18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Hvor mange gange har Danmark vundet VM i håndbold?

Danmark er en meget succesfuld håndboldnation på både dame- og herresiden. På denne side får du et overblik over håndboldlandsholdenes flotte meritter. Hvor mange gange har Danmark vundet VM i håndbold?


Danske VM-guldmedaljer i håndbold

ÅrstalHold
1997Danmark, kvinder
2019Danmark, herrer
2021Danmark, herrer
2023Danmark, herrer

Danmark – en håndboldnation i særklasse

Danmark er en af de store magtfaktorer i håndbold på tværs af køn. På kvindesiden vandt holdet fra 1996 – 2004 OL-guldmedaljer tre gange i træk. De danske håndboldkvinder har blot deltaget i fire OL-slutrunder i alt.

De har til gengæld deltaget i alle 15 EM-slutrunder, hvor de har vundet tre gange. De to første EM-slutrunder i 1994 og 1996 gav danske guldmedaljer, og det samme gjorde EM i 2002. Det er tre gange endt med en sølvmedalje herunder ved den seneste EM-slutrunde i 2022.

Kvinderne har deltaget i 22 VM-slutrunder, og det er siden det første VM i 1957 kun sket fire gange, at det danske kvindelandshold ikke har været med. Det er blevet til flere semifinale-pladser. Hele ni gange har danskerne været i semifinalen. En gang har de danske kvinder taget guldet, mens det er blevet til to sølvmedaljer og tre tredjepladser.

Vil du gerne læse mere om det danske kvindelandshold i 2023 – og de andre deltagere til VM, kan du gøre det i vores store optakt til VM 2023 i håndbold.

Danmark vandt VM-guld ved håndbold for kvinder i 1997

Danmark vandt VM-guld ved håndbold for kvinder i 1997. Foto: Bildbyrån


Det danske herrelandshold har deltaget i 14 af 15 EM-slutrunder, hvor det er blevet til to guldmedaljer, en sølvmedalje og yderligere seks semifinalepladser med fire gange bronzemedaljer til følge.

De danske herrer har deltaget i otte ud af 14 OL-slutrunder. Det har givet en guldmedalje og en sølvmedalje og en yderligere semifinaleplads.

Herrerne har deltaget i 24 af 27 VM-slutrunder siden den første tilbage i 1938 (dog med en pause indtil 1954). De er ligesom kvinderne succesfulde ved VM, hvor de hele 13 gange har været i semifinalen. De tre seneste VM-slutrunder er sågar endt med dansk guld.

Danmark har vundet VM i herrehåndbold tre gange i træk fra 2019 til 2023.

Danmark har vundet VM i herrehåndbold tre gange i træk fra 2019 til 2023. Foto: Bildbyrån

Da Danmark vandt VM i kvindehåndbold i 1997

Kvinderne vandt VM i 1997, der blev afholdt i Tyskland. Træner var Ulrik Wilbek, som havde stået i spidsen for holden siden 1993. Holdet var også forsvarende OL- og EM-vindere og kom til VM med en sølvmedalje fra den forrige slutrunde.

  • Topscorer og stjernespiller var Anja Andersen, ligesom anfører Janne Kolding spillede en stor og vigtig rolle. Efter at have været i problemer i den indledende pulje vandt Danmark klart i knockout-fasen.
  • Semifinalen og finalen blev begge vundet med 10 mål eller mere (32-22 i semifinalen mod Rusland og 33-20 mod Norge i finalen). Semifinalen blev overskygget af, at to danske fans blev overfaldet af en tysk fan, og begge danske fans mistede livet.

Dansk guld ved VM i håndbold for herrer i 2019

Herrerne vandt den første VM-guldmedalje i 2019, da VM blev afholdt i Danmark og Tyskland. Træner var Nikolaj Jacobsen, som havde fået ansvaret for de danske herrer i 2017.

  • Den store stjerne ved denne slutrunde var Mikkel Hansen, som både blev kåret til slutrundens mest værdifulde spiller og blev topscorer med 72 mål.
  • Danmark tabte ingen kampe ved VM, og semifinalen blev vundet med otte overskydende mål (38-30) mod Frankrig. Finalen blev vundet 31-22 mod Norge. Danmarks store slutrunde blev også vist ved, at tre danske spillere kom på AllStar-holdet.

Titelforsvar ved VM i herrehåndbold i 2021

I 2021 kom der en ny dansk triumf ved VM, da det blev afholdt i Egypten.

  • Træner Nikolaj Jacobsen fortsatte med at være holdets lykkeamulet, ligesom Mikkel Hansen endnu en gang blev kåret til slutrundens mest værdifulde spiller. Mikkel Hansen blev også dansk topscorer denne gang med 48 mål.
  • Det var en mindre dominerende sejr denne gang. Danmark havde to spillere på AllStar-holdet i Mikkel Hansen og Mathias Gidsel.
  • Semifinalen og finalen blev begge vundet med to mål, og kvartfinalen blev vundet med én efter forlænget spilletid. Spanien blev slået i semifinalen (35-33), mens det var de svenske naboer, der tabte i finalen (26-24). Dette var første gang siden 2013, at Frankrig ikke fik en medalje. Endnu en gang undgik Danmark nederlag ved hele VM-slutrunden.

3 x guld på stribe ved VM i håndbold for herrer i 2023

Og i 2023 vandt Danmark igen. Denne gang var det Sverige og Polen, der afholdt VM. Minsandten om ikke Nikolaj Jacobsens tropper vandt VM for tredje gang i træk.

  • Denne gang var det ikke lutter sejre, da holdet i mellemrunden spillede uafgjort med Kroatien (32-32). De resterende otte kampe blev dog vundet.
  • Topscorer og den mest værdifulde spiller var denne gang Mathias Gidsel med 60 mål. Han var ikke på AllStar-holdet, hvor Danmark denne gang ”kun” havde én spiller med i skikkelse af Simon Pytlick.
  • De danske drenge mødte endnu en gang Spanien i semifinalen og vandt med 26-23. Finalen var mod en gammel kending, Frankrig, som blev slået 34-29.
Hvor mange gange har Danmark vundet VM i håndbold for kvinder?

Én gang (1997)

Hvor mange gange har Danmark vundet VM i håndbold for herrer?

Tre gange (2019, 2021, 2023)

Skriv første kommentar

Skriv et svar