18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Verdens bedste fodboldspiller – her er vinderen af Ballon d’Or 2022

Ballon d’Or vinderen 2022 er fundet, og det blev ikke overraskende den franske superstjerne Karim Benzema, der løb med titlen som verdens bedste fodboldspiller. Vi gennemgår de 10 højest placerede ved årets Ballon d’Or afstemning.

Karim Benzema har vundet Ballon d'Or 2022. Foto: Franck Fife/AFP/Ritzau Scanpix
Karim Benzema har vundet Ballon d’Or 2022. Foto: Franck Fife/AFP/Ritzau Scanpix


En kort historie om Ballon d’Or

Historisk er Ballon d’Or blevet givet på baggrund af stemmerne fra en række fodboldjournalister verden over. Siden 2007 har også en række trænere og landsholdskaptajner dog også haft stemmeret.

Oprindeligt blev Ballon d’Or uddelt til de bedste europæiske spillere. I 1995 udvidede man dog prisen. Nu kunne også ikke-europæiske spillere vinde prisen, hvis de spillede for en europæisk klub. I 2007 ændrede man endnu engang formatet til det nuværende, hvor man kårer verdens bedste fodboldspiller uden nogen begrænsninger i forhold til spillerens klubtilhørsforhold eller nationalitet.


Verdens bedste fodboldspiller 2022

Ovenstående ændringer er ikke de eneste, som har fundet sted i tidens løb. Også i år er der sket en markant ændring.

Som noget nyt stemmes der ved Ballon d’Or 2022 nemlig med udgangspunkt i et fodboldkalenderår, som man spiller dem i de fleste lande, herunder Danmark.

Det vil sige, at verdens bedste fodboldspiller 2022 er valgt på baggrund af sæsonen 2021/22 og ikke, som tidligere, på baggrund af det foregående kalenderår. Endelig er det slut med at lefle for underlødige turneringer som Allsvenskan og den norske Eliteserien med deres depraverede kalenderårs-turneringer.

Og lad os så komme til sagen: Hvem er de 10 bedste fodboldspillere i verden ved årets afstemning.


1) Karim Benzema (Real Madrid)

Som ventet blev det franske Karim Benzema, der løb med titlen som verdens bedste fodboldspiller.

Titlen som verdens bedste fodboldspiller kom i hus på bagkant af (endnu) en sæson, hvor den 34-årige skarpretter ledte Real Madrid igennem en sand tsunami af medaljer.

Trofæhøsten talte en Champions League titel, det spanske mesterskab, den europæiske Supercup og dens spanske ditto. Og Benzema tog i den grad sin del af slæbet med i alt 44 scoringer og 15 assists for Real Madrid. Benzema blev da også topscorer i både La Liga og Champions League. Særligt i sidstnævnte turnering stak det helt af med 15 scoringer og 2 assists i 12 kampe. Og nå ja, så nåede han også at tage en Nations League titel med sig.

Det er første gang, at titlen som verdens bedste fodboldspiller tilfalder en franskmand, siden Zinedine Zidane vandt den enorme hæder i 1998.


2) Sadio Mané (Liverpool/Bayern München)

2022 blev året, hvor Senegal for første gang nogensinde kunne fejre guld ved African Nations Cup. I februar i år slog Senegal nemlig Egypten på straffe efter en gyser af en finale, der endte målløs i ordinær og forlænget spilletid.

Og det var i høj grad takket være Sadio Mané, der spillede en vis legemsdel ud af bukserne og blandt andet leverede 3 mål og 2 assists i turneringen. På rammende vis var det da også Mané, der satte det afgørende straffespark ind, og det var tydeligt at se forløsningen for 30-årige Mané, da triumfen var i hus.

På klubplan blev det til en sejr i både FA Cuppen og Carabao Cup for Mané og co., der dog måtte se sig slået på målstregen af Manchester City og Real Madrid i kampen om de helt store trofæer. Manés bidrag for Liverpool lød på 23 mål og 5 assists i 51 kampe over alle turneringer.

Udover 2. pladsen ved Ballon d’Or-afstemningen vandt Mané Socrates-trofæet for sin ekstraordinære sociale indsats uden for banen. Det er første gang, denne særlige pris uddeles. Ikke siden 1995, hvor liberianske George Weah som den første og hidtil eneste afrikaner nogensinde vandt Ballon d’Or, er en afrikansk spiller sluttet så højt i afstemningen.


3) Kevin de Bruyne (Manchester City)

Vi har ikke spurgt Pep Guardiola, men vi føler os ret overbeviste om, at Kevin de Bruyne i City er for Pep, hvad Xavi og Andres Iniesta var for Pep i FC Barcelona. Den 31-årige belgier er udstyret med et overblik som en radar og evnen til at flå enhver defensiv i stykker med en enkelt aflevering. Han var endnu engang afgørende, da City i sidste sæson med de yderste marginer – 93 point mod Liverpools 92 – sikrede sig det fjerde mesterskab på fem år.

For sin indsats blev det altså til en tredjeplads ved årets Ballon d’Or afstemning.


4) Robert Lewandowski (Bayern München/FC Barcelona)

I sommeren 2022 skiftede Robert Lewandowski til FC Barcelona efter otte år i Bayern München. På de otte år blev det til lige så mange mesterskaber, og faktisk nåede Lewandowski lige præcis at sparke det 10. mesterskab i træk hjem til det sydtyske. Til sammenligning har den næstmest vindende klub i Tyskland, 1. FC Nürnberg, 9 mesterskaber alt i alt. Man under altså den giftige polak lysten til at afsøge (nye) udfordringer.

I sidste sæson scorede han da også efter forgodtbefindende. Igen. Det blev i alt til 50 mål (og 7 assists) i 46 kampe i alle turneringer. Dermed blev Lewa topscorer for femte år i træk og for syvende gang på ni år. Mon ikke alle andre Bundesliga-fans end Bayerns græd tørre tårer, da han satte sig i flyveren sydpå…

Udover at ende lige uden for podiet, vandt Lewandowski også første udgave af Müller Award, som gives til den spiller, der har scoret flest mål for klub og land sammenlagt.

Robert Lewandowsi løb med Gerd Müller trofæet. Foto: Franck Fife/AFP/Ritzau Scanpix
Robert Lewandowsi løb med Gerd Müller trofæet. Foto: Franck Fife/AFP/Ritzau Scanpix


5) Mohamed Salah (Liverpool)

2021/22 sæsonen blev en hård omgang for Mohamed Salah. Han måtte se Liverpool tabe det engelske mesterskab til rivalerne fra Manchester City og efterfølgende også lide endnu et nederlag i Champions League-finalen til Real Madrid. I landsholdsregi blev det også til en bitter sølvmedalje i African Nations Cup. Her tabte Egypten nemlig som tidligere nævnt til Senegal, og Salah måtte se sin daværende holdkammerat, Sadio Mané, træde øverst op på podiet.

Sammen med netop Mané var han med til at vinde FA Cuppen og Carabao Cup for Liverpool. Det var en ringe høst i en sæson, hvor Salah leverede 31 scoringer og 16 assists i 51 kampe på klubplan.

Han må trøste sig med at være blevet nummer 5 i afstemningen om, hvem der er verdens bedste fodboldspiller. Det er tredje gang i træk, at Salah ender på femtepladsen.


6) Kylian Mbappé (PSG)

Selvom det altså ikke blev i år, at Kylian Mbappé kunne lade sig kåre som verdens bedste fodboldspiller, så er der ikke mange, der tvivler på, at han en dag nok skal få hæderen. Også selvom han for tiden lader til at bruge lidt for mange kræfter på at skælde ud på sin træner, holdkammerater og alle andre, der kommer i nærheden af sig.

For PSG blev sidste sæson ikke en succes. Men det kan de ikke klandre Mbappé for. I hvert fald ikke målt på de rå tal. Det blev til 46 kampe, 39 mål og 26 assists i alle turneringer. I Ligue 1 kunne Mbappé både lade sig kåre som topscorer og den flittigste assistmager. Det blev da også til et sikkert fransk mesterskab for hovedstadsklubben, der dog har ambitioner om så meget mere. Derudover vandt Mbappé også Nations League med Frankrig.


7) Thibaut Courtois (Real Madrid)

Ikke siden Manuel Neuers tredjeplads ved Ballon d’Or i 2014 er en målmand sluttet så højt som Thibaut Courtois’ 7. plads i årets afstemning. Det belgiske plankeværk spillede blandt andet en nøglerolle i Champions League-finalen med flere afgørende redninger.

Og formen holdt han også ved det meste af sæsonen. Både i La Liga og på vejen til Champions League finalen var han en sikker sidste skanse. Belgieren leverede ikke blot flotte redninger og en høj redningsprocent. Han var også en vigtig indpisker for defensiven og viste i det hele taget gode og afgørende lederegenskaber, da madrilenerne gik fra triumf til triumf.

Udover syvendepladsen vandt Courtois ikke overraskende Yashin-prisen som årets bedste målmand. Prisen er opkaldt efter sovjetiske Lev Yashin, som er den eneste målmand, der nogensinde har vundet Ballon d’Or.


8) Vinicius Junior (Real Madrid)

Man kan roligt sige, Vinicius Júnior fik sit endelige gennembrud i den forgangne sæson. Sæsonen forinden lød hans total på 6 mål og 7 assists i 49 kampe. Sidste sæson hævede den 22-årige stjernespiller så outputtet til 21 mål og 20 assists i 52 kampe.

Succesen kom i høj grad på baggrund af et nærmest telepatisk samarbejde med Ballon d’Or vinderen Karim Benzema. Sæsonen igennem skiftedes de to til at score og assistere for hinanden som det passede dem.

Kulminationen på en i forvejen vanvittigt flot sæson kom i Champions League-finalen. Her var det Vinicius, der stod for kampens eneste scoring, da Real Madrid slog Liverpool og sikrede sig det femte Champions League trofæ på blot ni år.


9) Luka Modric (Real Madrid)

Den tunge Real Madrid-dominans rundes af med den fjerde og sidste spiller fra hovedstadsklubben på listen.

Før aftenens kåring var Luka Modric den eneste anden spiller end Cristiano Ronaldo og Lionel Messi til at vinde Ballon d’Or i de seneste 13 år. Det skete i 2018, da han var afgørende i Kroatiens VM-sølvmedaljer ved VM i Rusland.

Siden da skulle man forvente, at den efterhånden 37-årige Modric ville falde i niveau. Men det er bare ikke rigtig sket. I den forgangne sæson var han endnu engang en central brik, da Real Madrid føjede en række nye trofæer til det i forvejen bugnende pokalskab.


10) Erling Haaland (Manchester City)

Selvom Ballon d’Or 2022 ret beset tildeles på baggrund af 21/22 sæsonen, så har stemmeafgiverne næppe kunnet undgå at lade sig mærke af Erling Haalands start i Manchester City.

Det tog den norske målscorings-Terminator 8 kampe at lave sit tredje hattrick i Premier League. Den næsthurtigste til at nå et hattrick af hattricks? Michael Owen, der brugte 48 kampe på samme bedrift.

Skal vi tage én mere? På aftenen for Ballon d’Or havde Haaland 15 mål og 3 assists efter 10 kampe. Kun 4 klubber har hidtil lavet flere mål i Premier League, end Haaland har været med til. Og en af disse er hans egen, Manchester City. Man kan altså ikke fortænke nogen i at tage disse surrealistiske statistikker med i overvejelserne.

Sidste sæson var da heller ikke ueffen for Haaland. Trods adskillige skader leverede han 29 mål og 8 assists i 30 kampe for Dortmund i alle turneringer. Det blev imidlertid ikke til nogen titler for T-800, der dog nok skal komme efter det i det engelske.

Skriv et svar