18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Belgien – odds på belgiernes EM

Et af de mest spændende og teknisk dygtige hold ved EM er Belgien. Træner Roberto Martinez råder over flere af de største stjerner fra Premier League, og ved den seneste VM-slutrunde rakte anstrengelserne til en tredjeplads. Kan de stryge helt til tops ved EM 2021? Du finder odds, trup og kampe til Belgiens EM på denne side.Odds på Belgien

Belgien vinder EM: 8,00 – SPIL HER >>*

Topscorer ved EM
Romelu Lukaku: 8,00 – SPIL HER >>*
Thorgan Hazard: 58,00 – SPIL HER >>*

Her er oddsene på Belgiens kvartfinale.

2. juli 2021
21:00 Belgien – Italien (München): 3,40 – 3,15 – 2,38*

Odds ændrer sig løbende. Sidst opdateret d. 1. juli kl. 15:55


Belgiens trup og startopstilling

Nettotruppens 26 mand udtaget 17. maj:

Målmænd: Thibaut Courtois (Real Madrid), Simon Mignolet (Club Brügge), Matz Sels (Strasbourg)

Forsvarsspillere: Dedryck Boyata (Hertha Berlin), Jason Denayer (Olympique Lyon), Jan Vertonghen (Benfica), Toby Alderweireld (Tottenham), Thomas Vermaelen (Vissel Kobe)

Midtbanespillere: Axel Witsel (Borussia Dortmund), Youri Tielemans (Leicester City), Leander Dendoncker (Wolverhampton), Kevin De Bruyne (Manchester City), Hans Vanaken (Club Brügge), Dennis Praet (Leicester City), Thomas Meunier (Borussia Dortmund), Yannick Carrasco (Atlético Madrid), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund), Timothy Castagne (Leicester City; SKADET MOD RUSLAND; UDGÅR AF TRUPPEN), Nacer Chadli (Istanbul Basaksehir)

Angribere: Eden Hazard (Real Madrid), Romelu Lukaku (Inter), Michy Batshuayi (Crystal Palace), Christian Benteke (Crystal Palace), Dries Mertens (Napoli), Jérémy Doku (Rennes), Leandro Trossard (Brighton)

Stand by-reserver: Kaminski, Saelemaekers, Sambi Lokonga, Heynen, Foket, Januzaj, Mechele, J. Lukaku, Vanheusden, Verschaeren, De Ketelaere

Forventet opstilling i 1/4-finale mod Italien: 3-4-3: Courtois – Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Meunier, Tielemans, Witsel, T. Hazard – Mertens/de Bruyne, Lukaku, Carrasco

(Opdatering: Opstilling i 1/4-finale mod Italien: 3-4-3: Courtois – Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Meunier, Tielemans, Witsel, T. Hazard – de Bruyne, Lukaku, Doku)

(Opdatering: Opstilling i 1/8-finale mod Portugal: 3-4-3: Courtois – Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Meunier, Tielemans, Witsel, T. Hazard – de Bruyne, Lukaku, E. Hazard)

Formation: 3-4-3

Træner: Ricardo Martinez (2016)

Nøglespillere: de Bruyne, Lukaku

Stjerneskud: Doku

Straffeskytte: Lukaku eller Eden Hazard

Frisparksskytte: de Bruyne, Eden Hazard

Skader/tvivl: de Bruyne (skadet mod Portugal), E. Hazard (skadet mod Portugal)

Ude af EM: Castagne


Belgiens EM chancer: Skræmmende Djævle med taktisk akilleshæl

Verdensetteren er favorit til at vinde Gruppe B – trods udebane mod både Danmark og Rusland. Belgien vandt 1-4 i Skt. Petersborg i EM-kvalifikationen i 2019 og 0-2 i Parken i sidste års Nations League. Formtvivl om driblekonge Eden Hazard, men belgierne har flere store fodboldnavne, fra Lukaku til de Bruyne (der dog er skadestvivlsom). Belgien er også blandt topfavoritterne til at vinde EM, og der er lagt op til en belgisk semifinale mod England (på Wembley hvor Belgien tabte sidste år). Hvis Belgien som forventet vinder gruppen, KAN slutrunde-guderne mage det sådan at modstanderen i 1/8-finalen (nr 3 fra Gruppe A/D/E/F) kommer fra Gruppe F: Dvs nok Frankrig, Tyskland eller Portugal. Men vedkommende hold har så nok haft et dårligt gruppespil og vil næppe være favorit mod Belgien. I kvartfinalen kan modstanderen hedde Italien. Også her vil Belgien nok være favorit, om end italienerne faktisk vandt seneste indbyrdes kamp (ved EM i 2016).


Holdanalyse af Belgien

10-0-0, 40-3. De Røde Djævle fra Belgien var ubarmhjertige i EM-kvalifikationen i 2019 hvor bl.a. Rusland og Skotland måtte lægge ryg til grumme tæv.

Det lille land med den enorme talentproduktion gjorde det også godt i de første år efter Roberto Martinez overtog trænerposten efter EM-2016 (hvor belgierne snublede mod Wales i kvartfinalen). Spanieren førte Belgien til VM-bronze i 2018 (slog England to gange, inkl i kampen om tredjepladsen), og hans Rode Duivels/Diables Rouges tog en snæver andenplads, a point med gruppevinder Schweiz, i Nations League-gruppespillet i efteråret 2018.

Men siden har belgierne været decideret skræmmende – og det trods skadesproblemer (fx har Eden Hazard misset mange kampe). I EM-kvalifikationen samt i Nations League-gruppespillet i 2020. Her terroriserede Djævlene således Danmark med 0-2-sejr i Parken, 4-2-sejr i Bruxelles. England vandt en heldig hjemmesejr med 2-1, men Belgien tog revanche hjemme med 2-0 og tog en suveræn førsteplads med 15 point i seks kampe, målscore 16-6.

En formidabel modstander. Der da også indtager førstepladsen på FIFAs verdensrangliste (andenpladsen på ELO-ranglisten; bagved Brasilien).

Træningskampe før EM:
3/6 mod Grækenland: 1-1 (T. Hazard). Belgien i 3-4-2-1.
6/6 mod Kroatien: 1-0 (Lukaku). Belgien i 3-4-2-1. Chadli på venstre wingback, Carrasco i offensivens venstreside. Eden Hazard fik de sidste 10 min.

EM-kampe:
12/6 hos Rusland: 0-3-sejr. Mål: Lukaku x 2, Meunier
. Sat i gang af russisk forsvarsfejl, men generel klasseforskel. Højre wingback Castagne skadet (ude af EM) efter 27 min, men indskifter Meunier overraskende god.
17/6 hos Danmark: 1-2-sejr. DK-dominans i det meste af 1. halvleg, også efter tidlig føring. Højt pres og gode dybdebolde; udnyttelse af speed-fordel over for tungt forsvar. Desuden defensiv tæt på Lukaku & Co. Belgierne dog bedre med de sidste 10 min; bedre udnyttelse af Lukakus kropsstyrke. 2H: Indskiftning af de Bruyne, Witsel og E. Hazard – samt nok træthed i dansk defensiv: kørt ned af Lukaku – ændrede kampens karakter. de Bruyne med assist og mål.
27/6 1/8-finale mod Portugal: 1-0. 1H på portugisiske præmisser; lavt tempo, ingen belgiske muligheder (et par til Portugal), indtil flot langskudsmål af T. Hazard kort før pausen (målmand så ikke helt godt ud). 2H: Belgisk fokus på at forsvare sig.
2/7 1/4-finale mod Italien: 2-1-tab.

3-4-3-formation med taktiske mangler

Men Martinez’ målsøgende, boldbesiddende spillestil kan være en akilleshæl. Hans 3-4-3-system med to meget offensive wingbacks og kun to midtbanefolk (hvoraf den ene ofte er meget fremadrettede de Bruyne) kan have problemer mod hold der overbefolker midtbanen, slår kontra samt udnytter at belgierens venstreback har det svært defensivt.

Martinez’ har ikke tabt ret mange kampe med Belgien, men der har været nogle stykker. Første nederlag var i en træningskamp mod Spanien i september 2016. (Senere, i en træningskamp op til VM i 2018, havde belgierne store problemer i en 3-3-kamp mod Mexico.) Det andet nederlag var i semifinalen ved VM-2018 hvor de senere vindere fra Frankrig vandt en tæt kamp. Det tredje nederlag var værre. Det var i Nations League, i november 2018, hvor Schweiz på hjemmebane vendte 0-2 til 5-2. Siden kom det uheldige nederlag mod England i 2020. Og:

I marts i år, i VM-kvalifikationen, fik Belgien (efter 3-1-hjemmesejr over Wales) kun 1-1 hos Tjekkiet. Masser af belgisk boldbesiddelse, men tjekkerne var farlige på omstillinger og havde flere afslutninger end Lukaku & Co. Der dog så tog revanche med hele 8-0 over Hviderusland…

Et kig på spillermaterialet

I mål er Real Madrids Thibault Courtois en gigant med fangarme. Andenkeeper er Mignolet der er erfaren, men har visse tendenser til sæbehænder. Tredjemand blev ikke Wolfsburg-keeper Casteels, derimod Sels fra Strasbourg selv om han missede meget af foråret pga en skade (og selv om han, i en alder af 29, stadig har sin landsholdsdebut til gode). Han vendte tilbage i april og virker oppe på dupperne.

I midterforsvaret var Vincent Kompany i mange år en klippe, men skader (samt vel også alder og neddrosling fra Man City til Anderlecht) betød at han kun spillede 2 EM-kvalkampe, og han rundede landsholdskarrieren af i 2019. Det er gået nydeligt uden ham. Men selv om Belgien har diverse andre klasse-midterforsvarere at tage af, fra erfarne Alderweireld (Tottenham) og Vertonghen (Benfica) til Lyon-manden med rasta-hestehalen, Denayer, så er der visse problemer. Fx at Alderweireld har haft en tung sæson med Spurs, og at Vertonghen er langsom og over-the-hill.

Der er også meget rutinerede Vermaelen; han er dog efterhånden 35 år og spiller i Japan, dvs på ret lavt niveau. Men han kan alligevel få en aktiv rolle ved EM – hvis den bomstærke Hertha Berlin-forsvarer Boyata, ude med en skade fra december til slutmarts og så skadet påny indtil startmaj, ikke når i topform før slutrunde-udtagelsen. Begge er med i EM-truppen.

Back-problemer

På højre wingback er der Meunier, solid bagude og yderst dygtig fremad, både som oplægger og som afslutter. Eller: Det VAR han. Han har været ringe siden skiftet seneste sommer fra PSG til Dortmund. Men der er et glimrende alternativ i Castagne, fast starter i Leicester.

Til venstre mangler Carrasco (Atlético) og Chadli (Basaksehir) defensiv forståelse; begge er egentlig fløje. Vertonghen kan også udfylde en back, men som wingback er han, trods teknisk dygtighed og god sparketeknik, for langsom til at gøre en synderlig forskel fremad. Endelig er der Eden-lillebror Thorgan Hazard der har været målfarlig når han har fået chancen som venstre wingback, men også han (egl fløj/angriber) har naturlige defensive mangler.

Dét – samt Vertonghens langsomhed – giver typisk modstanderne en del åbninger i venstresiden af det belgiske forsvar.

En mulighed kunne være at bruge Castagne til venstre (selv om det ikke er ideelt; han er højrebenet), Meunier til højre. Meunier virker bare ikke i form til at gøre en god indsats ved EM.

Masser af midtbanetalent

Ideal-makkerparret på midtbanen er Witsel som oprydder, de Bruyne som playmaker. Med kompetente afløsere i Dendoncker og Tielemans der begge gør sig i Premier League. Vigtigt, for Witsel blev alvorligt skadet i en akillessene i januar og kan meget vel gå glip af EM (han er med i truppen, men kan skilles fra før turneringsstart hvis han ikke kan blive klar). Samtidig kan der være brug for de Bruyne længere fremme på banen.

de Bruyne brækkede næsen samt en knogle ved det ene øje i CL-finalen 29. maj, Han kan muligvis spille EM med maske, men han meldes særdeles tvivlsom til første gruppekamp, mod Rusland.

Landsholdstiden er forbi for aldrende og ustabile Dembélé, og det er den nok også for store, klodsede Fellaini (begge væk siden 2018) samt for midtbanekriger Nainggolan. Sidstnævnte spiller i Serie A og er stadig god, men kom ikke overens med Martinez og sagde derfor landsholdsstop i 2018. I modsætning til de nævnte tre er Dennis Praet (Leicester) og Hans Vanaken (Club Brügge) med i EM-truppen.

Det flyder med fløje

Dygtige fløje har Belgien masser af. Til venstre først og fremmest Real Madrid-driblekonge Eden Hazard. Men han har døjet med skader siden sit skifte fra Chelsea til den spanske kongeklub, og var senest ude fra 30. januar til slut-april (bortset fra 15 minutter i marts). Måske når han at finde formen før EM (men indsatsen i CL-semifinalen mod Chelsea tyder på at der er et stykke vej til topformen). Eller også rammes han af en ny skade…

Carrasco og Chadli kan også bruges på venstrefløjen, eller Edens lillebror Thorgan kan få chancen. Finurlige Januzaj kom ikke med i EM-truppen.

Til højre bruger Martinez mest Napoli-angriber Mertens, men de Bruyne kan også skubbes derop (især hvis Mertens skal bruges til venstre). Der er også driblere som Trossard (Brighton) og det blot 18-årige stortalent Doku der spiller i franske Rennes. Lynhurtig, med lavt tyngdepunkt, og udfordrende. Hans indlæg mangler en del, ligeledes hans chanceudnyttelse, men potentialet er stort. Til gengæld kom hurtige Lukebakio ikke med i EM-truppen, nok pga en ustabil sæson i Hertha Berlin.

Vrimmel af centreforwards

Første-angriber er den store og stærke Inter-angriber Lukaku, men der er mange andre at vælge imellem til centreforward-pladsen. Et overflødighedshorn. Benteke, Batshuayi, Thorgan Hazard… Og så kan Mertens også bruges som frontløber; omend det så nok er som falsk nier.

Liverpool-reserve Origi kom ikke med i EM-truppen. Han optræder heller ikke på listen over stand by-reserver.


Historien om Belgien ved EM i fodbold

De Røde Djævle har været med til fem EM-slutrunder før denne. Det bedste resultat har hidtil været bronze i 1972 samt sølv i 1980. Her tabte Belgien finalen mod Vesttyskland med 1-2. De tyske mål sat ind af Horst Hrubresch (Das Kopfball-Ungeheuer), det ene naturligvis på hovedstød. Belgiens enlige scoring sat ind på straffe af René Vandereycken.

Ja, selvsamme Vandereycken der ved EM i 1984 slagtede sin danske Anderlecht-klubkammerat Frank Arnesen og prompte blev skubbet omkuld af en tredje Anderlecht-mand, en rasende Morten Olsen. Belgien tabte den afgørende gruppekamp mod Danmark med 2-3 og måtte drage tomhændede hjem fra slutrunden i Frankrig.

Efter kiksede kvalifikationer til slutrunderne i 2004, 2008 og 2012, var Belgien med til turneringen i 2016 hvor Hazard & Co nåede kvartfinalen. Her udgjorde Gareth Bale & Wales en overraskende stopklods og sendte belgierne hjem med et 3-1-nederlag i bagagen.


Læs om andre deltagere ved EM i fodbold