18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Belgien – odds på belgiernes EM

Et af de mest spændende og teknisk dygtige hold ved EM er Belgien. Træner Roberto Martinez råder over flere af de største stjerner fra Premier League, og ved den seneste VM-slutrunde rakte anstrengelserne til en tredjeplads. Kan de stryge helt til tops ved EM 2020? Du finder odds, trup og kampe til Belgiens EM på denne side.

Belgien vinder EM: 7,00 – SPIL HER >>*

Topscorer ved EM
Rumelu Lukaku: 11,00 – SPIL HER >>*
Eden Hazard: 31,00 – SPIL HER >>*
Dries Mertens: 51,00 – SPIL HER >>*
Michy Batshuayi: 61,00 – SPIL HER >>*
Kevin De Bruyne: 61,00 – SPIL HER >>*

Belgien vinder gruppe B:
1,84 – SPIL HER >>*

Her er oddsene på Belgiens tre gruppekampe.

12. juni 2021
17:00 Belgien – Rusland (Skt. Petersborg): 1,63 – 3,90 – 5,40*
17. juni 2021
18:00 Danmark – Belgien (København): TBA – TBA – TBA*
21. juni 2021
21:00 Finland – Belgien (Skt. Petersborg): TBA – TBA – TBA*

Belgien er blandt topfavoritterne til at vinde turneringen og er selvsagt også favorit til at tage førstepladsen i Gruppe B. Dette selv om belgierne er på udebane mod både Rusland og Danmark, i de første to grupperunder. I sidste runde venter gruppens formodet svageste hold, Finland.

Odds ændrer sig løbende. Sidst opdateret d. 5. maj kl. 13:40 (kampodds), d. 5. maj kl. 13:40 (gruppevinder) og d. 5. maj kl. 13:40 (vinder + topscorer).

Belgiens trup og startopstilling

Bruttotrup udtages 11. maj, nettotrup 1. juni.

Forventet opstilling: Courtois – Alderweireld, Denayer, Vertonghen – Castagne, De Bruyne, Tielemans, T. Hazard – Mertens, E. Hazard – Lukaku

Formation: 3-4-3

Træner: Ricardo Martinez (2016)

Nøglespillere: de Bruyne, Lukaku

Stjerneskud: Doku

Straffeskytte: Lukaku eller Eden Hazard

Frisparksskytte: de Bruyne, Eden Hazard

Skader/tvivl: E. Hazard, Boyata, Witsel

Belgiens EM chancer: Skræmmende Djævle med taktisk akilleshæl

Verdensetteren er favorit til at vinde Gruppe B – trods udebane mod både Danmark og Rusland. Belgien vandt 1-4 i Skt. Petersborg i EM-kvalifikationen i 2019 og 0-2 i Parken i sidste års Nations League. Formtvivl om driblekonge Eden Hazard, men belgierne har flere store fodboldnavne, fra Lukaku til de Bruyne. Belgien er også blandt topfavoritterne til at vinde EM, og der er lagt op til en belgisk semifinale mod England (på Wembley hvor Belgien tabte sidste år). Hvis Belgien som forventet vinder gruppen, KAN slutrunde-guderne mage det sådan at modstanderen i 1/8-finalen (nr 3 fra Gruppe A/D/E/F) kommer fra Gruppe F: Dvs nok Frankrig, Tyskland eller Portugal. Men vedkommende hold har så nok haft et dårligt gruppespil og vil næppe være favorit mod Belgien. I kvartfinalen kan modstanderen hedde Italien. Også her vil Belgien nok være favorit, om end italienerne faktisk vandt seneste indbyrdes kamp (ved EM i 2016).

Holdanalyse af Belgien

10-0-0, 40-3. De Røde Djævle fra Belgien var ubarmhjertige i EM-kvalifikationen i 2019 hvor bl.a. Rusland og Skotland måtte lægge ryg til grumme tæv.

Det lille land med den enorme talentproduktion gjorde det også godt i de første år efter Roberto Martinez overtog trænerposten efter EM-2016 (hvor belgierne snublede mod Wales i kvartfinalen). Spanieren førte Belgien til VM-bronze i 2018 (slog England to gange, inkl i kampen om tredjepladsen), og hans Rode Duivels/Diables Rouges tog en snæver andenplads, a point med gruppevinder Schweiz, i Nations League-gruppespillet i efteråret 2018.

Men siden har belgierne været decideret skræmmende – og det trods skadesproblemer (fx har Eden Hazard misset mange kampe). I EM-kvalifikationen samt i Nations League-gruppespillet i 2020. Her terroriserede Djævlene således Danmark med 0-2-sejr i Parken, 4-2-sejr i Bruxelles. England vandt en heldig hjemmesejr med 2-1, men Belgien tog revanche hjemme med 2-0 og tog en suveræn førsteplads med 15 point i seks kampe, målscore 16-6.

En formidabel modstander. Der da også indtager førstepladsen på FIFAs verdensrangliste (andenpladsen på ELO-ranglisten; bagved Brasilien).

3-4-3-formation med taktiske mangler

Men Martinez’ målsøgende, boldbesiddende spillestil kan være en akilleshæl. Hans 3-4-3-system med to meget offensive wingbacks og kun to midtbanefolk (hvoraf den ene ofte er meget fremadrettede de Bruyne) kan have problemer mod hold der overbefolker midtbanen, slår kontra samt udnytter at belgierens venstreback har det svært defensivt.

Martinez’ har ikke tabt ret mange kampe med Belgien, men der har været nogle stykker. Første nederlag var i en træningskamp mod Spanien i september 2016. (Senere, i en træningskamp op til VM i 2018, havde belgierne store problemer i en 3-3-kamp mod Mexico.) Det andet nederlag var i semifinalen ved VM-2018 hvor de senere vindere fra Frankrig vandt en tæt kamp. Det tredje nederlag var værre. Det var i Nations League, i november 2018, hvor Schweiz på hjemmebane vendte 0-2 til 5-2. Siden kom det uheldige nederlag mod England i 2020. Og:

I marts i år, i VM-kvalifikationen, fik Belgien (efter 3-1-hjemmesejr over Wales) kun 1-1 hos Tjekkiet. Masser af belgisk boldbesiddelse, men tjekkerne var farlige på omstillinger og havde flere afslutninger end Lukaku & Co. Der dog så tog revanche med hele 8-0 over Hviderusland…

Et kig på spillermaterialet

I mål er Real Madrids Thibault Courtois en gigant med fangarme. Folk som Mignolet og Casteels er glimrende afløsere.

I midterforsvaret var Vincent Kompany i mange år en klippe, men skader (samt vel også alder og neddrosling fra Man City til Anderlecht) betød at han kun spillede 2 EM-kvalkampe, og han rundede landsholdskarrieren af i 2019. Det er gået nydeligt uden ham. Men selv om Belgien har diverse andre klasse-midterforsvarere at tage af, fra erfarne Alderweireld (Tottenham) og Vertonghen (Benfica) til Lyon-manden med rasta-hestehalen, Denayer, så er der visse problemer. Fx at Alderweireld har haft en tung sæson med Spurs, og at Vertonghen er langsom og over-the-hill.

Der er også meget rutinerede Vermaelen; han er dog efterhånden 35 år og spiller i Japan, dvs på ret lavt niveau. Men han kan alligevel få en rolle ved EM – hvis den bomstærke Hertha Berlin-forsvarer Boyata, ude med en skade fra december til slutmarts og så skadet påny indtil startmaj, ikke når i form før slutrunde-udtagelsen.

Back-problemer

På højre wingback er der Meunier, solid bagude og yderst dygtig fremad, både som oplægger og som afslutter. Eller: Det VAR han. Han har været ringe siden skiftet seneste sommer fra PSG til Dortmund. Men der er et glimrende alternativ i Castagne, fast starter i Leicester.

Til venstre mangler Carrasco (Atlético) og Chadli (Basaksehir) defensiv forståelse; begge er egentlig fløje. Vertonghen kan også udfylde en back, men som wingback er han, trods teknisk dygtighed og god sparketeknik, for langsom til at gøre en synderlig forskel fremad. Castagne kan også bruges til venstre, men som højrebenet er det ikke ideelt. Endelig er der Eden-lillebror Thorgan Hazard der har været målfarlig når han har fået chancen som venstre wingback, men også han (egl fløj/angriber) har naturlige defensive mangler.

Dét – samt Vertonghens langsomhed – giver typisk modstanderne en del åbninger i venstresiden af det belgiske forsvar.

Masser af midtbanetalent

Ideal-makkerparret på midtbanen er Witsel som oprydder, de Bruyne som playmaker. Med kompetente afløsere i fx Dendoncker og Tielemans der begge gør sig i Premier League. Vigtigt, for Witsel blev alvorligt skadet i en akillessene i januar og kan meget vel gå glip af EM. Samtidig kan der være brug for de Bruyne længere fremme på banen.

Landsholdstiden er forbi for aldrende og ustabile Dembélé, og det er den nok også for store, klodsede Fellaini (begge væk siden 2018) samt for midtbanekriger Nainggolan. Sidstnævnte spiller i Serie A og er stadig god, men kom ikke overens med Martinez og sagde derfor landsholdsstop i 2018.

Det flyder med fløje

Dygtige fløje har Belgien masser af. Til venstre først og fremmest Real Madrid-driblekonge Eden Hazard. Men han har døjet med skader siden sit skifte fra Chelsea til den spanske kongeklub, og var senest ude fra 30. januar til slut-april (bortset fra 15 minutter i marts). Han er tilbage nu, og måske når han at finde formen før EM (men indsatsen i CL-semifinalen mod Chelsea tyder på at der er et stykke vej til topformen). Eller også rammes han af en ny skade…

Carrasco og Chadli kan også bruges på venstrefløjen, eller finurlige Januzaj eller Edens lillebror Thorgan kan få chancen.

Til højre bruger Martinez mest Napoli-angriber Mertens, men de Bruyne kan også skubbes derop (især hvis Mertens skal bruges til venstre). Og måske kan hurtige Lukebakio komme i betragtning. Hans sæson i Hertha har dog været ustabil. Der er også det blot 18-årige stortalent Doku der spiller i franske Rennes. Lynhurtig, med lavt tyngdepunkt, og udfordrende. Hans indlæg mangler en del, ligeledes hans chanceudnyttelse, men potentialet er stort.

Vrimmel af centreforwards

Første-angriber er den store og stærke Inter-angriber Lukaku, men der er mange andre at vælge imellem til centreforward-pladsen. Et overflødighedshorn. Origi, Benteke, Batshuayi, Thorgan Hazard… Og så kan Mertens også bruges som frontløber; omend det så nok er som falsk nier.

Historien om Belgien ved EM i fodbold

De Røde Djævle har været med til fem EM-slutrunder før denne. Det bedste resultat har hidtil været bronze i 1972 samt sølv i 1980. Her tabte Belgien finalen mod Vesttyskland med 1-2. De tyske mål sat ind af Horst Hrubresch (Das Kopfball-Ungeheuer), det ene naturligvis på hovedstød. Belgiens enlige scoring sat ind på straffe af René Vandereycken.

Ja, selvsamme Vandereycken der ved EM i 1984 slagtede sin danske Anderlecht-klubkammerat Frank Arnesen og prompte blev skubbet omkuld af en tredje Anderlecht-mand, en rasende Morten Olsen. Belgien tabte den afgørende gruppekamp mod Danmark med 2-3 og måtte drage tomhændede hjem fra slutrunden i Frankrig.

Efter kiksede kvalifikationer til slutrunderne i 2004, 2008 og 2012, var Belgien med til turneringen i 2016 hvor Hazard & Co nåede kvartfinalen. Her udgjorde Gareth Bale & Wales en overraskende stopklods og sendte belgierne hjem med et 3-1-nederlag i bagagen.


Læs om andre deltagere ved EM i fodbold