18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Verdens bedste håndboldspiller

Danmark har det med at dominere suverænt, når det kommer til verdens bedste håndboldspillere. Og i år er ingen undtagelse. Således er Mathias Gidsel netop kåret som verdens bedste håndboldspiller på baggrund af præstationerne i 2023.

Hos kvinderne måtte danskerne dog desværre afgive tronen til en norsk nabo, nemlig Henny Reistad.

Mathias Gidsel er kåret som verdens bedste håndboldspiller

Mathias Gidsel vinder prisen som verdens bedste herrespiller

Mathias Gidsel har netop vundet prisen som verdens bedste herrespiller, og dermed overtager danskeren stafetten fra sin landsmand, Niklas Landin, der vandt prisen ved den seneste kåring.

Mathias Gidsel er kåret som verdens bedste håndboldspiller

Mathias Gidsel er kåret som verdens bedste håndboldspiller. Foto: IMAGO / foto2press

Danmark vinder alt i 2021: Dominerer moderne håndbold

Både de danske håndboldherrer og håndbolddamer dominerer moderne håndbold. I forbindelse med kåringerne af verdens bedste håndboldspillere og trænere havde Det Internationale Håndboldforbund (IHF) nomineret fem personer i fire forskellige kategorier. 

Her ryddede Danmark hele linjen, da vinderne blev danske i alle fire kategorier. Det skete på baggrund af at håndboldfans fra alle verdens kontinenter og fra mindst 33 forskellige lande. Der skrives “mindst”, da ikke alle fans valgte at angive hvor de kommer fra i verden. 

Nedenfor gennemgår vi hvorfor Niklas Landin og Sandra Toft blev kåret som verdens bedste håndboldspillere. Naturligvis gennemgår vi også kåringerne af Nikolaj Jacobsen og Jesper Jensen som verdens bedste trænere i henholdsvis herrehåndbold og damehåndbold.

Verdens bedste herrespiller i 2021: Niklas Landin

Der er altid hård kamp om prisen som verdens bedste herrespiller i håndbold. I løbet af de seneste mange år har Mikkel Hansen og Nikola Karabatic domineret prisen. Niklas Landin er den første herrehåndboldspiller, som har vundet prisen som verdens bedste håndboldspiller to gange i træk. Landin blev kåret som årets bedste spiller i 2019, og prisen blev ikke uddelt i 2020. Senest vandt han igen i 2021 og siden dengang er prisen ikke blevet uddelt igen.

Niklas Landin er verdens bedste herrehåndboldspiller. Foto: Bildbyrån
Niklas Landin er verdens bedste herrehåndboldspiller. Foto: Bildbyrån

Landin var naturligvis med da det danske håndboldlandshold vandt VM i håndbold i Egypten i 2021. Det samme år blev det til OL-sølv i Tokyo, da Danmark tabte finalen til Frankrig. Derudover blev Landin også kåret som sæsonens bedste målvogter i EHF Champions League. Ligeledes hjalp han sin klub THW Kiel til at blive tyske mestre. 

Den danske målvogter blev kåret som årets bedste mandlige håndboldspiller, men det var kun med nød og næppe. Landin fik 24,12 procent af stemmerne, mens svenske Jim Gottfridsson fik 23,87 % af stemmerne.

Verdens bedste kvindespiller i 2021: Sandra Toft

Den danske landsholdsanfører Sandra Toft blev årets bedste kvindelige håndboldspiller. Målvogteren er den første danske kvindelige håndboldspiller til at følge i fodsporene på Anja Andersen. Den danske håndboldlegende blev verdens bedste kvindelige håndboldspiller i 1997.

Toft spiller til dagligt i Brest Bretagne Handball i Frankrig. Hun har været en af de mest hyldede målvogtere i løbet af de seneste fem år. Her kom hun på All-Star holdet ved VM i 2021 og EM i såvel 2016 som 2020.

Sandra Toft
Foto: Bildbyrån

Blandt andet har Toft haft en altafgørende rolle i at danske kvindehåndbold er kommet tilbage i topform. Kvindelandsholdet vandt en VM-medalje for første gang i otte år.

Det gjorde de da det blev til VM-bronze i Spanien i 2021. I den forbindelse reddede den danske landsholdsmålvogter 43 procent af de skud, som blev sendt mod hende i målet.

Toft blev valgt som årets bedste kvindelige håndboldspiller med 30,96 procent af stemmerne. Det er den anden gang i historien at en målvogter vinder prisen. Den første gang var da norske Cecilie Leganger skrev historie ved at vinde prisen i 2001.

Verdens bedste træner i herrehåndbold i 2021: Nikolaj Jacobsen

Der er ingen tvivl om at danskerne synes at Nikolaj Jacobsen er verdens bedste træner i herrehåndbold. Jacobsen er bestemt også populær i mange andre lande, da han endte med at få 51,2 procent af stemmerne. Det førte til at han vandt titlen som verdens bedste træner i herrehåndbold for anden gang i træk. 

Jacobsen blev til historiens anden danske træner til at vinde prisen. Ulrik Wilbek har også tidligere vundet prisen. Nu til dags arbejder Wilbek med dansk politik. Jacobsen førte Danmark til succes i 2021, hvor det som sagt både blev til VM-guld og OL-sølv.

Nicolaj Jacobsen
Foto: Bildbyrån

Faktisk vandt Danmark 24 kampe og tabte kun fire opgør. Et af dem var desværre OL-finalen mod Frankrig. Alligevel er det naturligvis en imponerende statistik, som førte til at Jacobsen blev genvalgt som verdens bedste træner i herrehåndbold. 

Den danske træner for herrehåndboldlandsholdet har kontrakt frem til sommeren 2025. Derfor kan det sagtens blive til flere medaljer. Det betyder også at Jacobsen kan nå at blive valgt som verdens bedste træner i herrehåndbold mindre tre gange mere.

Verden bedste træner i kvindehåndbold i 2021: Jesper Jensen

Den danske træner i kvindehåndbold Jesper Jensen blev også kåret som verdens bedste træner i sin kategori. Jensen er både træner for Team Esbjerg i den danske liga og for det danske kvindehåndboldlandshold. 

Det danske damelandshold havde ikke vundet en medalje i en stor turnering i otte år, før de vandt VM-bronze i 2021. Landsholdet kom tæt på metallet ved EM i 2020, hvor det blev til en fjerdeplads. Dermed har Jesper Jensen formået at få det danske damelandshold tilbage i toppen.

Jesper Jensen
Foto: Bildbyrån

Det førte til at han vandt titlen som verdens bedste træner i kvindehåndbold. Her løb Jensen med 35,4 procent af stemmerne.

Jensen står som sagt også i front for Team Esbjerg, der er et af de bedste hold i den danske håndboldliga. Klubben vandt DM-guld i 2020 og sølv i 2022. I såvel 2021 og som i 2022 vandt de pokalfinalen i Danmark.

Vinder danskerne også priserne næste gang?

Hvorvidt de bedste danske håndboldspillere og trænere rydder bordet igen i 2023, kommer an på resultaterne i år. Danmark endte på tredjepladsen ved EM i håndbold hvor Spanien vandt sølv og Sverige vandt guld.

I den forbindelse blev svenske Jim Gottfridsson valgt som turneringens bedste spiller. Kigger vi på herrehåndboldlandsholdets resultater i den første halvdel af 2022, finder vi syv sejre og tre tabte opgør. Danmark har tabt en kamp mod Spanien og to mod Frankrig. 

Kvinderne har endnu ikke spillet deres Europamesterskab. Det løber af stablen mellem den 4. og 20. november 2022. Her er Slovenien, Montenegro og Nordmakedonien værterne. På skrivende fod er Danmark de næststørste favoritter sammen med Frankrig.

Norge er de største favoritter til at vinde EM-guldet. Jesper Jensen udtalte allerede i 2021, at Danmark vil gå efter guldet.

Resultaterne i den turnering kan få en afgørende rolle for hvorvidt Sandra Toft og/eller Jesper Jensen genvinder deres respektive titler som verdens bedste. Det er også interessant at kigge på damelandsholdets første kampe i 2022. I den første halvdel af året er det blevet til fem ud af dem sejre. 

Der er altså ingen tvivl om at såvel de danske håndboldherrer som håndbolddamer fortsætter med at dominere sporten. Dog forventes det også at der vil være et tæt løb med valget af verdens bedste spillere og trænere i 2022.

De 10 seneste vindere af verdens bedste håndboldspillere

ÅrVerdens bedste kvindespillerVerdens bedste herrespiller
2023Henny Reistad (Norge)Mathias Gidsel (Danmark)
2022Ikke afholdtIkke afholdt
2021Sandra Toft (Danmark)Niklas Landin Jacobsen (Danmark)
2020Ikke afholdtIkke afholdt
2019Stine Bredal Oftedal (Norge)Niklas Landin Jacobsen (Danmark)
2018Cristina Neagu (Rumænien)Mikkel Hansen (Danmark)
2017Ikke afholdtIkke afholdt
2016Cristina Neagu (Rumænien)Nikola Karabatic (Frankrig)
2015Cristina Neagu (Rumænien)Mikkel Hansen (Danmark)
2014Eduarda Amorim (Brasilien)Nikola Karabatic (Frankrig)
2013Andrea Lekic (Serbien)Domagoj Duvnjak (Kroatien)
2012Alexandra do Nascimento (Brasilien)Daniel Narcisse (Frankrig)
2011Heidi Løkø (Norge)Mikkel Hansen (Danmark)
2010Cristina Neagu (Rumænien)Filip Jicha (Tjekkiet)
Hvem er verdens bedste herrehåndboldspiller?

Mathias Gidsel er verdens bedste spiller på herresiden.

Hvem er verdens bedste damehåndboldspiller?

Henny Reistad er verdens bedste spiller på damesiden.

Skriv første kommentar

Skriv et svar