18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Sorgenfris blog: Newcastle er seks uger fra at være klassens klovn

At gætte på transfers til Newcastle er næsten blevet en national disciplin i England. Men sætter de fleste egentlig ikke barren for højt? Og hvad er overhovedet realistisk i dagens fodboldverden? Søren Sorgenfri prøver i denne blog at sætte nogle nuancer på, hvilke muligheder Newcastle har.

Foto: Bildbyrån

Ingen kan vel påstå, at fodbold er en særlig retfærdig størrelse. Hvad angår resultater, dommerkendelser, fyringer og spillerhandler samt alt muligt andet testes vores tålmodighed ofte til det yderste. Eller også koger vi over, og sofapuderne får solide tæv.

Tålmodighed bliver et nøgleord for Newcastle denne vinter. De er i runde tal seks uger fra at være klassens helt store klovn.

Hvorfor? Efter det saudiske køb af Newcastle har samtlige medier flydt over med – og taget for givet – at ‘The Geordies’ kommer til at bruge boksen til januar i en strøm af klassespillere klar til at tjekke ind på St. James Park.

Glem Mbappe og Haaland – Det sker ikke

Amanda Staveley sagde til lokalavisen i Newcastle, at ’vi kommer til at investere massivt’. Den passage har bidt sig fast, men faktisk gjorde hun et stort nummer ud af at pointere, investeringerne vil være i en lang række elementer og ikke kun spillertruppen.

Men overskrifter om Mbappe er ikke udeblevet. Det kommer ikke til at gå sådan. Ingen af fodboldens topklubber sælger ud af deres nøglepersonel nu. Det sker ikke i januar. Vinterens vindue er desperado-handler samt overskudsspillere. Som Jesse Lingard.

Lingard er efterhånden 29 år og har reelt været bedst, da han sidste sæson var udlejet til West Ham.

Alligevel er det navne som Lingard samt Tottenhams Alli, der popper oftest op i rubrikkerne. Spillere, som ikke helt har leveret varen i Spurs og Manchester United, og i givet fald kun kan lokkes nordpå for store lønsummer. Summer der vil danne præcedens samt hurtigt belaste budgettet. Newcastle har rum til at øge lønbudgetterne – man kan sige meget om Mike Ashley, men der blev holdt snor i husholdningsbudgettet i hans tid – men forvaltes det råderum ikke korrekt, kan man hurtigt ende med spillere, der er overbetalte og bare ikke gode nok. Det har vi set andre steder tidligere, og det fører kun en vej – ned.

Var der panik før lukketid hos Staveley?

Her er et andet problem for Newcastle. Købet af klubben har været længe undervejs, men det virkede alligevel underligt uforberedt. Der var en næsten panisk hast fra Staveley og co. i forhold til at få Steve Bruce ud til trods for, at truppen passer godt til trænerveteranens afventede spillestil. Mange trænernavne var oppe at vende, men valget faldt til sidst på Eddie Howe, og den rødblonde brites offensive stil har indtil videre ikke ført til ret meget andet end øretæver.

Man skal ikke afskrive Newcastle endnu. Netop Howes insisteren på at tage ejerskab over kampene kan være det, der vil tage de afgørende point i gyserkampene mod andre hold i bunden. Derudover skal Newcastle ikke forvente at tage ret mange point med den nuværende trup. Og så er vi tilbage ved udgangspunktet. Truppen. Der skal investeres til januar. Stort set alle positioner kan bruge en opstrammer, men hvem tager til Newcastle med en placering under stregen? Det gør spillere af den nuværende trups niveau. Selv spillere som Lingard og Alli vil tænkte sig om 3-4 gange, før de takker ja til Newcastle. Selv på lån for sæsonen.

Bliver Corona en faktor?

Andre navne dukker op. Som Ake, Origi, Barkley, Loftus-Cheek og Martial, men fælles for dem er, at det ikke rigtigt giver mening for de nuværende ejende klubber at skille sig af med dem før til sommer. Chelsea har for eksempel god brug for alle mand i truppen pt. og med et covid-spøgelse, der når som helst kan sende håndfulde af spillere hjem under dynen, står det ikke øverst på listen i Chelsea, Liverpool, City etc. at skille sig af med reservespillere, der kender systemet. Kampen om mesterskabet er benhård, det samme om 4. pladsen, og at se City frivilligt hjælpe Newcastle med tanke for klubbernes ejerforhold – fat chance.

Donny van de Beek er vel bedste bud på en mulig lejesvend fra Manchester United, og vil den unge hollænder reelt være et våben for et trængt Newcastle?

Donny van de Beek var i hans Ajax dage et gigantisk talent, men desværre har han ikke forløst potentialet i Manchester United. Foto: Bildbyrån

Man kan heller ikke forestille sig, Burnley sælger hverken Mee eller Tarkowski til en direkte rival i bunden. Det har økonomisk langt større værdi for Burnley at fastholde spillere og overleve end styrke en nedrykningsrival.

Andre navne som Sven Botman dukker op. Den unge hollænder giver god mening til fremtiden. Han har alder og potentialet på sin side, men bliver han også, hvis de rykker ned? Og har Newcastle reelt tid at investere langsigtet netop nu? Overlevelse må være det altoverskyggende punkt her og nu. Det ved fodboldspillere også godt. Så kunne en overskudsvare fra FC Bayern som Niklas Süle være en mulighed? Han vil nok være tilfreds med lønnen? Men udsigten til at spille i den næstbedste række eller bare ikke i nærheden af de europæiske turneringer? Han vil nok overveje det mere end en gang.

Det vil pressen ikke, når januar er overstået, hvis ikke Newcastle har hentet kompetente forstærkninger ind. Så vil de pinsomme overskrifter om klassens klovn – husk hvordan Blackburns indiske ejere lovede Ronaldinho og blev hånet for ikke at levere – komme frem. Det vil presse Howe yderligere og øge presset på hele projekt Newcastle. Retfærdigt eller ej.

Vil du have flere blogs fra Sørgen Sorgenfri?

Læs her hans tidligere skriv om det etiske i købet af Newcastle.

Skriv et svar