18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold

Lisbergs Blog: Skader, formdyk og en joker – status på det danske landshold knap et år før VM

2021 var et fantastisk landsholdsår, men hvor står det danske landshold i 2022 her knap et år før, det går løs ved VM i Qatar? Vi lader Nicolai Lisberg kigge nærmere på det danske landshold, og hvordan ser ud i nuværende stund.

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Kan vi holde formkurven opadgående?

Det var ikke den bedste kamp i VM-kvalifikationen, men det var endnu en sejr. Endnu et clean sheet. Som det blot tredje land efter værterne fra Qatar og så Tyskland, sikrede Danmark en historisk imponerede plads til VM slutrunden i december 2022 med to runder igen.

Østrig blev blevet besejret på et mål af Joakim Mæhle, der om nogen har været personificeringen på den opblomstring, som det danske landshold har oplevet. Delt dansk topscorer med fem mål i kvalifikationen. Det samme antal som eksempelvis Erling Haaland og Romelu Lukaku.

Den aften i Parken var det svært ikke at være optimist. Danmark virkede blot til at ride videre på bølgen fra EM, og nøgleprofiler spillede fast for deres klubhold. Var vi næsten derhenne, hvor alt andet end en kvartfinale til VM ligefrem ville være en skuffelse, selvom ingen kender lodtrækningen?

Der er gået over tre måneder siden sejren mod Østrig i Parken. Over to måneder siden Danmark sidst spillede en landskamp. Den endte med et 2-0-nederlag mod Skotland, men det er ikke det resultat, der gør, at det nu er grund til igen at parkere optimismen en smule. For det er alt det, der er sket i mellemtiden, og i nogle tilfælde det der ikke er sket.

For lad os bare tage det fra en ende af. Siden kvalifikationen blev sikret, er Simon Kjær blevet kåret som nummer 18 til Ballon d’Or efter et enestående 2021, men han er også blevet så alvorligt skadet, at vi ikke skal regne med at se ham på banen før i den kommende sæson. Den danske landsholdsanfører skal nok nå at blive klar til at spille ved VM, men spørgsmålet er i hvilken forfatning. For selvom alle spillere kan bruge en pause i et hårdt og sammenpresset kampprogram, så kan det blive knapt, om han når at komme ind i den fornødne rytme igen og nå sammen høje niveau, som han har vist i 2021.

Som anfører er Simon Kjær en hjørnesten på det danske landshold. Som leder og som sammenhængskraft er han en del af den rygrad, der udover ham består af Kasper Schmeichel, Thomas Delaney og Pierre-Emile Højbjerg. Og det er så her, at næste problem opstår. For mens Højbjerg, uanset hvem der træner i Tottenham, er fast mand og holder niveau, så er historien en anden hos Thomas Delaney og Kasper Schmeichel.

Sidstnævnte har en stor stjerne i Leicester efter flere år i klubben og mesterskabet i 2016, men der var særligt før jul ytringer i pressen om, at Schmeichel måske skulle bænkes efter et par mindre heldige præstationer. I øjeblikket står han fortsat fast for Leicester og har løftet sit niveau, men der er grund til at være bekymret over udviklingen. For selvom den engelske presse skal have noget at fylde deres spalter med, så går der sjældent røg af en brand, uden der også er ild i den, og Schmeichel har været set bedre. Et par enkelt procents formnedgang er ikke noget problem i forhold til VM, men han skal spille fast, for vi er ikke ligefrem overbebyrdet med danske landsholdsmålmand, der får regelmæssig spilletid på diverse klubhold.


Et afgørende valg

Hos Thomas Delaney var historien indtil for nylig rigtig positiv. Efter en uheldig start i Sevilla med udvisning og begået straffe, pegede pilen opad. Han havde erobret en stamplads, blev matchwinder mod Athletic i ligaen og var også stærkt involveret i det sene sejrsmål mod Atlético Madrid runden efter. Men så kom en skade, der har holdt ham ude en måneds tid, og selvom han nu er ved at være klar igen, så skal han nok engang til at vise sit værd over for Julen Lopetegui, der har nok af spillere at vælge mellem på den position.

Schmeichel, Kjær og Delaney var alle en del af den startopstilling, der sikrede dansk sejr mod Østrig, ligesom Andreas Skov Olsen og Mikkel Damsgaard var det. Damsgaard måtte dog udgå i den kamp med knæproblemer, der har vist sig at være værre end først antaget, og de seneste nedslående meldinger fra støvlelandet er, at han i værste fald kan have spillet sin sidste kamp i denne sæson. Som med Simon Kjær er der fortsat masser af tid til at komme i form og finde rytme, men der venter et større genoptræningsarbejde for Damsgaard, og kunne Sampdoria i sommeren finde på at se på en afløser til danskeren? Spekulationer, nuvel, men også af den slags der lige pludselig er blevet anderledes relevante, end de var for bare et par måneder siden. 

Andreas Skov Olsen, der blev delt dansk topscorer sammen med Joakim Mæhle i kvalifikationen, er med sine spidskompetencer i stand til at afgøre kampe for det danske landshold, men han er ude og inde af Bolognas hold. I øjeblikket mest ude, og han er kun noteret for to oplæg i denne sæson og ingen scoringer. I sidste uges kamp var han slet ikke i truppen, og det står efterhånden fast, at han skal væk. Men hvor skal han hen? Klubber i de fleste ligaer er meldt interesseret, og uden her at analysere på hvilken klub der passer bedst til ham, så er det vigtigt, at han vælger en, hvor han får mere regelmæssig spilletid.


Lidt det samme kan siges om Andreas Christensen, for hvem kontraktudløbet i Chelsea meget vel har haft en indflydelse på, hvorfor Thomas Tuchel i flere kampe har bænket danskeren. Uanset hvor han skifter hen, skal han nok få fast spilletid, men det er ikke uvæsentligt, at han skifter til et hold, der også opererer med tre i bagkæden som både Chelsea og det danske landshold som oftest gør det. Andreas Christensen er så dygtig en forsvarsspiller, at han nok skal kunne omstille sig til at spille med fire i bagkæden, sådan som han har gjort det flere gange før, men det giver sig selv, at omstillingen er det mindre, hvis der spilles med samme system på både klub og landshold. Automatismerne er vigtige, som Morten Olsen ville have sagt det.

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Mæhles mål og Eriksen comeback

Men er alt så skidt? Nej! Der er fortsat lang tid til VM, og ligesom skadede spillere kan nå at blive klar, kan der nå at blomstre nye op. Det var nok alligevel de færreste, der havde spået Damsgaard til at score i en EM-semifinale på Wembley, da der var lige under et år til EM-slutrunden.

Lige nu tager Jesper Lindstrøm store skridt i Bundesligaen hos Frankfurt, hvor han er ved at udvikle sig til en profil af den slags, der kan afgøre kampe. Og kan du gøre det i den bedste tyske fodboldrække, kan du også gøre en forskel på landsholdet. Mohamed Daramy har desværre ikke kunne gøre en forskel i AJax, men kan stadig nå at tage store skridt, og selvom VM 2022 måske kommer en postgang for tidligt for unge Zidan Sertdemir, der allerede har fået tre korte indhop i Bundesligaen for Leverkusen, så skal han heller ikke helt afskrives som en mulig joker.

Joakim Mæhle har endelig fået hul på bylden hos Atalanta, efter han ellers har kæmpet med den del i det italienske, og så er Danmarks bedste spiller de seneste mange år igen blevet et aktiv. For Christian Eriksen har valgt at fortsætte karrieren, og selvom vi ikke ved, hvilket niveau han befinder sig på, så skal ingen bilde mig ind, at Christian Eriksen ikke skulle kunne gøre en forskel for dette danske landshold.

Systemet er blevet ændret, hans fravær har givet plads til særligt Damsgaard, men vi snakker stadig om Christian Eriksen. Og ja, han har været ude i over et halvt år, men han har kunne træne i store dele af den tid, og det virkede både oprigtigt og stålfast, da han i interviewet med DR for nyligt erklærede, at VM i 2022 er hans store mål. Det er ganske enkelt ikke et problem igen at kunne råde over den syvende mest scorende spiller i landsholdets historie. Ikke engang et luksusproblem. Det er kun luksus.

Christian Eriksens comeback til landsholdet giver fornyet optimisme på et tidspunkt, hvor der måske alligevel er grund til lidt bekymring. Også selvom der er længe til den 21. november, når VM sparkes i gang.


Læs også Lisbergs blog om Wass’ vilde rejse

Skriv et svar