18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Champions League-vindere

Du kan formentlig godt huske de seneste Champions League-vindere, men kan du også huske dem, der ligger 10 år tilbage i tiden? På denne side nørder vi Champions League-vinderne i et historisk perspektiv.

De 10 seneste vindere af Champions League

ÅrstalNr. 1ResultatNr. 2
2012–13Bayern München2–1Dortmund
2013–14Real Madrid4–1Atletico Madrid
2014–15Barcelona3–1Juventus
2015–16Real Madrid1–1 (5-3 straffe.)Atletico Madrid
2016–17Real Madrid4–1Juventus
2017–18Real Madrid3–1Liverpool
2018–19Liverpool2–0Tottenham
2019–20Bayern München1–0PSG
2020–21Chelsea1–0Manchester City
2021–22Real Madrid1–0Liverpool

Hvem vandt Champions League sidste sæson?

Der var bagt op til finaledyst mellem de to engelske giganter Manchester City og Liverpool. City, fordi snakken om Guardiolas brændende ønske om igen at løfte det vigtigste trofæ af dem alle aldrig stopper. Og Liverpool, fordi de fødte ideen om at opnå at vinde fire titler i form af to engelske cups, mesterskabet og CL-trofæet. Sådan gik det ikke. De blev begge sendt ud i mørket af Real Madrid, der endnu engang gjorde, hvad de gør bedst: Slog til på de rette øjeblikke og chancer. 

Spaniernes CL-sæson blev indledt med et ydmygende nederlag hjemme mod Sheriff Tiraspol, men de tog grueligt revanche i knockoutkampene, hvor de leverede voldsomme comebacks mod PSG, Chelsea og Manchester City, før de slog Liverpool i finalen med 1:0 på – lidt atypisk – scoring af Vinicius. Det var atypisk, fordi Karim Benzema var holdets topscorer med 15 mål i turneringen. Franskmanden stod for 10 af holdets 13 scoringer i de seks knockoutkampe på vej mod finalen.

Real Madrid vandt Champions League – igen – i 2021-2022 (Foto: Bildbyrån)

Hvem har vundet Champions League flest gange?

PlaceringKlubAntal titler
1Real Madrid14
2AC Milan7
3Bayern München6
4Liverpool6
5FC Barcelona5
6Ajax Amsterdam4
7Manchester United3
8Internazionale3
9Juventus2
10S. L. Benfica2
(Note: Chelsea, Nottingham F og FC Porto har også 2 titler hver – men færre tabte finaler)

Real Madrid vandt Champions League tre år i træk

Efter den gennemført elendige 2014-2015-sæson i Real Madrid, hvor de sluttede to point efter Barcelona i La Liga og tabte til Juventus i CL-semifinalen, blev træner Ancelotti fyret. Og det blev begyndelsen på en forrygende periode, hvor Real Madrid plantede deres bagdel tungt på Champions League-trofæet. 

I 2015-2016 stod Benitez i spidsen for holdet frem til kort ind i januar. Her overtog Zinedine Zidane, og så kom CL-trofæet hjem. Godt nok vandt Barcelona igen La Liga, men i en rent spansk Champions League-finale vandt Real Madrid over rivalerne fra Atletico efter straffespark med 5:3. 

Toget var i fart, og Real Madrid vandt i den følgende sæson den europæiske Super Cup, FIFAs klub-VM, La Liga, og så forsvarede de CL-trofæet med en overbevisende finalesejr på 4:1 mod italienske Juventus.

Sæsonen efter gentog de det meste af den bedrift med den europæiske Super Cup og klub-VM, men de blev slået i La Liga af Barcelona. Så var det jo en fin trøst, at de bankede Liverpool 3:1 i CL-finalen på et forrygende saksespark af Gareth Bale og to besynderlige aktioner af keeper Karius.

Loris Karius fik ikke lov at løfte sejrstrofæet efter finalen i 2018 (Foto: Bildbyrån)

Hvad kræver det at vinde Champions League?

Champions League regnes for verdens hårdeste fodboldturnering. Det gælder både på klubplan og på et individuelt plan, hvor spillerne kæmper om at blive Champions League topscorer.

Der har været spillet 30 finaler i Champions League. Forud for turneringen i 1992-1993 hed herlighederne Mesterholdenes Europa Cup. Men siden det er blevet til Champions League har der i de 30 finaler været et vinderhold fra enten England, Italien, Tyskland eller Spanien i 27 af tilfældene. 12 gange har vinderen været spansk. 

Så for at vinde Champions League kræver det tilsyneladende, at man er fra en af de traditionelt set fire store ligaer i Europa. Den rent faktuelle vej går via et gruppespil, hvor en af de to første pladser sikrer en billet videre til turneringens knockoutkampe. Her er 16 hold tilbage, og de spiller så ude og hjemme om en plads videre til næste runde. Frem til der kun er to hold tilbage, som mødes i en finale på et sædvanligvis neutralt stadion. 

Endelig er der også en tendens, der antyder, at det kræver en kroat på holdet eller i det mindste i truppen. Siden 2013 har der på alle vinderhold i Champions League været mindst en kroat i truppen – og nogle år har den tabende finalist endda også haft kroatisk indflydelse på holdet. 10 år i træk har de kroatiske profiler Luka Modric, Ivan Rakitic, Mateo Kovacic, Dejan Lovren, Mario Mandzukic og Ivan Perisic på skift budt ind som CL-vindere. Så det ligner en fornuftig investering at have en kroat i truppen, hvis man har drømme om at løfte det største trofæ af dem alle.

Hvilken spiller har vundet Champions League flest gange?

PlaceringSpillerAntal titler
1Karim Benzema (Real Madrid)5
Dani Carvajal (Real Madrid)5
Luka Modric (Real Madrid)5
Cristiano Ronaldo (Manchester United, Real Madrid)5
5Gareth Bale (Real Madrid)4
Casemiro (Real Madrid)4
Andres Iniesta (FC Barcelona)4
Toni Kroos (Real Madrid)4
Isco (Real Madrid)4
Marcelo (Real Madrid)4
Sergio Ramos (Real Madrid)4
Clarence Seedorf (Ajax, Real Madrid, Milan)4
OBS: Kun finaler hvor spilleren har været på banen er talt med.

Hvem vinder Champions League i 2023?

90% af de foregående 30 finaler er vundet af et hold fra en af Europas fire største ligaer. Så kigger vi på de ligaer, er det oplagt, at Real Madrid som forsvarende mestre er et bud på en vinder. Det kunne også være Barcelona eller måske Atletico Madrid ville byde ind.

Vi ved, de engelske klubber elsker Champions League, og derfra ligner mestrene fra Manchester City sammen med Liverpool de bedste bud. Men tør nogen afskrive sidste sæsons mestre fra Chelsea?

Liverpool og Mohamed Salah er også kandidater til CL-trofæet (Foto: Bildbyrån)

Tyske Bayern München er altid blandt favoritterne, og de har trods alt vundet to af de seneste 10 versioner af turneringen. Italien virker et skridt eller to efter de andre store lande, men herfra virker det mest oplagt, at enten Milan eller Inter kan byde sig til i kampen om den største titel af dem alle. Og så kan man jo aldrig vide om den velbetalte stjerneparade i Paris får det hele til at klikke, så de kan være et bud på den samlede vinder.

PSG (Foto: Bildbyrån)