Endnu en faretruende konkurs lå og lurede, da Fremad Amager i starten af ugen meldte ud, at de ikke var i stand til at udbetale løn til spillere, staben og de øvrige ansatte. En hurtig redningsaktion blev stablet på benene, og Fremad Amager melder klar til fredagens opgør mod Lyngby. Jeg kigger nærmere på Fremad Amager som klub. Og kigger på øvrige konkurser i dansk fodbold. Derudover vil jeg forsøge at finde ud af, hvordan det kan det gå så galt? Og til sidst vil jeg forsøge at forudsige, hvad der skal ske med en traditionsklub som Fremad Amager.
Det er sket før…
Det er langt fra første gang, at Fremad Amager er ramt eller truet af en konkurs. Faktisk er klubben en af de danske klubber, som flest gange er blevet begæret konkurs. Nemlig hele tre gange. Og selvom det ikke er noget at være stolt af, så kan Fremad Amager alligevel glæde sig over, at de hver gang har formået at vende tilbage blandt de bedste rækker i Danmark. Mon vi er på vej mod en fjerde konkurs for Øens hold?
Fremad Amager er en traditionsrig og historisk klub, som blev stiftet tilbage i 1910. Ved grundlæggelsen var tanken at klubben skulle være for håndværkere og arbejdere. Selvom klubben måtte vente 10 år med at blive en del af den københavnske boldspilsunion, så gik det pludselig stærkt for holdet fra Amager. I 1933 var klubben i sin første pokalturnering, der dog blev tabt og i løbet af 40’erne var Fremad Amager flere gange oppe og snuse til Danmarks fineste fodboldselskab. Efter et par mørke år i 50’erne og 60’erne, begyndte optimismen igen at blomstre på Amager i 70’erne. I 1972 var Fremad Amager i klubben tredje pokalfinale og selvom det endte med et nederlag til Vejle, så bookede Fremad Amager en plads i Europa Cuppen. Her blev det til to uafgjorte kampe mod albanske Besa – men dog et exit fra turneringen. Fremad Amager kan dermed bryste sig med, at være det eneste danske hold der er ubesejret i Europa, hvilket også kan ses på et banner på Sundby Idrætspark, som blev opført i 1974. Året efter i 1975 var Fremad Amager tilbage i landets bedste fodboldrække.
Efter et par sæsoner som elevatorhold mellem den bedste- og den næstbedste række strøg Fremad Amager ind i det første store sorte hul i klubbens historie. I 1984 blev nøglen drejet for første gang og det betød, at Fremad Amager måtte holde deres 75 års jubilæum i 3. division, som klubben blev tvangsnedrykket til efter bøvl med finanserne. Der gik dog ikke mange år før den igen var gal med pengekassen på Amager. Allerede i 1990 blev klubben endnu en gang begæret konkurs. Klubben måtte endnu engang starte forfra, og selvom man var oppe og snuse til landets bedste fodboldrække, så var man mest at finde i den næstbedste række.
Efter et par år, hvor den primært stod på 1. division ringede konkursklokkerne endnu engang i 2007. En færøsk kapital med den tidligere spiller, Todi Jónsson i spidsen blev dog redningen, troede man. FC Amager blev dannet af Amager-klubberne KFB, Kastrup, Dragør og Fremad Amager. Ambitionerne var tårnhøje, men resultaterne udeblev og blot ni måneder efter stiftelsen blev den stolte Amager-klub begæret konkurs for tredje gang i historien. Igen igen blev klubben tvangsnedrykket og nu stod den på Københavnerserie.
Siden er det gået op ad bakke for Fremad Amager, som igen er blevet en selvstændig klub og som igen kan bryste sig med at være Øens hold. Lidt endnu i hvertfald… Det kræver en mere langsigtet løsning end den, som klubben har præsenteret.
Fremad Amager er langt fra de eneste i Danmark
Konkurs er efterhånden en fast del af dansk fodbold og Fremad Amager er langt fra de eneste, der har været tvunget til at dreje nøglen. Herunder følger en gennemgang af danske klubber, som har måtte overgive sig til finanserne.
1993 og 2010: Frem | En anden traditionsklub som tidligere har haft knas med finanserne er Valby-klubben Frem. Efter et par succesrige år i begyndelsen af 90’erne blev klubben tvunget til at lukke, da klubben skyldte flere millioner til blandt andet tidligere spillere, Told og Skat samt divisionsforeningen. Frem fik siden hen kæmpet sig tilbage og var at finde i Superligaen i 2003. Igen i 2010 gik det galt for den traditionsrige Valby-klub, som efter at have kæmpet ad flere omgange med økonomien måtte sande, at løbet var kørt. Frem har dog siden rejst sig og i dag frister Frem en tilstedeværelse i landets fjerdeplads række, 3. division. |
2001: Lyngby BK | Også en anden stolt klub, Lyngby BK, har flere gange været på randen til konkurs. I 2001 forsøgte klubben at redde sig ved at samarbejde med både danske og udenlandske klubber, støtte fra kommunen, men det lykkedes ikke og i sidste ende måtte klubben nord for København dreje nøglen. Sæsonen blev spillet færdig med amatørspillere og siden stod den på nedrykning til Danmarksserien. I 2006 var Lyngby BK tilbage i Superligaen og i dag er de et tophold i den danske 1. division med ambitioner om at rykke i Superligaen igen. |
2004: FC Nordjylland | FC Nordjylland havde kæmpe store ambitioner, da de i 2001 etablerede FC Nordjylland som en professionel afdeling i Aalborg Chang. Blot tre år senere var kassen tom og projektet kollapsede. Klubben blev fjernet fra 1. division og moderklubben fra Aalborg Chang blev tvangnedrykket til Serie 6. I dag huserer Aalborg Chang i Jyllandsserien. |
2009: Køge Boldklub | Herfølge Boldklub og Køge Boldklub lå i mange år og konkurrerede om de samme sponsorpenge, de samme spillere og det var svært at drive to professionelle fodbold på det sydøstlige Sjælland. Det måtte Køge Boldklub også anerkende i 2009, da klubkassen var tom og man skyldte Skat 1,2 millioner kroner. Heldigvis for Køge Boldklub og de fodboldglade mennesker i området, så blev 2009 også året, hvor Herfølge Boldklub og Køge Boldklub slog sig sammen. Køge Boldklub gik dog konkurs og HB Køge, som vi kender fra 1. division i dag kørte videre på Herfølge Boldklubs licens. |
2015: FC Vestsjælland | Den seneste danske klub til at gå konkurs var storsatsende FC Vestsjælland. Efter at være rykket i Superligaen i 2013 formåede Slagelse-klubben at redde sig i første sæson i landets bedste fodboldrække. I 2014-2015 sæsonen gik det dog ikke længere for FC Vestsjælland. Trods en plads i pokalfinalen, kunne klubben ikke klare skærene i Superligaen og måtte en tur i 1. division. Turen i 1. division satte sine tydelige tegn. Efter et par måneder i landet næstbedste fodboldrække kunne FC Vestsjælland ikke få tingene til at løbe rundt og i december 2015 blev klubben begæret konkurs. I dag spiller moderklubben til FC Vestsjælland, Slagelse B&I i landets 3. division. |
Hvordan kan det gå så galt?
Spekulationer om, hvad der er gået galt, er mange, men herunder følger et par reaktioner fra Twitter:
Selvom Fremad Amager har været i lignende situationer før, så tyder alt på, at forklaringen til det truende konkurs skal findes i ejerkredsen. De to amerikanske ejere Josh Wallace og Richard Allan Finger lader ikke til at være de reneste folk i fodboldverdenen. Og spørgsmålet er om de overhovedet har investeret i Fremad Amager fordi de kunne se et sportsligt potentiale eller blot fordi de håbede at det var en indgang til det danske marked – for eksempelvis cannabis? Svaret får vi nok aldrig, men spekulationerne vil leve længe. Uanset om Fremad Amager klarer sig eller ej.
Hvad er fremtidsudsigterne for Fremad Amager?
"Fire strømper uden fod, en tomat så rød som blod og en gammel gulerod ka’ du få for en krone."
Nu kan du næsten også få Fremad Amager for en krone. I hvertfald en dollar. På det seneste har der floreret rygter om at Fremad Amager kan købes for en dollar. Eller i hvertfald at de amerikanske ejere er villige til at fælge for en dollar. Med i købet følger en stor gæld, skal det lige siges. Men hvor efterlader det egentlig Fremad Amager?
Fremad Amager er efterhånden så stor en traditionsklub, at den hører til i det danske fodboldlandskab. Med etableringen af FC Amager i 2007 var målsætningen af skulle kunne bide skeer med FCK, Brøndby osv., men mindre kan også gøre det. Mon ikke et par danske investorer har mod på at tage en svingom med en traditionsklub som Fremad Amager. Ikke at de skal have ambitioner om Superliga, men kan de være en fast del af den øverste halvdel af 1. division, så bør det også være tilfredsstillende.
Så kære Fremad Amager. Find jer et par fornuftige investorer, som er klar til at give lidt mere liv end de forhenværende.