18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Landsholdstrøjer gennem tiderne: Oversigt: her er alle landsholdstrøjer fra 1984 til i dag

Det danske herrelandshold i fodbold har en stolt historie med masser af store momenter og succeser. I disse år er der også stor begejstring for landsholdet, som har skabt masser af magiske og euforiske øjeblikke for hele den danske nation. 

Med så meget kærlighed og opmærksomhed omkring landsholdet, er der selvfølgelig også masser af interesse for de danske landsholdstrøjer. Her på siden kigger vi nærmere på landsholdstrøjer gennem tiderne, så du kan se hvordan stilen har ændret sig gennem tiden.

Danske landsholdstrøjer gennem tiden

Lad os springe direkte ud i et overblik over de danske landsholdtrøjer gennem tiderne. Vi fokuserer på den mere moderne historie, og starter derfor vores gennemgang med landsholdstrøjerne fra EM i 1984.

1984: EM i Frankrig

Søren Lerby under EM i Frankrig 1984 – Foto: Scanpix

1980erne var et godt årti for dansk landsholdsfodbold da legender såsom Preben Elkjær, Søren Lerby, Frank Arnesen og Michael Laudrup satte Danmark på verdenskortet. EM i 1984 i Frankrig var den første slutrunde, som Danmark deltog i. De nåede til semifinalen, hvor de dog tabte i straffesparkskonkurrence mod Spanien. Dengang blev der spillet i en klassisk Hummel landsholdstrøje med en rød trøje og korte hvide shorts.

1986: VM i Mexico

Michael Laudrup ved VM i Mexico – Foto: IMAGO

Når man kigger på danske landsholdtrøjer gennem tiderne, er trøjen fra VM i 1986 uden tvivl en af de mest ikoniske, og en af de mest særprægede. Det var første gang nogensinde Danmark deltog ved et verdensmesterskab, og der var også stor folkelig opbakning til holdet. Efter at have sikret sejren i gruppespillet foran bl.a. Vesttyskland, blev Danmark dog slået ud i ottendedelsfinalen da de tabte 1-5 til Spanien.

1988: EM i Vesttyskland

Det danske landshold, som ikke gik videre fra gruppespillet, ved EM 1988 – Foto: IMAGO

Mens landsholdstrøjen fra 1986 var ikonisk, er trøjen fra EM i 1988 i Vesttyskland ikke en af dem, som vil blive husket af særlig mange når man kigger på landsholdstrøjer gennem tiderne. Det var en klassisk rød trøje med to hvide striber over maven, og som noget anderledes en halskrave. Danmark røg ud af gruppespillet uden et eneste point.

1992: EM i Sverige

Europamestrene fra 1992 – Foto: IMAGO

1992 er som bekendt året for den største præstation i dansk fodboldhistorie. De danske drenge gik hele vejen og vandt det første og eneste trofæ ved en slutrunde ved EM i Sverige. Ser man på danske landsholdtrøjer gennem tiderne, står trøjen fra 1992 selvfølgelig også som en ikonisk trøje. Det var også Hummel der stod for tøjet med striber på ærmerne og tofarvede shorts.

1996: EM i England

Brian Laudrup i EM 1996-landsholdstrøjen – Foto: IMAGO

EM i 1996 var ikke noget at skrive hjem om, da det danske landshold røg ud allerede i gruppespillet. På listen over landsholdstrøjer gennem tiderne er det heller ikke den mest fremstående trøje der blev spillet med. Der var dog en lille anderledes detalje ved designet med en sort-hvid stribe langs skuldrene og kanten på shortsene.

1998: VM i Frankrig

Den hvide udgave af landsholdstrøjen, som det danske landshold spillede med under VM i Frankrig 1998 – Foto: IMAGO

VM i Frankrig i 1998 var tæt på at blive en stor succes for landsholdet. I kvartfinalen blev det til et tæt nederlag på 2-3 mod Brasilien efter en vanvittig kamp. Ser man på Danmark landsholdtrøje gennem tiden var spillertøjet også lidt anderledes. Landsholdet spillede nemlig helt i hvidt i nogle af kampene.

2000: EM i Belgien og Holland

EM i 2000 var ikke en stor succes for hverken Morten Bisgaard eller resten af de danske drenge – Foto: IMAGO

EM i 2000 var en af de værste slutrunder for det danske landshold. Med nul sejre og en samlet målscore på 0-8 røg vi ud efter gruppespillet. På listen over DBU trøjer gennem tiden skiller trøjen sig dog gevaldigt ud. Den har nemlig lynlås i kraven, så man også selv kan bestemme lidt over sit look.

2002: VM i Japan og Korea

De rød/hvide drenge under VM i 2002, der blev afholdt i Japan og Sydkorea – Foto: IMAGO

Ved VM i 2002 røg Danmark ud efter nederlag mod England i ottendedelsfinalen. Spillertøjet gik tilbage til en mere klassisk udgave, da vi spillede med en klassisk Hummel landsholdstrøje med store hvide pile ned langs skuldrene.

2004: EM i Portugal

Jesper Grønkjær ved EM i Portugal, 2004 – Foto: IMAGO

Ikke meget var ændret ved den klassiske Hummel landsholdstrøje ved EM i 2004. Trøjen var stort set den samme som to år tidligere, mens shortsene blev røde i stedet for hvide. Landsholdet røg ud i kvartfinalen mod Tjekkiet, bl.a. efter at have spillet uafgjort 2-2 mod Sverige, som kontroversielt var lige præcis det resultat begge lande skulle bruge for at gå videre.

2004: Et skifte i landsholdstrøjerne

Umiddelbart efter EM-slutrunden i 2004 opsagde DBU mange års samarbejde med Hummel som leverandør af det danske landsholds spillertøj. Den nye sponsor blev tyske Adidas, og derfor markerede dette et stort skifte i danske landsholdtrøjer gennem tiderne. De klassiske pile fra Hummel blev udskiftet med striberne fra Adidas. Der skulle dog gå nogle år før de for alvor blev vist frem ved en stor slutrunde, da Danmark ikke kvalificerede sig til hverken VM i 2006 eller EM i 2008.

2010: VM i Sydafrika

Den første gang i Adidas-trøjer – Foto: IMAGO

I 2010 lykkedes det igen for landsholdet at kvalificere sig til VM, som blev afholdt i Sydafrika. Det var dermed den første slutrunde, hvor landsholdet spillede i trøjer fra Adidas. Det var med de velkendte Adidas-striber ned langs ærmerne og et mønster med striber tværs over maven. Danmark røg ud allerede i gruppespillet.

2012: EM i Polen og Ukraine

Daniel Agger var landsholdsanfører under EM 2012 – Foto: IMAGO

EM i 2012 blev ikke nogen større succes for Danmark, da vi igen røg ud i gruppespillet. Det var igen Adidas der stod for designet af trøjerne. Denne gang blev det til en af de mere anderledes landsholdstrøjer gennem tiderne, da der blev spillet med blå striber på ærmerne.

2014: VM i Brasilien

I 2014 var der VM i Brasilien, men det var dog uden dansk deltagelse. Hvis Danmark havde deltaget, ville det dog være lidt vanskeligt at genkende det danske landshold på banen. For første gang nogensinde var landsholdsdragten nemlig hvid med blå striber. Det er uden tvivl den mest mærkværdige Danmark landsholdtrøje gennem tiden.

2018: VM i Rusland

VM i Rusland blev heller ikke den store succes for det danske landshold – Foto: IMAGO

Til VM-slutrunden i Rusland i 2018 var det igen Hummel der stod for designet af tøjet. Denne gang var trøjen lavet med inspiration fra Den Kongelige Livgarde. Derfor var der en sølvring om DBU-logoet samt et stort kryds på overkroppen for at genskabe Livgardens skråbånd. Bortset fra disse detaljer var det en af de meget klassiske landsholdstrøjer gennem tiderne.

2020: EM i Parken

Thomas Delaney i semifnaleopgøret mod England – Foto: IMAGO

Ved EM i 2020 lignede landsholdstrøjen umiddelbart en klassisk Hummel landsholdstrøje. Der var dog en virkelig flot detalje ved trøjen. Da Danmark mødte Irland i EM-kvalifikationen i juni 2019, lavede man nemlig en lydoptagelse af de næsten 35.000 fans i Parken under nationalsangen. Denne optagelse lavede man senere til en lydbølge, som man broderede ind i landsholdstrøjen. En flot detalje, som virkelig indfanger den store begejstring der er for landsholdet i disse år.

2022: VM i Qatar

VM i Qatar var svært skuffende som dansk fodboldfan – Foto: IMAGO

Danmark har kvalificeret sig til VM i Qatar, men sløret er endnu ikke løftet for hvordan landsholdstrøjen kommer til at se ud. Hummel er dog stadig sponsor for landsholdet, så mon ikke der igen kommer de velkendte Hummel-pile på trøjerne igen?

En artikel om hele VM historien kan du med fordel klikke dig videre til her.

2023: Retrotrøje

Foto: Landsholdsshoppen

Den nyeste version af landholdstrøjen er en sammensætning af de tidligere trøjer. Den har et retro look, som både er super smart, men også et hit for tiden.

Hvornår kommer den nye landsholdstrøje?

Kasper Hjulmand og hans tropper kvalificerede sig meget overbevisende til VM i Qatar, som afholdes i november og december 2022. Der er stor begejstring og optimisme omkring landsholdet, så derfor ser alle danske fodboldfans selvfølgelig også frem til den kommende slutrunde.

Den nye landsholdstrøje er dog endnu ikke blevet lanceret. Landsholdet har stadig kampe i Nations League til gode, inden turen går til Qatar. Derfor forventer vi at den næste landsholdstrøje til VM bliver lanceret når Nations League-kampene er spillet og vi nærmer os slutrunden. Hummel er dog stadig sponsor for landsholdet, så vi regner med at det igen vil præge trøjerne. Ved de seneste slutrunder har der været flotte detaljer med inspiration fra bl.a. Den Kongelige Livgarde og lyden fra de danske fans. Det bliver spændende at se hvordan den næste landsholdstrøje ser ud, og vi glæder os til at den kan købes i Landsholdsshoppen.

Hvad betyder stjerner på fodboldtrøjer?

Du har nok set det hvis du selv har købt fodboldtrøjer, eller hvis du har set klubber eller landshold i fjernsynet: stjernerne på trøjerne. Disse stjerner er ikke tilfældige, og der er faktisk stor prestige i at have en stjerne på trøjen.

Stjerner på fodboldtrøjer repræsenterer nemlig tidligere vundne mesterskaber for klubber eller landshold. For klubber er der tradition for at have en stjerne på spillertrøjen over logoet for hvert 5. vundne mesterskab.

For landsholdstrøjer er det lidt anderledes. Her kan man nemlig sætte en stjerne over logoet for hvert VM man har vundet. Derfor kan du f.eks. se fem stjerner over det brasilianske logo og to stjerner over det franske logo. DBU har tidligere ville sætte en stjerne på den danske landsholdstrøje for at symbolisere EM-triumfen i 1992. Det blev dog afvist af UEFA, som mente at disse stjerner er forbeholdt VM-titler.

Hvad betyder stjerner på fodboldtrøjer?

Stjerner på fodboldtrøjer repræsenterer tidligere vundne mesterskaber for klubber eller landshold. For klubber er der tradition for at have en stjerne på spillertrøjen over logoet for hvert 5. vundne mesterskab.

Hvornår kommer den nye landsholdstrøje?

Den nye landsholdstrøje er allerede blevet lanceret og du kan købe den på DBUs hjemmeside.

Skriv første kommentar

Skriv et svar