold fra Premier League og helt ned til det 10. niveau i ligasystemet, kæmper imod hinanden.

Hvad giver FA Cup adgang til?

Vinderen af FA Cup kvalificerer sig til Champions League (hvis holdet har vel og mærke har samlet nok point sammen i UEFA’s koefficient-system).

Hvad får man for at vinde FA Cup?

Vinderen af FA Cup’en modtager £2 millioner, hvor andenpladsen kan se frem til £1 million.

Hvem har vundet FA Cuppen flest gange?

Arsenal har vundet FA Cuppen flest gange (14).

Hvem vandt FA Cuppen i 2023?

Manchester City vandt FA Cuppen i 2023. De slog Manchester United i finalen.