18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Den officielle VM 2022 bold

VM i Qatar i 2022 er lige rundt om hjørnet, og den officielle VM bold 2022 er annonceret. Det er den tyske virksomhed Adidas som står bag bolden, der har fået det arabiske navn “Al Rihla”, som på dansk kan oversættes til “rejsen”. Det er en farverig bold, som ifølge producenten har en høj hastighed.

Designet af VM bolden er med vilje lavet således at den får en højere fart når den flyver gennem luften. Det er gjort for at bolden skal passe med det moderne fodboldspil, som er præget af høj fart og intensitet.

På denne side ser vi på officielt VM bold 2022, og hvad vi kan forvente os af den ved den kommende slutrunde. Vi gennemgår også nogle af de historiske bolde fra VM, så du kan se hvordan bolden ser ud i forhold til tidligere bolde fra verdensmesterskabet.

Af: Jens Bøye

Officielt VM bold 2022

VM-bolden, der anvendes i Qatar 2022. Foto: Bildbyrån
VM-bolden, der anvendes i Qatar 2022. Foto: Bildbyrån

Officielt VM bold 2022 er som sagt Al Rihla, som er en bold med masser af farver. Mønstret består af en 20 trekanter, som er formet med inspiration fra Qatars sandklitter. Farverne er valgt med inspiration fra Qatars flag og traditionelle arabiske klæder. Hastigheden er sikret via det såkaldte “Speedshell”, som skal sikre en høj hastighed og rotation på bolden.

Det er en fodbold bold, som i den grad er præget af teknologiske fremskridt indenfor sportsudstyr i de seneste år. Den har nemlig såkaldt “connected ball technology”, som giver VAR-rummet masser af data mens kampene spilles, så de kan foretage hurtige og præcise offside-kendelser.

Den har desuden en bevægelsessensor installeret, som gør den i stand til at indsamle masser af præcise data om boldens bevægelser, som kan videregives indenfor få sekunder. Den indsamler information 500 gange i sekundet eller hver gang en spiller har rørt bolden. Teknologien er flere gange blevet testet, og der har ikke vist sig at være nogen problemer med det.

Med så meget moderne teknologi inkorporeret i bolden, giver den altså mere støtte til dommere og analytikere end nogensinde før. Bevægelsessensoren er placeret midt inde i bolden, og kan give meget præcise data om hvornår bolden er blevet rørt af en spiller. Det er første gang nogensinde at en VM bold har denne slags teknologi, så forhåbentligt får vi et VM med endnu mere præcise kendelser fra dommerne.


Historiske bolde

Den nye VM bold 2022 er altså en af de mest højteknologiske bolde der nogensinde er lavet til en VM-slutrunde. Men hvordan ser denne bold ud i forhold til historiske bolde ved VM? Lad os se på de tidligere VM-slutrunders officielle kampbolde.

VM 1998 – Tricolore

VM i 1998 blev afholdt i Frankrig, og derfor fik den officielle kampbold også det passende navn “Tricolore”, som også er det franske flags navn. Bolden var også prydet med de franske farver hvid, blå og rød. Det var en klassisk bold bestående af sekskanter hele vejen rundt, og det var faktisk første gang at den officielle VM bold havde farver.

VM 2002 – Fevernova

VM i 2002 blev afholdt i Sydkorea og Japan, og her lavede Adidas bolden med navnet Fevernova. Det var en bold med et lidt anderledes design, som havde et tykkere inderlag, som skulle give bolden en bedre bane i luften.

VM 2006 – Teamgeist

Den officielle bold ved VM i Tyskland i 2006 fik det tyske navn “Teamgeist”, som på dansk kan oversættes til “holdånd”. De klassiske sekskanter var ikke længere at finde på bolden, som i stedet var præget af bløde ottekantede former.

VM 2010 – Jabulani

VM i 2010 i Sydafrika er måske bedst kendt for to ting. Først og fremmest de afrikanske tilskueres vuvuzelaer, som skabte et inferno af larm på stadions, til frustration for mange TV-seere.

Dernæst for den officielle VM bold 2010, som havde navnet Jabulani, der på dansk kan oversættes til “at glæde sig”. Jabulani blev heftigt kritiseret af både eksperter, trænere og spillere, fordi den havde en meget uforudsigelig bane i luften, hvilket skabte nogle ganske spektakulære og uventede mål.

VM 2014 – Brazuca

VM i 2014 blev afholdt i sambaboldens hjemland Brasilien. Derfor fik den officielle VM bold 2014 også det passende navn “Brazuca”, som er et ord der bruges om det at være brasiliansk. Den officielle Adidas VM 2014 bold var præget af farverne fra det brasilianske flag med masser af grønne og gule detaljer. En langt mindre kontroversiel bold end ved det tidligere VM i Sydafrika.

VM 2018 – Telstar 18

Ved VM i 2018 i Rusland var Adidas vendt tilbage til gamle tiders VM bolde. Bolden fik nemlig navnet “Telstar 18”, med reference til den officielle VM bold i 1970, som bare havde navnet “Telstar”. Navnet kommer fra satelitten Telstar, som også var en sort og hvid kugle. Den officielle VM bold 2018 var derfor også præget af mange referencer til den klassiske Telstar bold.

VM bolde

Den tyske sportsgigant Adidas har stået bag designet af VM-bolden i efterhånden mange årtier, og de har altid været klar med nye innovative idéer og designs til boldene. Den officielle VM bold 2022 er ingen undtagelse. “Al Rihla” er den måske mest innovative fodbold der nogensinde er lavet, med alle dens højteknologiske elementer inde i bolden.

Den er designet til at skabe høj fart i spillet, og det passer perfekt til det moderne fodboldspil, hvor er fuld fart og høj intensitet. Derudover har Adidas arbejdet sammen med teknologivirksomheder, som har bygget en række innovative elementer ind i bolden. Vigtigst er måske at nævne bevægelsessensoren midt inde i bolden, som forsyner kampens dommere og videorummet med masser af data gennem hele kampen.

Læs også:

Hvor meget koster en VM bold?

Der findes mange udgaver af den nye VM bold, og alt efter hvilken udgave du vil have, kan du købe den for mellem 500 og 1200 kr.

Hvor kan man købe VM fodbolden?

Man kan købe VM fodbolden hos en række danske webshops og fysiske butikker.

Skriv et svar