18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Verdens største stadion

Fodbold er af mange anslået til at være den største og mest populære sportsgren i verden målt på antal fans. Nogle estimater siger at der er mere end 3,5 milliarder fodboldfans i verden. Derfor kan fodbold også samle nogle af de største mængder af fans på stadions.

På denne side kigger vi på verdens største stadion og nogle af de andre store stadions rundt omkring i verden. Vi fokuserer på verdens største fodbold stadion, og det er derfor et krav at der jævnligt spilles fodbold på banen.

Estadio Azteca

Verdens største fodbold stadion

Vi starter vores gennemgang med et kig på verdens største fodbold stadion, og derefter gennemgår vi de resterende stadions i top 10 i verden. Der er mange overraskende stadions på listen, og vi starter med den måske største overraskelse når vi ser på verdens største stadion. Tjek om du finder Største fodboldstadion i Danmark og Største fodboldstadion i Brasilien.

1. Rungrado 1st of May Stadium i Pyongyang, Nordkorea

Verdens største stadion ligger, overraskende for mange, i Nordkoreas hovedstad Pyongyang. Med plads til hele 114.000 fans, er det klart verdens største fodbold stadion. Det blev oprindeligt bygget med en kapacitet på 150.000, men det måtte senere nedjusteres til 114.000. Byggeriet startede i 1986, og det stod færdigt allerede i 1989.

Dette enorme stadion blev bygget som en reaktion på at Sydkorea i 1988 var vært for de Olympiske Lege. Nordkorea ville vise verden at de også kan bygge store stadions der kan huse store begivenheder.

Det er da også et byggeprojekt af de helt store, og et vidne om at Nordkorea faktisk har ingeniører med ekspertise, som kan bygge hvad der muligvis er verdens flotteste stadion. Nordkorea fik da også lov til at være vært for den 13. Verdensfestival for unge og studerende da det stod færdigt i 1989.

Det største kendetegn ved stadionet er taget, som består af 16 enorme buer, der tilsammen ligner en magnolia. Det er et imponerende arkitektonisk værk, som i 1988 modtog en pris ved den internationale udstilling for opfindelser i Genève. Både herrelandsholdet og kvindelandsholdet benytter stadionet i dag.

2. Camp Nou i Barcelona, Spanien

På andenpladsen finder vi et langt mere velkendt stadion, som de fleste fodboldfans i Danmark kender. Der er nemlig tale om Camp Nou, hvor FC Barcelona til dagligt holder til. Med en kapacitet på 99.354 er det det største fodboldstadion i Europa. Byggeriet blev påbegyndt i 1954, og det stod færdigt i 1957.

Camp Nou
Camp Nou – Foto: Bildbyrån

FC Barcelona er en af de absolut største fodboldklubber i verden, og derfor var der behov for at huse flere fans end det gamle stadion Camp de Les Corts kunne huse. Der var ikke plads til flere udvidelser af det gamle stadion, så det blev besluttet at et nyt stadion skulle bygges. Navnet “Camp Nou”, som betyder “ny bane” giver derfor god mening.

De fleste europæiske fodboldfans kender stadionet når de ser det. De omkringliggende tribuner går fladt og skråt opad, og på den ene langside er klubbens slogan “Mes Que un Club”, som betyder “mere end en klub” skrevet. Stadionet er selvfølgelig bygget for at huse FC Barcelona, men det har også været brugt til mange andre store begivenheder såsom koncerter og katolske messer.

3. First National Bank Stadium i Johannesburg, Sydafrika

På listen over verdens største fodbold stadion skal vi overraskende nok til Sydafrika for at finde det tredjestørste. First National Bank Stadium, også kendt under forkortelsen FNB Stadium, i Johannesburg kan nemlig huse 94.736 fans. Det blev bygget tilbage i 1987, men gennemgik en stor renovation og udvidelse i 2009 så det kunne stå klar til VM i fodbold i 2010.

Det var nemlig Sydafrika som fik æren af at være vært for det første verdensmesterskab i fodbold på afrikansk jord, da de i 2010 afholdte VM. Det sætter store krav til store stadions med plads til masser af fans. Det største stadion blev bygget i storbyen Johannesburg, hvor både åbningskampen og finalen blev spillet.

Fodbold stadion i Johannesburg
Fodbold stadion i Johannesburg – Foto: Bildbyrån

Stadionet er kendetegnet ved et meget farverigt ydre design, som har til formål at ligne en afrikansk gryde. Som hjemmebane for det første VM på afrikansk jord er det da også et historisk stadion, som skulle repræsentere det afrikanske kontinent i fodbold. Stadionet benyttes i dag som nationalstadion for det sydafrikanske fodboldlandshold, mens klubben Kaizer Chiefs også bruger det som hjemmebane.

4. Wembley Stadium i London, England

På fjerdepladsen finder vi et mere velkendt stadion for europæiske fodboldfans. Der er nemlig tale om legendariske Wembley Stadium, som er det største fodboldstadion i England og det næststørste i Europa. Kapaciteten lyder på 90.000, og dets primære funktion er at fungere som hjemmebane for Englands landshold i fodbold.

Det originale Wembley blev bygget helt tilbage i 1923, men det blev fra i 2002 og 2003 revet ned for at gøre plads til det nye Wembley. Byggeriet blev påbegyndt i 2003, og det stod færdigt i 2007. Stadionet ejes af den engelske Football Association (FA), som også har hovedsæde inde på stadionet. Det bruges primært som hjemmebane for Englands landshold, men det har også huset store koncerter og mange andre store begivenheder.

Wembley Stadion
Wembley Stadion – Foto: Bildbyrån

Over stadionet rager den enorme Wembley Arch op i landskabet, som er et af de ikoniske kendetegn ved London. Wembley Arch er en kæmpe bue med en højde på 134 meter, som støtter mere end 75% af taget på stadionet. Udover de mange landskampe der spilles, er det også her der spilles finaler i FA Cup og EFL Cup samt store finaler ved f.eks. EM og Champions League.

5. Estadio Azteca i Mexico City, Mexico

Turen går igen ud af Europa når vi skal til verdens femtestørste stadion. Det ligger nemlig i Mexico City, hvor Estadio Azteca kan huse 87.523 fodboldfans. Det blev bygget i 1961 og stod klart i 1966, hvor det dengang var det største stadion i verden.

Den oprindelige årsag til at dette enorme stadion skulle bygges var for at huse fans til fodboldturneringen ved de Olympiske Lege, som skulle afholdes i Mexico i 1968. Det er i dag et ikonisk stadion, som faktisk er det eneste stadion, hvor der er blevet spillet to VM-finaler. Det var også her at Diego Maradona scorede mod England i 1986 med hans “Guds hånd” mål.

Estadio Azteca
Estadio Azteca – Foto: Bildbyrån

Estadio Azteca fungerer i dag som hjemmebane for det mexicanske landshold, mens klubberne Club América og Cruz Azul begge benytter det som deres hjemmebane. Hvis du nogensinde befinder dig i Mexico, er det bestemt et besøg værd.

6. Bukit Jalil National Stadium i Kuala Lumpur, Malaysia

Verdens største stadion ligger som sagt i Asien, men der ligger også mange andre store stadions på det asiatiske kontinent. Et af dem er Bukit Jalil National Stadium, som ligger i National Sports Complex i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur. Med en kapacitet på 87.411 er det Sydøstasiens største stadion og det tredjestørste i Asien.

Byggeriet startede i 1995, og det stod færdigt i 1998, hvor det også husede åbningsceremonien ved Commonwealth Games samme år. I dag fungerer det som nationalstadion og hjemmebane for det malaysiske landshold. Det huser også mange store internationale sportsbegivenheder såsom Southeast Asian Games. Det kan på mange måder beskrives som Sydøstasiens svar på Wembley.

7. Borg El Arab Stadium i Alexandria, Egypten

Det næste stadion på vores liste over verdens største stadion er Borg El Arab Stadium i Alexandria i Egypten. Kapaciteten på dette stadion er 86.000, og blev bygget i perioden fra 2005 til 2009.

Den oprindelige plan var at bygge fem stadions rundt omkring i Egypten for at gøre landet til en attraktiv vært for VM i 2010. Som bekendt var det dog Sydafrika som blev udvalgt som vært for dette VM, og derfor blev der kun bygget dette ene stadion i Egypten.

Borg El Arab Stadium fungerer i dag som nationalstadion og hjemmebane for det egyptiske fodboldlandshold. Derudover er det også hjemmebane for den egyptiske klub Smouha og nogle gange Al Ahly og Al Ittihad.

8. Salt Lake Stadium i Bidhannagar, Indien

Vivekananda Yuba Bharati Krirangan, bedre kendt som Salt Lake Stadium, er et stadion i Bidhannagar, Kolkata i Indien. Det kan huske 85.000 tilskuere, og blev oprindeligt bygget i 1984. Det er senere blevet renoveret flere gange.

Før i tiden havde man problemer med at huse fans til både cricket- og fodboldkampe på samme stadion i området. Derfor byggede man det nye Salt Lake Stadium for at have et stadion dedikeret til fodboldkampe og de mange fodboldfans.

Salt Lake Stadium
Salt Lake Stadium – Foto: Bildbyrån

I dag benyttes stadionet flittigt af både det indiske fodboldlandshold og fodboldklubberne ATK Mohun Bagan, East Bengal og Mohammedan. Indien er kendt for deres store cricketstadions, men dette stadion kan i den grad hamle med dem via dets gode stemning og mange fans.

9. Jakarta International Stadium i Jakarta, Indonesien

På niendepladsen bliver vi i Asien, hvor vi denne gang skal til Indonesiens hovedstad Jakarta. Her ligger Jakarta International Stadium, der som det eneste stadion på denne liste har et tag der kan rulles henover stadionet. Det er et meget nyt stadion, som først stod færdigt i 2022 efter tre års byggeri.

Kapaciteten er 82.000, og det er dermed det største stadion i Indonesien og det største stadion i Asien, som primært benyttes til fodbold. Tilblivelsen af stadionet var præget af mange problemer med at sikre byggetilladelser, men i 2022 stod det altså endelig klart.

I dag fungerer det som hjemmebane for det indonesiske fodboldlandshold, mens klubben Persija Jakarta også benytter det som deres hjemmebane.

10. Signal Iduna Park i Dortmund, Tyskland

På vores liste over verdens største stadion vender vi til sidst tilbage til Europa, hvor vi skal til Dortmund i Tyskland. Westfalenstadion, også kendt som Signal Iduna Park, er hjemmebane for storklubben Borussia Dortmund. Kapaciteten er på 81.365 til kampe i den tyske Bundesliga.

Opførelsen af stadionet begyndte i 1971, og det stod færdigt i 1974. Det er det største fodboldstadion i Tyskland, og det er bredt kendt i det europæiske fodboldlandskab. De tyske fodboldfans er kendt for at møde talstærkt op på de tyske stadions og skabe en utrolig stemning samt flotte tifoer. Her har Dortmunds fans en helt særlig status, da de er kendt for deres “gelbe Wand”, eller “den gule mur” som skabes af titusindvis af passionerede fans i gult.

Signal Iduna Park
Signal Iduna Park – Foto: Bildbyrån

Borussia Dortmunds har uden tvivl en kæmpe kærlighed til deres klub, og derfor har de også stadig rekorden for det højeste gennemsnitlige tilskuertal over en hel sæson. Den blev sat tilbage i sæsonen 2011-2012, hvor næsten 1,37 millioner tilskuere mødte op til kampene på Signal Iduna Park over hele sæsonen. Med 17 kampe på hjemmebane svarede det til et gennemsnitligt tilskuertal på 80.588 pr. kamp.

Verdens største stadion – FAQ

Vi runder vores gennemgang af verdens største stadion af med nogle svar på ofte stillede spørgsmål.

Hvad er verdens største stadion?

Verdens største stadion er Nordkoreas Rungrado 1st of May Stadium, som blev bygget i 1989. Stadionet er kendetegnet ved dets 16 kæmpe buer, som tilsammen ligner blomsten magnolia.

Hvor ligger verdens største stadion?

Verdens største stadion ligger i Nordkoreas hovedstad Pyongyang.

Hvor mange kan der være på verdens største stadion?

Rungrado 1st of May Stadium har en kapacitet på 114.000 tilskuere, men der har også været reporteret om endnu flere fans på stadionet ved store begivenheder.

Hvad er rekorden for flest tilskuere til en fodboldkamp?

Rekorden for flest tilskuere til en fodboldkamp nogensinde blev sat på det legendariske Maracana Stadium i Rio de Janeiro i Brasilien. Det officielle tilskuertal lød på hele 199.854, og det ser ikke ud til at den rekord bliver slået lige foreløbigt.

Interesserer du dig for verdens dyreste fodboldspiller, så læs vores artikel her.

Skriv et svar