18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

30 dage til EM: Er elegantieren Eriksen i EM-form?

Med kun 30 dage til EM er det ved at være den tid, hvor de danske spillere helst skal ramme topformen. Christian Eriksen møder op som italiensk mester, men er han også i mesterlig form, og kan han overhovedet komme det i Kasper Hjulmands system?

EM i fodbold 2021
Foto: Bildbyrån

Det kunne næppe have været meget mere storslået eller symbolsk, præsentationen af Christian Eriksen den 28. januar 2020 i den smukke Scala-opera, Teatro alla Scala, i Milano. Den danske elegantier var hentet ind som dirigenten, der skulle orkestrere Inters nye storhed, som taktangiver på det italienske storhold. Ham der skulle skabe sød musik og symfoni.

Spol tiden halvandet år frem. Christian Eriksen er sammen med Inter blevet italiensk mester, men til trods for en relativt fast plads på holdet de seneste par måneder, så er Eriksen ikke blevet den dirigent, der var lagt op til ved den storstilede præstation, og spørgsmålet melder sig derfor, om han (igen) kan blive det på landsholdet under EM-slutrunden?

Vi kan altid diskutere, hvem af Kasper Schmeichel, der med sine store redninger og udstråling, Simon Kjær, i sin rolle som anfører, eller Christian Eriksen, med sit overblik, der er vigtigst for landsholdet, men det står uden for en hver tvivl, at skal Danmark have succes til EM til sommer, skal det ske med Christian Eriksen i en hovedrolle. Og gerne mere markant end vi har set for både klubhold og for så vidt også landshold i det seneste halvandet år.

Kigger vi kun på tallene i rødt og vidt, ser det jo ganske hæderligt ud. 11 kampe under Kasper Hjulmand, otte sejre, en målscore på 30-7, og Eriksen står noteret for fem scoringer. Det er pænt, men bestemt ikke ekstraordinært, og slet ikke når vi tager med i beregningen, at fire af de scorede mål er kommet på straffe, og at det nu er 14 kampe siden, at Christian Eriksen havde næstsidste fod på et dansk mål.

Som regissør og iscenesætter har han haft både tredjesidst og fjerdesidste fod på et par afgørende aktioner, men som en af meget få spillere på et ellers velsmurt dansk landshold, så mangler Christian Eriksen fortsat at ramme det niveau, vi særligt så under Åge Hareide i efteråret 2017. Du ved, da han lagde op til tre mål mod Polen, scorede i seks landskampe i træk og lavede det hattrick mod Irland, der sendte os til VM.

Med et lidt fortærsket begreb, så er Christian Eriksen endnu ikke blevet forløst under Kasper Hjulmand, og det kan der være flere forskellige årsager til. Den manglende spilletid og tillid i perioden i Inter har selvsagt også haft en indvirkning på landsholdet, men det samme har det gradvise stilskifte på landsholdet. Set udefra ville det på forhånd have været oplagt at drage konklusionen, at Christian Eriksen ville passe bedre ind under et hold trænet af Kasper Hjulmand end under Åge Hareide, men fodbold er (heldigvis) mere komplekst end som så.

”Jeg håber, at vi kan finde en rolle, hvor han føler sig fri, og hvor vi har nogle strukturer omkring ham, som gavner ham. Jeg skal lære at forstå ham rigtig godt, så han får en følelse af frihed og lethed, når han spiller. Han skal have en rolle, som er med til at udvikle og inspirere ham selv,”

lød det fra den danske landstræner i et interview med Ritzau forud for hans debut mod Belgien tilbage i september sidste år.

Kasper Hjulmand forstår ganske givet Christian Eriksen rigtig godt, men han forstår også, at det danske landshold anno 2021 er mere end bare Eriksen. I de seneste par år har flere spillere løftet sit niveau på klubholdet, flere talenter er begyndt at byde sig til, og der er i korte træk kommet bedre boldspillere ind på landsholdet. Vores to forventede backs under slutrunden spiller i Atalanta og Valencia og ikke længere Brentford og Udinese. Joakim Mæhle og Daniel Wass er bedre på bolden end Jens Stryger Larsen og Henrik Dalsgaard, og det danske angrebsspil er i høj grad bygget op omkring vores backs.

Deres mere offensive udgangspunkt betyder, at kantspillerne foran dem til tider søger ind mere centralt i banen og optager noget af den plads, som Eriksen tidligere bevægede sig i, ligesom der satses på mere gennemspillede angreb end nedfaldsbolde, som det var situationen tidligere. Eriksen kommer ganske enkelt i færre farlige situationer, og han har en rolle der minder mere om den han havde under Morten Olsen, hvor det i 57 kampe blev til 6 scoringer og 11 oplæg. For Kasper Hjulmand gælder det ikke nødvendigvis om at finde den bedste version af Christian Eriksen, men det bedste system hvor spillerne omkring ham leverer, uden at det går for meget på kompromis med manden fra Middelfarts kompetencer.

I de netop overståede VM-kvalkampe var Eriksen ikke videre synlig, og det gik jo meget godt alligevel, men modstanderen til EM er af en anden kaliber. De to eneste nederlag indtil videre for det danske landshold under Kasper Hjulmand er begge kommet mod Belgien, og i de to kampe har det været tydeligt, at der stadig er lidt vej op til de allerbedste for dette landshold. At organisationen var og er på plads, men at der manglede lidt af den ekstra kvalitet, som de store hold har så rigeligt af. Den kvalitet der blandt folk med dansk pas kun findes hos Christian Eriksen.

Og det er derfor, at det ikke er underordnet, at det danske landshold leverer, hvis det sker på bekostning af Christian Eriksen. Kreativitet er fortsat en mangelvare på landsholdet, hvis vi sammenligner os med de andre store hold i Europa, så der er brug for Eriksens mål men mest af alt overblik. Hans vision og afgørende øjeblikke, der kan afgøre en kamp på vippen. Hjulmand har endnu ikke fundet den rolle, hvor Christian Eriksen føler sig fri, som han var inde på i september sidste år, og med 30 dage til EM går i gang er spørgsmålet, om han kan nå det i de kommende uger, når det danske landshold har et par træningskampe mod Tyskland og Bosnien-Hercegovina, inden det går løs mod Finland i Parken lørdag den 12. juni.

Kan elegantieren Eriksen endelig igen blive dirigenten, der orkestrerer en stor dansk sommer?

Skriv et svar