18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Lisberg: Tips til finalen i Champions League d. 1. juni 2024

Aldrig har forskellen mellem to hold i en Champions League finale været så stor, men vores europæiske ekspert, Nicolai Lisberg, tror alligevel på, at Dortmund kan gøre det vanskeligt for Real Madrid at løfte pokalen med de store ører for 15. gang i historien.

Champions League

Borussia Dortmund – Real Madrid 2 (1-2)

Lørdag d. 1. juni kl. 21.00

Lad os bare starte lige på. Har der nogensinde været et mere ulige match up i en Champions League finale? Manchester City var også store favoritter mod Inter i sidste sæson, ligesom Milan var det i 2005, da et relativt svagt Liverpool hold leverede miraklet i Istanbul. Men jeg har alligevel svært ved at se, at vi i Champions Leagues 32 år lange historie har haft en større finalefavorit, end det er tilfældet i år. Vi taler de spanske mestre, kongerne af Europa med 14 Champions League trofæer mod Tysklands nummer fem.

Hvis fodbold blev spillet på papiret, så kunne optakten jo bare stoppe her, for ingen ville vel argumentere for, at Dortmund skulle være et bedre hold end Real Madrid. Men heldigvis står flosklerne i kø. Bolden er rund, alt kan ske i en finale, og Dortmund har jo sæsonen igennem haft det bedst i rollen som underdog. Så lad os begynde med at se på tyskerne først.

Dortmund sluttede altså Bundesligaen på en skuffende femteplads, men da Bundesligaen samlet set klarede sig så godt internationalt i denne sæson, så er de uagtet af resultatet i lørdagens finale allerede sikret deltagelse i Champions League til den kommende sæson. 

Det har sæsonen igennem været et hold, der skulle finde sig selv efter salget af Jude Bellingham til netop Real Madrid og så det traumatiske sidste dags resultat mod Mainz i sidste sæson, der endte med at koste Dortmund mesterskabet.

Det har taget noget tid, og også mere end hvad godt er, før Edin Terzic lykkedes med at gøre dette Dortmund-hold konkurrencedygtigt. Men det er lykkedes, og det er faktisk ud fra den visdom, som han selv gav et par runder inde i denne sæson: Weniger sexy, mehr Erfolg. Mindre sexet, mere succes. 

Siden Dortmund sidst var i en Champions League finale for 11 år siden (dengang også på Wembley), har de med jævne mellemrum haft store hold med unge spændende talenter, og derfor er det måske også lidt på trods, at det netop er denne trup, der er nået frem til finalen. Forstå mig ret, der er masser af erfaring og landskampe på dette hold, men de unge offensive stortalenter, som hele Europa kappes om, er svære at forøge på. Det var derfor også nødvendigt at handle i vinterens transfervindue, og to lejeaftaler i det engelske med henholdsvis Jadon Sancho og Ian Maatsen har været med til at gøre dem til et bedre hold i foråret. Det samme har en Marcel Sabitzer, der kæmpede enormt meget med det i efteråret, men som i Champions League-sammenhæng og i de seneste tre måneder næsten har udviklet sig til at være Dortmunds vigtigste spiller med sine mange, tunge dybe løb og sin enorme arbejdsindsats.

Generelt har Dortmund nogle værktøjer i værktøjskassen, der kan gøre ondt på Real Madrid, men lad mig lige vente lidt med dem og i stedet rette blikket på, hvordan Real Madrid kommer ind til dette opgør.

De spanske mestre er i forrygende form, og de har i de seneste fire kampe kunne rotere, som det passede dem, og efter en lang og skadesplaget sæson, så har de nu næsten alle mand klar. Jeg siger næsten, fordi Tchuameni og Alaba er meldt ude, ligesom Militao næppe forventes at skulle starte, da han stadig er ved at finde formen efter sin lange skadespause. 

Det er et Madrid-hold som er blevet bedre igennem sæsonen, og som efter problemer i starten, i hvert fald rent spillemæssigt, også har fundet sig selv til rette under Ancelottis nye information. Hvor det var Jude Bellingham, der primært svingede taktstokken og sikrede de vigtige sejre med sene scoringer i efteråret, så har Vinicius Junior i dette forår været et godt bud på verdens bedste fodboldspiller. Det er så vi senest i kampene mod Bayern München, hvor det var ham, der gang på gang skabte det farlige fra stående, fra sin position på venstre wing. Og så har Real Madrid en fantastisk bredde. Ikke mindst offensivt, hvor spillere som Modric og Brahim Diaz kan ændre kampbilledet, og Joselu kan dukke op og blive den store helt. Selv unge Arda Güler ligner nu en mand, der kan gøre en forskel, når han kommer ind efter nogle meget lovende præstationer hen mod slutningen af sæsonen.

I målet tror jeg ikke, der er nogen tvivl om, at det bliver Thibaut Courtois, der kommer til at stå i buret, selvom Lunin sæsonen igennem har vist sig som et aldeles glimrende alternativ. Belgierne er stadig førstemålmand, og de fleste husker nok Courtois’ niveau inden sin skade og ikke mindst hans præstation i finalen for to år siden, hvor han tæt på ene mand sikrede det 14. Champions League trofæ til Real Madrid efter 1-0-sejren over Liverpool. Og sådan er det jo med Real Madrid. Kommer de hele vejen til en finale, så vinder de den også. Det er over 40 år siden, de sidste tabte en stor europæisk finale, så hvorfor skulle det gå anderledes denne gang, når vi allerede har fastslået, at de spiller for spiller har den bedste trup?

Lad mig bringe et par ting i spil, der måske ikke ender med at tippe vægtskålen, men så i hvert fald gøre det mere tæt.

Dortmund er det hold, der har haft flest clean sheets i Champions League, og selvom de havde marginalerne på deres side med PSG’s seks forsøg på træværket i de to semifinaler, så siger det alligevel noget at spille 180 minutter uden at indkassere mod franskmændene. I de kampe stod de over for verdens næstbedste venstre wing i form af Mbappé, der i et samarbejde mellem Adeyemi og Ryerson blev lukket godt ned, og kan de gøre det mod Mbappé, kan de vel også gøre det mod Vinicius?

Vi har generelt set en Dortmund-defensiv, der har det bedst mod de store hold, hvor de ikke skal skabe kampene, men hvor Schlotterbeck og Hummels kan koncentrere sig om positionsspillet og mand-mand duellerne fra en lavere udgangsposition. Til at understrege den pointe kan det nævnes, at Dortmund i denne sæson har vundet udekampe mod Milan, PSG og Bayern.

Real Madrid har i de seneste par uger leveret nogle flotte præstationer med mange mål, men ellers er det et hold, der sjældent tromler hen over hold og kvæler kampe, som eksempelvis Manchester City kan gøre det. De er ofte i kontrol, men overlader lige så ofte, og det forholdsvis bevidst, initiativet til modstanderne, for selv at kunne lukrere på omstillinger. Det så vi i kampene mod Leipzig, Manchester City og Bayern, hvor det vel kun var hjemmekampen mod Bayern, hvor de for alvor overbeviste rent spillemæssigt.

I de perioder hvor Real Madrid fjerner foden fra speederen, skal Dortmund være skarpe, og så skal Ryerson spille sit livs kamp, når han skal lykkes med at holde Vinicius på et minimum. Jeg tror egentlig, at Real Madrids stil passer ganske fint til Dortmund, men klasse fornægter sig ikke, og derfor gør spanierne lige akkurat, som de så oftest gør. Vinder finaler.

Lisbergs bud: BTS til odds 1,75 – SPIL HER >>*

100% op til 1.000 kroner
18+ | For spillere registreret i Danmark | 100% bonus på en indbetaling på op til 1.000 kroner | Minimumindbetaling: 100 kr | Maksimumindbetaling: 1.000 kr | Gennemspilskrav: 5 x indbetaling + 5 x bonus til min. odds 1.80 | Dage til at gennemspille din bonus: 60 | Indbetalinger med Paysafecard, Skrill og Neteller er ikke gyldige. Regler og vilkår gælder | Spil ansvarligt | Selvudelukkelse via ROFUS | StopSpillet (tlf. 70 22 28 25). Alle regler og vilkår

Odds ved udgivelsestidspunktet. Odds kan ændre sig.

SpilXpertens dækning af Champions League sponsoreres af ComeOn.

Tips fra Champions League

nyhedsbrev

Få de seneste nyheder fra os i din indbakke to gange om ugen!

Skriv første kommentar

Skriv et svar