18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Ballon d’Or 2021 – og vinderen er…

Mandag den 29. november skal vi til det igen. Årets Ballon d’Or skal uddeles, og det ligner umiddelbart den mest åbne afstemning længe.

Siden 2008 har Lionel Messi og Cristiano Ronaldo på nær et enkelt år fordelt fodboldens mest prestigefyldte individuelle pris mellem sig. Seks til argentineren og fem til portugiseren lyder regnskabet. De seneste 11 gange har vinderen haft sin faste gang i en spansk klub, og af de seneste 23 kåringer, har vinderen i 21 tilfælde repræsenteret Real Madrid eller Barcelona på et tidspunkt i sin karriere.

Kan Robert Lewandowski snyde “the usual suspects” i Ballon d’Or-kapløbet? Foto: Bildbyrån


På den måde er dette års valg på mange måder epokegørende. Skulle Lionel Messi vinde, vil han blive noteret som PSG-spiller, selvom det særligt er præstationerne hos Barcelona og på det argentinske landshold, der vil gøre udslaget, mens Robert Lewandowski, Jorginho og N’Golo Kante heller ikke har optrådt for en af de to spanske giganter. Men hvem fortjener egentlig mest af alt prisen, hvor juryen bedes bedømme efter følgende vage kriterier.

– Individuel og holdpræstation

– Fair play og talent

– En overordnet vurdering af spillernes karriere

Det er med andre ord ikke verdens bedste spiller, der skal kåres, da det individuelle aspekt i det forgangne kalenderår kun fylder omtrent en femtedel i grundlaget for bedømmelsen. Derfor er det følgende heller ikke en vurdering af, hvem der har været verdens bedste spiller i 2021, men hvem der scorer højest på de ovenstående kriterier.


5) Cristiano Ronaldo, Juventus/Manchester United/Portugal

Portugiseren scorer naturligvis højt på punkt nummer tre, han blev topscorer i Serie A med 29 mål, og så tog han da også lige en topscorerpris ved sommerens EM-slutrunde, hvor en assist gjorde udslaget i forhold til officielt at slutte foran Patrik Schick, der ligeledes blev noteret for fem mål. Individuelt har Cristiano Ronaldo leveret, også siden skiftet til Manchester United, men portugiseren kommer til kort på nogle af de andre parametre. I Serie A nåede Juventus kun lige med nød at næppe at komme i top 4, Porto sendte dem ud af Champions League, inden det for alvor blev sjovt, og EM sluttede allerede i ottendedelsfinalerne.

Portugiserens målsnit er imponerende, og hans rekord som den mest scorende landsholdsspiller nogensinde er også en utrolig bedrift,

men han ryger uden for podiet, fordi hans individuelle præstationer ikke har skabt mere succes for hans mandskaber.


4) Jorginho, Chelsea/Italien

Vinder af Champions League og EM som den eneste spiller i 2021 og med en central rolle for både Chelsea og Italien.

Det er stærkt, så på kriteriet holdpræstation er der ingen, der kan hamle op med Jorginho. Men lad mig spørge dig, der læser med. Er det det Jorginho, du vil fremhæve som den afgørende spiller for nogle af de to mandskaber? Hos mig er svaret nej. De individuelle færdigheder har ganske enkelt ikke været tydelige nok, og han løftede ikke ene mand en nation, som eksempelvis Modric på mange måder gjorde det i 2018, da Kroatien kom i finalen ved VM, mens Real Madrid vandt Champions League. Franck Ribery blev kun nummer tre i 2013, selvom han havde vundet the treble med Bayern, da UEFA i øvrigt valgte at udskyde Ballon d’Or, så Ronaldo meget belejligt kunne bombe løs i et par kvalifikationskampe mod Sverige og måske/måske ikke sikre sig de afgørende stemmer ved den lejlighed. Jorginho har vundet mest på et kollektivt plan i 2021, men han tager ikke Ballon d’Or.


3) Karim Benzema, Real Madrid, Frankrig

Han kom endelig tilbage på landsholdet efter nogle års udelukkelse, og han var også en nydelse at følge under EM-slutrunden, selvom Frankrig allerede måtte lade livet i ottendedelsfinalen, da de trods to Benzema-scoringer i den kamp, ikke kunne besejre Schweiz. Real Madrid måtte i øvrigt gå tomhændet fra samtlige turneringer i 2021, så det er ikke her, at han høster point. Når jeg alligevel har ham listet til en podieplads, så er det fordi, at hans individuelle niveau har været ekstremt højt.

Ronaldo har muligvis scoret flere mål, men Benzema har båret Real Madrid på en helt anden måde og skal vurderes på meget mere end mål,

og et godt eksempel er, at han efter 13 runder i La Liga topper førstepladsen når det kommer til både mål og assists. Og så fik han jo faktisk en titel, da Frankrig vandt Nations League tidligere på efteråret.


2) Lionel Messi, Barcelona/PSG/Argentina

Mens Barcelonas krise bare voksede og voksede, så holdt Lionel Messi sit niveau.

Måltotalen er ikke den samme, som da han scorede flere mål end kampe han spillede, men få spillere har i 2021 kunne løfte et hold på samme måde, og det blev særligt tydeligt, da han denne sommer forlod Barcelona. I PSG har han blot scoret en enkelt gang i Ligue 1, mens han har vist klassen i Champions League. Og så lykkedes det endelig Messi at vinde en titel med Argentina i år. De spiller efterhånden Copa America hvert år på de sydamerikanske breddegrader, men vi har i Europa måske en tendens til at undervurdere, hvor stor en turnering det er. Messi blev topscorer og kåret til årets spiller, og lad os da bare smide en Copa del Rey triumf oveni for Barcelona som argument for, hvorfor han for 13. år af 14 mulige får en podieplads til Ballon d’Or.


1) Robert Lewandowski, Bayern München/Polen

Havde kåringen fundet sted i 2020, så havde polakken uden tvivl vundet, efter han var stjernen på et suverænt Bayern-hold der smadrede alt modstand på vejen og sikrede sig en historisk treple.

Men sådan blev det ikke grundet corona og afbrudte sæsoner. I 2021 har Lewandowski slået Gerd Müllers ikoniske rekord med 41 sæsonmål i en liga, hvor der altså kun spilles 34 kampe, og jeg har individuelt ikke set en bedre spiller i dette kalenderår. Et Bundesligamesterskab, dem har de næsten patent på i Sydtyskland, gør også, at der er en titel at fremvise, og hvor meget skal vi egentlig klandre ham for, at han spiller for Polen? Chancen for national succes er alt andet noget mindre, end hos de konkurrenter til prisen han her er op i mod. Tre mål ved sommerens EM-slutrunde hos et mandskab, der blot fik et enkelt point i gruppespillet vidner om, at det bestemt ikke var Lewandowskis skyld, at Polen ikke overraskede, og så har han lagt fra land i denne sæson med ni mål i Champions League, det seneste på et akrobatisk saksespark, ligesom han naturligvis topper topscorerlisten i Bundesligaen. Trofæ-mæssigt et lidt skuffende 2021, men så må han tage til takke med den største individuelle hæder man kan få. Vinder af Ballon d’Or 2021.


Se også vores dedikerede sektion til Ballon D’or odds.

4 Kommentarer

Skriv et svar

 1. SpilXperten

  Det blev Lionel Messi, der tog kåringen som Ballon d’Or vinder – Tillykke til argentineren.

 2. Gerrard8

  Ja, det er lidt som i Hollywood og med deres Oscar uddeling – ikke noget man skal tage så tungt. Messi er verdenshistoriens bedste spiller i mine øjne – men han har jo været en skygge af sig selv de sidste 12 måneder, og efter skiftet til PSG er han blot sunket ned på et endnu lavere niveau. Han er ikke i NÆRHEDEN af at være i top 10 af spillere i dag, det kan alle se. Håber Lewan får den når Salah er ude af billedet – det fortjener han.

 3. SpilXperten

  “Decideret useriøst” er måske lige hårdt nok. 🙂

  Du kan få odds 101 (Unibet) på Salah i skrivende stund, så det vil da være en overraskelse af de større, hvis han løber med den.

  Top 5 på Unibet-odds hedder pt. Messi (1,35), Lewandowski (3,00), Benzema (41,00), Jorginho (41,00), De Bruyne (76,00).

 4. Gerrard8

  Decideret useriøst, at Salah ikke er med blandt de her 5. Så kan man ikke tage noget af det skrevne alvorligt.