18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Cameroun – odds på camerounernes VM

De Utæmmelige Løver ventes at tage sidstepladsen i Gruppe G i kamp hvor Brasilien, Schweiz og Serbien alle ser stærkere ud, men Camerouns nye træner, landsholdslegenden Song, inspirerede et flot comeback i kvalifikationsplayoff. Han og Løverne vil gøre hvad de kan for også at bide fra sig i Qatar. Find odds, trup og kampe til Camerouns VM på denne side.

Af: Jens Bøye

Odds på Cameroun

Cameroun vinder VM/ – SPIL HER >>*
Cameroun vinder Gruppe G/ – SPIL HER >>*
Cameroun går videre fra Gruppe G/ – SPIL HER >>*

Odds er senest opdateret d. 9. december 2022 kl. 15:01. Odds kan ændre sig.

Andre lande

Camerouns trup og startopstilling

Den seneste trup:

Formation: 4-3-3

Forventet startopstilling ved VM:

Målmand:Epassy
Forsvar:Fai, Castelletto, Nkoulou, Tolo
Midtbane:Anguissa, Hongla, Kunde
Angreb:Mbeumo, Aboubakar, Choupo-Moting

Seneste opstilling (3. runde mod Brasilien): 4-2-3-1: Epassy – Fai, Wooh, Ebosse, Tolo – Anguissa, Kunde – Mbeumo, Choupo-Moting, Ngamaleu – Aboubakar

Nøglespillere: André Onana, Zambo Anguissa, Toko Ekambi, Vincent Aboubakar

Stjerneskud: Bryan Mbeumo, Enzo Ebosse, Christopher Wooh

Straffeskytte: Vincent Aboubakar

Frisparksskytte: Zambo Anguissa

Skader/tvivl:

Karantæner: Opdateres

Ude af VM: André Onana (sat af før 2. runde og sendt hjem)

Cameroun startopstilling

Camerouns VM chancer: Utæmmelige Løver har legender i ryggen

Løverne har en god målmand og erfarne klasseangribere. Landstræneren er trænergrøn, men hvad han mangler af erfaring på bænken, har han fra banen via 137 landskampe fra egen aktive karriere. Det er dog næppe nok til at gå videre fra Gruppe G. Cameroun ser målfarlig ud, men forsvaret har middelmådige spillere og klubspilletidsproblemer.

Apropos rutinerede måljægere blev den pensionerede stjerneangriber Samuel Eto’o valgt som formand for Camerouns fodboldforbund i december, og i februar fyrede han landstræner Toni Conceicao.

Eto’o var utilfreds med portugiserens håndtering af Løverne under De Afrikanske Mesterskaber (CAN) og hyrede i stedet sin gamle landsholdskammerat og legendekollega Rigobert Song.

Cameroun landshold

Conceicao havde ført Cameroun igennem VM-kvalifikationens første del med gruppesejr foran Elfenbenskysten i 2021 og taget bronze ved CAN i januar/februar, men sidstnævnte var på hjemmebane, og så skal der mindst en finale til for at tilfredsstille den traditionsrige fodboldnation, femdobbelt CAN-vinder (senest i 2017). Fans var også sure over at veteranangriber Choupo-Moting blev sat af under CAN.

Songs trænererfaring er lille – fem år som U-landsholdstræner plus assistent under CAN – men han sikrede VM-kvalifikationen i to playoff-opgør mod Algeriet i marts. De betondefensive ørkenræve vandt 0-1 i Cameroun, men i udekampen stillede Song mere slagkraftigt (selv om topscorer Aboubakar startede ude pga en skade), to frontløbere i stedet for een, og vandt 0-1 og 1-2 efter forlænget spilletid. Inkl et mål af Choupo-Moting.

Cameroun gik dog målløs fra banen i begge september-træningskampe, 0-2 mod Uzbekistan og 0-1 mod Sydkorea. Tremands-midterforsvar i den første, tomands i den anden.

Holdanalyse af Cameroun

Herunder følger en komplet gennemgang af det camerounske herrelandshold.

Målmænd:
Cameroun har en klassekeeper i reaktionsstærke André Onana der fik startpladsen i Ajax i 2016 som blot 20-årig. Han sad ude det meste af 2021 efter en dopingdom. UEFA accepterede hans forklaring – at han havde taget forkert medicin ved en fejl – og reducerede straffen fra 12 til ni måneder, men han var først tilbage på banen i november og generobrede først sin startplads i Amsterdam i slutfebruar.

Han var ikke desto mindre med til CAN i januar/februar (lukkede syv mål ind i syv kampe) og VM-kvalkampene i marts. Her var han ude for en dramatisk bilulykke før hjemmekampen mod Algeriet, men slap mere eller mindre uskadt. Nu er han i Inter hvor han efter reservestatus i begyndelsen af sæsonen skubbede Handanovic af pinden i start-oktober og siden har været fast starter.

Der er umiddelbart et stykke ned til de andre målmænd i Cameroun-truppen. Devis Epassy spiller i den saudiske liga efter en tid i Grækenland. Der er dog også den talentfulde Marseille-reservemålmand Smon Ngapandouetnbu, 19 år.

CAN 2017-vinder Fabrice Ondoa spiller i Letland og har ikke spillet for landsholdet siden 2020. VM-billet blev det ikke til.

Midterforsvar:
Makkerparret i Algeriet-opgørene i marts – de var også faste startere under CAN, i et tremandsmidterforsvar – var store og erfarne Ngadeu (CAN-vinder i 2017) fra belgiske Gent samt aggressivt tacklende Castelletto fra franske Nantes. Han er ikke så høj, men alligevel hovedstødsstærk og fysisk solid.

Castelletto har dog haft et skidt efterår i Ligue 1, men han er alligevel med i VM-truppen. Men det er Ngadeu IKKE. En stor overraskelse.

Med er derimod ligeledes erfarne Nicolas Nkoulou. Han stoppede på landsholdet i 2017 efter at have vundet CAN og scoret i finalen, men den 32-årige har meldt sig klar igen. Han lå skadesbrak i fem måneder til slutapril og døjede længe med at erobre en startplads i græske Aris efter sommerskifte fra Watfords bænk, men var med i Camerouns septembertrup og startede inde i begge træningskampe – mens Ngadeu startede ude. Nkoulou har været fast starter i sin klub siden midtoktober, og nu ligner det en startplads ved VM.

Et alternativ kunne have været Jerome Onguene fra Eintracht (sommerskifte fra Salzburg) – hvis han var i form. Han vendte tilbage fra CAN med malaria og gik mere eller mindre glip af resten af 21/22-sæsonen (en enkelt indskiftning). 22/23-sæsonstarten i Frankfurt blev ødelagt af skader, og selv om han er skadesfri nu, står han stadig uden spilleminutter i efteråret. Logisk at han ikke fik en VM-billet.

En billet blev derimod snuppet af 21-årige og meget lovende Christopher Wooh fra franske Rennes. Hvor han mest er at regne som afløser, men han har i oktober og november vist sig frem i både Europa League og Ligue 1. I en grad så han måske kan true Castellettos starterstatus.

Glimrende forsvarere, men ikke topklasse, så forståeligt at landstræner Song håbede at kunne overtale Joël Matip til at gøre Cameroun-comeback. Liverpool-klippen sagde landsholdsstop i 2015 pga utilfredshed med den daværende trænerstab. Song gjorde et forsøg før kvalkampene i marts, men Matip sagde nej. Siden ændrede Matip holdning, men nu var det Camerouns tur til at sige nej: Forbundschef Eto’o afviste at lade Matip vende tilbage; vil have folk der er klar til at ofre sig for Cameroun, i dårlige såvel som gode tider…

Song har valgt kun at udtage tre deciderede midterforsvarere til VM-truppen. Blandt dem der ikke kom med: Duplexe Tchamba (ex-SønderjyskE, nu Casa Pia i Portugal) og den tunge AEK Athen-afløser Harold Moukoudi.

Højreback:
Førstevalg er nok lille Collins Fai der vandt CAN i 2017 og startede inde ved CAN i år samt i de to septemberkampe. De seneste sæsoner har det været småt med spilletiden for ham i Standard Liège, så i januar skiftede den 29-årige back til en klub i Saudi-Arabien.

Alternativet, i Songs bog, er 24-årige Mbaizo selv om han har svært ved at tilspille sig en fast startplads i MLS-klubben Philadelphia Union. Der var ellers også talenfulde Tchato der er fast starter i franske Montpellier, men han blev ikke udtaget til Camerouns septemberkampe og blev også udeladt af VM-truppen.

Venstreback:
Efter at have spillet de fleste CAN-opgør i år startede 25-årige Nouhou Tolo også inde i hjemmekampen mod Algeriet, men overbeviste ikke, så i udekampen gik tjansen til erfarne Ambroise Oyongo (vandt CAN i 2017).

Men Oyongo er klubløs efter kontraktstop i Montpellier og er ude af VM-billedet. Tolo – fast starter i Seattle i MLS – startede inde i begge september-træningskampe og ligner nr 1.

Et alternativ er 23-årige Enzo Ebosse fra Udinese (mest indskifter) efter sommerskifte fra franske Angers. Trods venstrebenet og backuddannet spillede Ebosse dog sjældent venstreback i Frankrig, blev mest bruges mest som ydermand til højre eller venstre i et tremandsmidterforsvar. Og det var dér – som venstremand i tremandsmidterforsvar – han fik en start for Cameroun mod Uzbekistan i september.

Midtbane:
Napolis dygtige Zambo Anguissa bør være selvskreven starter som midtbanens balancemand. 27 år og 42 landskampe. Og defensivmidtbanemand på eet af verdens bedste klubhold i dette efterår.

Decideret defensivmidtbane-reserve er Samuel Oum Gouet fra belgiske Mechelen (hvor han mest sidder på bænken), men hvis Anguissa skal aflastes, kan een af boks til boks-folkene også rykkes en tand ned – nok især Martin Hongla.

Den mest oplagte Anguissa-afløser lignede erfarne Georges Mandjeck (med på CAN-holdet i 2017) selv om han spiller på Cypern, dvs relativt lavt niveau. Efter landsholdspause siden 2019 blev han hentet tilbage i september i år. Men da VM-truppen blev udtaget, var det uden Mandjeck. Med var heller ikke Yvan Neyou fra spanske Leganés (mest på bænken) eller CAN 2017-vinder Arnaud Djoum (33 år og spillet ret lidt for skotske Dundee i efteråret).

De to boks til boks-pladser: Den ene går sandsynligvis til defensivt solide Martin Hongla fra Verona. Han åbnede efteråret med at sidde på bænken i Serie A-klubben, men erobrede en startplads i slutoktober. Den anden plads: Tjah. Her skal Song vælge mellem tre spillere der alle har fået bænksplinter i bagen dette efterår:

Gennembrudsfarlige Pierre Kunde Malong i græske Olympiacos, Oliver Ntcham i Swansea i The Championship samt venstrebenede Gaël Ondoua i Hannover i den tyske 2. Bundesliga.

Ntcham erobrede faktisk endelig en startplads i Swansea i oktober. Men trods bænkplads i de græske ligakampe har Kunde været fast starter i Olympiacos’ Europa League-gruppeopgør, og da han er noteret for 30 landskampe mod konkurrenternes tre og to, ligner han den sandsynlige VM-starter.

Store, men teknisk dygtige, Jean Onana (22 år) kom ikke med i VM-truppen trods stort talent. Også han sidder dog på bænken i sin klub.

Angribere:
Førsteangriber er nok fortsat lynhurtige og kropsstærke Vincent Aboubakar, 30 år og vinder af CAN i 2017. Han skiftede i 2021 fra Besiktas til Al Nassr i Saudi-Arabien, men har ikke tabt målnæsen; blev turneringstopscorer ved CAN i år med otte mål (to på straffe).

Næsttopscorer med fem kasser blev jævnaldrende Toto Ekambi fra den franske storklub Lyon. Også hurtig og en giftig afslutter. Desuden fleksibel; han kan ligge i front eller på kanten eller som hængende angriber.

Det samme gælder 33-årige Choupo-Moting der er indskifter i Bayern og ikke er så hurtig som han var engang, men som stadig kan gøre sig gældende. Klassespiller.

Lidt overraskende er der også VM-billetter til to landsholdsuerfarne angribere, 29-årige Jean-Pierre Nsame fra schweiziske Young Boys (9 mål i 15 kampe dette efterår) og det 21-årige talent Souaibou Marou fra Coton Sport i Cameroun.

Disse frontløbere kom derimod ikke med i VM-truppen: 32-årige Tawamba (mange mål i den saudiske liga). 23-årige Ignatius Ganago (kuglelyn i franske Nantes) samt intelligente og kropsstærke Bahoken fra Kasimpasa i Tyrkiet.

Vil Song sætte deciderede fløje på banen, er der venstremand Nkoudou fra Besiktas samt højrekanter Ngamaleu fra Dynamo Moskva og Christian Bassogog. Sidstnævnte var med til at vinde CAN i 2017 (blev endda valgt som turneringens bedste spiller) og fik derefter en pengetung transfer fra danske AaB til den kinesiske liga. Alle tre i deres bedste fodbold-alder: 27-28 år.

Men der er også Brentfords 23-årige højrefløjskapacitet Bryan Mbeumo der i år valgte Cameroun frem for Frankrig (måske fordi han ikke havde udsigt til en fransk VM-billet). Driblestærk og målfarlig. Han kan meget vel snuppe en startplads hos Løverne – fx fra aldrende Choupo-Moting. Om end det kunne være endnu sjovere hvis landstræner Song valgte en 4-4-2-formation med plads til begge…

Den 24-årige venstrefløj Jerome Mbekeli fra Colombe Sportive i den hjemlige liga er med på et ydermandat, mens de erfarne fløje N’Jie fra Sivasspor og Paul Ntep fra Boavista ikke fik en plads i VM-truppen.

Da han trådte til udtrykte landstræner Rigobert Song ønske om at overtale de lynhurtige stortalenter Anthony Elanga og Youssoufa Moukoko til at stille op for Cameroun. Den 20-årige Man Utd-fløjspiller Elanga er født i Sverige, men har en far fra Cameroun (ex-landsholdsspiller Joseph Elanga), mens den 17-årige Dortmund-angriber Moukoko er født i Cameroun. Elanga valgte dog Sverige – spillede VM-kvalkampe for Blågult i marts, og Moukoko holdt fast i Tyskland som han har spillet U-kampe for.

Historien om Cameroun ved VM i fodbold

Cameroun har deltaget i syv VM-slutrunder. Første gang var i 1982, seneste i 2014.

Seks gange gruppespils-farvel. Det bedste resultat opnåede De Utæmmelige Løver i 1990 i Italien hvor de nåede kvartfinalen og tvang England med Lineker, Gasgoigne, Waddle og Barnes ud i forlænget spilletid med 2-2 i ordinær kamp.

Cameroun havde vundet indledende gruppespil med sejre over Argentinas forsvarende verdensmestre og Rumænien (jep, Maradona og Hagi). Tabte 4-0 til Sovjet i sidste runde, men da var avancementet allerede sikret. I 1/8-finalen blev det 0-0 i ordinær kamp mod Colombia, men i den forlængede spilletid vandt Løverne 2-1. Dobbelt-scoring af Roger Milla, nr to sat ind efter den berømte situation hvor han pillede bolden fra den flamboyante målmand René Higuita der forsøgte at uddrible ham. Det skulle ”El Loco” ikke have gjort.

Med i alt fire mål (han nettede også to gange mod Rumænien) blev Milla turneringens tredjetopscorer, og det i en alder af 38 og efter to års landsholdspause. Han var debuteret 17 år tidligere, i 1973, og stoppede først endeligt landsholdskarrieren som 42-årig i 1994 hvor han også scorede ved VM. Han var stadig lynhurtig i 1990 (hvilket Higuita fandt ud af) og havde også energi til at danse ved hjørneflaget efter sine mål, men alderen trykkede alligevel lidt; tærede på kræfterne. Han startede således på bænken i ottendedelsfinalen mod England. Hvem ved hvordan det var gået hvis han var startet inde…

2 Kommentarer

Skriv et svar

 1. Jens Bøye

  Camerouns forventede opstilling mod Brasilien, fredag:

  Cameroun SKAL vinde, så måske et skifte fra 4-3-3 til en mere offensiv 4-4-2? Måske, men jeg tror ikke landstræner Song går så vidt fra kampstart. Måske i anden halvleg.

  Men angriber Aboubakar starter nok inde efter sit indskiftningsmål mod Serbien. På bekostning af Ekambi, vil jeg tro.

  Bemærk at den dygtige førstekeeper Onana er blevet smidt hjem fra VM pga uenighed med Song. Han blev allerede sat af efter første runde. Dvs at starter mellem stængerne nok, som i anden runde, er Epassy (spiller i Saudi-Arabien til daglig) selv om han nok var holdets svageste i 3-3-kampen mod Serbien. Alternativet er 19-årige Ngapandouetnbu fra Marseilles andethold.

  Startbud: 4-3-3: Epassy – Fai, Castelletto, Nkoulou, Tolo – Anguissa, Hongla, Kunde – Mbeumo, Aboubakar, Choupo-Moting

 2. Jens Bøye

  Camerouns opstilling mod Schweiz afviger på to pladser fra den jeg forventede: Landstræner Song har foretrukket Choupo-Motings snuhed (og formstyrke) frem for Aboubakars speed i angrebet, og på midtbanen er Oum Gouets soliditet foretrukket frem for Kundes dynamik:

  4-3-2-1: Onana – Fai, Castelletto, Nkoulou, Tolo – Hongla, Anguissa, Oum Gouet – Mbeumo, Ekambi – Choupo-Moting