18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Messis farvel til Barcelona – Bombe eller bluff?

Nicolai Lisberg står klar med hans første blogindlæg på SpilXperten – Og hvad mere passende end et skriv om Lionel Messi?

Fodboldverden er i chok, og Barcelona er i gråd. For torsdag aften kom det frem, at verdens bedste fodboldspiller Lionel Messi forlader FC Barcelona. Eller gør han? For er det hele i virkeligheden et stort pokerspil i en uskøn magtkamp om Super League og multimillionærer?

Foto: Bildbyrån

Hvor skal man næsten begynde? Historien om Lionel Messi udvikler sig hele tiden. Time for time, og nogle gange minut for minut. Det gik stærkt i går, da journalisten Gianluigi Longari klokken 16.04 som den første kunne meddele, at forhandlinger mellem Barcelona og Messi om en ny kontrakt var stødt på store udfordringer. Godt to timer senere var spanske Marca første medie med historien, og klokken 19:46 offentliggjorde Barcelona så på deres hjemmeside, at Lionel Messi forlader Barcelona.

Det er jo sådan set lige til. Men indimellem alt dette nåede det ene rygte at blive pustet op, for blot at blive skudt ned igen kort tid efter. Først forlød det, at Barcelonas præsident Joan Laporta havde fået valget mellem at beholde Messi eller deltage i den Europæiske Super League. Så skulle kontraktforhandlingerne være brudt sammen, fordi Messi havde ønsket landsmand Cristian Romero til klubben, og senere var der så spekulationer om, at det hele var et bluff fra Laportas side for at lægge pres på La Liga.

Rygter og spekulationer er der nok af, og dem skal jeg nok dykke ned i. Men lad mig først opridse det fakta, vi har at forholde os til her i skrivende stund, hvilket er fredag middag.

  • Lionel Messi ville allerede væk fra Barcelona i sidste sæson, men uenighed om lovteksten i kontrakten fik ham til at blive, da han ikke ville trække sin hjerteklub i retten.

  • 1. juli i år udløb hans kontrakt med Barcelona, og siden har han principielt været en fri spiller. Alle indikationer har dog peget af en kontraktforlængelse, og selv Barcelona har været ude at sige, at det blot var et spørgsmål om dage, før det blev officielt. Mandag skrev den catalanske avis SPORT, der er en af dem med bedst kilder i klubben, så at Messi bliver. Se Queda, som det hedder på spansk. Samme udtryk som Gerard Piqúe famøst brugte om et billede af ham og Neymar i 2017, inden brasilianeren kort efter skiftede til PSG. Man skal passe på med de ord her i det spanske.

  • Og torsdag aften kom så meldingen fra Barcelona selv, at Lionel Messi forlader klubben.

”Selvom FC Barcelona og Lionel Messi har indgået en aftale med den klare intention at begge parter underskriver en ny kontrakt i dag, så kan dette ikke ske på grund af den spanske La Ligas regler om spilleregistrering.”

Det kræver vist en kort forklaring. Uden at gå ind til lange snørklede detaljer, så skal en hver klub have orden i økonomien, før de kan få lov til at registrere nye spillere. Messi er i princippet ny spiller, og derfor kan Barcelona af økonomiske årsager ikke registrere Messi. Klubben har forsøgt at sænke udgifterne til lønninger og skilt sig af med flere spillere, men det har tilsyneladende ikke været nok i et forsøg på at møde La Ligas regler.

Så langt så godt. For er det virkelig hele sandheden? Var Lionel Messi og Barcelona virkelig enige om en ny kontrakt? Og hvorfor meldte Barcelona noget ud allerede nu? Der er jo stadig lang tid til at få styr på økonomien og solgt ud af løntunge spiller som eksempelvis Coutinho, for at kunne registre Messi i tide. Se, det er her spekulationerne begynder.

Med den ordlyd, som Barcelona valgte i gårsdagens pressemeddelelse, har de påtaget sig offerrollen. Det gør de i øvrigt tit på de kanter. Det er La Liga og præsindet Javier Tebas skyld, at Lionel Messi nu forlader Barcelona. Men kan det hele være et bluff fra Laportas side for at lægge pres på Tebas og La Liga? For det er næppe i spansk fodbolds interesse at miste sit største asset, få år efter Cristiano Ronaldo rejste bort, og efter Premier League har overhalet La Liga.

Det er det ene aspekt af gårdsagens begivenheder. At Barcelona håber, at La Liga vil bøje reglerne, så Messi alligevel kan spille i klubben i den kommende sæson.

Sent fredag aften meldte en anden spansk sportsavis, Mundo Deportiovo, at et unavngivent medlem fra bestyrelsen, havde fortalt dem, at det ikke var tanken bag. At Messi rent faktisk forlader Barcelona, fordi klubben har indset, at de ikke kommer til at kunne leve op til kravene, uanset hvordan de næste par uger foregår.

Andre medier skrev, at Messi var utilfreds med, at Barcelona i sidste ende forsøgte at ændre på den kontrakt, som parterne elles var enige om, og at han derfor trak sig fra forhandlingerne.

Uanset hvordan vi vender og drejer det, peger alt lige nu på et Messi-farvel til den klub, som han har repræsenteret siden han var 13, år. Og hvis det er udgangspunktet, så melder spørgsmålet sig selvfølgelig. Hvad så nu?

For hvad skal der ske med Messi? Skal han til Manchester City og genforenes med Pep Guardiola? Og kan de overhovedet finansiere ham, efter de netop har gjort Jack Grealish til Premier Leagues dyreste fodboldspiller? Der er trods alt noget, der fortsat hedder Financial Fairplay, selvom virkningen efterhånden er aftagende. Og godt nok koster Messi ingen overgangssum, men der er stadig en løn og en signon fee med mere, der skal betales, på et tidspunkt hvor der også er forlydener om, at Harry Kane nærmer sig et skifte til de lyseblå.

Hvis Manchester City er ude af billedet, er der reelt set kun PSG tilbage. Messi har ved flere lejligheder talt om sin ambition om at vinde Champions League nok en gang, og det gør han ikke ved at skifte til Miami og USA, som der også har været spekuleret i. PSG har pengene, og alternativt kan de skaffe flere, hvis det betyder, at de sælger Kylian Mbappé til Real Madrid, som der har været tale om. Det er her pilen peger hen lige nu. At Lionel Messi gør PSG til det måske mest stjernebesatte mandskab, fodboldverden nogensinde har set.

Vi bliver formentlig klogere i løbet af de næste par dage. Eller også gør vi ikke. Det er jo fodbold. Spansk fodbold vel at mærke.

Skriv første kommentar

Skriv et svar