18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Hvem opfandt fodbold?

Fodbold. Hele verdens sportsgren samler milliarder af mennesker, når den næste verdensmester skal findes. Hvor stammer det smukke spil egentlig fra?

Det vil vi forsøge at klarlægge i denne artikel.

Hvem opfandt fodbold spillet?

Da 1800-tallet begynder at lakke mod enden, er der en gruppe af britiske universiteter, der udformer skelettet til fodbolden, som vi kender den i dag.

Man kan dog ikke kortlægge et bestemt sted eller et bestemt årstal for, hvornår idéen til fodbold opstod. Mange mener nemlig, at det menneskelige instinkt til at sparke til runde objekter som sten, kokosnødder og krigs trofæer af fjenden kan dateres tusindvis af år tilbage.

Spillet kan blandt andet dateres tilbage til flere store historiske kulturer. Sporten “cuju” – som bogstavelig talt oversættes til “spark bold” – blev også spillet ved at sparke til en bold med fødderne. Det kan dateres tilbage til det 3. og 2. årtusinde før vores tidsregning.

Cuju

Cuju – Signal Photos / Alamy Stock Photo

Maya-civilisationen udviklede også en version af et boldspil, de kaldte “pok-ta-pok”. Det havde udover konkurrencen også ritualistiske og religiøse betydninger i kulturen. Oldtidens Grækenland havde også deres egen udgave af et spil med bold og fod i fokus. “Episkyros”, som det blev kaldt, involverede at sparke en bold over en markeret linje. Det anerkendes også – som det eneste af de tre nævnte sportsgrene – som en tidlig form for fodbold af den internationale fodboldorganisation FIFA.

Disse primitive udgaver af fodbold viser, hvordan det næsten ikke er et spil, der er opfundet. Men måske nærmere noget, der har ligget instinktivt, når mennesker skulle konkurrere i fysik og snilde.I England spillede de også deres egen udgave af fodbold helt tilbage i 800-tallet. Og det er også vores naboer mod vest, der får anerkendelsen for at skabe det spil, vi kender i dag.

Hvornår blev fodbold opfundet?

Det er som sådan svært at klarlægge, præcis hvornår fodbold blev opfundet. 

Det skyldes netop, at der har været flere forfædre og primitive versioner af spil, som har mange lighedstræk med det, vi i dag kender som fodbold. Den moderne udgave af fodbold, hvor der er et standardiseret regelsæt, blev dog opfundet i England.

Fodbolden havde levet som en sport, hvor reglerne var regionsbestemte i cirka tusind år i England, indtil nogle studerende på Cambridge University satte sig for at skrive reglerne ned. I 1848 fik vi “cambridge-reglerne”, som danner ramme for det regelsæt, der stadig bliver fulgt og rettet i, når FIFA skal regulere spillet i dag.

Der skulle dog stadig gå tæt på 40 år, før der blev etableret en organisation, der skulle håndhæve en struktur i, hvordan klubber skulle konkurrere. I 1886 cementerede “The International Football Association Board” de regler, der blev skrevet ned 38 år forinden på Cambridge University.

England fik to år efter deres første officielle fodboldturnering, der meget kreativt blev kaldt “The English League”, som i dag har udviklet sig til Premier League. Herefter tog sporten fart, hvor den øgede kommunikation også gjorde, at mange over hele Europa og senere hele verden hørte om den sportsgren, der havde spærret øjnene op hos store dele af arbejdsklassen i England.

Ordet havde allerede spredt sig til Danmark, hvor KB – senere fusioneret med B1903 til FC København, blev stiftet i 1878.

Hvor blev fodbold opfundet?

Når vi kigger fodboldens historie igennem, er det oplagt at rette fokus mod universiteterne i Storbritannien i 1800-tallet. 

Det var helt klart her, de førte an i udviklingen og globaliseringen af en standardiseret sportsgren, hvor reglerne kunne oversættes til flere forskellige lande og kontinenter. Det var hidtil blot en sport på gadeniveau, hvor reglerne blev overført fra mund til mund. Det førte åbenlyst til nogle misforståelser eller uenigheder, når man skulle danne en turnering med klubber fra forskellige byer eller lande.

Hvis man spørger den internationale fodboldorganisation FIFA, så er det også England, der har skabt den sport, som vi i dag kender som fodbold. Som vi tidligere i artiklen beskriver, er der flere forskellige folkefærd, der har konkurreret i et spil, hvor det primære fokus var at sparke til noget rundt på jorden.

Det kan dog ifølge FIFA kun sammenlignes i samme udstrækning, som man kan sammenligne tennis og stangtennis. Forstået på den måde, at man har to vidt forskellige formål, selvom midlet er det samme. Så selvom der kan være flere forskellige tolkninger og meninger, så er det rimelig tydeligt fra den øverste instans inden for fodbold. 

Man anerkender den engelske udvikling af sporten til at være det, vi i dag kender som fodbold.

Fodboldens historie i Danmark

Hvis vi skal zoome lidt ind på, hvordan fodbold har udviklet sig i Danmark, kan vi faktisk godt gøre det med stolthed.

Danmark var med til at være fanebærer for den sport, vi i dag kender som fodbold. Vi har en rig historie, der strækker sig næsten lige så langt tilbage, som den gør i England. Sporten blev angiveligt introduceret til den danske befolkning via britiske sø- og handelsmænd. Det vækkede hurtigt popularitet og interesse hos særligt unge danske mænd.

Den første fodboldkamp i Danmark blev spillet i 1883 og var et opgør mellem Birkerød Kostskole og KB. Dansk fodbold udviklede sig herefter gradvist med dannelsen af flere fodboldklubber og etableringen af DBU i 1889. Det var generelt KB, der havde et jerngreb på dansk fodbold i sin begyndelse. 

De vandt også den første officielle fodboldturnering i Danmark, der gik under navnet “Medaille Fodbold Konkurrencen”. De havde en målscore på sammenlagt 40-0. Det stigende antal af fodboldkampe i københavnsområdet gjorde, at interessen for sporten steg drastisk. Udviklingen foregik i et noget mere trægt tempo i provinsen. I begyndelsen af 1900-tallet blev der stiftet en officiel turnering, hvor det danske mesterskab i fodbold skulle afgøres.

Det var stadig KB, der sad solidt på tronen i flere årtier. Sjældent afbrudt af et andet hold fra Storkøbenhavn. Man skal helt frem til 1950’erne, før Danmark fik et provinshold øverst på skamlen i det danske mesterskab. Og så lignede det ellers, at der var en ny storby i dansk fodbold. AGF vandt nemlig mesterskabet tre gange i træk i 1955, 1956 og 1957. Fodbolden havde altså udviklet sig til et fuldstændigt dansk folkeeje.

Siden da har sporten udviklet sig til den, vi kender i dag. Amatører er blevet skiftet ud med fuldtidsprofessionelle, men ånden hænger ved om det helt elementære i sportsgrenen, der blev skrevet ned på universitetet i Cambridge i midten af 1800-tallet. Populariteten af fodbold er stadig stigende i Danmark på trods af, at det har været vores nationalsport længe. Der er registreret over 350.000 aktive spillere på landsplan.

Skriv første kommentar

Skriv et svar