18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Vilsters Blog: Corona fylder meget – og det er ærgerligt

Det har været en forrygende EM-slutrunde indtil videre. Der har været meget flotte præstationer af det danske landshold. Der var i alle seks indledende grupper et mandskab, der endte med de maksimale seks point. Vi er blevet forkælede med intens spænding som for eksempel i gruppe B, hvor alle fire nationer kunne gå videre på sidste spilledag. Der har været dramaer med scoringer i sidste øjeblik. Overraskelser. Store overraskelser. Og en enkelt sensation.

Men corona spiller sig ind i turneringen

Desværre begynder corona-virus at fylde mere og mere. Der var tilfælde før turneringen, der truede med tilstedeværelse, men holdene forsøgte at isolere og fjerne de ramte spillere og indkalde erstatninger. Alligevel bliver der ved at poppe tilfælde op, og Tyskland er aktuelt så ramt med mere end to håndfulde positive tests, at de officielt har bedt om at få udsat deres første mellemrundekamp mod Spanien i dag, torsdag.

Det sker dog næppe, for åbner EHF først for den løsning, risikerer vi et virvar i den kommende tid. Island har meldt om tre tilfælde, og det er to af deres defensive profiler, som må sidde ude mod Danmark i aften, mens Kroatien og Polen også er meget hårdt ramt, før de senere i dag tager hul på mellemrunden. Nu er vi dér, hvor fraværet af to eller tre profiler kan blive afgørende for udfaldet af en kamp.

Forestil dig, at Danmark forud for en EM-semifinale mod Norge skal mangle Landin, Hansen, Lauge og Saugstrup, fordi de har testet positiv? (Bank under bordet og salt over skulderen – eller ‘no jinx’, som de unge siger). Det vil jo have en enorm effekt på sådan en kamp.

En form for opstramning havde været skønt – for længe siden

Jamen, hvad skal vi gøre anderledes? Først og fremmest er det jo desværre nok for sent, men i stedet for at de ungarske værter kastede sig ud i mundhuggeri med Frankrig og Serbien, da de to nationer gjorde opmærksomme på, at forholdene på hotellerne ikke var helt corona-optimerede, kunne de have reageret.

Måske skulle man forsøge at minimere smitten bedst muligt, så vi får en turnering afgjort så sportsligt som muligt? Aktuelt kan det i hvert fald blive en stor omgang kluddermor i forhold til, hvem der kan stille hvilket hold i de kommende kampe. Og det er synd. 

Det er stadig underligt, at der ikke er lavet separate rum til spisning for mandskaberne, så de spiser sammen med øvrige hotelgæster – der endda går rundt uden mundbind. Det virker også, som om der ikke er taget særlige hensyn til at holde holdene adskilt undervejs, med mindre altså de allerede er ramt af corona, som det skete med Montenegro, der så blev rykket til et andet hotel. Måske er de 30 kilometer i bus givet godt ud, hvis de så til gengæld bliver mødt af sikre og omsorgsfulde forhold på det nye hotel?

Der bliver leveret på banen

Det er ekstremt ærgerligt, for der er leveret topunderholdning på banen i de foreløbige kampe. I mellemrundegruppe 1 har vi hele tre hold, som ikke umiddelbart var forventede at være deltagere på dette stadie af turneringen. Forhåndsfavoritterne Danmark og Frankrig er videre med de maksimale to point. Kroatien slog sig som ventet igennem. 

Men at Island med den tidligere danske træner Gudmundsson bankede både værtsnationen Ungarn og Portugal ud af turneringen og strøg videre med to point er en overraskelse. At Montenegro i Danmarks pulje A snuppede pladsen videre for næsen af slovenerne er en stor overraskelse. Og endelig er det en sensation, at de undertippede herrer fra Holland formåede at slå sig videre. 

I den anden mellemrundegruppe er det mere eller mindre de forventede mandskaber, der er videre, men det er trods alt en kende opsigtsvækkende, at både Sverige og Norge er videre uden point. Nuvel, svensken tabte til Spanien, og det kan jo ske, men at Norge kollapsede og tabte 22:23 til Rusland i deres gruppefinale var absolut en bunke norsk hø, og de skal arbejde hårdt for at komme i semifinalerne. Det bliver en forrygende mellemrunde. Hvis altså corona ikke ødelægger det hele. 

Krydsede fingre. Thumbs up. Og en håbefuld attitude

Der er jo ikke noget at gøre ved det hele. Corona er en medspiller i 2022, og det er ikke uventet, at slutrunden på den måde ville blive påvirket. Det er nedslående, at det ikke kan lade sig gøre at isolere professionelle atleter bedre, men sådan er det altså, og nu må vi i stedet glæde os over den forrygende håndbold og det drama, som de ikke-isolerede trods alt leverer. I dag er der hele seks kampe på programmet. Ikke mindst Danmark-Island. 

Kom så Danmark!


Mest bemærkelsesværdigt ved slutrunden lige nu

  • Tyskland har 12 spillere, der har testet positiv med corona, mens Kroatien og Polen har hver ni mand. Det betyder comeback til keeper Bitter hos tyskerne og måske også til Mirko Allilovic i det kroatiske mål
  • Ungarn og Slovakiet er begge ude, så resten af slutrunden er altså uden deltagelse af de to værter
  • Den slovenske landstræner, Ljubomir Vranjes, blev fyret som konsekvens af slovenernes exit fra slutrunden. Tidligere er også Litauens Mindaugas Andriuska og Ukraines Michael Biegler opsagt på grund af manglende resultater ved Euro2022. Det er en barsk verden.

EM-slutrunden i Ungarn og Slovakiet begyndte torsdag 13. januar, og mellemrunden kastes i gang i aften, torsdag 20. januar.

Vil du se alt det indhold, vi har forberedt til Håndbold EM 2022?

Skriv første kommentar

Skriv et svar