18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Top 10: Spillere med flest landskampe for Danmark

Fra The Great Dane over det største danske sportsnavn nogensinde, Michael Laudrup, til nutidige stjerner som Christian Eriksen, der af flere grunde har vundet fodboldhjerter over hele kloden. På trods af at Danmarks relativt beskedne størrelse, har vi en ret flot fodboldtradition.

Og igennem årene har vi produceret en perlerække af spillere, som vækker stolte minder om store triumfer, når de større drenge i klassen er blevet dukket. Her er de 10 danske fodboldspillere med flest landskampe for Danmark nogensinde.

Simon Kjær. Spilleren med flest landskampe for Danmark

Liste over danskere med flest landskampe

#SpillerAntal kampePeriode
1Simon Kjær1302009-
2Peter Schmeichel1291987-2001
3Dennis Rommedahl1262000-2013
4Christian Eriksen1262010-
5Jon Dahl Tomasson1121997-2010
6Thomas Helveg1081994-2007
7Michael Laudrup1041982-1998
8Martin Jørgensen1021998-2011
9Morten Olsen1021970-1989
10Thomas Sørensen1011999-2012

Listen opdateres løbende. Senest opdateret d. 28. december 2023.

Simon Kjær (født 1989). 130 kampe, 5 mål (fra 2009 til nu)

Det gik ikke længere for Peter Schemichel. Han blev overhalet af Simon Kjær i kampen om flest landskampe i 2023. Den nuværende danske anfører fik sin landskamp nr. 130 i udekampen mod San Marino.

Den danske forsvarschef har i lang tid styret det solide danske forsvar med hård hånd. Evner Kjær har fået efter en lang periode i udlandet.

Simon Kjær fik sin debut for landsholdet i 2009, og siden da har han siddet solidt på den ene plads i det centrale forsvar. I den hjemlige liga har Kjær aldrig spillet den store rolle.

Efter blot et halvt år på FC Midtjyllands førstehold blev Kjær nemlig som helt ung solgt til italienske Palermo, og siden da har han repræsenteret en række udenlandske topklubber såsom Wolfsburg, Lille, Sevilla og AC Milan, hvor han vandt sit første mesterskab i 2021/22 sæsonen.

Kjær har altid været en populær mand på landsholdet, men populariteten eksploderede under EM 2021. Da Christian Eriksen faldt omkuld med hjertestop, var Kjær en af de første til at yde førstehjælp, og efterfølgende trøstede han Eriksens chokerede hustru.

Han modtog adskillige rørende gestusser for sin handlekraft, også fra udlandet. Han blev således kåret til Årets Spiller i 2021, ligesom den engelske avis The Guardian kårede ham til ’Footballer of the Year’. Sammen med flere andre stærke personligheder på det danske landshold under Kasper Hjulmand har Kjær da også vakt en eufori omkring det danske landshold, som mange mener, vi skal tilbage til 80’erne eller 1992-triumfen for at matche.

Simon Kjær. Spilleren med flest landskampe for Danmark
Simon Kjær tænker over tingene, mens han får flest landskampe. IMAGO / Sven Simon

Peter Schmeichel (født 1963). 129 kampe, 1 mål (fra 1987 til 2001)

Han var kendt for at råbe ad sit forsvar, som en curling-forælder skriger af sit stakkels afkom til et fodboldstævne en lørdag formiddag. Og med sine 193 centimeter var Peter Schmeichel da også en ordentlig kleppert, der ikke blot vokalt, men også fysisk ragede op på plænen.

Trods sin størrelse var den danske mur dog også kendt for at både være ganske akrobatisk og for sine lynhurtige reflekser.

Fra Brøndby til Manchester

Schmeichel fik sit nationale gennembrud, da han kom til Brøndby IF i 1987 og nåede at vinde fire mesterskaber. I 1991 slog Manchester United til, og her tilbragte Schmeichel de næste 8 sæsoner. Schmeichel var en notorisk vinder, og i løbet af sin lange karriere blev det udover den berømte EM-triumf i 1992, som vi i høj grad kan takke netop Peter Schmeichel for, til en stribe titler og personlig hæder.

Med Manchester United vandt han blandt andet 5 engelske mesterskaber, 3 FA Cups og ikke mindst Champions League i den berømte treble-sæson i 1998/1999.

Personligt blev han kåret til Årets Spiller i Danmark i 1990, 1993 og 1999, Premier League Player of the Season i sæsonen 1995/96 og endelig blev han kåret som verdens bedste målmand i både 1992 og 1993. Uniteds daværende træner, Alex Ferguson, har beskrevet Schmeichel som ”århundredets røverkøb”.

Peter Schemichel. Top-ti over flest landskampe for Danmark
Peter Schemichel. IMAGO / Uwe Kraft

Dennis Rommedahl (født 1978). 126 kampe, 21 mål (fra 2000 til 2013)

Dennis Rommedahls landsholdskarriere var gloværdig på tinderne og dybt kritiseret i bølgedalene, og han var uden tvivl den mest kritiserede spiller på denne liste over spillere med flest landskampe for Danmark.

Rommedahl tilbragte størstedelen af sin karriere som højre kant, hvor han var kendt som en klassisk én af slagsen. Han søgte meget gerne mod baglinjen for at lave et indlæg.

Den største styrke Rommedahl havde var uden tvivl den enorme topfart. For en langsom venstreback var en dag overfor Rommedahl lig med 90 minutters helvede og hvæsende lunger, når man konstant blev overløbet.

Dennis Rommedahl. Top-ti over flest landskampe for Danmark
Dennis Rommedahl i kamp mod Brasilien. IMAGO / Sven Simon

Christian Eriksen (født 1992). 126 kampe, 40 mål (fra 2010 til nu)

Christian Eriksen er ofte blevet sammenlignet med en anden elegantier, nemlig Michael Laudrup, og det er da heller ikke svært at se hvorfor. Der er mange fællestræk mellem de to, der begge gør sig bedst på den offensive centrale midt, og som begge har ry for et fantastisk blik for spillet, evnen til at servere lækre assists og såmænd også en historik for selv at score både flotte og afgørende mål, når det gælder.

Eriksens talent har drevet ham forbi klubber som Ajax, Tottenham og Inter, hvor det er blevet til tre hollandske mesterskaber og ét italiensk. Nu slår han sine folder i den engelske storklub Manchester United.

I dansk regi står Christian Eriksen med gode muligheder for at slå Peter Schmeichels rekord for fleste landskampe for Danmark, og hans betydning for Danmark er svær at overvurdere. Det vidner fire priser som Årets Spiller i 2011, 2013, 2014 og 2017 da også om. Faktisk har kun én spiller vundet prisen lige så mange gange, nemlig den yngre Schmeichel, Kasper.

Christian Eriksen. Top-ti over flest landskampe for Danmark
Christian Eriksen. IMAGO / Matthias Koch

Jon Dahl Tomasson (født 1976). 112 kampe, 52 mål (fra 1997 til 2010)

Jon Dahl Tomasson var aldrig den hurtigste, den stærkeste eller den mest teknisk begavede spiller. Men han havde en fodboldintelligens og øje for placering, som de færreste kunne matche, og så krævede det ofte ikke mere end sin giftige inderside at sætte bolden i nettet.

Derfor kan Tomasson da også prale af ikke blot at være den spiller med fjerde flest landskampe for Danmark, men også sammen med Poul “Tist” Nielsen at være den mest scorende nogensinde på landsholdet med 52 mål i sine 112 kampe.

På klubplan nåede Tomasson både forbi store klubber som Feyenoord, Villarreal, AC Milan og Stuttgart. Og han nåede at vinde mesterskaber med både AC Milan og Feyenoord, ligesom han på papiret vandt ét i Stuttgart i en sæson, hvor han dog var udlejet det meste af tiden.

Derudover blev det både til en UEFA Cup triumf med Feyenoord, hvor han scorede i finalen og blev kåret til årets spiller i klubben, og en Champions League titel med AC Milan foruden en række pokaltriumfer. I dansk regi blev Jon Dahl Tomasson kåret til Årets Spiller i både 2002 og 2004.

I dag bruger han sin fodboldintelligens på sidelinjen, hvor han som træner allerede har tilføjet yderligere et par mesterskaber til sit CV. I dag er Jon Dahl Tomasson træner for den engelske Championship klub Blackburn.

Jon Dahl Tomasson. Top-ti over flest landskampe for Danmark
Jon Dahl Tomasson her som assistent for Danmark. IMAGO / Gonzales Photo

Thomas Helveg. 108 kampe, 2 mål (fra 1994 til 2007)

Med en karriere, der varede hele 22 år og strakte sig over hele fire årtier fra 1980’erne til 2010’erne, er der få spillere på listen, der kan prale af en længere karriere end den evigt solide Thomas Helveg.

Helveg gjorde sig primært på højre back, men en af grundene til hans popularitet blandt trænere var hans versatilitet. Han kunne således også gøre sig på venstre back, i det centrale forsvar, som højre wing og sågar som central midtbane.

Efter 5 år i det odenseanske rykkede unge Helveg i 1994 til italienske Udine. Herfra etablerede han sig som et fast navn i de italienske aviser, da han over de næste 10 sæsoner tørnede ud for først Udinese, herefter AC Milan og afslutningsvis for Inter.

I AC Milan nåede Helveg at være en del af en regulær danskerkoloni, der også talte Martin Laursen og Jon Dahl Tomasson, og det blev da også både til en Champions League titel, et italiensk mesterskab og en pokaltitel. For landsholdet nåede han kun én scoring i en kamp af betydning.

Den faldt til gengæld på et af de bedst tænkelige tidspunkter, nemlig i den legendariske 4-1-afklapsning af Nigeria ved VM i 1998. Helveg blev kåret til Årets Spiller af DBU 1994.

Thomas Helveg bruger i dag tiden som en del af trænerstaben i barndomsklubben OB.

Thomas Helveg. Top-ti over flest landskampe for Danmark
Thomas Helveg. IMAGO/ Gonzales Photo

Michael Laudrup (født 1964). 104 kampe, 37 mål (fra 1982 til 1998)

Der er mange store navne på listen, men ingen er større end Michael Laudrup. Kåret som det største danske sportsnavn nogensinde i 2021 og med en legendestatus i FC Barcelona såvel som hos de bitre ærkerivaler Real Madrid er Michael Laudrup et generationstalent, som et lille land som Danmark ikke kan forvente at producere mere end ganske få af.

Michael Laudrups talent stod klart for omverdenen meget tidligt. Allerede som teenager var han blandt topscorerne i 1. division, hvor han spillede for Brøndby, og på sin 18 års fødselsdag fik han debut for det danske landshold mod Norge, hvor han i øvrigt også scorede.

Fra 1983-1989 tørnede Laudrup ud for Juventus og Lazio i Serie A, inden han skiftede til spanske FC Barcelona. Her etablerede han sig for alvor på verdensscenen under Cruijffs ‘Dream Team’, der vandt fire mesterskaber i træk fra 1990/91-1993/94.

Laudrup kunne dog ikke blive enig med Barcelona om en ny kontrakt, så han foretog det forbudte skifte til Real Madrid året efter, hvor han såmænd også blev mester.

På landsholdet kunne Michael Laudrup sikkert både have fået flere kampe og en større stjerne. Men da de danske drenge havde deres guldstund i Göteborg i 1992, var det uden Laudrup. Siden april 1991 havde han nemlig boykottet landsholdet i protest mod Richard Møller Nielsens spillestil, og han vendte først tilbage i 1993, hvor han i mellemtiden havde misset 28 kampe, herunder de berømte 5 i sommeren ‘92.

Michael Laudrups hædersliste er længere end de flestes. Udover syv nationale mesterskaber i Italien, Spanien og Holland blev han kåret som Årets Spiller af DBU i 1982 og 1985.

Michael Laudrup. Top-ti over flest landskampe for Danmark
Michael Laudrup. IMAGO/ Uwe Kraft

Martin Jørgensen (født 1975). 102 kampe, 12 mål (fra 1998 til 2011)

For nogle i den brede offentlighed var han måske mest kendt for det kuriøse faktum, at hans ene fod var så meget større end den anden, at han måtte spille i to forskellige sæt støvler. Andre kendte ham måske mere som den herligt nede på jorden fodboldstjerne, der gladeligt viste Morten og Peter rundt i TV2-showet af samme navn.

For danske fodboldfans var Martin Jørgensen da også kendt som en yderst sympatisk og i det miljø sjældent beskeden person. Men han var altså først og fremmest kendt for at bosse venstrefløjen rundt på det danske landshold og i 13 sæsoner i Serie A, hvor han først spillede for Udinese og derefter for traditionsklubben Fiorentina.

Martin Jørgensen fik sin debut for Danmark i 1998. Samme år kom han med til VM, og i den episke kvartfinale mod Brasilien var det såmænd den unge Jørgensen, der efter blot 1 minut bragte os på 1-0. Selvom kampen, der gik over i dansk fodboldhistorie, endte med en brasiliansk sejr på 3-2, lagde den kimen for 13 flotte år på landsholdet for Jørgensen, der (selvfølgelig) sluttede klubkarrieren af med fire år i barndomsklubben AGF.

Martin Jørgensen. Top-ti over flest landskampe for Danmark
Martin Jørgensen. IMAGO / Agencia-MexSport

Morten Olsen (født 1949). 102 kampe, 4 mål (fra 1970 til 1989)

Morten Olsens betydning for Danmark er svær at overvurdere. Først med 19 år som landsholdsspiller og dernæst med 15 år som landstræner er det svært at finde nogen, der har investeret så megen tid og præget dansk fodbold i en grad, som Morten Olsen har.

Olsen gjorde sig som spiller primært som libero, men kunne også dække højre wingback og den defensive midtbane. Han tilbragte hele 10 år i belgisk fodbold, der i 70’erne og 80’erne var godt med på den europæiske fodboldscene. Først spillede Olsen for RWD Molenbeek og dernæst for Anderlecht, hvor han var med til at vinde tre mesterskaber og UEFA Cuppen.

For Danmark spillede han en afgørende rolle på det højt skattede Dynamithold, og han blev kåret til Årets Spiller af DBU i både 1983 og 1986.

Morten Olsen. Top-ti over flest landskampe for Danmark
Morten Olsen. IMAGO / Belga

Thomas Sørensen (født 1976). 101 kampe, 0 mål (fra 1999 til 2012)

Vi runder listen af spillere med flest landskampe for Danmark af med endnu en målmand, nemlig Thomas Sørensen, der fra omkring årtusindskiftet fik til opgave at fylde Peter Schmeichels store sko ud.

Det gjorde Sørensen på ganske overbevisende vis, ligesom han også på anden vis fulgte i Schmeichels fodspor. Sørensen indtog nemlig også England, og fra 1998-2015 var han fast mand hos først Sunderland, dernæst Aston Villa og til sidst Stoke, hvor det i alt blev til over 400 kampe.

Thomas Sørensen kunne formentlig også have fået en del flere kampe for både klub og land, men tilbagevendende skader kom i vejen og tvang ham blandt andet til at melde fra EM 2012 få uger før, turneringen gik i gang. Thomas Sørensen sluttede karrieren af i Melbourne City FC og blev hængende i Australien efter pensionen fra fodboldbanen.

I dag er Thomas Sørensen ekspert på australsk TV i Australien.

Thomas Sørensen. Top-ti over flest landskampe for Danmark
Thomas Sørensen. IMAGO / Icon Sportswire

Hvilken spiller har flest landskampe for Danmark?

Simon Kjær har flest landskampe for Danmark (130 kampe)

Bliver Simon Kjærs rekord slået?

Simon Kjær spiller stadig for det danske landshold, men Christian Eriksen nærmer sig.

Hvor mange landskampe har Dennis Rommedahl spillet?

Dennis Rommedahl nåede at spille 126 landskampe.

Skriv første kommentar

Skriv et svar