18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Costa Rica – odds på costaricanernes VM

Costa Rica var svageste hold på banen i den heldige playoff-sejr over New Zealand der ikke just er en stormagt. Klassekeeper Navas leverer store redninger, men trækker næppe den tynde Ticos-trup videre fra Gruppe E hvor Spanien og Tyskland ser meget stærkere ud, og Japan nok også er bedre. Find odds, trup og kampe til Costa Ricas VM på denne side.

Af: Jens Bøye

Odds på Costa Rica

Costa Rica vinder VM/ – SPIL HER >>*
Costa Rica vinder Gruppe E/ – SPIL HER >>*
Costa Rica går videre fra Gruppe E/– SPIL HER >>*

Odds er senest opdateret d. 9. december 2022 kl. 14:58. Odds kan ændre sig.

Andre hold

Costa Ricas trup og startopstilling

Den seneste trup:

Formation: 4-4-2

Forventet startopstilling ved VM:

Målmand:Navas
Forsvar:Fuller, Duarte, Waston, Vargas, Oviedo
Midtbane:Borges, Tejeda
Angreb:Campbell, Contreras, Bennette

Seneste opstilling (anden runde mod Japan): 5-2-3: Navas – Fuller, Duarte, Waston, Calvo, Oviedo – Borges, Tejeda – Torres, Contreras, Campbell

Nøglespillere: Keylor Navas, Joel Campbell, Celso Borges

Stjerneskud: Jewison Bennette, Gerson Torres, Anthony Contreras, Brandon Aguilera

Straffeskytte: Celso Borges
(Joel Campbell)

Frisparksskytte:
Gerson Torres

Skader/tvivl: Opdateres

Karantæner: Calvo (mod Tyskland)

Ude af VM: Opdateres

Costa Rica startopstilling

Costa Ricas VM chancer: Navas og de tynde Ticos

Ud over stjernen Navas har costaricanerne en tynd trup der stort set kun består af spillere fra den hjemlige (ret svage) liga. Solide veteraner og lovende talenter, men de kom kun med nød og næppe med til VM. Teknikken er glimrende, men de har problemer i hovedspillet og tendens til at afgive for meget initiativ. Det bliver næppe pura vida for Los Ticos i Qatar.

Luis Fernando Suárez, rutineret colombiansk træner der ud over mange klubber har haft ansvaret for Ecuador og Honduras, fik den costaricanske landstrænertjans i juni sidste år.

Samme sommer blev Costa Rica slået ud i kvartfinalen ved Gold Cup af Canada, og i efteråret fik Suárez en skidt start på VM-kvalifikationen med blot een sejr i de første syv kampe der gav nederlag mod Mexico, USA og Canada.
Men Los Ticos rejste sig med 6-1-0 i de sidste syv runder, inkl martssejre over Canada og USA (der dog begge reelt havde sikret sig en VM-billet).

Costa Rica landshold

I playoff-kampen i Qatar mod New Zealand scorede costaricanerne efter tre minutter og trak sig så tilbage. Bussen var dog ikke just velparkeret; de hovedspilsstærke kiwier havde diverse chancer mod de små ticos og puttede faktisk bolden i nettet, men dommeren annullerede for frispark (lignede en fejldom).

I september spillede Costa Rica 2-2 mod Sydkorea samt vandt over Usbekistan og Nigeria.

Costa Rica spillede mest 4-4-2/4-2-3-1 i kvalen, men skiftede et par gange til tremands-midterforsvar. Den nuværende placering på verdensranglisten er nr. 31.

Holdanalyse af Costa Rica

Herunder følger en komplet gennemgang af det costaricanske herrelandshold.

Målmænd:
Det er nok VM-slutrundens sikreste startbillet: Keylor Navas. Tredobbelt Champions League-vinder med Real Madrid, CL-sølvvinder med PSG (i 20/21 hvor han var turneringens bedste målmand). 106 landskampe og to VM-deltagelser. Han fylder 36 i december, men er stadig en fremragende keeper. Lynhurtig på stregen og forbavsende god i luften (han er kun 1,85). Det er dog især dér modstanderne kan presse ham med høje indlæg.

I 2021/22 måtte han se Donnarumma tage førstetjansen i PSGs CL-kampe (Navas vogtede målet i de fleste L1-opgør), men det var ikke præstationsbaseret – costaricaneren er stadig bedre end den unge italiener – snarere fordi PSG-ledelsen ønskede at satse på den dyre investering fra Milan. Det lugtede af et sommerskifte, men Navas blev i Paris hvor han har siddet på bænken i efteråret. Han har desuden døjet med skader i denne sæson. Men hans erfaring og basale klasse gør ham nok stadig til en mur ved VM.

Reserver? Fx 23-årige Patrick Sequeira fra Lugo i den næstbedste spanske række. LANGT op til Navas’ niveau.

Midterforsvar:
Venstremand er som udgangspunkt 30-årige Francisco Calvo fra tyrkiske Konyaspor. Da han var purung, i 2012/13 tilbragte han et halvt år i FC Nordsjælland. Venstrebenede Calvo er kun 1,8, men er ganske god i hovedspillet; har scoret en del mål ved dødbolde.

Makker i playoff-kampen og i det meste af VM-kvalifikationen var 1,85 meter høje og 33-årige Oscar Duarte fra Al-Wehda i Saudi-Arabien (han rykkede ned med Levante fra La Liga i 21/22). Der er dog konkurrence fra tårnhøje Kendall Waston der er 34 og spiller i den hjemlige liga efter en række år i MLS. Han fik en del starter i VM-kvalgruppespillet og blev skiftet ind (for en offensivmand) i pausen af playoff-kampen for at hjælpe i hovedspillet mod de store kiwier. Spilles der med tre midterforsvarere, er han oplagt starter.

Landsholdsgrønne Juan Pablo Vargas fra colombianske Millonarios byder dog også ind med højde og drøje med sine 1,94. Han fik tre starter og 11 bænkpladser i VM-kvalifikationen.

Højre back:
To spillere deltes mere eller mindre ligeligt om kvalkampene: 28-årige Keysher Fuller og 33-årige Ricardo Blanco. Men førstnævnte med lidt flere starter, og det var også ham der fik tjansen i playoff-kampen mod New Zealand.

Blanco er ikke med i VM-truppen. Det er derimod 23-årige Carlos Martinez – en lovende, men landsholdsgrøn, reserve. Som Fuller spiller han i den hjemlige liga.

For mig at se er der næppe tvivl om at Costa Ricas bedste højreback er erfarne Christian Gamboa der spiller i Bundesliga-klubben Bochum hvor han var blandt de bedste i 21/22 og også er fast mand i 22/23. Gamboa tilbragte som ung (2011/12) et lille dusin Superliga-kampe på FC Københavns bænk før han drog til Rosenborg og skabte grundlaget for en karriere der har bragt ham til Premier League i England (dog med liden spilletid for WBA) og Skotland, samt til Tyskland. Den 33-årige har spillet 79 landskampe og deltog i VM i 2014 og 2018.

Men han har ikke været med Los Ticos siden 2020. Skader holdt ham ude af de første VM-kvalkampe i 2021, og da han var klar, havde landstræneren besluttet sig for at satse på andre. Gamboa ville gerne med til VM, men Suárez sagde nej.

Venstre back:
Ronald Matarrita fra MLS-klubben Cincinatti var den hyppigste starter på venstre back i kvalifikationen indtil han blev alvorligt skadet i martskampen mod Canada. Han vendte tilbage i september og nåede at komme med i VM-truppen, men er næppe nr 1 i hierakiet: Han har kun været indskifter i Cincinatti i efteråret.

I stedet må nr 1 være Bryan Oviedo, den erfarne FC København-back der har spillet 74 landskampe. Han fik også en del kvalstarter før Matarrita før denne blev skadet, men haltede lidt efter ham – nok pga spilletidsproblemer i den danske hovedstad hvor han blev bænket i februar 2021. NUL Superliga-minutter fik han i 21/22 (fik dog en enkelt indskiftning i Conference League i december). Ikke desto mindre spillede han fire landskampe i første halvdel af 2022, inkl playoff-kampen mod New Zealand. Hans kontrakt med FCK udløb i sommer, og han er nu i MLS-klubben Real Salt Lake. Men vi kan vist roligt konstatere at 32-årige Oviedo, engang en dygtig angrebsback, ikke er hvad han har været.

Midterforsvarer Calvo kan udfylde backpladsen hvis nødvendigt.

Midtbane:
To erfarne opryddere udgør en solid balanceduo: 34-årige Celso Borges og 30-årige Yeltsin Tejeda. Begge spiller i den hjemlige liga, men har tidligere gjort sig i Europa. Tejeda i Frankrig og Schweiz, Borges i Norge og Sverige før han spillede La Liga-bold for Deportivo La Coruña i fire år. Tejeda missede Costa Ricas septemberkampe pga en forstuvet ankel, men var tilbage for sit klubhold i midtoktober.

Afløserne er landsholdsgrønne (under 10 kampe): 26-årige Youstin Salas (tre landskampe), 24-årige Douglas Lopez, 21-årige Daniel Chacón, en midterforsvarer der kan spille defensiv midtbane, samt den blot 20-årige Roan Wilson. Chacon fra MLS, de andre fra den hjemlige liga.

Fløje:
Kvalifikationens fløj-spilletid blev fordelt over diverse spillere, men den blot 18-årige Jewison Bennette (hvis far og farbror også var landsholdsspillere) er et stort talent som ser ud til at have landstrænerens tiltro til venstre. Bennette var med i det meste af kvalifikationen; i begyndelsen mest som bænkevarmer, men han startede inde i to kampe i slut-2021, mod USA i marts i år samt i playoff mod New Zealand hvor han lagde op til sejrsmålet. Han skiftede i sommer fra den hjemlige liga til Sunderland hvor han er bænkevarmer, men det afholdt ham ikke fra at score to mål mod Japan i september.

23-årige Alonso Martinez var faktisk den foretrukne til venstre (selv om han egentligt er højrefløj) i begyndelsen af året, men det kneb med klubspilletiden efter januarskifte til Lommel (næstbedste række i Belgien), og han har ikke været udtaget til landsholdet siden foråret. VM-billet blev det ikke til.

Til højre er der 25-årige Gerson Torres fra Herediano, dvs Bennettes ex-klubkammerat. Han har kun en god håndfuld landskampsstarter på bagen, men næsten alle er kommet i år. Torres er venstrebenet (og sparker et glimrende frispark), men befinder sig fint til højre.

Reserverne er purunge og uerfarne: venstremanden Alvaro Zamora er 20, højremanden Anthony Hernandez er 21 – begge er fra den hjemlige liga.

Centreforwards:
30-årige Joel Campbell med 25 mål i 118 landskampe spiller mest højrefløj i mexicanske Leon – og gør det også ind i mellem på landsholdet, men Suárez bruger ham nok helst som hængende angriber (evt som decideret frontløber).

Gode, gamle Bryan Ruiz (29 mål i 144 landskampe) er også et bud i rollen som 10’er, men han fyldte 37 i august og drog i 2020 hjem til Alajuelense efter mange (gode) år i Europa og et enkelt i Brasilien. Han er med i VM-truppen – hans erfaring er meget værd – men må nok tage til takke med rollen som joker og omklædningsrumsinspirator.

En jokerrolle er der også til det 19-årige talent Brandon Aguilera der i januar skifter fra Guanacasteca til Nottingham Forest.

Som decideret frontløber er der flere muligheder. Ud over Campbell er der Anthony Contreras og Johan Venegas (de kan også indtage en fløjplads). I kvalifikationens gruppespil blev Campbell og Contreras (samt midtbanemand Borges) Costa Ricas topscorere med hver to mål. Campbell scorede så også i playoff-kampen. 22-årige Contreras blev først del af landsholdet i år, men faldt hurtigt til.

20-årige Erson Mendez blev forårets topscorer i den costaricanske liga, men har ikke været udtaget til landsholdet endnu. Han må vente til næste VM.

Historien om Costa Rica ved VM i fodbold

Costa Rica har deltaget i fem VM-slutrunder. 1990 i Italien, derefter 2002 og 2006, samt 2014 og 2018.

Alletiders topscorer for Los Ticos, Rolando Fonseca (47 mål i 113 kampe), var med til VM-2002 i Japan/Sydkorea sammen med andre koryfæer som Paolo Wanchope og Hernán Medford, men de nåede ikke videre fra indledende gruppe.

I alt er det blevet til tre gruppespil, en ottendedelsfinale (i 1990) samt en kvartfinale.

Kvartfinalen nåede costaricanerne i 2014 hvor de chokerede ved at vinde en dynamitgruppe foran Uruguay, Italien og England. I ottendedelsfinalen eliminerede de Grækenland via straffesparkskonkurrence efter 1-1. Helten var naturligvis klassekeeper Keylor Navas der snuppede to græske spark. I kvartfinalen reddede han et enkelt, men kunne ikke forhindre Holland i at vinde straffesparkskonkurrencen 4-3 (efter 0-0). Costa Ricas topscorer med to mål: Bryan Ruiz. Med var også ”danskerne” Christian Gamboa og Christian Bolaños. Sidstnævnte spillede i FC København 2010-14; Gamboa var der i 2011-12 (dog uden at få Superliga-spilletid).

Bolaños (nu 34) og Gamboa var også med i VM-truppen i 2018 i Rusland, og denne gang havde de selskab af den gamle FCK-holdkammerat Bryan Oviedo (han spillede i Parken i 2010-12 og vendte tilbage i 2019). Navas og Ruiz var der også, men Costa Rica fik kun eet point og havnede sidst i gruppe med Brasilien, Schweiz samt Serbien. Los Ticos scorede to mål, inkl et schweizisk selvmål. Det enlige rene mål blev sat ind af Kendall Weston.

3 Kommentarer

Skriv et svar

 1. Jens Bøye

  Efter tomandsmidterforsvaret i første halvleg, skiftede Costa Rica til tremandsmidterforsvar i anden halvleg mod Spanien, og dét – en mere kompakt defensiv – tog costaricanerne med til andenrundekampen mod Japan. Med succes. 1-0-sejr i en chancefattig kamp.

 2. Jens Bøye

  Jeg tog fejl. Det blev et tremandsmidterforsvar:

  5-4-1: Navas – Martinez, Fuller, Duarte, Calvo, Oviedo – Bennette, Borges, Tejeda, Campbell – Contreras

  EDIT: Nej, det er trods alt et tomandsmidterforsvar. Jeg tog dog stadig fejl. To højrebacks på banen, Martinez og Fuller, men Fuller spiller ikke højremand i et tremandsmidterforsvar, men højremand på midtbanen – nok noget mere defensiv end venstremand Bennette:

  4-4-1-1: Navas – Martinez, Duarte, Calvo, Oviedo – Fuller, Borges, Tejeda, Bennette – Campbell – Contreras

 3. Jens Bøye

  Costa Ricas forventede opstilling mod Spanien: Spørgsmålet er om landstræner Suarez vælger tomands- eller tremandsmidterforsvar. Tomands er hvad CR typisk spiller med, men tremands er absolut en mulighed mod de farlige spaniere.

  Mit bud: 4-4-2: Navas – Fuller, Duarte, Calvo, Oviedo – Torres, Borges, Tejeda, Bennette – Campbell, Contreras
  (eller rettere 4-2-3-1 med Contreras i front, Campbell som hængende)

  Det kan dog være at Bennette og Torres skifter side.