18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Australien – odds på australiernes VM

Australien drager til VM efter en dårlig kvalifikation der dog blev rundet af med solide playoff-indsatser. Socceroos er truptynde, og træneren tilsvarende middelmådig. Down Under-holdet fik uafgjort mod Danmark ved VM-2018, men det gentager de næppe her, og avancement fra Gruppe D virker usandsynligt. Find odds, trup og kampe til Australiens VM på denne side.

Af: Jens Bøye

Odds på Australien

Australien vinder VM/ – SPIL HER >>*
Australien vinder Gruppe D/ – SPIL HER >>*
Australien går videre fra Gruppe D/– SPIL HER >>*

Odds er senest opdateret d. 9. december 2022 kl. 14:59. Odds kan ændre sig.

Andre lande

Australiens trup og startopstilling

Den seneste trup:

Formation: 4-2-3-1

Forventet startopstilling ved VM:

Målmand:Ryan
Forsvar:Karacic, Souttar, Rowles, Behic
Midtbane:Mooy, Irvine
Offensiv midtbane:Leckie, Mcgree, Goodwin
Angreb:Duke

Seneste opstilling (3. runde mod Danmark): 4-2-3-1: Ryan – Degenek, Souttar, Rowles, Behic – Irvine, Mooy – Leckie, McGree, Goodwin – Duke

Nøglespillere: Matt Ryan, Matt Leckie

Stjerneskud: Kye Rowles, Nathaniel Atkinson, Joel King, Garang Kuol

Straffeskytte: Graig Goodwin
(Jamie Maclaren, Martin Boyle)

Frisparksskytte: Craig Goodwin

Skader/tvivl: Atkinson (skadet før Tunesien)

Karantæner: Opdateres

Ude af VM: Boyle

Australien startopstilling

Australiens VM chancer: Tynd trup og lange bolde fra Down Under

En forsigtig træner med hang til lange bolde. En middelmådig trup, og de har døjet med skader og med at få klubspilletid. Australien hænger nok fast i gruppespillet – som i 2018. Hvor det dog blev til uafgjort mod Danmark…

Der var pæne forventninger til Graham Arnold da han blev ansat som landstræner i 2018 efter Australiens lunkne indsats i VM-slutrunden i Rusland. Arnold havde været en målslugende angriber i sin aktive karrriere, og trænerkarrieren indeholdt tre australske klubmesterskaber samt 10 år i forbundsjob som A-assistent og U-cheftræner.

Men en succes har han ikke været som A-chef. Ved De Asiatiske Mesterskaber i 2019 blev Socceroos elimineret i kvartfinalen (af værtslandet Arabiske Emirater), og i VM-kvalifikationen blev de kun nr 3 i det afgørende gruppespil, langt efter Saudi-Arabien og Japan. Det gav dog adgang til playoff i Qatar hvor australierne fik hævn mod Arabiske Emirater med 2-1-sejr og så slog Peru via straffesparkskonkurrence efter 0-0.

Australien landshold

I begge kampe havde Australien bolden mindst. Sejren over UAE var fortjent efter godt slutpres, gevinsten mod peruvianerne heldig. xG sagde 0-47-1,07. Men kredit til Arnold for at indskifte reservemålmand Redmayne kort før tid; han snuppede to straffespark.

Arnold har fokus på defensiv organisation, dødbolde og omstillinger. Spiller gerne med lange bolde – selv om de sjældent fører til noget.

Holdanalyse af Australien

Herunder følger en komplet gennemgang af det australske herrelandshold.

Målmænd:
30-årige Matt Ryan er en klassekeeper. Men efter gode år i Belgien og så Premier League-klubben Brighton skiftede han til en reservebænk hos først Arsenal og så Real Sociedad, og i sommeren 2022 tog han så endnu et skridt nedad – til den danske Superliga og FC København. Noget der umiddelbart betød fast klubspilletid, men på een eller anden måde tabte han FCK-pladsen til Grabara i startoktober. Uanset: Hans førsteplads i det australske målmandshieraki er næppe truet; han er anfører og stod fast i VM-kvalifikationen. Han var udeladt af FCKs trup mod Lyngby i startnovember pga knæproblemer, men de skulle ikke være alvorligt.

Den 33-årige Sydney-keeper Andrew Redmayne blev skiftet ind kort før straffesparkskonkurrencen i playoff-opgøret mod Peru og kvitterede med at redde to spark (samt sabotere den peruvianske målmand ved at smide dennes noter væk!). Men det giver ham næppe en startplads – højst udsigten til en ny indskiftning hvis Socceroos løber ind i en ny straffesparkskonk ved VM.

Mitch Langerak, den tidligere mangeårige Dortmund-reserve, vendte i september tilbage til landsholdet som han stoppede på i 2019 (efter en håndfuld år som Ryan-reserve). Men 34-årige Langerak spiller i japansk fodbold – næppe synderligt højere niveau end den danske Superliga – og det blev ikke til en VM-billet; den tog den endnu ældre Danny Vukovic fra Central Coast Mariners.

Midterforsvar:
Den hyppigst brugte midterforsvarer i Socceroos’ asiatiske VM-kvalifikation var 30-årige Trent Sainsbury. Han er landstrænerens svigersøn, men tungere vejede nok hans rutine (60 landskampe). Men han er åbenbart gået ned i niveau siden sit sommerskifte til Al Wakra i Qatar efter to sæsoner i belgiske Kortrijk, og Sainsbury gjorde det så skidt i en træningskamp mod New Zealand i september – efter at have misset playoffkampene i juni pga en skade – at Arnold valgte at se bort fra svigersønnen da VM-truppen blev udtaget. Skidt for stemningen ved næste familie-sammenkomst…

Den anden startplads i VM-kvalen var en kamp mellem ligeledes erfarne Milos Degenek og den 24-årige tometermand Harry Souttar fra Stoke i den næstbedste engelske række. 28-årige Degenek mistede sin startplads i serbiske Røde Stjerne i efteråret 2021, men spiller fast siden februarskifte til MLS-klubben Columbus Crew.

Ligesom Sainsbury missede Degenek og Souttar Australiens to playoff-kampe i juni. Souttar var skadet, Degenek sat af. Souttars korsbånd røg i november sidste år, og han missede resten af sæsonen. Han vendte først tilbage for Stoke i midt-oktober.

Ikke desto mindre er både Degenek og Souttar med i VM-truppen.

Playoff-makkerparret var 30-årige Bailey Wright og nytilkommer Kye Rowles. 24-årige Kye Rowles er en lovende spiller; venstrebenet og god med bolden. Skiftede denne sommer fra den hjemlige liga til skotske Hearts og har tilspillet sig en startplads i Edinburgh. Han missede Australiens træningskampe mod New Zealand i september, men efter to måneders skadespause vendte han tilbage for Hearts i startnovember og fik en billet til VM. Det gjorde Wright også selv om han i efteråret har haft grumme svært ved at få spilletid i Sunderland. Han timede det godt; genvandt sin startplads i slutoktober og er med i VM-truppen.

Skader og manglende klubspilletid… Hvem er mon Arnolds foretrukne startere i midterforsvaret? Rowles og Wright nok et godt bud. Arnold satsede på dem i playoff, og det gik nydeligt. Tårnhøje Souttar kan dog presse sig ind – hvis han altså når at komme op i omdrejninger efter sin lange skadespause.

Højre back:
31-årige Rhyan Grant var fast starter i det meste af kvalifikationen, men mistede sin startplads mod slutningen og har ikke været udtaget siden marts; blev også udeladt af VM-truppen.

Starter mod Peru i playoff var 23-årige Nathaniel Atkinson. Men hans efterår i skotske Hearts har været tungt – kun to starter siden august – så han trues af 26-årige Fran Karacic, starter i den italienske Serie B-klub Brescia. I 2017-18 spillede han for Kroatiens U21-landshold, men han fik aldrig chancen på Balkan-landets A-hold, så i VM-kvalifikationen valgte han at satse på Australien. Det gav ham en håndfuld kval-starter, og han og Atkinson fik en start hver i septembers to træningskampe.

Begge døjer i øvrigt med skadesværk i startnovember, men ikke så alvorligt at Ryan Strain fra Adelaide, der landsholdsdebuterede i september, kunne snuppe en overraskende VM-billet. Derimod fik ligeledes landsholdsgrønne Thomas Deng (japanske Niigata) en plads i truppen – måske fordi han kan vikariere i midterforsvaret.

Venstre back:
Erfarne Aziz Behich fra skotske Dundee United er det oplagte startvalg, selv om Joel King fik et par kvalkampe i begyndelsen af året. Den 22-årige skiftede i februar fra Sydney til OB og havde et nydeligt fynsk forår som fast starter i Odense. Men efteråret har været tungere i det fynske for den unge australier; bænkplads siden august. VM-billet blev det dog til.

Defensiv midtbane:
Gamle landsholdskæmper som Mile Jedinak og Mark Milligan stoppede i 2018 og 2019, men der er stadig god rutine på den bageste del af den australske midtbane: lille og skaldede Aaron Mooy som oprydder og balancemand; lange og langhårede Jackson Irvine som boks til boks-manden der også kan udfylde rollen som balancespiller. 32 og 29 år, begge med cirka 50 landskampe på bagen.

Mooy lå brak med den kinesiske liga i foråret, men var alligevel med i begge Australiens playoff-kampe i juni. Derefter skiftede han til skotske Celtic hvor han ikke er fast starter, men får meget spilletid. Irvine spiller for St. Pauli der var tæt på at rykke op i den tyske Bundesliga i maj, men som har gang i et tungt efterår. Irvine spiller dog fast (er endda anfører) og gør det ok.

De to er vigtige for det australske landshold – bl.a. fordi afløserne er meget uerfarne: Cameron Devlin og Keanu Baccus, begge 24 år og skotsk bosiddende (Hearts og St. Mirren), er kun noteret for een A-landskamp hver.

Landstræneren har valgt at se bort fra den lovende Gianni Stensness der er både boldfast og fysisk stærk. Samt fleksibel; kan spille på den defensive midtbane, men også i midterforsvaret. Den 23-årige, der fik landsholdsdebut i marts i år, er klassisk australsk – dvs vældigt international. Hans far blev født i England, voksede op i New Zealand (hvor han mødte Giannis mor) og må – det kan dårligt være anderledes med det navn – have norske aner. Mens moderen nok har græske aner. Gianni spillede U-landsholdsbold for New Zealand, men har altså valgt at spille A for Australien. En VM-billet blev det dog ikke til – måske fordi Stensness spiller i norske Viking, dvs relativt lavt niveau.

Offensiv midtbane:
26-årige Ajdin Hrustic var primært indskifter i Eintracht Frankfurt og også hyppig bænkevarmer i Verona efter sommerskifte, men den dygtige tekniker med det gode venstreben er fast starter som 10’er på det australske landshold.

Den primære afløser lignede erfarne Tom Rogic, men efter et ustabilt forår for Celtic sidder han på bænken i West Bromwich, og han er ikke blevet udtaget til VM. Arnold har set bort fra den 29-årige siden februar, så helt overraskende er den manglende VM-udtagelse ikke, men det er altså en spiller med 53 landskampe og 10 mål der må se slutrunden via TV.

I stedet er der lovende Riley McGree (24 år og 11 landskampe) fra Middlesbrough i den næstbedste engelske række.

Ligeledes talentfulde Denis Genreau fra Toulouse kom derimod ikke med; nok fordi han kun sidder på bænken i Frankrig. Med kom heller ikke det 18-årige Roma-fløjtalent Cristian Volpato, men den manglende udtagelse skyldes ikke at han sidder på bænken i Roma (hvad han gør), men at landstræner Arnold fik et nej tak da han (ringede tre gange) henvendte sig til den unge romer.

Fløje:
Idealstarter til højre ser ud til at være den lille hurtigløber Martin Boyle fra skotske Hibernian. Han er 29, men er kun noteret for 19 landskampe; blev først fast starter i kvalifikationen til VM i Qatar. Men siden har han gjort det godt.

Boyle blev desværre skadet i oktober, og han er så tvivlsom før VM at Australien har fløjet en mulig erstatning til Qatar; det 21-årige offensivtalent Marco Tilio fra Melbourne. Skadesbetingede trupudskiftninger kan ske op til 24 timer før holdets første kamp (som for Australiens vedkommende spilles tirsdag kl 20).

Boyles afløsere: Ud over Tilio (hvis han kommer med), kan venstrefløjene alle flyttes til højre. OPDATERING: Boyle blev skilt fra pga sin skade; Tilio kom med i stedet.

Idealstarter til venstre kunne være erfarne Matt Leckie fra Melbourne (som han i 2021 skiftede til efter mange år i tysk fodbold), og det er absolut også en mulighed at han spiller dér til VM. Men landstræneren kan godt lide at bruge hans erfaring, fysik og speed i angrebet, dvs som centreforward.

Det kan give plads på venstrefløjen til den venstrebenede frisparksspecialist Craig Goodwin fra Adelaide. 30 år og 10 landskampe; som Boyle blev han sent landsholdsmoden. Endnu senere, faktisk; kom først for alvor ind i varmen i begyndelsen af 2022.

Goodwin ser ud til at have overhalet 26-årige Awer Mabil, den tidligere FC Midtjylland-fløj der i foråret spillede i tyrkiske Kasimpasa (indskifter) og nu befinder sig i spanske Cadiz (igen; indskifter). Mabil skal dog ikke afskrives; scorede mod New Zealand i en træningskamp i september. Desuden kan han, hvis det skal være, udfylde en central kreatørplads.

Centreforwards:
Ud over Matt Leckie (og Boyle der også kan ligge som frontløber), er der nogle deciderede centreforwards: Michell Duke fra Fagiano Yokohama i Japan, Jamie Maclaren fra Melbourne og Jason Cummings fra Central Coast Mariners. Trods sine 27 år er han landsholdsurutineret, men han scorede mod New Zealand i september. Habile angribere.

Og så, som rosinen i pølseenden, er der minsandten 18-årige Garang Kuol, klubkammerat med Cummings i Mariners. Knøsen har stadig sin første prof-start til gode (er blevet skiftet ind tre gange for Mariners i denne sæson; ni gange i 21/22), men skal nu med til VM. Talentfuld angriber, men Arnold ville nok hellere have haft Volpato med til Qatar.

Historien om Australien ved VM i fodbold

Australien har deltaget i fem VM-slutrunder. 1974 samt de seneste fire: 2006, 2010, 2014 og 2018. De seneste tre gange har det været som repræsentant for AFC, det asiatiske forbund som australierne blev medlemmer af i 2006 i et (vellykket) forsøg på at blive en stærkere fodboldnation. Asien giver nemlig klart bedre modstand end Oceanien.

Men kun een gang er Socceroos gået videre fra indledende gruppespil ved VM – i 2006 i Tyskland hvor de i ottendedelsfinalen tabte til de senere mestre fra Italien. Totti scorede kampens enlige mål. I 95. minut. På straffe.

I indledende gruppe tabte australierne 0-2 til Brasilien, men spillede 2-2 mod Kroatien og vandt 3-1 over Japan. Det gav en andenplads til Tim Cahill, Harry Kewell & Co. Cahill blev holdets topscorer med to mål.

I 2018 i Rusland var Mile Jedinak & Co i gruppe med Frankrig, Danmark og Peru. Pudsigt i betragtning af at de to førstnævnte også er gruppekollegaer denne gang, mens Peru var modstanderen i playoff i juni i år. Dér vandt Australien; i 2018 var det peruvianerne der trak det længste strå. Australierne tabte også til Frankrig. Det blev 1-1 mod danskerne, men det var slet ikke nok til at sikre avancement. Socceroos scorede kun to mål i alt; begge sat ind på straffespark af Jedinak.

Med en plads nr. 38 på verdensranglisten i fodbold bliver det spændende, hvordan det går for Australien denne gang.

2 Kommentarer

Skriv et svar

 1. Jens Bøye

  Australiens forventede opstilling mod Argentina i lørdagens ottendedelsfinale:

  Atkinson var een af få australiere der havde det svært mod Danmark, så jeg tror Karavic (eller Atkinson) starter inde på højre back. Goodwin glimrede heller ikke mod danskerne, men han foretrækkes nok alligevel fra start frem for fx Baccus. Denne var nydelig som indskifter, men han er meget landsholdsgrøn, og Goodwin har generelt haft et godt VM.

  Dvs:
  4-2-3-1: Ryan – Karacic, Souttar, Rowles, Behic – Irvine, Mooy – Leckie, McGree, Goodwin – Duke

 2. Jens Bøye

  Opstilling i første runde mod Frankrig:

  4-2-3-1: Ryan – Atkinson, Souttar, Rowles, Behic – Mooy, Irvine – Leckie, McGree, Goodwin – Duke

  Jeg havde forventet Leckie som frontangriber, Hrustic på den offensive midtbane samt Wrigt i midterforsvaret. I stedet er det Duke (med Leckie på fløjen hvor jeg troede Boyle ville spille), McGree og tårnhøje Souttar.