18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Optakt, guide og kampprogram: Benjamin Leanders tanker til VM i Dart 2023

World Darts Championship står for døren som et skønt overlap til VM i Fodbold, som går på hæld i disse dage. Fra den 15. december til den 3. januar kastes der tusindvis af pile i Alexandra Palace i London, hvor 96 spillere dyster om en rekordstor præmiepulje på over 20.000.000 DKK. SpilXpertens Benjamin Leander guider dig gennem turneringen med favoritgennemgang, tips og tricks, langtidsspil og et kampprogram.

Foto: Bildbyrån

Turneringsformat til VM i Dart 2023

I modsætning til de normale dartturneringer, hvor der spilles bedst af et vist antal legs (runder) og opefter, spilles der her i et sæt-format. Hvert sæt er bedst af 5 legs, og i de første to runder spilles der bedst af fem sæt, tredje og fjerde runde er bedst af syv sæt, mens kvartfinalerne er bedst af ni sæt, semifinaler bedst af 11 sæt og finalen bedst af 13 sæt.

Disciplinen er i vanlig stil 501, hvor der skal laves 501 point, og hvor der skal lukkes på et af de 20 double-felter eller med et skud i bulls-eye. Dart er ekstremt underholdende som sport og hurtigt afviklet med “nine-darteren” som spillets ypperste præstation, hvor spilleren laver 501 point på ni pile.

Du kan finde kampprogrammet for VM i Dart 2023 i bunden af denne artikel.

Du kan finde resultater for VM i Dart 2023 i bunden af denne artikel.

Favoritterne til at blive den næste verdensmester i dart

Michael van Gerwen
Efter et par hårde corona-år, er “Mighty Mike” for alvor tilbage og bookmakernes klare favorit til at hjemtage sin fjerde VM-titel. MvG har haft et stort 2022 med triumfer i World Matchplay, Grand Prix’et, Premier League, tre Europan Tour triumfer samt Players Championship-finalestævnet.

Hollænderen kommer ind til VM med syv ud af 11 kampe i december, hvor han snittede mindst 100, og i et format som verdensmesterskabet er det svært at se van Gerwen knække før de absolut tungeste spillere melder sig ind, især fordi lodtrækningen har været forholdsvis nådig ved den grønne maskine.

Sandsynlig vej til finalen: Zonneveld/Williams – Suljovic – van Duijvenbode – Rob Cross – Jonny Clayton/Nathan Aspinall – Gerwyn Price/Michael Smith

Vinder-odds hos bet365: 3,50*

Gerwyn Price
Walisiske Price er blevet mere rolig på sine gamle dage efter et par tumultariske år på scenen, hvor hans iltre temperament både kostede bøder og sejre i forhold til ikke at kunne lukke ned fysisk. Man sidder ikke med følelsen af, at Price er lige så skarp som i 2020 og i 2021, men han går ind til turneringen som verdens-etter og snittede 100+ i ni af sine 13 kampe i november måned. Især på setup-spillet, hvor Price har spillet sig fra ca. 200 ned til en fordelagtig lukning med én eller to pile har været den helt store disciplin i 2022 for Price, som til gengæld er helt nede at kysse 18.pladsen over flest 180’ere pr. leg. Her skal der forbedring til, hvis waliseren vil vinde VM for anden gang i træk, og lodtrækningsmæssigt har guderne været hårde ved Price, som får opgør mod Ryan Searle og Raymond van Barneveld allerede i runde fire og tre, hvis seedningerne holder.

Sandsynlig vej til finalen: Woodhouse – Barneveld – Searle/De Sousa – Wade/Noppert – Michael Smith – van Gerwen

Vinder-odds hos bet365: 7,00*

Michael Smith
Efter otte Major-finaler i træk uden sejr, sluttede Michael Smiths mareridt endelig med en sejr i Grand Slam of Darts dette efterår. Med det tunge åg af skuldrene er der dermed åbnet for, at Smith kan få revanche for de to tabte finaler i 2019 og sidste år. Kun hollandske Dirk van Duijvenbode har hamret flere 180’ere i skiven pr. leg dette år end Smith har, og hvis Smith kan forbedre sin checkoutprocent med bare et enkelt point fra 41,5 op mod top3-agtige 42,5%, så har han alle forudsætninger for at gå rigtig langt i turneringen her.

Sandsynlig vej til finalen: Wattimena – Lukeman/Schindler – Cullen/Heta – Humphries/Chisnall – Price/Noppert – van Gerwen

Vinder-odds hos bet365: 7,50*

Peter Wright
Det tjener Peter Wright alverden i ære, at han ligger nummer to på årslisten over højeste gennemsnit, når konen Jo’s sygdom har flere af månederne. Wrights hustru er blevet opereret for galdesten, men blev indlagt i slutningen af november måned og er fortsat i svære smerter. Det er svært at sige, hvad det betyder for Wrights motivation i forhold til at være i Alexandra Palace, for hustruen insisterer på, at Wright spiller uanset hendes helbred, og på trods af kun en enkelt turneringssejr i 2022 ved German Darts Masters, så er “Snakebite” altid én, man skal regne med, når vi når om på den anden side af julen. Denne gang kan der dog være tidlig exit i vente, især fordi lodtrækningen er tricky i Wrights halvdel.

Sandsynlig vej til finalen: Mansell – Huybrechts/Barry – van den Bergh – Clayton/Aspinall- van Gerwen – Price/Smith

Vinder-odds hos bet365: 8,50*

Luke Humphries
Cool Hand Luke har fået sit helt store gennembrud i 2022 med fire turneringsejre på European Tour foruden kvartfinaledeltagelser i Major-turneringer som EM, VM sidste år samt en semifinale til Grand Slam i år. Den 27-årige englænder er ikke ny på den store scene, men har først for alvor taget store skridt det sidste års tid. På alle underliggende, vigtige parametre er Humphries at finde i top3-top7, men han får også kam til sit hår qua en hård lodtrækning i anden fjerdedel, hvor Michael Smith venter i kvartfinalen og Dave Chisnall eller Stephen Bunting venter i fjerde runde.

Sandsynlig vej til finalen: Brown/Hempel – van der Voort – Chisnall – Smith – Price – van Gerwen

Vinder-odds hos bet365: 11,00*

Josh Rock
Med sine blot 21 år er Josh Rock lidt af en solstrålehistorie, for nordireren er ikke engang seedet til turneringen her, men fremstår alligevel som bookmakernes 6.favorit! Man forstår godt hvorfor, for Rock blev ungdomsverdensmester sidste år og har spillet fuldkommen sensationelt i sit første år på PDC Touren som senior-pro, hvor han ligger 2’er på listen over flest 171-180’ere, 11’er på average og 6’er på average first 9 darts. Den første seniortitel med tilskuere på mangler stadig og der er tale om debut på Alexandra Palace’s scene, som har skræmt mangt en ungdomsverdensmester, men Rock viser et niveau som de absolut færreste forgangere har præsteret, og han bliver umulig ikke at regne som en kompetent dark horse mod samtlige modstandere. At spille ham som vinder til odds 15 virker dog bestialsk lavt med tanke på den decideret voldsomme vej, han har til titlen i det svære tredje lag.

Sandsynlig vej til finalen: Justicia – Rydz – Aspinall – Clayton – Wright/van den Bergh – van Gerwen – Price/Smith

Vinder-odds hos bet365: 15,00*

Outsidere værd at nævne:

Danny Noppert (9.seedet), Nathan Aspinall (10.seedet) Dirk van Duijvenbode (14. seedet) og australske Damon Heta (20. seedet) har alle bevist sig på den store scene og kan sagtens nå langt. Især Aspinall i et forholdsvist overkommeligt tredje lag kan nemt være value for money til odds 34.

De gamle travere:

Gary Anderson giver odds 51 for en VM-titel, men The Flying Scotsman har kun vundet lige over halvdelen af sine kampe i år og er gået et halvt år uden bare en semifinaleplacering ved en lang række turneringer både store og små.

James Wade er blevet far for anden gang og har ikke været ret imponerende i efteråret. Sluttede dog af med sejr ved Players Championship Event 30 og er altid farlig på dagen, hvis humøret tillader det.

Raymond van Barneveld var egentlig gået på pension, men er genoplivet fra sofaen og spiller en gedigen omgang dart, der bla. udmøntede sig i to sejre over Gerwyn Price ved Grand Slam-turneringen, hvor “Barney” nåede semifinalerne med fine snit tættere på 100 end på 90. Hvis humørsvingningerne kan holdes nede, er han et artigt bud på en overraskelse.

Odds ovenfor er senest opdateret d. 12/12/2022 kl. 19.00 – Odds kan ændre sig.

Kvinderne:

Hele TRE kvinder stiller op til VM i Dart dette år. Fallon Sherrock, Beau Greaves og Lisa Ashton udfordrer mændene, og I kan være sikre på, at kvinderne vil nyde KOLOSSAL opbakning fra Alexandra Palace’s nådesløse publikum. Fallon Sherrock nåede hele vejen til tredje runde i 2020, hvor det var åbenlyst, at tilskuerne var decideret på nakken af hendes modstandere, og hvor både Ted Evetts og Mensur Suljovic blev påvirkede i deres overraskende nederlag.

I år virker purunge Beau Greaves på bare 18 år som det bedste kort ift. at kunne skabe en overraskelse. Englænderen har snittet overordentligt pæne 84.5 point for året og vandt den seneste Women’s Series-turnering over Fallon Sherrock med ekstreme 107,9 i finalen med 3 180’ere, en 148 checkout og 5/7 på doublerne i en 5-3 sejr.

I dart er der i sagens natur ingen fysisk forskel som der ville være i andre sportsgrene, så kvinderne skal bestemt ikke undervurderes.

Vær opmærksom på dette når du spiller på dart

Dart er en ufattelig svær størrelse at spille på, for meget afhænger af dagsformen hos den enkelte spiller. Indbyrdes opgør kan sjældent bruges til ret meget, mens historik til eksempelvis VM betyder en del, da mange af spillerne har et specielt forhold til de enkelte steder, hvor der spilles og enten præsterer tilsvarende godt og skidt. Eksempelvis har en topspiller som Dave Chisnall blot tre gang klaret den forbi tredje runde til VM i Dart i sine foreløbige 11 optrædener.

Der kan spilles på både sejrens størrelse, mængden af 180’ere lavet i kampen (tre pile, der alle rammer i Triple-20 feltet) og højeste checkout. Dart minder på mange måder om baseball, hvad angår ekstremt store mængder statistik på kampene, hvor man blandt andet kan tjekke DartConnect’s hjemmeside, statistikbanken DartsOrakel og følge Twitter-dartstatistik-orakler som Christopher Kempf og danske Martin Hawkins.

Leanders bedste spil inden turneringsstart

Peter Wright udskillelsesrunde: Kvartfinalerne

Til odds 6,50 hos bet365*

Michael van Gerwen vinder fjerde fjerdedel

Til odds 1,90 hos bet365*

Michael van Gerwen og Michael Smith mødes i finalen

Til odds 11,00 hos bet365*

Odds er fra publiceringstidspunkt – Odds kan ændre sig.

Hvor kan man se VM i Dart – TV Guide

Viaplay og TV3 kanalerne har rettighederne til VM i Dart 2023 – Du kan derfor streame VM-kampene over streamingtjenesten Viaplay, mens de største kampe vil blive vist på TV3+, TV3 Sport, eller TV3 Sport MAX.

Kampprogram og resultater til VM i Dart 2023

Resultater for afgjorte kampe findes under kampprogrammet.

Parantes indikerer seedning. R1 = første runde. R2 = anden runde. Seedede spillere markeret med fed

Torsdag d. 15. december kl. 20.00

Mickey Mansell – Ben Robb (R1)
Keany Barry – Grant Sampson (R1)
Jermaine Wattimena – Nathan Rafferty (R1)
(2) Peter Wright – Mansell/Robb (R2)

Fredag d. 16. december kl. 13.30

Alan Soutar – Mal Cuming (R1)
Boris Krcmar – Toro Suzuki (R1)
Adrian Lewis – Daniel Larsson (R1)
(31) Kim Huybrechts – Barry/Sampson (R2)

Fredag d. 16. december kl. 20.00

Rowby-John Rodriguez – Lourence Ilagan (R1)
William O’ Connor – Beau Greaves (R1)
Keegan Brown – Floran Hempel (R1)
(4) Michael Smith – Wattimena/Rafferty (R2)

Lørdag d. 17. december kl. 13.30

Martin Lukeman – Nobuhiro Yamamoto (R1)
Simon Whitlock – Christian Perez (R1)
Adam Gawlas – Richie Burnett (R1)
(24) Daryl Gurney – Soutar/Cuming (R2)

Lørdag d. 17. december kl. 20.00

Ryan Meikle – Lisa Ashton (R1)
Cam Menzies – Diogo Portela (R1)
Josh Rock – Jose Justicia (R1)
(15) Dimitri van den Bergh – Rodriguez/Ilagan (R2)

Søndag d. 18. december kl. 13.30

Madars Razma – Prakash Jiwa (R1)
Karol Sedlacek – Raymond Smith (R1)
Luke Woodhouse – Vladyslav Omelchenko (R1)
(20) Damon Heta – Lewis/Larsson (R2)

Søndag d. 18. december kl. 20.00

Mike de Decker – Jeff Smith (R1)
Scott Williams – Ryan Joyce (R1)
Matt Campbell – Danny Baggish (R1)
(10) Nathan Aspinall – Krcmar/Suzuki (R2)

Mandag d. 19. december kl. 13.30

Andrew Gilding – Robert Owen (R1)
Danny Jansen – Paolo Nebrida (R1)
Niels Zonneveld – Lewy Williams (R1)
(17) José de Sousa – Whitlock/Perez (R2)

Mandag d. 19. december 20.00

Geert Nentjes – Leonard Gates (R1)
Ritchie Edhouse – David Cameron (R1)
Steve Beaton – Danny van Trijp (R1)
(1) Gerwyn Price – Woodhouse/Omelchenko (R2)

Tirsdag d. 20. december kl. 20.00

Jim Williams – Sebastian Bialecki (R1)
Jamie Hughes – Jimmy Hendriks (R1)
Ricky Evans – Fallon Sherrock (R1)
(32) Raymond van Barneveld – Meikle/Ashton (R2)

Onsdag d. 21. december kl. 13.30

John O’Shea – Darius Labanauskas (R1)
Martijn Kleermaker – Xicheng Han (R1)
(23) Callan Rydz – Rock/Justicia (R2)
(12) Dave Chisnall – Gilding/Owen (R2)

Onsdag d. 21. december kl. 20.00

(27) Mervyn King – Campbell/Baggish (R2)
(25) Gabriel Clemens – O’Connor/Greaves (R2)
(3) Michael van Gerwen – Zonneveld/Williams (R2)
(21) Stephen Bunting – Nentjes/Gates (R2)

Torsdag d. 22. december 13.30

(18) Krzysztof Ratajski – Jansen/Nebrida (R2)
(16) Ryan Searle – Gawlas/Burnett (R2)
(30) Mensur Suljovic – de Decker/Smith (R2)
(14) Dirk van Duijvenbode – Sedlacek/Smith (R2)

Torsdag d. 22. december 20.00

(11) Gary Anderson – Razma/Jiwa (R2)
(8) James Wade – Williams/Bialecki (R2)
(5) Luke Humphries – Brown/Hempel (R2)
(28) Vincent van der Voort – Menzies/Portela (R2)

Fredag d. 23. december 13.30

(26) Brendan Dolan – Hughes/Hendriks (R2)
(22) Chris Dobey – Kleermaker/Han (R2)
(19) Ross Smith – O’Shea/Labanauskas (R2)
(6) Rob Cross – Williams/Joyce (R2)

Fredag d. 23. december 20.00

(29) Martin Schindler – Lukeman/Yamamoto (R2)
(9) Danny Noppert – Edhouse/Cameron (R2)
(7) Jonny Clayton – Beaton/van Trijp (R2)
(13) Joe Cullen – Evans/Sherrock (R2)

Skriv et svar