18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

50 dage til EM: Har Højbjerg ret? Kan Danmark vinde EM til sommer?

Der er kun 50 dage, til det går løs med EM-slutrunden, og Danmark ser ud til at have ramt topformen på det helt rigtige tidspunkt. Men kan landsholdet virkelig vinde EM, sådan som Pierre Emile Højbjerg spåede for godt otte år siden?

Der var noget forfriskende over den unge knægt, der uden at pakke tingene ind leverede sin ærlige mening.

“Mit gæt er, at vi i min tid som spiller bliver europamester. Vi har allerede unge spillere ude i Europa, som gør sig gældende, så jeg tør godt lægge hovedet på blokken. Vi hiver europamesterskabet i hus i 2020”

Lød det helt tilbage i 2013 i et interview med BT fra den dengang 17-årige Pierre Emile Højbjerg, der stod på tærsklen til gennembrud hos Bayern München.

Det gennembrud kom dog aldrig helt, og faktisk forsvandt Højbjerg efterfølgende lidt fra radaren. Ham der skulle have været styrmand på det danske landshold, og som blev rost af Pep Guardiola for sin spilintelligens, røg lidt ud i kulden i først Bayern og siden også på det danske landshold. Og da der i 2018 var VM i Rusland, var det helt uden Højbjerg i den danske trup.

Men nu har han endelig bidt sig fast som en uudslettelig del af midtbanetrioen, der skal skabe grobund for den succes, som Højbjerg selv spåede tilbage i 2013.

Han er der Lenker und Denker, som man siger på tysk om en person, der bare kæder det hele sammen, og som samtidig også tænker fodbold. Udviklet af Guardiola og modnet af Mourinho. Som en af kun 14 spillere har Højbjerg haft de vel nok to mest markante trænerpersonligheder de seneste 15 år, og han har taget det bedste med fra de to.

To ugers ufrivillig pause på landsholdet som følge af en episode med Åge Hareide, har gjort ham en smule mere ydmyg, end den bramfrie knægt der tog os alle med storm, og hvis tårer efter sejren over Serbien i 2015 printede sig ind på nethinden.

Men bag den lidt mere medieskolede Højbjerg anno 2021, gemmer der sig fortsat en kompromisløs vinder og en selvbevist ung mand, og da han for nyligt blev kåret til årets mandlige landsholdsspiller af DBU, var det en afklaret, men bevidst, Højbjerg der holdt takketale foran landsholdskammeraterne.

”Vi behøver ikke sige det til alverden og alle uden for det her rum, men jeg tror på, vi kan gøre noget magisk til sommer. Fordi vi har de spillere og det hold, som vi har.”

Højbjerg tror fuldt og fast på, at profetien for otte år siden går i opfyldelæse denne sommer, men har han noget at have det i?

Ja, er det helt korte svar. Under Åge Hareide blev der opbygget en kerne på landsholdet, der særligt excellerede ud i kunsten at forsvare som et hold. Der blev skabt en enhed, der var svær at nedbryde, og efter et succesfuldt forår under Kasper Hjulmand er det svært ikke at dele den optimisme, som Højbjerg har. For 4-0-sejren ude mod Østrig var et skelsættende øjeblik for dette nye landshold, der tog tre sejre i VM-kvalifikationen med en overbevisende målscore på hele 14-0.

Jo, det var mod modstandere som Østrig, Israel og Moldova, men det skabte ikke kun opmærksomhed herhjemme. Engelske The Guardian kører en powerranking frem mod EM, og efter de tre sejre strøg Danmark op på en andenplads efterfulgt af Belgien, men altså foran Spanien, Portugal, Tyskland, England, Italien, Frankrig og alle de andre nationer. På den seneste verdensrangliste hos FIFA er Danmark nu oppe i top 10. Resten af verden har også fået øjnene op for det mest talentfulde danske landshold i dette årtusinde.

Højbjerg har ret. Det her danske landshold kan vinde EM! Det betyder naturligvis ikke, at det sker, men forudsætningerne er tilstede for en magisk sommer, hvis et par enkelt ting ellers flasker sig.

Bredden på truppen er øget, men den er fortsat ikke så bred som hos hverken Frankrig eller Belgien, så de danske nøglespillere må ikke blive skadet op til slutrunden. Tag Simon Kjær, Kasper Schmeichel eller Christian Eriksen ud af dette landshold, og så daler Danmarks chancer gevaldigt. Det er ganske enkelt essentielt, at de møder op i god kampform, og måske endda spiller lidt over evne, da landsholdet ikke for alvor har den superstjerne, som alene kan afgøre kampene, som nogle af de andre nationer har.

Derudover skal der selvsagt noget held til. Danmark kan slå de allerstørste på dagen, men de kan nok ikke slå fire af de allerstørste i træk. Der er brug for, at lodtrækningen til knockout kampene flasker sig, og så er der brug for, at Hjulmand rent offensivt rammer plet med sit valg af spillere.

Danmark er i pulje med Belgien, Rusland og Finland

Da Højbjerg kom med sin udtalelse tilbage i 2013, nævnte han i øvrigt Christian Nørgaard, Nicolai Jørgensen og Jores Okore som nogle fremtidens profiler, men det er nok kun Nørgaard af de tre, der realistisk set kan se frem til en plads til EM.

Nicolai Jørgensen lignende Danmarks førsteangriber under kvalifikationen til VM, men han har ikke været den samme siden det brændte straffe mod Kroatien og det mislykkede skifte til Newcastle, og her tre år senere er det stadig på de offensive pladser, at det største puslespil skal lægges. Som vi så det mod Østrig, hvor Andreas Skov Olsen kom ind og gjorde en forskel, så er der flere spillere at vælge i mellem, så ikke alt hænger på en Martin Braithwaite, der ikke får alverden af spilletid i Barcelona samt en formsvag Yussuf Poulsen, men om 50 dage, når det går løs, skal en fronttrio gerne give sig selv i langt højere grad, end den gør nu.

Skal Danmark stryge helt til tops, så er der brug for en spiller, der scorer minimum tre-fire mål ved slutrunden, hvad enten han hedder Martin Braithwaite, Yussuf Poulsen, Jonas Wind, Andreas Skov Olsen, Kasper Dolberg eller noget helt sjette. Men lykkes det at finde en konstellation på de tre forreste pladser, der rummer samme kvalitet og selvfølgelighed, som landsholdet har på mål, i forsvaret og på midtbanen, så kan det gå hen og blive en magisk sommer. For ja, et dansk landshold i denne forfatning er rent faktisk godt nok til at vinde EM, sådan som Højbjerg spåede for nu otte år siden. 

Bemærk: Alle odds er reklamelinks til den givne bookmaker.

Odds are not currently available.

Skriv et svar