18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Lisbergs blog: Om fem år vil Barcelona takke Koeman

Den hollandske træner er fortid i FC Barcelona. Dårlige resultater i både ligaen og Champions League gjorde udslaget, men Koeman blev uretfærdigt syndebuk for en klub i store problemer, for han igangsatte mange af de processer, der giver Barcelonas formodede kommende træner, Xavi, et solidt fundament at arbejde videre med.

Foto: Bildbyrån

Så gik den ikke længere. Et nederlag til Rayo Vallecano onsdag aften fik Barcelonas bestyrelse til at handle, og selvsamme aften kom meddelelsen, at Barcelona havde afskediget hollænderen med øjeblikkelig virkning. ”We have relieved Koeman of his duties”, som der stod i den engelsksprogede pressemeddelelse. Ordet relief kunne næppe være mere velvalgt, da det til sidst må have føltes som en lettelse for alle parter. For det var ikke et spørgsmål om Koeman blev fyret, men hvornår.

Barcelonas fans har i lang tid skreget på en ny træner, og efter søndagens El Clásico kom det endda til tumultariske scener ude foran stadion, da nogle enkelte stod og skubbede til Ronald Koemans bil, da han var på vej væk fra Camp Nou. Koeman måtte væk. Også selvom klubbens aktuelle situation langt fra er hans skyld. Tværtimod.

Enhver der har set The Dark Knight, kan formentlig huske afslutningsreplikken, da Jim Gordon forklarer sin undrende søn, hvorfor de er nødt til at jagte Batman. Han gjorde jo ikke noget galt, som sønnen siger.

”Because he’s the hero Gotham deserves, but not the one it needs right now. So we’ll hunt him. Because he can take it. Because he’s not our hero.”

Lad mig vende den lidt om. Koeman var den skurk Barcelona havde brug for, men som de ikke fortjente. Og lad mig så forklare hvorfor.

Ronald Koeman opgav sit job som hollandsk træner for at overtage Barcelona. Et hollandsk landshold, der havde ydmyget Tyskland og nu var på vej mod EM som en af favoritterne til at vinde efter nogle svære år for hollandsk landsholdsfodbold. Hans trænerkarriere var på sit måske højeste i karrieren. I stedet takkede han ja til Barcelona. Klubben han blev udødeliggjort i, da han i 1992 sikrede dem det første trofæ i Mesterholdenes Europa Cup.

På det tidspunkt havde Barcelona kort forinden tabt hele 8-2 i Bayern München i Champions League. Barça-gate, – skandalen hvor Josep Bartomeu blev beskyldt for at have betalt en virksomhed for at orkestrere smædekampagner mod spillere, politiske modstandere og tidligere trænere  i klubben – kørte for fulde gardiner, og kort tid efter Koeman kom til, meddelte Lionel Messi så via en burofax, at han ville væk. Kaosset var enormt,  og det blev et kaos som han skulle forsøge at navigere i det næste knap halvandet år.

I Koemans tid som træner har han skulle forholde sig til et præsidentvalg, en økonomisk situation, der truede med at ruinere Barcelona og et farvel til Lionel Messi.

Det største oprydningsarbejde som klubben har stået overfor i moderne tid er ved at blive gennemført, og der var behov for en, der kunne tage upopulære beslutninger. Gøre op med de dårligdomme, der har været og til stadighed er i FC Barcelona.

Der skulle ryddes op i en trup og siges farvel til løntunge profiler som Luis Suárez, Arturo Vidal og Ivan Rakitic. Det var den rigtige beslutning at skille sig af med Luis Suárez, men det var selvsagt den forkerte beslutning at næsten forære ham til en direkte konkurrent i form af Atlético Madrid. Den sidste del må bestyrelsen tage ansvaret for. Men med de store profiler væk kunne Koeman implementere nogle af de dyder, som det har været tydeligt har været væk i de senere år. Det hårde arbejde og de unge spillere.

Rent taktisk har der været graverende fejl, og jeg er ikke så blåøjet, at jeg ikke kan se de mangler, som Koeman har som træner. Skiftende systemer gav aldrig sikkerhed, og han lykkedes ikke alverden med at rykke nogle af de rutinerede kræfter i truppen til nye højder. Det laveste pointsnit i 18 år vidner heller ikke om en træner, der ligefrem leverede over niveau, og til sidst blev det næsten tåkrummende at høre, at Barcelona efterhånden var tæt på at kunne spille lige mod større hold. Det passede ikke på klubbens selvforståelse.

Men det er under hollænderens ledelse, at Ansu Fati for alvor udviklede sig til en kommende verdensstjerne. Koeman førte Pedri, Araujo, Mingueza og Gavi frem og gav chancen til spillere som Nico Gonzalez, Balde, Yusuf Demir og for den sags skyld Éric García. Han viste, der igen var brug for La Masia, og han holdt fast i sine unge folk, selvom resultaterne svigtede. Han lod dem udvikle sig. Og så vandt han trods alt en pokaltitel i processen.

Og dermed er vi tilbage ved fundamentet. I skrivende stund har B-træner Sergi Barjuan overtaget jobbet midlertidigt, men det er kun indtil alle detaljerne formelt er på plads med Xavi. En af klubben største spillere har alle dage vidst, at han en dag skulle vende tilbage til Barcelona, men det har indtil nu ikke været det rette øjeblik. Var han kommet i 2020, var det ham, der skulle have taget opgøret med flere stamspillere og profiler, som han selv havde spillet sammen med. Forventningerne til ham havde været tårnhøje med håbet, nej kravet, om, at han skulle blive den nye Pep Guardiola fra start af.  At alt ville løse sig, når han kom til, og inden for kort tid skulle han også have forholdt sig til hele Messis situation.

Det havde været et mismatch, var han vendt tilbage i 2020, for der var klubben ikke klar til ham.

FC Barcelona havde brug for en udsmider. En der kom ind, ryddede skrivebordene og råbte disruption. En der tog de slagsmål, der gjorde ondt og som ikke gav mange venner.

En der kunne være et ansigt på alle de problemer, som der er i klubben, og som kunne være lynafleder for fansenes vrede. Som kunne beskytte den nyvalgte bestyrelse og sikre dem arbejdsro. Alt det var Ronald Koeman, og når vi om fem år ser tilbage på hans tid i Barcelona, vil det forhåbentlig været gået op for de fleste fans, at de skylder ham en tak. Han var ikke nogen helt, men han var skurken, de havde brug for.

Foto: Bildbyrån

1 kommentar

  1. Nicolai Lisberg giver sit besyv med om Ronald Koeman, der blev fyret i Barcelona natten til torsdag.

    Hvor meget credit synes du, at hollænderen fortjener for sin tid hos catalanerne?

Skriv et svar