Belgien – odds på belgiernes VM
Belgien er klar favorit i Gruppe F foran Kroatien, Marokko og Canada. Men selv med De Bruyne til at trække dem op er De Røde Djævle ikke hvad de har været. Avancerer de trods alt, og de gør de jo nok, lurer Tyskland eller Spanien i ottendedelsfinalen. Svært. Find odds, trup og kampe til Belgiens VM på denne side.
Af: Jens Bøye
Odds på Belgien
Belgien vinder VM | / – SPIL HER >>* |
Belgien vinder Gruppe F | / – SPIL HER >>* |
Belgien går videre fra Gruppe F | / – SPIL HER >>* |
Odds er senest opdateret d. 9. december 2022 kl. 15:12. Odds kan ændre sig.
Andre lande
Belgiens trup og startopstilling
Den seneste trup:
Formation: 3-4-2-1
Forventet startopstilling ved VM:
Målmand: | Courtois |
Forsvar: | Castagne, Alderweireld, Vertonghen |
Midtbane: | Meunier, Witsel, Tielemans, Carrasco |
Offensiv midtbane: | De Bruyne, E. Hazard |
Angreb: | Batshuayi |
Odds er senest opdateret d. 23. november 2022 kl. 11:21. Odds kan ændre sig.
Seneste opstilling anden runde mod Marokko): 3-4-2-1: Courtois – Meunier, Alderweireld, Vertonghen – Castagne, Witsel, Onana, T. Hazard – De Bruyne, E. Hazard – Batshuayi
Nøglespillere: Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Thibaut Courtois
Stjerneskud: Zeno Debast, Arthur Theate, Jérémy Doku, Loïs Openda, Charles De Ketelaere
Straffeskytte: Romelu Lukaku
(Kevin De Bruyne)
Frisparksskytte: Kevin De Bruyne
(Eden Hazard)
Skader/tvivl: Romelu Lukaku
Karantæner: Onana (mod Kroatien)
Ude af VM: Opdateres
Belgiens VM chancer: De Røde Djævle skranter
Belgien kratter ved i toppen af verdensranglisten (fire års førsteplads er dog blevet til en andenplads), men det reflekterer næppe holdets reelle styrke. Lige nu virker De Røde Djævle et stykke fra Brasilien, Frankrig og Argentina. De Bruyne er stadig et fænomen, men forsvarsrygraden er aldrende, og offensive nøglespillere som Hazard og Lukaku virker langt fra topformen.
Robert Martinez, der kom til i 2016, står for en målsøgende, boldbesiddende spillestil i et 3-4-2-1-system med meget offensive wingbacks. Det kan give problemer mod hold der overbefolker midtbanen og slår kontra, men Belgien har været en magtfaktor under den spanske træner.
Det har dog været op og ned: VM-bronze i 2018, gruppe-andenplads i Nations League samme år, gruppe-førsteplads i NL i 2020 (hvor Danmark og England var underlegne), kvartfinale ved EM-2020, spillet i sommeren 2021.
2021 var i det hele taget ret tung for belgierne bortset fra en nem VM-kvalifikation foran Wales og Tjekkiet. Ved EM vandt Djævlene deres gruppe (stak igen treforken i Danmark) og slog så Portugal, men dén sejr var hamrende ufortjent, og derefter blev de udspillet af de senere mestre fra Italien. I efterårets final four i NL røg de, trods 2-0-føring, fortjent rundt mod Frankrig i semifinalen og tabte bronzekampen mod italienerne.
2022 har heller ikke set fantastisk ud. To sejre over Polen og fire point mod Wales i Nations League, men også to NL-nederlag mod lokalrival Holland, inkl pinlige 1-4 hjemme.
Holdanalyse af Belgien
Herunder følger en komplet gennemgang af det belgiske herrelandshold.
Målmænd:
Kæmpestore Thibaut Courtois er stadig en stærk førstemand på det belgiske landshold. Den 30-årige klassekeeper vandt det spanske mesterskab med Real Madrid i 21/22 og snuppede desuden sin første CL-titel (efter sølv med Atlético i 2014) som MOM i finalesejren over Liverpool. Han er ikke synderligt god til spillet med fødderne, men en fremragende shotstopper og også dominerende i luften.
I 34-årige Simon Mignolet fra Club Brügge er der en erfaren afløser. Med ry for at have sæbehænder, men han gjorde det godt for sin klub i 21/22 og lukkede kun fire mål ind i seks kampe i 202-efterårets Champions League-gruppespil.
Solide (og straffesparkssnuppende) Casteels fra Wolfsburg tog den tredje målmandsbillet, mens Seels fra Strasbourg blev skilt fra trods gode indsatser i den franske liga.
Midterforsvar:
Da Kompany (stoppede i 2019) og Vermaelen (stoppede efter EM i 2021) var på toppen, var Toby Alderweireld og Jan Vertonghen henvist til at spille backs på landsholdet, men de seneste år har de mangeårige Tottenham-holdkammerater været faste startere i midterforsvaret. Alderweireld med kontant forsvarsspil og stærke, lange afleveringer, Vertonghen med udsøgt venstrepote-teknik.
Sagen er bare at det nu er DERES tur til at ældes. Alderweireld er 33, langsomme Vertonghen 35. De er begge over-the-hill og spiller ikke længere i Nordlondon, men i hjemlandet. Alderweireld er i Antwerp efter en tid i Al-Duhail i Qatar, hans gamle makker i Anderlecht efter et ophold i portugisiske Benfica.
Ikke desto mindre er de nok stadig førstevalg på landsholdet; det var de i hvert fald i kvalifikationen, og de startede også inde i de to septemberkampe. I kvalifikationen typisk med 27-årige Denayer som centermand. Desværre for den dygtige forsvarer med rasta-håret var han skadesplaget i 21/22 og fik kun een kamp for Lyon i foråret. Nu er han i Al Ahli i De Arabiske Emirater, og en VM-billet bliver det ikke til.
Et alternativ var fysisk stærke Dedryk Boyata (31) fra Club Brügge (efter ophold i Hertha Berlin), men han mangler noget i opspillet. I stedet har landstræneren givet VM-billetter til tre unge og meget lovende folk:
24-årige Wout Faes fra Leicester, 22-årige Arthur Theate fra Rennes og 18-årige Zeno Debast.
Efter sommerskifte fra Reims i Frankrig har solide Faes været blandt lyspunkterne på et ellers trængt Leicester-hold. Theate (der også kan udfylde en venstreback) gør det også flot i franske Rennes. Han er ret lille, men hovedstødsmålfarlig. Han er dog landsholdsgrøn.
Det er 18-årige Zeno Debast (1,89) naturligvis også, men det var alligevel ham der udfyldte den tredje midterforsvarsplads (ved siden af Vertonghen og Alderweireld) i Belgiens to septemberkampe (debut i den første). 90 min i begge og pæne indsatser. Stort talent. Han har overblik, er en god bolderobrer og er samtidig ikke bange for at føre bolden frem. Det lugter af VM-start til knøsen.
Der er desuden den fleksible def-midtbanemand fra Leander Dendoncker fra Aston Villa. Han sidder en del på bænken i England, men har alligevel fået en VM-billet – nok pga sin fleksibilitet.
Den fleksible Leicester-back Thimothy Castagne er i øvrigt en mulighed som højremand i tremandsmidterforsvaret; det blev forsøgt et par gange i VM-kvalen.
Højre wingback:
Førstemand på højre wingback – hvis han ikke skal bruges i midterforsvaret (eller som vikar på venstre wingback) – har længe lignet Castagne fra Leicester. Han er bedst defensivt, men kan også spæde til fremad.
Men dem tidligere idealstarter, den offensivt initiativrige Thomas Meunier, kan meget vel have genvundet sin plads. Han var tung og uoplagt i Dortmund 2020-22 og gik glip af det meste af foråret pga en knæskade. Men han har været fast starter i den tyske klub i denne sæson – med klart bedre form end de seneste par år – og startede inde i begge Belgiens septemberkampe. Han brækkede et kindben i oktober, men er med i VM-truppen og kan nok spille med beskyttende ansigtsmaske.
23-årige Milan-kantspiller Alexis Saelemaekers (italiensk mester i 21/22) kunne have været en offensiv mulighed på wingbacken, men fik ikke en VM-billet. Skilt fra blev også defensive og solide (men ret langsomme) Foket fra franske Reims; skadespræget efterår.
Venstre wingback:
Hurtige Thorgan Hazard – lillebror til Eden – er egentlig fløjspiller/angriber og meget bedre fremad end defensivt, men på det fremadrettede belgiske landshold passer han glimrende til rollen som venstre wingback. Han scorede fem mål i 10 landskampe i 2021. Han er dog også temmelig skadesplaget (ligger til familien) og fik kun 14 kampe fra start for Dortmund i 21/22-sæsonen. I efteråret har han kun været indskifter i den tyske klub. Han er med i VM-truppen, men klubsituationen kan koste ham startpladsen på landsholdet.
Der er skarp wingback-konkurrence fra en anden offensivmand, den driblestærke og ligeledes målfarlige Yannick Carrasco fra Atlético Madrid. Skal det være mere defensivt solidt, kan den fleksible højreback Castagne flyttes til venstre. Især hvis Meunier vurderes som god nok til at starte til højre.
Tidligere har Nacer Chadli været en mulighed, men den 32-årige har ikke været med landsholdet siden EM i 2021 og skal ikke med til VM.
Defensiv midtbane:
Aksel Witzel er 33 år og har været plaget af skader de seneste par sæsoner (nåede dog 22 startkampe for Dortmund i 21/22), men er stadig en knaldhård bolderobrer og en pålidelig defensiv boldfordeler. Fast starter i Atlético efter sommerskifte og nok stadig idealstarter for Belgien – med fx Dendoncker som solid afløser. I lyset af Dendonckers problemer i Aston Villa er han dog nok overhalet af 21-årige Amadou Onana der gør det godt i Everton (efter sommerskifte fra Lille); stor, stærk og dynamisk.
Boks til boks-makkeren er som udgangspunkt Leicesters kreative og målfarlige Youri Tielemans der har et godt spark udefra, men også kan tage fra i det defensive arbejde.
Et alternativ – hvis Belgien ønsker at spille ekstra offensivt – er at bruge Manchester Citys spilfordelergeni Kevin De Bruyne (eller fx Club Brügge-offensivmand Vanaken) på den bageste midtbane, med Witzel eller Tielemans som balancemanden.
Hvad med Milan-stortalentet Aster Vranckx? Den 20-årige spiller U21 for Belgien og har endnu sin A-landsholdsdebut til gode. Er desuden kun indskifter i Milano. Han kommer ikke til VM i denne ombæring.
Offensiv midtbane/fløje:
Hvis han ikke ligger længere tilbage på midtbanen, er 31-årige De Bruyne oplagt på højresiden (kan også ligge til venstre) af den offensive midtbane. Kreativ, skudstærk, gennembrudsfarlig. Sæsonens bedste spiller i Premier League 2021/22. Og djævlen der vendte EM-gruppekampen mod Danmark fra bagud til belgisk sejr.
Lille og kvikfodede Dries Mertens er fyldt 35 og er i Galatasaray efter en årrække i Napoli, men er god at have i baghånden som afløser eller indskifter. Han kan ligge i begge sider, men er nok bedst til højre. Længere nede i højre-hierakiet er den lovende, venstrebenede offensivmand Charles De Ketelaere, 21 år og en del spilletid i Milan efter sommerskifte fra Club Brügge.
Til venstre er der Eden Hazard, driblekongen der tidligere har gjort det så flot for Belgien og Chelsea. Men selv om han faktisk kun er 31, virker han langt fra sin storhedstid. Skader og måske mæthed har reduceret hans niveau, og han har kun været reserve i Real Madrid de seneste sæsoner, også i denne. Han startede kun inde i to EM-kampe i 2021, men var dog med i fire VM-kvalkampe sidste efterår og også med i NL-semifinalen mod Frankrig. Så er han at finde i startopstillingen for Belgien ved VM? Det tror jeg. Hvis skadesfri. Han har høj status pga sine gamle bedrifter. Og kan såmænd stadig drible.
Venstre-alternativer, ud over Mertens, er Hazard-lillebror Thorgan og Carrasco. Der er desuden den lille dribler Leandro Trossard fra Brighton, målfarlige Hans Vanaken fra Club Brügge samt stortalent Jeremy Doku fra franske Rennes. Den 20-årige har lavt tyngdepunkt og er lynhurtig. Kan også ligge til højre. Desværre missede han det meste af 21/22 pga skader og har også været skadesplaget i efteråret. Kom dog med i VM-truppen.
Udeladt blev derimod to andre hurtigløbere, Lukebakio fra Hertha og Januzaj fra Sevilla.
Angribere:
Når i form er store Romelu Lukaku uhyggeligt svær at stoppe. Fremragende targetman og afslutter, men også glimrende til at tage kantløb og levere til medspillerne; er hurtigere end han ser ud. 12 mål i 13 landskampe i 2021. Men efter to flotte sæsoner i Inter havde den 29-årige angrebskæmpe en rædderlig 21/22-sæson i Chelsea. I sommer tog han tilbage til Inter og scorede i første sæsonrunde, men en lårskade holdt ham derefter ude indtil midtoktober. Han er nok tilbage, men i tide til at nå i VM-form? Hmm. Det håber Martinez på, for det kniber med oplagte arvtagere.
Ligeledes store og erfarne Benteke er draget til MLS efter en 21/22-sæson på bænken i Crystal Palace. Divock Origi havde samme problem i Liverpool og har det såmænd også nu i Milan. De to kom ikke med i VM-truppen.
En mulighed er derimod kvikfodede Batshuayi der scorer pænt med mål i Tyrkiet selv om han efter en god 21/22-sæson i Besiktas nu kun er indskifter i Fenerbahce. 22-årige Lois Openda har fint potentiale: 18 mål (2 straffe) scorede den lille angriber for Vitesse i 21/22, og han har fået en stærk sæsonstart i franske Lens. Med blot 22 år og fire landskampe er han dog næppe den der satses på som starter ved VM. Batshuayi ligner den sandsynlige frontløber hvis Lukaku ikke når at komme i form.
Historien om Belgien ved VM i fodbold
Belgien har deltaget i ikke færre end 13 VM-slutrunder. Ikke dårligt for så lille et land. De fleste gange er det kun blevet til gruppespil eller ottendedelsfinale, men undervejs har De Røde Djævle scoret sig en fjerdeplads og en tredjeplads.
Fjerdepladsen kom i 1986 i Mexico. Pfaff, Gerets, Ceuelemans & Co (inkl en ung Enzo Schifo) sneg sig videre som nr tre efter værtslandet og Paraguay, men trådte så i karakter. I et brag af en ottendedelsfinale slog de et stærkt Sovjet-mandskab med 4-3 via forlænget spilletid (efter 2-2), og i kvartfinalen eliminerede de Spanien via 1-1 og straffesparkskonkurrence.
Spanien der jo netop havde tævet Danmark med 5-1… Dermed fik belgierne en indirekte hævn for EM-1984 hvor Olsen-Banden jo havde slået dem 3-2. Nå, men i semifinalen ved VM var Diego Maradona & Co for stærke og sendte Belgien hjem med et 2-0-nederlag. Bronzekampen blev tabt mod Frankrig.
I 90’erne og nullerne kneb det for Djævlene – de missede endda VM i 2006 og 2010 – men i 2014 dukkede den gyldne generation op og nåede kvartfinalen. (Hvor Argentina igen stod i vejen, nu med Messi som frontfigur.)
Den gyldne generation havde Kompany og Vermaelen i midterforsvaret (med 36-årige van Buyten på bænken), Alderweireld og Vertonghen på backs, fremdrivende Dembélé og jernmand Witsel på midtbanen, Mertens i angrebet. Og så var der talenterne i starten af tyverne: Med mod Argentina var Courtois, De Bruyne, Hazard, og Lukaku.
I 2018 i Rusland leverede generationen sit svendestykke med bronze. Maksimumpoint i indledende gruppe plus eliminering af Japan og selveste Brasilien i ottendedels- og kvartfinalen. Derefter 1-0-tab mod de senere mestre fra Frankrig, men sejr i bronzekampen mod England – som belgierne også havde slået i gruppen. Eden Hazard blev kåret som turneringens næstbedste spiller, Courtois snuppede målmandskåringen, og Lukaku blev turneringens tredjetopscorer. De Bruyne kom desuden på turneringens hold, udtaget af fans.
Belgiens forventede opstilling mod Canada i første runde:
Lukaku går glip af de første to kampe og erstattes nok af kvikke Batshuayi. Dvs:
3-4-2-1: Courtois – Alderweireld, Vertonghen, Debast – Meunier, Tielemans, Witsel, Castagne – De Bruyne, E. Hazard – Batshuayi
Sådan blev det ikke helt. Belgien stiller således op mod Canada:
3-4-2-1: Courtois – Dendoncker, Alderweireld, Vertonghen – Castagne, Witsel, Tielemans, Carrasco – De Bruyne, E. Hazard – Batshuayi
Mod Marokko forsøger Belgien tilsyneladende at animere holdet ved at sætte angrebsstærke Meunier (normalt højre wingback) ind som højremand i tremandsmidterforsvaret (i stedet for Dendoncker) og målfarlige Thorgan Hazard som venstre wingback i stedet for Carrasco. Ah ja, og dynamiske (og hårdtspillende) Onana på midtbanen i stedet for Thielemans.