18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

FIFA verdensrangliste

Hvilke lande er bedst til fodbold i verden? Det er et svært spørgsmål at svare på, men mange læner sig op ad FIFA verdensranglisten når de skal svare på det. Det internationale fodboldforbund FIFA har nemlig i mange år haft verdensranglisten fodbold, som rangerer alle landshold i hele verden.

FIFA rangliste landshold opdateres løbende hver gang der spilles kampe, og alle landskampe har betydning for et lands placering på listen. Så når man siger at venskabskampe er kedelige og uden betydning er det altså ikke helt rigtigt, da der altid er point til verdensranglisten på spil.

Her på siden ser vi nærmere på FIFA verdensranglisten med et fokus på de bedste 15 landshold på nuværende tidspunkt. Vi runder selvfølgelig også Danmarks placering, så du kan se hvor gode vi er i forhold til andre lande.

Argentina topper FIFA's verdensrangliste

FIFAs verdensrangliste fodbold

I tabellen nedenfor kan du se de bedste landshold i verden ifølge FIFAs verdensrangliste:

Argentina – verdens bedste FIFA rangliste landshold

Det er altså en af fodboldens helt store nationer – og tangoens hjemland, Argentina som indtager førstepladsen på FIFA rangliste landshold i 2023. De har næsten altid ligget i toppen af rangeringen.

Argentina vandt da også det seneste VM for mænd i december 2022 i Qatar, hvor de blev ført an af anfører Lionel Messi, som også blev kåret til den bedste spiller ved slutrunden. Her stoppede festlighederne ikke, da målmand Emiliano Martinez blev kåret til den bedste målmand, og Enzo Fernandez slutrundens bedste unge spiller.

Argentina topper FIFA's verdensrangliste
Argentina topper FIFA’s verdensrangliste. IMAGO / Sebastian Frej

Frankrig – et stjernespækket hold med talent

Frankrig har altid haft et af de mest talentfulde landshold. Derfor var franskmændene også tæt på at vinde VM i 2022, men måtte nøjes med en andenplads. Den placering har de også på verdensranglisten fra FIFA. I skrivende stund er det da også kun ti point på ranglisten, som adskiller Argentina på førstepladsen fra Frankrig på andenpladsen. Med Kylian Mbappe i spidsen kan vi godt regne med, at Frankrig vil blive højt på listen.

England – formstærkt hold anført af Jude Bellingham

Dernæst kommer opfinderne af fodbold, England som også er en af de helt store fodboldnationer. Det er også et af de mest formstærke landshold i international fodbold i disse år. De blev nr. 2 ved EM, og er pt. inde i en stime på ni kampe uden nederlag i træk.

Det er også et af de hold, der er store forventninger til ved det kommende EM, hvor Jude Bellingham endelig må indtage sin plads som en af træner Gareth Southgates udvalgte.

Resten af top 10

Resten af top 10 på listen består udelukkende af store landshold,: Belgien, Brasilien, Holland, Portugal, Spanien, Italien og Kroatien.

Danmark på verdensranglisten fodbold

Danmark har nemlig i mange år ligget langt væk fra top 10 – i 2016 lå vi helt nede på en 38. plads. Norske Åge Hareide fik dog vendt skuden og skabte masser af gode resultater med holdet, og senere har Kasper Hjulmand taget over og fortsat de gode takter.

Det kulminerede i sommeren 2021, hvor folkets begejstring for holdet var endeløs. De spillede en flot turnering og nåede hele vejen til semifinalen, hvor det blev til exit mod England efter forlænget spilletid.

De danske drenge fulgte godt op på slutrunden og kvalificerede sig sikkert og overlegent til VM i Qatar. Der har været masser af forventninger til Kasper Hjulmand og co., og alle håbede på, at de vil kunne skabe et godt resultat og kravle endnu længere op ad FIFA verdensranglisten.

Det danske landshold er i dag også spækket med kvalitetsspillere, som til daglig spiller i nogle af de største europæiske ligaer. Adskillige spillere holder til i den engelske Premier League, mens der også er spillere fra Bundesligaen, Serie A og La Liga. Den største stjerne er uden tvivl Christian Eriksen, men vi har også mange andre stærke profiler på holdet såsom Kasper Schmeichel, Simon Kjær, Pierre-Emile Højbjerg, Rasmus Højlund og Andreas Christensen.

Landstræner Kasper Hjulmand er også en stærk landstræner med masser af taktisk snilde og store ambitioner.

Hvilke kontinenter har de bedste landshold?

FIFA verdensranglisten kan først og fremmest benyttes til at sammenligne individuelle landshold overfor hinanden, men den kan også vise hvordan styrkeforholdet er mellem verdens kontinenter.

Traditionelt set har europæiske og sydamerikanske landshold været de stærkeste, og det er faktisk også kun lande fra de to kontinenter som har vundet VM indtil videre. Så hvordan er styrkeforholdet den dag i dag?

Sydamerika har de to store fodboldnationer Brasilien og Argentina, der som sagt begge ligger i top 5 på verdensranglisten. De har næsten altid været blandt favoritterne ved VM, og det er også tilfældet ved den kommende slutrunde.

Det er to af de absolut stærkeste fodboldnationer, men der er også niveauforskel mellem dem og resten af de sydamerikanske landshold. Det bedst placerede sydamerikanske landshold på verdensranglisten efter de to store nationer er Uruguay, som ligger på 11. pladsen.

Europa er kontinentet, hvor alle de største stjerner spiller til dagligt – det gælder også alle de store sydamerikanske stjerner. Derfor er det heller ikke overraskende at otte ud af 10 lande i top 10 er europæiske. UEFA verdensrangliste landshold har altid været dominerende, og de store europæiske fodboldnationer er som regel også repræsenteret i knockout-fasen ved VM.

Det umiddelbart stærkeste kontinent efter de to største fodboldkontinenter er Nordamerika. USA ligger nummer 12 på verdensranglisten, mens Mexico er rykket ned som nr. 15. Det canadiske landshold har også vist sig flot frem i de seneste år, og det ligner generelt et kontinent der er på vej frem. Omvendt har afrikansk fodbold oplevet nedgang i de seneste år, hvor mange af de store afrikanske nationer ikke er så stærke som de engang var.

Sådan fungerer FIFA verdensrangliste landshold

At opstille en verdensrangliste fodboldspillere for landshold er ikke nemt, og der er mange forskellige måder at gøre det på. FIFA opdaterer og optimerer løbende metoden for at rangere verdens lande, og den seneste opdatering af metoden blev indført i august 2018, hvor man indførte en Elo-rangering, som også benyttes i mange andre sportsgrene, og som især kendes fra skak.

Den tidligere model rangerede landene ved at beregne gennemsnittet af point over en periode. I dag benyttes en metode med navnet “SUM”, som lægger til og trækker fra et lands samlede point hvis de henholdsvis vinder eller taber en kamp.

Det antal point som lægges til eller trækkes fra er baseret på styrkeforholdet mellem to modstandere i en kamp, og tager derfor højde for at hold med en højere rangering bør have større chancer for at slå hold der er lavere rangeret. Hvis man slår et hold i top 5 på verdensranglisten får man altså relativt flere point end hvis man f.eks. slår et hold der ligger nummer 20.

Derudover har venskabskampe også en mindre betydning, mens kampe ved slutrunder har større betydning. Kampe i knockout-fasen får også en højere vægtning end kampe i gruppespillet ved en slutrunde.

Jo mere betydningsfuld en kamp er, jo flere point til verdensranglisten er altså på spil. En lignende metode benyttes til FIFA verdensrangliste kvinder, dog i en modificeret udgave.

Hvad nummer er Danmark på verdensranglisten?

Danmark ligger pt. nummer 19 på verdensranglisten (pr. 18/2 2024).

Hvilket land er bedst til fodbold?

Ser man på FIFA verdensranglisten er Argentina p.t. det bedste land i verden til fodbold. De ligger på nr. 1 på FIFA verdensrangliste lige nu (pr. 18/2 2024).

Skriv første kommentar

Skriv et svar