18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Verdens bedste kvindelige fodboldspiller

Ballon d’Or – nu også til kvinder. Ballon d’Or Feminin er uddelt siden 2018 med et enkelt års coronapause. Så der har været tre modtagere indtil nu. Det er kåringen af verdens bedste kvindelige fodboldspiller. Ballon d’Or har eksisteret siden 1956.


Men frem til 2007 var trods alt kun Europas bedste fodboldspiller, der blev fundet. Fra 2007 blev det en global kåring. Og det var altså så først i 2018, det franske magasin valgte at inkludere kvindefodbolden og lave en lignende kåring for at finde den bedste kvindelige spiller. 

Kvindefodbold er i en rivende udvikling. Spillerne får bedre og bedre forhold, og mange af de traditionelle topklubber hos herrerne udvider med en afdeling for kvinder, som i mange tilfælde får de samme vilkår og betingelser som herrerne til at stråle på banen.

Det betyder også, at der bliver flere og flere topspillere, og dermed at der bliver hårdere og hårdere kamp om den attraktive titel som verdens bedste. De bedste kvinder deltager i øvrigt ved EM i fodbold i juli måned 2022.


Verdens bedste er Putellas

Sidste års Ballon d’Or Feminin-vinder hos kvinderne var spansk. Alexia Putellas fra FC Barcelona løb med prisen, ligesom hun også snart er løbet med alle pladser hos det suveræne spanske mesterhold.

Hun begyndte karrieren som kant og angriber. Hun spiller i dag oftest central midtbane men kan både falde ned på venstre back, som defensiv midtbane eller frem som offensiv playmaker. Det er blevet til 6 spanske mesterskaber, og sidste sæson vandt hun og Barcelona Champions League.

Alexia Putellas
Foto: Bildbyrån

I den overståede sæson stod Putellas for 17 scoringer i 19 kampe. Hun er målfarlig, kreativ, teknisk dygtig og viljestærk.

28-årige Putellas begyndte karrieren hos lillebror i den katalanske hovedstad, Espanyol, men i 2012 skiftede hun til Barcelona, hvor hun snart har spillet 300 kampe.


Journalisterne sender stemmer fra hele verden

Selve Ballon d’Or har eksisteret siden 1956, men det var først i 2018, at det officielt også blev til Ballon d’Or Feminin.

Tidligere har FIFA kåret verdens bedste kvindelige fodboldspiller, og de har kaldt det forskellige ting i tidens løb. Fra 2001 til 2015 hed det FIFA Women’s World Player of the Year, mens det i 2016 blev til The Best FIFA Women’s Player. Her er det journalister, landstrænere og landsholdsanfører, der har hver 25% vægt i afstemningen, mens en offentlig afstemning giver de sidste 25% af stemmerne.

På magasinet France Football, som står for de to Ballon d’Or-afstemninger, udvælger redaktionen 20 spillere til en liste over nominerede. Et panel bestående af sportsjournalister fra hele verden, landstrænere og -anførere kan så afgive deres stemmer. De må stemme på op til fem forskellige spillere.

Landsholdsanførerne må ikke stemme på sig selv. Men landstrænerne og journalisterne må gerne stemme på spillere fra deres eget land. Tidligere var helt op til 170 lande involveret i mændenes afstemning, men det tal er reduceret og også for kvinderne, så det nu er de 50 øverste lande på verdensranglisten, der er med til at afgøre, hvem der skal vinde Ballon d’Or Feminin.

Pointene fra alle stemmerne lægges sammen, og den spiller, der har fået flest point, vinder årets Ballon d’Or Feminin.


Tidligere vindere af Ballon d’Or (og Best FIFA Women’s Player) 2011-2021

Ballon d’Or Feminin vinder

År Vinder
2021Alexia Putellas
2020[Ingen vinder kåret pga corona]
2019Meghan Rapinoe
2018Ada Hegerberg

The Best FIFA womens player

ÅrVinder
2017Lieke Martens
2016Carli Lloyd
2014Nadine Keßler
2013Nadine Angerer
2012Abby Wambach
2011Homare Sawa

Harder blev kun slået af Hegerberg

Danske Pernille Harder er en verdensstjerne. Hun blev i 2018 i Ballon d’Or Feminins allerførste leveår stemt ind på 2. pladsen i afstemningen kun overgået af norske Ada Hegerberg, som på det tidspunkt havde vundet Champions League tre år i træk.

Pernille Harder har været meget tæt på den prestigefulde pris. Foto: Bildbyrån
Pernille Harder har været meget tæt på den prestigefulde pris. Foto: Bildbyrån

Pernille Harder var i tyske Wolfsburg, hvor hun vandt mesterskaber og høvlede kasser ind. De tabte CL-finalen til netop Lyon, og måske var det derfor, danskeren ‘kun’ blev kåret til verdens næstbedste fodboldspiller. Siden er Harder skiftet til engelske Chelsea, og ved VM i 2019 blev hun og partneren svenske Magda Eriksson en slags poster girls for LGBT+-miljøet globalt, da de kyssede hinanden offentligt efter en svensk kamp.

Da kysset var overstået, og billedet havde gået sin sejrsgang globalt, begyndte de to for alvor at involvere sig aktivt i bedre forhold for homoseksuelle over hele verden. Men der er stadig tid til at spille fodbold også, og Harder har i den overståede sæson hos Chelsea scoret 15 mål i 27 kampe trods en længere skadespause. På det danske landshold er Harder anfører og har spillet mere end 130 kampe.


Læs også:


Hvem er verdens bedste kvindelige fodboldspiller?

Alexia Putellas vandt prisen som verdens bedste kvindelige fodboldspiller senest.

Har Pernille Harder vundet titlen som verdens bedste kvindelige fodboldspiller?

Desværre ikke. Pernille Harder blev nr. 2 i 2018.

Skriv et svar