18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Ekspert: Dreyer-salg kan koste FCM top-seks

FC Midtjylland har sagt farvel til assistenttrænerne Michael Silberbauer og Henrik Jensen, den brasilianske kreatør Evander, og nu er turen så kommet til topscorer Anders Dreyer. 

Den tidligere Viborg-sportschef Jesper Fredberg har, fra sin nye position som sportschef i belgiske Anderlecht, angiveligt udløst Dreyers bemærkelsesværdigt lave frikøbsklausul, som eftersigende lyder på sølle 3,5 millioner euro. 

“Offensiven kan blive lammet”

Fodboldanalytiker Benjamin Leander spår, at salget af Dreyer reelt kan bringe FC Midtjylland i fare for ikke at ende i top-seks for første gang i 10 år. 

“Salgene af både Evander og Dreyer rammer FC Midtjylland fundamentalt på banens sidste tredjedel. Offensiven kan reelt blive lammet uden to af deres markant vigtigste kreatører”, indleder Leander.

“Jeg kan godt være bekymret for, om Albert Capellas bare kan slå til med endnu en ’ny’ udgave af FC Midtjylland med det samme, for naturligvis skal både Dreyer og Evander erstattes.”

FCM med og uden Anders Dreyer

Tallene taler sit tydelige sprog, når det kommer til FC Midtjyllands tid med og uden Anders Dreyer. Midtjyderne hentede Dreyer hjem fra udlandet tilbage i foråret 2020, og 28 scoringer og 22 oplæg på 79 kampe senere har FCM vundet guld og deltaget i Champions League og to Europa League-gruppespil. 

I sæsonerne 2020/21 og 2021/22 hvor Dreyer spillede hele 20/21-sæsonen og halvdelen af 21/22-sæsonen, inden han blev solgt til russiske Rubin Kazan, spillede Dreyer 43 kampe fra start med voldsomme 2,05 point i snit.

I de to sæsoner spillede FCM 21 kampe uden Dreyer – fem i 20/21-sæsonen og 16 i 21/22-sæsonen, hvor Dreyer var i Rusland, og forskellen var markant med 1,76 point i snit. 

På afslutningsfronten har Dreyer (35) og Evander (27) stået for hele 62 af 210 FCM-afslutninger, altså 30% af alle afslutninger for FCM. Sory Kaba har 31 afslutninger og er statistisk godt med, men sølle 23% af afslutningerne rammer indenfor stolperne. 

Hovedpinen omkring dødbolde

FC Midtjylland har været i top fire over flest scoringer efter hjørnespark de sidste syv sæsoner. Blandt andet fordi anfører Erik Sviatchenko har været overlegen i luftrummet og scoret 12 gange de sidste tre sæsoner. Evander tegner sig for seks oplæg til Sviatchenko, Dreyer for fire og Pione Sisto for de sidste to. I denne sæson har FCM sparket 99 hjørnespark – Evander og Dreyer har stået for de 82. FCM skal altså til at opfinde noget nyt på den front. 

”Jeg kan ikke komme i tanke om, hvornår en Superliga-klub sidst har været så afhængig af sine to største offensive profiler midt i en sæson. Og nu skal de undvære dem i en situation, hvor det fortsat langt fra er sikkert, at FCM går i top seks”, afslutter Leander. 

Skriv et svar