VM 2022 Danmark – odds på danskernes VM
Talentfuld trup og Eriksen-comeback giver dansk VM-optimisme. De rødhvide er igen-igen i gruppe med Frankrig, og verdensmestrene er favoritter, men danskerne kan true og bør mindst tage andenpladsen foran Tunesien og Australien. Så venter nok Argentina med en aldrende Messi i en svær men ikke umulig 1/8-finale, Holland i kvartfinalen, i semifinalen Spanien/Tyskland/Brasilien. Find odds, trup og kampe til Danmarks VM på denne side.
Af: Jens Bøye
Odds på Danmark
Danmark vinder VM | / – SPIL HER >>* |
Danmark vinder Gruppe D | / – SPIL HER >>* |
Danmark går videre fra Gruppe D | / – SPIL HER >>* |
Odds er senest opdateret d. 9. december 2022 kl. 15:13. Odds kan ændre sig.
Andre lande
Danmarks trup og startopstilling
Den seneste trup:
Formation: 4-2-3-1
Forventet startopstilling ved VM:
Målmand: | Schmeichel |
Forsvar: | Nissen, Andersen, AC, Mæhle |
Midtbane: | Højbjerg, Eriksen |
Offensiv midtbane: | Braithwaite, Lindstrøm, Damsgaard |
Angreb: | Dolberg |
Se også: Benjamin Leander og Rasmus Graff sætter den danske start-11’er i SpilXpoden.
Hvordan Danmarks holdopstilling er, får vi nok først at vide inden deres første VM kamp, men vi har et bud på Danmarks VM opstilling i fodbold her.
Seneste opstilling (3. runde mod Australien): 4-2-3-1: Schmeichel – Andersen, Andersen, AC – Nissen, Højbjerg, Jensen, Mæhle – Skov Olsen, Eriksen, Lindstrøm – Braithwaite
Nøglespillere: Christian Eriksen, Simon Kjær, Andreas Christensen, Joakim Mæhle
Stjerneskud: Jonas Wind, Jesper Lindstrøm
Straffeskytte: Christian Eriksen
Frisparksskytte: Christian Eriksen
Skader/tvivl: Frederik Rønnow, Jonas Wind
Karantæner: Opdateres
Ude af VM: Thomas Delaney (skadet mod Tunesien)
Danmarks VM chancer: Danskerne kan drille de bedste
Siden Kasper Hjulmand overtog trænerroret fra udbrændte Åge Hareide i 2020, har Danmark taget andenpladsen i en Nations League A-gruppe, sprudlet sig i semifinalen ved EM trods Christian Eriksens fravær samt blæst igennem VM-kvalifikationen med målscoren 30-3 i 10 kampe.
Hjulmands samlede kampstatistik før juni 2022 sagde 19-3-6, inkl uafgjort i ordinær kamp mod England i EM-semifinalen.
Verdensrangelistetoer Belgien stod for tre af nederlagene, eet faldt mod Finland hvor danskerne var rystede efter Eriksens hjertestop, eet mod Skotland i den betydningsløse sidste VM-kvalrunde, og eet mod stærke Holland i en træningskamp hvor det danske forsvar var decimeret.
I juni åbnede danskerne årets Nations League-gruppespil ved at vinde (ret heldigt) i Frankrig og to gange over Østrig; samt lidt uheldigt at tabe mod Kroatien. NL-gruppespillet sluttede med endnu et tab mod kroaterne samt fortjent sejr mod skadessvækkede Frankrig.
Stærke resultater. Men vigtigere: Landsholdet spiller effektivt, men også underholdende med pres, hurtige omstillinger og fremstormende wingbacks. Hjulmand jonglerer mellem to og tre midterforsvarere alt efter modstander og kampforløb. Kampen åbnes typisk med tre midterforsvarere, men mod Frankrig i september overraskede Hjulmand med en 4-2-3-1-formation. Defensiven skal være solid, men der skal også scores mål. Holdet har rutinerede ankermænd i Schmeichel og Kjær, men unge, sultne talenter fylder meget i truppen.
Det har fået hjerterne til at banke igen hos Danmarks roligans. Men det vigtigste bankende hjerte? Christian Eriksens.
Kreatørens flotte comeback øger den allerede højtflyvende optimisme. Hjulmands drenge har vist at de kan drille og ind i mellem slå de bedste. VM-succes er næste logiske skridt. Lodtrækningen er dog pænt svær.
-
VM 2022 30. NOVEMBER 2022 KL. 18:44
Per Pedersens karakterbog: Australien – Danmark
Av, av, av. Sikke et antiklimaks. En enorm skuffelse. Danmark er færdige ved VM 2022 efter gruppespillet. (Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix) -
🖊️SpilXpoden 29. NOVEMBER 2022 KL. 11:07
SpilXpoden: Fokus på tre danske point – Denne gang på skrift
Sygdommen har været over SpilXpoden, og vi har måtte tye til skrift. Derfor får du nu SpilXpoden i artikel/blog indlæg, leveret af Rasmus Graff med tanker om Australien - Danmark, spilforslag til VM og en opdatering af SpilXpodens Power Ranking. -
VM 2022 29. NOVEMBER 2022 KL. 09:41
Australien – Danmark: Odds og optakt den 30. november 2022
Australien og Danmark mødes i sidste runde af gruppespillet ved VM 2022. Australien er nummer to i gruppen med tre point, mens danskerne på målscore er nummer tre med et enkelt point. (Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix)
Videoanalyse af Danmarks chancer
Holdanalyse af Danmark
Herunder følger en komplet gennemgang af det danske herrelandshold, hvor mange spillere har adresser i udlandet.
Målmænd:
Kasper Schmeichel er ikke helt hvad han har været. I 2015/16 havde han med Premier Leagues næstbedste redningsprocent (Petr Cech var nr 1) en stor del af æren for Leicesters chok-triumf. Nu er han 35 år. Han lå i 21/22 midt i feltet af PL-målmænd og er nu at finde i franske Nice hvor han havde en usikker sæsonstart. Men han har spillet sig op i Nice; er stadig god og en solid sidste skanse for Danmark.
Hvem er afløserne? 30-årige Frederik Rønnow fik i første omgang meget lidt klubspilletid efter han i 2018 drog fra Brøndby til Bundesligaen, men han har indledt 22/23-sæsonen som starter i Union Berlin. Det samme har 23-årige Oliver Christensen hos lokalrivalen Hertha Berlin; den tidligere OB-keeper sad på bænken i den tyske klub i 21/22. De to har snuppet rollerne som Schmeichels VM-sufflører.
Rønnow blev ramt af en skade i startnovember, og VM-truppen blev i første omgang udtaget uden horsensianeren. Men han kom med da de sidste fem billetter blev uddelt.
Nok fordi alternativerne ikke var overbevisende. 33-årige Jonas Lössl var i foråret reserve i Brentford og er nu tilbage i FCM. Jesper Hansen er 37 år og spiller også i Superligaen. 24-årige Peter Vindahl og Daniel Iversen er talentfulde, men sidder på bænken i henholdsvis AZ i Holland og Leicester.
Midterforsvar:
Oplagte startere hvis kampklare er fysisk stærke og rutinerede Simon Kjær til højre eller centralt og teknisk dygtige og opspilsstærke Andreas Christensen til venstre eller centralt.
AC spillede ikke ret meget for Chelsea i foråret pga kontraktuenighed, og opholdet i London sluttede desværre med en trist episode ved pokalfinalen i maj hvor en ind i mellem mentalt skrøbelig AC meldte afbud kort før kampen pga utilpashed. Men nu er han i Barcelona hvor han ikke er ufravigelig starter, men trods alt får en del spilletid; i novembers to første La Liga-runder blev han noteret for en indskiftning og en start.
Simon Kjær blev alvorligt knæskadet i december og missede resten af 21/22. Men han vendte tilbage i august og får cirka hveranden kamp fra start i Milan.
I et tremands-midterforsvar har tårnhøje og venstrebenede (men højrefods-kapable) Jannik Vestergaard været den oplagte venstremand. Med fleksible AC som den der kan flyttes op på midtbanen hvis kampforløbet kalder på akut taktikskifte. Men Vestergaard er kun reserve i Leicester, og det kostede ham først startpladsen på landsholdet og nu også VM-billetten. I stedet er Joachim Andersen den sandsynlige starter (nok til højre) hvis der spilles med tre midterforsvarere. 26-årige Andersen er høj, men opspilsstærk. Han spiller fast – og godt – i Crystal Palace.
Alternativ i højre side af midterforsvaret er 24-årige Victor Nelsson, fast starter i Galatasaray. En god duelspiller og trods kun 1,85 meter høj også stærk i luften.
Disse må se VM via TV ligesom Vestergaard: Brøndby-forsvarsstyrmand Andreas Maxsø og Mathias ”Zanka” Jørgensen (højre/venstre), afløser i Brentford. Han havde ellers sin landsholdsrutine at trække på – det var dét der gav ham en EM-billet.
Det danske midterforsvar råder over diverse glimrende folk, men bemærk hvordan det gik i marts-træningskampen mod Holland hvor Kjær og AC manglede og blev erstattet i startopstillingen af Nelsson og Andersen: Fire mål gik ind… Det gik bedre i juni mod Frankrig og Østrig der hver kun scorede eet mål. Det var dog temmelig heldigt, især mod franskmændene.
Højreback/-wingback:
Nr 1 ved EM og i VM-kvalifikationen var erfarne, skudstærke og pladsfleksible Daniel Wass der ellers også kan gøre sig på fløjen, på midtbanen og sågar på venstre back. Efter januarskifte fra Valencia fik han en uheldig start på tilværelsen i Atlético da han blev knæskadet i februar og missede resten af 21/22-sæsonen. Chok-sommerskifte til Brøndby (hans gamle klub) hvor han i efteråret har leveret en del assists, men spørgsmålet er om han kan holde fast i sin landsholds-startplads; Superliga-tempo er naturligvis lavere end La Liga.
Alternativer: Der er den ligeledes erfarne Jens Stryger Larsen. Han røg ud i kulden i Udinese i oktober (og gik reelt glip af resten af sæsonen) fordi han afviste at forlænge sin kontrakt, men et sommerskifte til tyrkiske Trabzonspor har betydet fast spilletid i efteråret. Mere interessante er dog 25-årige Rasmus Nissen Kristensen fra Leeds (sommerskifte fra Salzburg) og 24-årige Alexander Bah fra Slavia Prag (sommerskifte til Benfica hvor han er starter/indskifter). Som Wass er de fodrappe og offensivt dygtige (Bah desuden med godt spark udefra), og de kan også tage fra defensivt.
Af de nævnte er det Rasmus Nissen der spiller på højeste niveau til dagligt. Han kunne godt ligne den danske VM-starter på højre back.
Venstreback/-wingback:
Suveræn nr 1 er teknisk dygtige Joakim Mæhle (Atalanta) der som højrefodet også kan spille en stærk højreback, men til venstre er han et decideret fænomen der scorede fem mål i 11 landskampe i 2021. Han leverer indlæg (med højrefodsydersiden eller med et habilt venstreben) eller går ind i banen og afslutter selv.
Alternativ: Førnævnte Jens Stryger Larsen er meget højrefodet og derfor ikke meget bevendt med indlæg fra venstrekanten, men han har spillet venstreback på landsholdet mange gange og leverer typisk en solid defensivindsats.
Derimod er der ikke VM-billetter til Nicolai Boilesen, Mads Valentin og Victor Kristiansen.
Boilesen er erfaren og kan også spille i midterforsvaret hvor han mest befinder sig for FCK, men er ikke hvad han har været (var engang en MEGET lovende offensiv venstreback). Mads Valentin fra Augsburg er lynhurtig, men meget landsholdsgrøn. Det samme er FCK-talent Victor Kristiansen.
Defensiv midtbane:
Makkerparret på den bageste midtbane er som udgangspunkt Thomas Delaney og Pierre-Emile Højbjerg. Balancemænd der skiftes til at spille boks-til-boks. Fysisk stærke bolderobrere, men også glimrende boldspillere der kan bidrage kreativt til offensiven og sågar byde ind med afslutninger, Højbjerg med skud, Delaney primært med knaldgodt hovedspil.
Mens Højbjerg er en nøglespiller for Tottenham, er Delaney kun indskifter i Sevilla, men han mister næppe af dén grund sin startplads på landsholdet.
Der er sådan set en oplagt afløser i hårdttacklende Christian Nørgaard, markant defensivmidtbanemand i Brentford og faktisk den med flest tacklinger af alle i Premier League i 21/22. (Højbjerg blev nr 10.). Men Nørgaard gik glip af september og oktober pga lægskade og var først tilbage i kamp for Brentford 13. november hvor han fik 40 minutter for City. Det var dog nok til at sikre sig en VM-billet.
Klubkammerat Mathias Jensen er mere kreativ, men erobrer færre bolde og fik ikke ret meget spilletid for Brentford i seneste sæson efter London-forstadsklubben i 2021 rykkede op i Premier League. Men han har været fast starter i sæsonstarten i 22/23, så det kan evt give ham et boost på landsholdet.
Kom ikke med i VM-truppen: Jens Stage fra Werder Bremen, Jens Jønsson fra AEK (efter en flot 20/21-sæson i spanske Cadiz kneb det dog mere for ham i 21/22, og i sommer skiftede han til Grækenland) og lange Philip Billing fra Bournemouth der i sommer rykkede op i Premier League. Samt Casper Nielsen – fremragende 21/22-sæson for Union Saint-Galloise, oprykkerklubben der vandt sølv i den belgiske liga, og han fortsætter det stærke spil for Club Brügge efter sommerskifte. Han fik sin første landsholdsudtagelse i marts. 27 år og dermed en ”late bloomer”, men ikke mindre interessant af den grund. Han kan spille hvor som helst på midtbanen, også offensivt. Men det blev altså ikke til en VM-billet. Heller ikke for 22-årige Morten Hjulmand (ikke i familie med landstræneren); stamspiller på det Lecce-hold der i 21/22 rykkede op fra Serie B og nu gør sig i Serie A.
Offensiv midtbane:
Det er lige før man kniber en tåre, for i 2021 så det ud som om hans karriere var slut. Det er naturligvis 30-årige Christian Eriksen vi taler om. Fynboen fik hjertestop i åbningskampen i Parken mod Finland ved sidste sommers EM og var livløs i en række minutter mens Simon Kjær & de andre holdkammerater stod værn, og danske tilskuere og TV-seere ventede i knuget stilhed.
Han blev genoplivet, og det var dét der var fokus på: Hans overlevelse. Fodbolden kom i anden række. Men efter et indledende hospitalsophold fik han indopereret en såkaldt ICD-enhed der holder øje med hans hjerterytme og om nødvendigt giver et stød, og læger forsikrede ham om at han kunne fortsætte med at spille prof-fodbold hvis han ville. Ville han? Det er ikke alle der ville være mentalt klar til at fortsætte, men det var Eriksen.
Hans kontrakt med Inter blev ophævet (man må ikke spille i Italien hvis man har en ICD), i januar indgik han en halvårs-aftale med Brentford, og i startmarts fik han debut for London-klubben. Selvsagt et stykke fra topformen, men overraskende veloplagt. Så veloplagt at han blev udtaget til landskampene i slutmarts mod Holland og Serbien, og han kvitterede med flot spil og scoring i begge opgør. I august skiftede han til Manchester United hvor han har fået en flot sæsonstart som dybtliggende spilfordeler med stærk teknik, fremragende overblik og målfarlighed. Som han også demonstrerede i september-landskampene.
Danmark klarede sig flot ved EM uden Eriksen, men hans comeback viser at landsholdet kan nå et endnu højere niveau med ham som styrmand (og individuelt kan Eriksen i øvrigt komme tættere på rekorden for flest danske landskampe nogensinde).
Det betyder at det 21-årige stortalent Mikkel Damsgaard – sammen med Mæhle landsholdets helt store åbenbaring ved EM – må indtage en mindre fremtrædende rolle og bl.a. sparke færre frispark. (Den spinkle offensivmand har ellers et fremragende spark.) Hvis han altså overhovedet starter inde.
Han blev alvorligt skadet i oktober 2021 og vendte først tilbage i april. I sommer skiftede han så til Brentford (fra Sampdoria), men dér har det taget uventet lang tid at komme op i omdrejninger efter skaden og desuden vænne sig til det engelske tempo. Pr startnovember er han kun at regne som indskifter i Londonklubben. Han ydede dog en nydelig indsats i september-landskampene.
Damsgaard kan ligge på venstrekanten i en 4-2-3-1-formation eller som makker til Eriksen i en kreationsduo bagved centreforwarden i en 3-4-2-1. Men dén rolle (begge roller, faktisk) kan også udfyldes af 22-årige og kvikfodede Jesper Lindstrøm fra Eintracht Frankfurt. Efter en stærk 21/22-sæson har han simpelthen sprudlet i dette efterår, og hans momentum kan meget vel give ham en VM-startplads.
Førnævnte Mathias Jensen kan også udfylde en kreatørplads.
Kreatør-alternativer der ikke kommer med til VM: 31-årige Anders Christensen fra Malmö er en dygtig tekniker med godt overblik. Samt 30-årige Rasmus Falk, FCK-superteknikeren der er gammel OB-kammerat med Christian Eriksen.
Fløje:
Ud over Damsgaard og Lindstrøm, er der 22-årige Andreas Skov Olsen – målfarlig Club Brügge-højrekant og oplagt starter hvis Danmark spiller 4-2-3-1 – og 27-årige Yussuf Poulsen. Leipzig-angriberen er ikke fast starter i Bundesliga-klubben, men han er hurtig og kropsstærk og yder altid et stort løbearbejde på landsholdet og slider modstanderne trætte. Samt ligeledes speedy Martin Braithwaite. Den 31-årige spillede meget lidt for Barcelona i foråret (efter at have misset det meste af efteråret pga en skade), men ser skarpere ud efter sommerskifte til Espanyol; han nettede simpelthen i sin debut efter et års måltørke for naboklubben Barca og er pt noteret for tre mål i ni kampe for den lille Barcelona-klub.
Alternativer kunne have været Jacob Brun Larsen og Anders Dreyer, to 24-årige, driblestærke hurtigløbere fra henholdsvis Hoffenheim og FC Midtjylland (Dreyer var egentlig i Rubin Kazan, men forlod den russiske klub da Putin overfaldt Ukraine). Samt det 20-årige stortalent Mohamed Daramy fra FCK (hjemme igen efter kikset ophold i Ajax). Men ingen af de tre fik en jokerplads i VM-truppen.
Det fik derimod den 26-årige højrekant Robert Skov, den tidligere Superliga-topscorer. Han har været hyppig landsholdsstarter med sin målfarlighed (godt spark og ditto hovedspil) og positionsfleksibilitet (kan sågar vikariere på venstre back), men mistede sin startplads i 2020 – samtidig med at det begyndte at knibe med spilletiden i Hoffenheim – og forblev på bænken under hele EM-slutrunden sidste sommer. Han var i øvrigt ude med en skade fra november 2021 til april, men har åbnet den nye Bundesliga-sæson som fast starter i Hoffenheim, og det gav altså en VM-billet.
Centreforwards:
25-årige Kasper Dolberg, Nice-ismanden med de stærke vendinger og de kølige afslutninger, var Danmarks skarpeste angriber ved EM. Derefter gik der mere end et år uden mål for Hjulmands hold, og det gik også skidt i Nice – bl.a. pga sukkersyge som han fik konstateret i november 2021. I slutningen af sommerens transfervindue skiftede han til Sevilla, og de nye omgivelser så ud til at give ham ny inspiration; godt mål mod Frankrig 25/9. Men ud over to startpladser i oktober har han siddet på bænken i Sevilla hele efteråret, med meget lidt spilletid, og formen er næppe i top nu hvor VM nærmer sig.
Yussuf Poulsen og Martin Braithwaite kan også ligge som spidsangriber, men ellers er alternativerne til Dolberg 29-årige Andreas Cornelius og 23-årige Jonas Wind. De to angribere, der begge slog igennem i FCK, er store og stærke, men samtidig glimrende teknikere. Wind har godt øje for medspillerne, mens Cornelius er mere målfarlig (nettede to gange mod Frankrig i juni; som indskifter). Cornelius gjorde det godt i Trabzonspor i 21/22, og Wind fik en god start i Wolfsburg som han skiftede til i januar.
Men Wind har kun været indskifter for de tyske Ulve i efteråret (og er i øvrigt skadestvivlsom op til VM). Og Cornelius? Han vendte i september hjem til FCK, et skifte der nok delvist var inspireret af at københavnerne få dage forinden havde elimineret Trabzonspor i CL-kvalifikation. Tjah. I skrivende stund, i startnovember, er han noteret for to pokalmål for FCK i dette efterår; nul i Superligaen og nul i CL.
En mulighed kunne have været teknisk dygtige Marcus Ingvartsen fra Mainz, men han fik ikke en VM-billet.
Rasmus Højlund? Den 19-årige ex-FCK-indskifter gjorde det så godt i Sturm Graz i foråret at han nu er at finde i Atalanta hvor han får en del spilletid. Han fik lov til at snuse til A-landsholdet i september-samlingen, men VM blev det ikke til.
Historien om Danmark ved VM i fodbold
Qatar-slutrunden er Danmarks sjette VM-deltagelse.
I 1986 i Mexico vandt Sepp Pionteks Olsen-bande 1-0 over Skotland, viste slutrundens bedste fodbold i 6-1 over Uruguay og slog umotiverede Vesttyskland 2-0 før festen sluttede i 1/8-finalen.
Michael Laudrup, Preben Elkjær & Co formåede ikke at rejse sig efter Jesper Olsens fejlaflevering der gjorde det nemt for Butrageño at udligne Danmarks 1-0-føring, og Spanien vandt 5-1.
1998 var Michael Laudrups farvel. Det danske hold, med svenske Bosse Johansson ved trænerroret, havde ikke samme talent som som 1986-mandskabet, Helveg, Schønberg og Colding var fightere snarere end boldspillere, men Michael, lillebror Brian (som også stoppede på landsholdet efter VM) og en ung Martin Jørgensen stod for tekniske indslag, og Ebbe Sand og Peter Møller var skarpe angribere.
Et kedeligt gruppespil gav 1-0 over Saudi Arabien, 1-1 mod Sydafrika samt 2-1-tab mod de franske værter og senere guldvindere. Men der var spræl i ottendedelsfinalens 4-1 over Nigeria, inkl lækker ydersidevip-assist af Michael Laudrup til Ebbe Sand-scoring. I kvartfinalen ventede Brasilien med Rivaldo, Ronaldo og Roberto Carlos. Sidstnævnte forærede Brian Laudrup et mål med en kikset saksesparksclearing, men de senere sølvvindere vandt 3-2; udnyttede at 35-årige Peter Schmeichel ikke var helt så hurtig som ved EM-1992.
I 2002 (Japan/Sydkorea) fik Danmark, med Morten Olsen som chef, fransk hævn ved at slå de forsvarende verdensmestre. Desuden sejr mod Uruguay samt uafgjort mod Senegal. Men i ottendedelsfinalen vandt England med Beckham, Scholes og Owen 3-0 over et dansk hold med blot tre deciderede teknikere: Jesper Grønkjær samt forsvarerne Nicklas Jensen og René Henriksen. Martin Jørgensen var i truppen, men skadet.
I 2010 i Sydafrika kneb det også med Olsens talentmateriale (der var dog fx Agger). Martin Jørgensen var 34, Thomas Sørensen og Jon Dahl 33. Christian Eriksen var med, men blot 18 år. Danmark slog Cameroun 2-1, men tabte 2-0 til Holland og 3-1 til Japan og røg ud. (Se, hvordan den danske landsholdstrøje så ud i 2010 og ved de sidste slutrunder)
I 2018 (Rusland), med Åge Hareide ved styrepinden, var Danmark igen i gruppe med Frankrig. Tog andenpladsen via 1-0 over Peru, 1-1 mod Australien og 0-0 mod franskmændene (et resultat begge hold kunne bruge). Efter lunken gruppe-indsats viste danskerne tænder i 1/8-finalen. Tabte til Kroatien, men via straffesparkskonkurrence efter 1-1 og god indsats mod de senere sølvvindere.
Vidste du: Der er tradition for danske fodboldsange til de store slutrunder. Tjek vores gennemgang via linket.
Læs om andre deltagere ved VM i fodbold
Læs mere om flere spillere til VM på vores side om nøgle profiler.
Danmark plejer at spille enten med 4-4-3 eller 3-4-3 opstillingen.
Du kan se hele holdet og en analyse her på siden om det danske landshold.
Der er i alt 26 spiller i Danmarks VM trup.
Hvordan stiller Danmark op i dagens kamp mod Frankrig?
Mod Tunesien var det sådan: 3-4-1-2/3-4-2-1: Schmeichel – Andersen, Kjær, AC – Nissen, Højbjerg, Delaney, Mæhle – Eriksen – Skov Olsen, Dolberg
Nu mangler Delaney så, og spørgsmålet er om Hjulmand vælger defensivt stærke Christian Nørgaard eller kreative Damsgaard. Sidstnævnte kom ind for Delaney mod Tunesien og var med til at forbedre spillet, men mod farlige Frankrig vælger Hjulmand nok den forsigtige løsning.
Hvad med højre back hvor Wass med sin erfaring og hurtighed på de første meter måske er bedre mod lynhurtige Mbappé? Måske, men Nissen startede inde mod Tunesien og startede også inde mod Frankrig i september (Wass i juni).
På højrekanten af angrebet så både Skov Olsen og siden Lindstrøm skidt ud mod Tunesien (fraset et godt Lindstrøm-langskud), så måske Braithwaite får chancen fra start. Han er også hurtig og særdeles arbejdssom. Kan nok også hjælpe højrebacken mod Mbappé.
Ah ja, og pæn chance for at Cornelius tager den anden angrebsplads fra Dolberg der var meget bleg mod Tunesien. Cornelius der jo scorede to gange mod Frankrig i juni.
Hvordan stiller Danmark op mod Australien i onsdagens afgørende gruppekamp? Hjulmand holder kortene tæt ind til kroppen, så – indrømmet – følgende er i vidt omfang gætteværk:
Danskerne skal vinde, så et offensivt skifte fra tremands- til tomandsmidterforsvar virker logisk. 4-2-3-1, fx.
Simon Kjær er klar efter at have misset Frankrig pga en skade, men Joachim Andersen virker en tand bedre pt, så mon ikke Crystal Palace-manden holder fast i sin startplads som højremand i midterforsvaret. Venstremakker bliver nok Andreas Christensen, boldfast og hurtig – og som man så mod Frankrig: målfarlig. Dvs at ofret i forhold til Frankrigskampen kan blive Victor Nelsson selv om han faktisk var bedste forsvarer mod verdensmestrene. AC slår han næppe af, og Andersen har en højde-fordel der kan blive vigtig mod australierne. (Selv om Nelsson såmænd er ganske stærk i hovedspillet trods kun 1,85.)
På midtbanen mangler Delaney, der blev alvorligt skadet mod Tunesien, naturligvis stadig. Mod Frankrig overraskede landstræner Hjulmand ved at gøre Christian Eriksen til Højbjergs makker, og det kan meget vel fortsætte her. Alternativerne er nemlig umiddelbart Christian Nørgaard der ikke virker klar til at spille en hel kamp efter sin skadespause, og Matias Jensen der ikke har Nørgaards defensive soliditet. Så kan man “lige så vel” bruge en Eriksen selv om han også har sin force i det offensive. Hos United spiller han jo også dybtliggende spilfordeler.
Problemet er selvfølgelig at han så mangler længere fremme, men en formation med en ekstra offensivmand kan nok opveje en del af dét savn. I offensiven har Damsgaard og Lindstrøm skuffet indtil videre (Damsgaard i forhold til sit fremragende EM, Lindstrøm i forhold til sit storartede efterår for Eintracht), men det har alternativ Skov Olsen også. Han meldes klar efter at have misset Frankrig pga en skade, men som han spillede mod Tunesien, virker hans form ikke god nok. Damsgaard og Lindstrøm har vist lidt mere.
Men jeg synes også Braithwaite fortjener en start, som højre-angriber i en 4-2-3-1 eller 4-2-2-2. Ikke så kreativ. men hurtig og skarp. Tæt på at score mod Frankrig. Angrebet bør også rumme Dolberg. Heller ikke han viser god form (meget lidt spilletid for Sevilla), men havde et par gode løb og en næsten-assist som indskifter mod Frankrig, og han går bedre med i spillet end Cornelius.
Bud: 4-2-3-1: Schmeichel – Nissen, Andersen, AC, Mæhle – Højbjerg, Eriksen – Braithwaite, Lindstrøm, Damsgaard – Dolberg