18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Største stadion i Europa

I denne artikel har vi samlet de ti største stadions i Europa, hvor vi kommer forbi det ikoniske Camp Nou til den mere moderne Allianz Arena.

Vi dykker ned i historien bag de største fodboldscener i Europa, og klarlægger hvilket er det største fodboldstadion i Europa.

Top 10-liste med de største stadions i Europa

Skulle du sidde og undre dig over, hvor man kan finde de største stadions i Europa, eller vil du bare gerne have noget at prale med næste gang, du er på stadion med vennerne, så kan du blive klogere på de største stadions i Europa herunder.


Top 10 største stadion i Europa

#StadionKapacitetHjemmebanehold
1Camp Nou99.354FC Barcelona
2Wembley Stadium90.000Englands landshold
3Signal Iduna Park81.359Borussia Dortmund
4Estadio Santiago Bernabeu81.044Real Madrid
5Luzhniki Stadium81.006Ruslands landshold og FC Torpedo Moskva
6San Siro/Giuseppe Meazza80.016AC Milan og Inter Milan
7Stade de France80.000Frankrigs landshold
8Ataturk Olimpiyat Stadium76.092Tyrkiets landshold og Istanbulspor
9Old Trafford75.811Manchester United
10Allianz Arena75.000Bayern München

1. Camp Nou er det største stadion i Europa

Camp Nou, der blev åbnet i 1957, er nærmest et helligt sted for fodboldentusiaster over hele verden. 

Det er ikke blot det største stadion i Europa med plads til imponerende 99.354 tilskuere, så er det også et tempel for FC Barcelonas mange ikoniske triumfer igennem tiderne.

Det har været hjemmebane for nogle af spillets mest spektakulære spillere som Lionel Messi, Diego Maradona, Ronaldinho og vores egen Michael Laudrup.

De stejle tribuner, der nærmest rager op i skyerne, er et meget godt billede på den status, FC Barcelona også har i fodbold.

Stadionet, der egentlig officielt hedder Spotify Camp Nou, gennemgår lige nu en stor renovering, der skal cementere dets plads som Europas største fodboldstadion.

Det forventes at kunne huse 105.000 tilskuere, når dørene igen bliver åbnet op for blaugrana-fansene, hvor det ovenikøbet også får lagt tag hen over det ikoniske stadion, hvilket også giver Camp Nou en prominent placering på listen over verdens største stadions.

Camp Nou. De ti største fodbold stadions i verden

Camp Nou er Europas største stadion. IMAGO / ANP

Læs også: Stadions ved EM i fodbold

Læs også: Danmarks største stadion

2. Wembley Stadium, London

Wembley Stadium i London er et monument indenfor fodboldhistorie og kultur. 

Det ikoniske stadion har lagt græstæppe til nogle af sportens største øjeblikke, hvor det blandt andet har været scene for næsten alle finaler i verdens ældste pokalturnering FA Cuppen.

Derudover var det også på Wembley, at Bobby Moore kunne hæve VM-trofæet over hovedet til glæde for de engelske tilskuere, der for første og hidtil eneste gang blev kronet som verdensmestre.

Nye Wembley, som det nuværende stadion hedder, blev indviet i 2007, men ligger på samme fodboldmæssige hellige grund som det oprindelige Wembley fra 1922.

3. Signal Iduna Park, Dortmund

Signal Iduna Park, der tidligere har været kendt som Westfalenstadion, er endnu et monument inden for tysk og europæisk fodbold. 

Stadionet, hvis arkitektoniske udtryk i nogen grad afspejler den arbejderklasse, man forbinder Ruhr-distriktet med, har plads til lidt over 81.000 tilskuere.

De mange Borussia Dortmund-fans er verdenskendt for deres berømte Die Gelbe Wand på dansk “den gule mur”, hvor deres mest passionerede fans skaber en enormt intens atmosfære.

Signal Iduna Park har været hjemmebane for nogle af verdens bedste aktive spillere som Robert Lewandowski, Erling Haaland og Jude Bellingham.

4. Estadio Santiago Bernabeu, Madrid

Der er ikke mange stadioner i verden, der ikke kræver nogen introduktion, men Bernabeu er om nogen et af dem.

Kongeklubben Real Madrid har i den grad et slot, der passer til deres plads i toppen af fodboldverdenens hierarki både nuværende og historisk.

Det har været hjemsted for Real Madrid siden 1947 og er opkaldt efter en af klubbens største skikkelser i form af den tidligere præsident Santiago Bernabeu.

Flere af de største legender i fodbold har haft Real Madrid og Estadio Santiago Bernabeu som hjem. De tæller blandt andre Cristiano Ronaldo, Zinedine Zidane, Alfredo di Stefano og endnu en gang danske Michael Laudrup.

5. Luzhniki Stadium, Moskva

Luzhniki Stadium ringer nok ikke en klokke for særligt mange. 

Det er muligvis fordi, det ikke hører nogen særlig stor fodboldnation eller klub til, men mange fodboldelskere vil huske særligt to ikoniske øjeblikke.

VM-finalen i 2018, hvor en 19-årig Kylian Mbappe bragede ind på scenen og var med til at slå Kroatien, foregik på dette stadion i Moskva.

Og hvis det ikke ringer en klokke, så er der nok mange, som kan huske, da John Terry gled på det, der kunne have været det afgørende spark i straffesparkskonkurrencen i Champions League-finalen i 2008.

Den engelske midterforsvarers skud røg på stolpen, og Manchester United endte med at løbe med pokalen med de store øre.

6. San Siro/Giuseppe Meazza, Milano

Et stadion, men to navne? Det er der faktisk en ret god årsag til. 

AC Milan og Inter Milan deler nemlig hjemmebane, og rivaliseringen trænger også igennem navngivningen af deres stadion. 

Det samme stadion hedder nemlig enten San Siro eller Giuseppe Meazza alt efter om henholdsvis AC Milan eller Inter har hjemmebane.

Et smukt stadion, der dog også har sine tilhørende kontroverser i det, at særligt AC Milan gerne vil rykke til sit eget sted. Det sætter kommunen i Milano dog en stopper for gang på gang.

Stadionet har 100 års jubilæum i 2026.

7. Stade de France, Paris

Da Frankrig fik tildelt værtskabet for verdensmesterskabet i 1998, blev det besluttet, at man skulle bygge et enormt stadion, som kunne være hjemmebane for Les Bleus også efter slutrundens afslutning.

Stade de France blev – ligesom Frankrigs præstation i VM i 1998 – en kæmpe succes, og har siden dengang været hjemmebane for de franske udvalgte.

Der har dog været nogle kontroverser angående Stade de France, da det er placeret i et forholdsvis kriminelt område i Paris. 

Det måtte flere Liverpool-fans blandt andet realisere, da Stade de France lagde græs til Champions League-finalen i 2022, hvor kriminalitet og lange køer gjorde, at finalen blev udskudt en time, så alle tilskuere kunne komme sikkert på plads.

8. Ataturk Olimpiyat Stadium, Istanbul

Endnu et stadion, der blev bygget med henblik på et værtskab. Ataturk Olimpiyat Stadium blev bygget som en del af Istanbuls bud om at arrangere OL i 2008, der dog endte med at gå til Beijing.

Stadionet, der er opkaldt efter grundlæggeren af det moderne Tyrkiet, Kemal Atatürk, har plads til lidt over 76.000 tilskuere og er hjemmebane for det tyrkiske landshold.

Særligt to engelske hold har gode minder fra Ataturk Olimpiyat Stadium, da både Liverpool og Manchester City har vundet Champions League-finaler på græstæppet i henholdsvis 2005 og 2023.

Førstnævnte var endda en af de mest ikoniske Champions League-finaler nogensinde, da Liverpool formåede at kæmpe sig tilbage i kampen og slå AC Milan i straffesparkskonkurrence på trods af at have været bagud 0-3 ved pausen.

9. Old Trafford, Manchester

Old Trafford eller dets mere romantiske kælenavn Drømmenes Teater er uomtvisteligt et af moderne fodbolds mest sagnomspundne stadioner. 

Det har været hjemmebane for nogle af fodboldens mest vindende mandskaber, hvor særligt Sir Alex Ferguson, der nu har fået opkaldt en tribune efter sig, sørgede for, at Manchester United var en af de største magtfaktorer i europæisk fodbold.

Old Trafford har dog nu 115 år på bagen, og det kan godt mærkes, forlyder det fra flere af djævleklubbens mest inkarnerede fans. 

Det er endnu ikke blevet bestemt, om det ikoniske stadion får den overhaling, det fortjener.

10. Allianz Arena, München

Det nyeste stadion på denne top 10-liste, som Allianz Arena også kun akkurat har sneget sig ind i, men det kan også mærkes. 

Dets banebrydende LED-væg gør, at Allianz Arena kan lyse op i alverdens farver og mønstre, hvilket kun understreger dets spektakulære design. 

En sand arkitektonisk perle, der også har lagt græs til nogle mindeværdige øjeblikke, der blandt andet indeholder et hav af tyske mesterskaber og en aften som mange Bayern-fans nok gerne vil glemme.

Da Chelsea og særligt Didier Drogba slog Bayern München i Champions League-finalen i 2012, selvom det tyske mandskab blev det første hold til at have hjemmebane i finalen af den fornemmeste klubturnering.

Hvad hedder Europas største stadion?

Europas største stadion er Camp Nou, Barcelona.

Skriv første kommentar

Skriv et svar