18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Formel 1 Fun Facts

På denne side gennemgår vi nogle af de mest iøjnefaldende facts fra motorsportens Formel 1, hvor danske Kevin Magnussen har sin hverdag. Hvad koster en Formel 1 bil? Hvor mange dele består en Formel 1 bil af? Hvor hurtigt kan en Formel 1 bil køre?

Hvad koster en Formel 1 bil?

Hvad koster en Formel 1 bil? Foto: IMAGO / NurPhoto

Hvad koster en Formel 1-bil?

Med danske skatter og afgifter bliver det helt uoverskueligt for de fleste af os at købe en Formel 1-racer, for prisen ligger – allerede før den danske skattefar blander sig – i omegnen af svimlende 50 millioner kroner.

Hvor mange dele består en Formel 1 bil af?

Har du prøvet at samle de største LEGO-sæt? Det er intet sammenlignet med en Formel 1-bil. De kommer ikke i færdig form, så de bliver sat sammen af omkring 80.000 dele, der har hver deres højt specialiserede funktion.

Det tager cirka 150.000 timers arbejde at samle bilen. Heldigvis er der ofte helt op til 300 personer i gang på samme tid med at samle raceren.

Hvor hurtigt kan en Formel 1 bil køre?

Formel 1-biler har typisk en topfart på lidt mere end 350 kilometer i timen. Det er hurtigt. Meget hurtigt.

I 2016 fik Valtteri Bottas registreret den højeste hastighed nogensinde i et Grand Prix, da han i slipstrømmen af en Red Bull-racer i Aserbajdsjan nåede op på 378 kilometer i timen. Vanvittigt.

Hvor hurtigt accelererer en Formel 1-bil?

Det går temmeligt tjept, når en Formel 1-bil skal op i fart. Den kan accelerere fra 0 til 160 kilometer i timen på 4 sekunder. En hel del hurtigere end en Toyota Auris.

Næsten lige så imponerende er det, at den også – Formel 1-raceren altså, ikke Toyotaen – kan bremse ned fra samme hastighed til 0 på 4 sekunder. Det giver så en del påvirkning af køreren, men det må de jo tumle med…

Hvor lang tid varer et pitstop i Formel 1 typisk?

Et gennemsnitligt pitstop i Formel 1 tager lige omkring 3 sekunder. Men det er kun, hvis der bare skal skiftes dæk.

Holdene behøver dog ikke længere bekymre sig om eller bruge tid på at tanke brændstof, for det er forbudt at fylde på bilen i løbet af løbet.

Det hurtigste pitstop nogensinde fandt sted i 2019, hvor Red Bull ordnede sagerne på 1,82 sekund i Brasiliens Grand Prix. Wow.

Hvor lang tid holder en Formel 1-bil?

Vi minder lige om, at en Formel 1-bil koster cirka 50 millioner kroner. Det er dyrt efter de fleste målestokke. Men det bliver endnu dyrere, når det går op for os, at bilen bare holder 5 løb.

Den er ikke bygget til som for eksempel Volvo at holde et helt liv, for raceren skal i stedet top-top-toppræstere over meget kort tid, og det betyder altså, at den holder fem løb. Det kan jo dårligt betale sig at stikke dankortet tilbage i pungen mellem hvert swipe.

Bliver bremserne varme i Formel 1?

Ja. Med de heftige nedbremsninger er der et enormt pres på bremserne, der kan blive helt op til 1.000 grader varme. Det er cirka samme temperatur som smeltet lava.

Kan en Formel 1-bil køre på hovedet?

Under de rette omstændigheder vil en Formel 1-bil kunne køre gennem et loop, hvor bilen roterer om sin egen akse. Det er på grund af den kraftige downforce, der er i bilen. Ikke altid! Men under de rette omstændigheder. Don’t try this at home!

Hvordan tisser Formel 1-kørere?

Som alle andre. Og de fleste af dem forsøger at tømme blæren før et løb. Men hvis de bliver tissetrængende undervejs – mange taber helt op til 4 liter væske, så det sker heldigvis sjældent – så tisser de simpelthen i køredragten. Der er IKKE tid til et pitstop med toiletbesøg – husk et pitstop i snit varer 3 sekunder.

Hvor højt sidder Formel 1-kørere?

Det er ikke en SUV, hvor man er højt hævet over trafikken. Typisk sidder kørerne mellem 1 og 5 centimeter over asfalten. Det svarer cirka til en moderne smartphone.

Hvad koster en Formel 1 bil?

En Formel 1 bil koster i omegnen af 50 mio. kroner.

Skriv første kommentar

Skriv et svar