EM 2024 Danmark – odds på danskernes EM
Danmark er klar til EM 2024, hvor de blandt andet skal duellere med England i Gruppe C. De øvrige modstandere i EM-gruppespillet hedder Slovenien og Serbien, og det store spørgsmål er selvfølgelig, om Kasper Hjulmands tropper kan gå videre.
Vi analyserer Danmarks chancer ved EM i fodbold, og så får du også en trup-gennemgang med Danmarks forventede startopstilling, skader/karantæner og forventede straffesparksskytte.
Danmarks gruppe
Danmarks kampprogram
Danmarks trup
Danmarks forventede startopstilling i næste kamp
(3-4-1-2) Schmeichel – Andersen, Vestergaard, Christensen – Bah, Højbjerg, Delaney, Mähle – Eriksen – Wind, Højlund
Danmarks seneste startopstilling (mod Serbien)
(3-4-1-2) Schmeichel – Andersen, Vestergaard, Christensen – Bah, Højbjerg, Hjulmand, Mähle – Eriksen – Wind, Højlund
Nøglespillere: Christian Eriksen, Andreas Christensen, Joakim Mæhle, Rasmus Højlund
Stjerneskud: Victor Kristiansen, Morten Hjulmand, Anders Dreyer
Straffeskytte: Christian Eriksen
Seneste nyt om Danmark
Morten Hjulmand fik gult kort imod Serbien og misser derfor ottendedelsfinalen med karantæne.
Skader og karantæner
Andreas Christensen Akillesseneskade Midt november 2024 |
Matt O’Riley Ankelskade Midt november 2024 |
Maurits Kjaergaard Akillesseneskade Ude resten af sæsonen |
Mathias Jensen Lægskade Få dage |
Morten Frendrup Muskelskade Slut oktober 2024 |
Joachim Andersen Forslået sig Få dage |
Christian Nørgaard Muskelskade Få dage |
Af: Jens Bøye
Danmarks EM chancer: Rødhvidt avancement fra Gruppe C
Der var engang et landshold der i en EM-åbningskamp mistede sin bedste spiller (hjertestop og døden nær) og tabte til Finland, men som rejste sig og leverede den bedste danske EM-slutrunde siden 1992.
Hvad blev der mon af dynamitholdet fra EM-2020 (afviklet i 2021)? En saga blott. Svanen blev til en grim ælling. Danmark var elendig ved VM-2022 og sløv (i en nem gruppe) i kvalifikationen til EM-2024.
Landstræner Hjulmand har tendens til at stole på spillere der engang var gode, men ikke er det længere: Kasper Schmeichel er 37, Simon Kjær 35, og begge er over-the-hill, Christian Eriksen (nu med pacemaker) er reserve i Man Utd, Damsgaard ditto i Brentford, Lindstrøm i Napoli, Højbjerg i Tottenham. Delaney er gået fra at spille i Tyskland til den belgiske liga. Etc. Hjulmand udtager dem stadig, og flere af dem er fortsat faste startere på landsholdet.
Men håbet lever. Truppen er propfyldt med spillere fra gode klubber, inkl Rasmus Højlund der scorede flittigt i kvalifikationen. Den unge Manchester United-centreforward betyder at landsholdet i hvert fald på een plads er forstærket i forhold til EM-2020 og VM.
England slår vi næppe, men vi er bedre end Slovenien og på en god dag også Serbien. Vi bør gå videre fra Gruppe C, som toer eller treer.
Holdanalyse af Danmark
Bliv klogere på det danske landshold her.
Målmænd
Kasper Schmeichel er ikke en nepo-baby. Søn af legendariske Peter, ja, men en fremragende keeper i sig selv. Kaspers CV tæller et engelsk mesterskab med Leicester. Samt mange flotte redninger på det danske landshold. Men selv om han ikke lever på sit navn, er det som om han efterhånden lever på sine gamle bedrifter. Den 37-årige målmand er ikke længere hvad han har været. Han skuffede i Nice og spiller nu for Anderlecht i den belgiske liga. Er også gået ned i kadence på landsholdet hvor han de seneste par år har ladet bolde passere som han i gamle dage nemt ville have snuppet.
Ikke desto mindre er Schmeichel stadig landstræner Hjulmands foretrukne mellem stængerne. Det selv om 31-årige Frederik Rønnow har været fast starter i Bundesliga-klubben Union Berlin de seneste to sæsoner (efter fire sæsoner på bænken i Eintracht, Schalke og Union) og ifølge den tyske sportsavis Kicker er blandt Bundesligaens otte bedste målmænd. De seneste fem år har Rønnow kun fået 44 landsholdsminutter.
Landsholdets tredjekeeper spiller også på højere niveau til dagligt end Schmeichel. 23-årige Mads Hermansen spiller sjovt nok i Schmeichels gamle klub, Leicester. Der rykkede ned i den næstbedste engelske række 2023, men i 23/24 vandt The Championship og genvandt sin Premier League-plads med Hermansen som sidste skanse. Selv den næstbedste engelske række er også klart bedre end den belgiske liga. Ikke desto mindre har Hermansen – trods 10 udtagelser – stadig ikke smagt spilletid på det danske A-landshold.
Tid til generationsskifte på målmandsposten? Det snerper efterhånden til, men Hjulmand satser stadig på Schmeichel der før landskampene i marts er noteret for 99 optrædener for de Rødhvide.
Forsvar
I kvalifikationen var de hyppigste midterforsvarsstartere på det danske landshold (der veksler mellem to- og tremandsmidterforsvar) Simon Kjær, Joachim Andersen og Andreas Christensen.
35-årige Kjær er ikke så hurtig til bens som tidligere, men stadig solid og god nok til at spille temmelig fast i AC Milan. Har faktisk i denne Serie A-sæson spillet mere i den norditalienske domkirke-by end han gjorde i 21/22 og 22/23.
Andersen er fast starter hos Crystal Palace i den engelske Premier League. London-klubben har det svært i denne sæson (og Andersen har problemer med holdets fans), men danskeren ligger nr 1 på ligaens liste over hovedstøds-clearinger og nr 2 på listen over sidstemands-tacklinger. Er ikke ret hurtig, men glimrende til at føre bolden frem og aflevere konstruktivt.
Endnu mere boldfast er AC, fast Barcelona-starter. Teknisk dygtig elegantier der, hvis der er behov for systemskifte, kan glide op på den defensive midtbane.
Alternativer er tårnhøje Jannik Vestergaard (langsom, men hovedstødsstærk; desuden et godt venstreben), fast mand hos Leicester, samt kvikke Victor Nelsson fra Galatasaray.
På venstre back/wingback er Joakim Mæhle uomgængelig som idealstarter. Den højrebenede Wolfsburg-spiller er dynamisk og målfarlig. Men 21-årige Victor Kristiansen fra Bologna er en glimrende afløser.
På højre back/wingback kan landstræneren vælge mellem Rasmus Nissen Kristensen fra Roma og Alexander Bah fra Benfica. Begge fodkvikke, og især Bah er god til at gå med frem. Solide og erfarne Jens Stryger blev derimod skilt fra da nettotruppen blev udtaget, lige som 20-årige Elias Jelert fra FCK der må siges at være fremtidens mand; dette EM kom en postgang for tidligt for københavnertalentet.
Midtbane
Det lader vente på sig på målmandsposten (og til dels i midterforsvaret), men på defensivmidtbanen er der gang i en slags generationsskifte. Under Kasper Hjulmand har det faste makkerpar primært været Thomas Delaney og Pierre-Emile Højbjerg, men i EM-kvalifikationen blev 30-årige Christian Nørgaard brugt mere end 32-årige Delaney.
Nørgaard er fast starter i Brentford og ligger højt på Premier League-statistikkerne for tacklinger og interceptions. Han går til stålet; otte gule i 33 PL-kampe i 23/24), tre advarsler i seks EM-kvalkampe.
28-årige Højbjerg kan også tackle igennem og er desuden dynamisk. Desværre har han tabt sin startplads i Tottenham (der har fremdriftsspillere med mere fart end Højbjerg), men han leverer gode indsatser som indskifter.
Delaney har været plaget af skader de seneste år og er gået fra pænt med spilletid i Tyskland og Spanien til reservetilværelse begge steder. Sidste sommer blev han fast starter i Anderlecht, men han mistede de første to måneder af 2024 pga endnu en skade. Hans erfaring har immervæk givet ham en EM-billet.
Der er diverse interessante boblere til den bageste midtbane: Morten Hjulmand fra Sporting, Morten Frendrup fra Genoa, Phillip Billing fra Bournemouth og Matt O’Riley fra Celtic. Men af disse har kun Hjulmand (ingen familiemæssig forbindelse til landstræneren) fået en EM-billet efter en flot sæson i Portugal. O’Riley imponerede også i Skotland – scorede 18 mål (to på straffe) i 37 kampe for Premiership-mesterholdet, men konkurrencen er hård på den danske midtbane, og den 23-årige må vente til næste slutrunde.
Offensivt ser det værre ud. Ikke talentmæssigt, for Christian Eriksen, Mikkel Damsgaard, Jesper Lindstrøm og Mathias Jensen er dygtige. Men det kniber med klubspilletiden.
Christian Eriksen (40 mål i 126 landskampe og uomgængelig starter når kampklar) – manden der fik hjertestop i sommeren 2021 – er langt fra startopstillingen i Manchester United. Det samme har Damsgaard været Brentford (om end han i april og maj øgede sit PL-kampantal fra to til syv) og Lindstrøm i Napoli. Jensen spiller fast i Brentford, men det er sjældent at han markerer sig på landsholdet. Damsgaard, Jensen og naturligvis Eriksen er dog med i EM-truppen, men Lindstrøm er blevet skilt fra.
Angreb
I Hjulmands første tre år som landstræner døjede han med at finde en klar nr 1 som centreforward. Kasper Dolberg kan være fantastisk med skarpe vendinger og afslutninger, men kan også være blind passager. Primære alternativer var hurtige Martin Braithwaite, fightende Yussuf Poulsen og oplægsstærke Jonas Wind.
Trods 21 mål (og mulig oprykning; playoff) i Segunda-klubben Espanyol er Braithwaite ikke med i EM-truppen. Men de andre er stadig inde i billedet. Dolberg scorer flittigt på klubplan (om end nu i Belgien; lavere niveau end tidligere), Wind havde et fremragende efterår i Bundesligaen (er løbet tør for målkrudt siden), og Leipzig-bænkevarmer Poulsen er uomgængelig som trupspiller pga sin kampgejst.
Men i 2023 stemplede Rasmus Højlund ind med syv mål i otte kvalkampe. Den 21-årige Manchester United-angriber har hele pakken med fysik, speed og giftighed.
Desværre støber fløjene (og den offensive midtbane) ikke de nødvendige kugler.
På højrekanten er Andreas Skov-Olsen slagkraftig når i form; hurtig og pågående. Men Club Brügge-manden har ikke scoret for Danmark siden 2022. Alternativt er der Yussuf Poulsen, men han har heller ikke kunnet levere mål eller assists i et brugbart omfang. Hurtige og gennembrudsstærke Anders Dreyer gør det flot i Anderlecht og har fået en EM-billet, men næppe som oplagt startkandidat i landstrænerens øjne.
Lazio-indskifter Gustav Isaksen nåede ikke med i truppen selv om hans italienske forår var klart bedre end efteråret.
På venstrekanten er Damsgaard en oplagt mulighed efter sin forårs-forbedring. Jacob Bruun Larsen ditto efter et personligt glimrende forår i Burnley (for klubben gik det skidt; nedrykning). Mohammed Daramy fast starter i franske Reims, som angriber eller venstrefløj, kunne have været en skarp konkurrent, men han har været skadet siden slutmarts og misser EM.
Læs om andre EM-deltagere
Danmark plejer at spille med en af følgende opstillinger: 4-4-3 / 4-2-3-1 / 3-4-3. 3-4-1-2 også en mulighed.
Du kan se hele holdet og en analyse her på siden om det danske landshold.
Danmarks gruppe
Danmarks kampprogram
Danmarks trup
Skader og karantæner
Andreas Christensen Akillesseneskade Midt november 2024 |
Matt O’Riley Ankelskade Midt november 2024 |
Maurits Kjaergaard Akillesseneskade Ude resten af sæsonen |
Mathias Jensen Lægskade Få dage |
Morten Frendrup Muskelskade Slut oktober 2024 |
Joachim Andersen Forslået sig Få dage |
Christian Nørgaard Muskelskade Få dage |