18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Hvor mange udskiftninger har man i fodbold?

I de seneste år er reglerne i fodbold blevet ændret, så man nu må lave fem udskiftninger i en kamp i stedet for tre. Det har i mange år været en fast regel at man må lave tre udskiftninger i en kamp, men det har nu ændret sig. I denne artikel sætter vi fokus på udskiftningsregler fodbold, og ser på de historiske regler og ændringerne. 

Det har været et heftigt debatteret emne i sportsmedier og blandt trænere og eksperter i forskellige ligaer. Der er både argumenter for og imod flere udskiftninger til holdene, så vi kigger nærmere på emnets til tider kontroversielle natur.

Udskiftningsregler fodbold

Traditionelt set har udskiftningsregler fodbold været præget af den gode gamle regel, som de fleste fodboldspillere og fans kender. Hvert hold har i mange år haft tre udskiftninger, som kunne foretages på et valgfrit tidspunkt i kampen.

Der var dog ikke meget der var som det plejer, da coronapandemien lukkede det meste af verden ned, herunder også fodboldverdenen. Alle de store ligaer stod i lang tid stille, og der blev ikke spillet nogen kampe overhovedet. 

Efterhånden som der kom mere styr på pandemien, blev der stille og roligt lukket op for at de professionelle hold fik lov til at spille. Den første tid var dog ganske kaotisk for holdene, da spillere der blev testet positiv for covid-19 naturligvis ikke havde lov til at spille.

Udbrud af covid-19 i en trup kunne dermed decimere et hold, og man så flere gange hold i store ligaer kæmpe med overhovedet at stille 11 mand klar til start.

Foto: IMAGO / Sven Simon

Desuden var der masser af kampe for holdene at indhente fra tiden, hvor der ikke blev spillet fodbold. Det resulterede i tætte kampprogrammer med mange kampe, hvilket blev udmattende for spillerne. IFAB, det internationale fodbold der står for at sætte rammerne for sportens regler, imødekom disse problemstillinger ved at tillade fem udskiftninger i stedet for tre.

Reglen foreskriver dog også at hvert hold kun må stoppe spillet tre gange for at foretage udskiftninger. Man kan dermed foretage udskiftninger på fire tidspunkter i løbet af en kamp; en gang i pausen eller tre gange ved spilstop i en af halvlegene. Dermed er holdene tvunget til at lave mindst én dobbeltudskiftning hvis de vil gøre brug af alle udskiftninger.

Med fem udskiftninger kunne holdene fordele spilletiden på flere spillere i truppen, og dermed minimere udmattelsen hos spillerne. Det blev samtidig set som et værktøj der kunne forhindre de mange skader, som klubber i de store ligaer led under. De fleste ligaer tog regelændringen til sig hurtigt, og den fik hurtigt stor opbakning fra mange trænere og spillere. 

Reglen blev indført i alle de fem store europæiske ligaer: Premier League, Bundesligaen, La Liga, Serie A og Ligue 1, samt i UEFA- og FIFA-turneringer. Den er senere også blevet officielt indskrevet i fodboldreglerne, hvilket betyder at det bliver en permanent regel. Det har dog ikke været uden kontroverser og modstand at den nye regel er blevet indført.

Debatten om fem udskiftninger

Siden IFAB vedtog den nye regel om fem udskiftninger til hvert hold, har emnet været heftigt debatteret af både eksperter, trænere og spillere. Der er argumenter på begge sider af skellet, og der vil altid være en afvejning af fordele og ulemper ved regelændringen.

Argumenterne for fem udskiftninger

I lang tid har trænere og spillerforeninger peget på problemstillinger i forhold til tætte kampprogrammer, som har gjort spillerne udmattede. Når spillerne bliver mere trætte, er der større risiko for at pådrage sig en skade, som potentielt kan holde spillerne væk fra banen i lang tid.

Data fra den engelske Premier League viser f.eks. at spillere har fire gange så stor risiko for at pådrage sig en skade i baglåret i december og januar sammenlignet med resten af sæsonen. Kampprogrammet er allertættest i disse måneder, og det belyser hvordan flere kampe på kort tid kan sætte spillernes helbred på spil.

Foto: IMAGO / Revierfoto

Hovedargumentet for at indføre fem udskiftninger er derfor at beskytte spillerne mod skader. Med mindre udmattede spillere, bliver kampene også af højere kvalitet, da spillerne kan yde på deres topniveau.

Det har især været trænere fra de største klubber, som har været fortalere for regelændringen. Liverpools cheftræner Jürgen Klopp har været en af de største kritikere af at Premier League efter sæsonen 2019/20 gik tilbage til tre udskiftninger. Han har også fået offentlig støtte af rivalen Pep Guardiola, som begge er enige om at spillernes helbred bliver sat på spil med kun tre udskiftninger.

Argumenterne imod fem udskiftninger

Modstanderne af fem udskiftninger i fodbold har i høj grad været trænere fra de mindre klubber i de store ligaer. I Premier League var daværende trænere Marcelo Bielsa fra Leeds og Chris Wilder fra Sheffield United blandt modstanderne. I Danmark var Kent Nielsen fra Silkeborg og tidligere Vejle-træner Peter Sørensen trænerne, der var imod ændringerne. 

Argumentet for ikke at indføre reglen om fem udskiftninger har primært været at det favoriserer de store klubber med større budgetter og større trupper. Med en trup på 20 spillere, der alle kan præstere på et højt niveau, har de alt andet lige en større fordel. Med deres udskiftninger kan de bringe en masse kvalitetsspillere på banen.

De små klubber er ikke i stand til at sammensætte lige så brede trupper med samme kvalitet på bænken. Peter Sørensen udtalte bl.a. at “i nogen grad kan vi måske matche hinanden i startopstillingen, men i slutopstillingen vil der være meget større forskel på klubberne” med henvisning til forskellen mellem store og små klubber. I længden vil de små klubber sakke længere bagud, lyder argumentet.

Er flere udskiftninger en fordel for store klubber?

Er der noget om snakken når de mindre klubber kritiserer regelændringen for at favorisere de større klubber? Det er et svært spørgsmål at svare på, men vi kan se på nogle af de data der findes efter indførelsen af reglen. ESPN har foretaget en dybdegående analyse af regelændringens betydning for de store klubber i fire af de største europæiske ligaer. Her har de brugt data fra sæsonen 2021/22, hvor alle de store ligaer bortset fra Premier League stadig brugte reglen om fem udskiftninger.

Resultatet af undersøgelsen var ganske klar: der er ikke noget klart bevis for at flere udskiftninger favoriserer de store klubber. I de fire store ligaer var store klubber såsom Real Madrid, Barcelona, Juventus, Bayern München, PSG, Juventus og Napoli langt nede på listen over antal udskiftninger pr. kamp. De store klubber skiftede altså ikke mere ud end de mindre klubber, og mange af de klubber der skiftede mest ud, endte i bunden af tabellen.

De store klubber vandt desuden heller ikke mange point efter at have foretaget deres femte udskiftning i en kamp. Resultaterne viste dog også at de store klubber scorede flere mål end tidligere sent i kampene. De store klubber har dog ikke vundet flere point end i tidligere sæsoner.

Overordnet set viser de data der findes indtil videre at store klubber ikke brugere flere udskiftninger end de mindre klubber. Derudover har de heller ikke opnået flere point over en hel sæson, ligesom de heller ikke har opnået væsentligt flere point efter at have foretaget den femte udskiftning.

Hvor mange udskiftninger har man i Superligaen?

I Superligaen indførte man ligesom i resten af europæiske fodboldligaer også reglen om fem udskiftninger da man vendte tilbage efter coronanedlukningen af ligaen i 2020. Denne regel har Divisionsforeningen, som bestemmer reglerne i Superligaen, besluttet at bevare. Reglen er blevet gjort permanent af IFAB, så det lader til at det er en regel der er kommet for at blive.

Desuden vedtog Divisionsforeningen en regelændring forud for sæsonen 2022/23, som giver holdene lov til at udtage ni mand til udskiftningsbænken.

Tidligere måtte klubberne kun udtage syv udskiftere til truppen. Det følger regelændringer i de større ligaer, hvor man også har tilladt flere udskiftere til bænken. I de europæiske turneringer Champions League, Europa League og Conference League må man endda have helt op til 12 udskiftere med på bænken.

Hvorfor er der 5 udskiftninger?

Der er blevet lavet en regelændring om fem udskiftninger i en kamp for at imødekomme ønsket om at passe på spillernes helbred i pressede kampprogrammer. Spillerne bliver mindre udmattede og har derfor mindre risiko for at pådrage sig skader. Desuden skal ændringen sikre mere friske spillere, som giver kampe af højere kvalitet.

Hvor mange udskiftninger må man have i fodbold VM?

Ved fodbold VM er det også blevet tilladt at have fem udskiftninger pr. hold. Holdene må maksimalt stoppe en kamp tre gange for at foretage udskiftninger. Derfor ser man også mange dobbelt og endda tredobbelte udskiftninger ved slutrunden. 

Skriv første kommentar

Skriv et svar