18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Danske fodboldspillere i udlandet

Hår på brystet. Større udfordringer i hverdagen. Bedre modstand i kampene. Bedre indkomst. Og et øget pres. Der er mange gode grunde som dansk fodboldspiller til at søge mod udlandet. Om det så er en sommerkontrakt på Island eller fire sæsoner i Barcelona er det med til at udvikle den enkelte spiller helt enormt.

Vi tager her en rundflyvning til de største ligaer i Europa (Premier League, Bundesligaen, La Liga, Serie A) og ser på, hvor mange danskere vi har rendende rundt, og hvem de er, og hvordan det egentlig går med dem.

Der er for tiden ekstra rift om danske spillere i takt med landsholdets succes i disse år, og også fordi danske spillere har et fornuftigt rygte som samarbejdsvillige og hårdtarbejdende professionelle. Generelt. Generelt altså!

Der har selvfølgelig også været tilfælde som Nicklas Bendtner og Nicki Bille, der jo ikke altid har været kendetegnet ved mønster-professionalisme.

Christian Eriksen er en af mange danske spillere i udlandet. Foto: Bildbyrån
Christian Eriksen er en af mange danske spillere i udlandet. Foto: Bildbyrån

Danskere i Premier League

Den bedste engelske liga er noget helt særligt. Højt tempo. Mange kampe. Og maaaange penge. Samtidig har engelsk fodbold noget traditionsrigt over sig, hvor ældre generationer husker Tipslørdag, Tommy Troelsen og mållyden ‘Dong’. For yngre generationer er Premier League lig med de allerstørste pengetanke og de allerbedste spillere. Om du er ung eller gammel, er engelsk fodbold et fyrtårn, der er svært at komme udenom.

Danmarks bedste fodboldspiller Christian Eriksen er for tiden en del af danskerkolonien i Brentford FC. Den lille Londonklub har på smalt budget spillet sig i Premier League og overlevet første sæson. Ud over Christian Eriksen er der en stor håndfuld øvrige danske spillere under den danske cheftræner Thomas Frank. Klubben er desuden ejet af Matthew Benham, som også har forbindelser til FC Midtjylland. Måske er det forklaringen på de mange danskere.

Kasper Schmeichel er næsten mere engelsk end dansk. Han har boet det meste af sit liv i England, og han har i årevis været en sikker sidste skanse for Leicester City. Fin adresse har også Pierre Emile Højbjerg, som har udviklet sig til at være en af de absolut vigtigste defensive brikker hos Tottenham Hotspur. Til den kommende sæson bliver antallet af danskere i den bedste engelske række udvidet med oprykkerne fra Bournemouths Phillip Billing og Emiliano Marcondes.

Kasper Schmeichel
Kasper Schmeichel spiller for Leicester City – Foto: Bildbyrån

Tidligere profilerede danskere i de største engelske klubber er blandt andre Jesper Olsen og John Sivebæk i Manchester United, Jan Mølby hos Liverpool, Nicklas Bendtner i Arsenal og Andreas Christensen hos Chelsea.


Tabel med danske fodboldspillere i Premier League

SpillerKlub
M. RasmussenBrentford
J. VestergaardLeicester City
M. SørensenBrentford
P. BillingAFC Bournemouth
M. BierethArsenal
M. JørgensenBrentford
E. MarcondesAFC Bournemouth
A. ChristensenChelsea
J. LösslBrentford
T. FrankBrentford
P. HøjbjergTottenham Hotspur
C. EriksenBrentford
C. NørgaardBrentford
J. AndersenCrystal Palace
M. JensenBrentford
K. SchmeichelLeicester City


Danskere i Bundesligaen

De er vilde med danskere i tysk fodbold. Og danskerne er også begejstrede for den tyske no nonsense-stil. Det er professionalisme, der er til at forstå og i takt med at der bliver flere ‘Julian Nagelsmänner’ og færre ‘Felix Magather’ bliver det nok endnu lettere for danskerne at trives.

Siden Thomas Delaney forlod Borussia Dortmund har de to store tyske klubber ikke haft danskere i folden. Men i laget lige under finder vi et sprudlende talent i form af Zidan Sertdemir, der i en alder af bare 17 år allerede er debuteret i Bundesligaen for Bayer Leverkusen.

Omend det ikke er i deciderede topklubber, så render en stribe af dansk fodbolds nye og kommende kraftværker i dag rundt i tysk fodbold, hvor den unge keeper Oliver Christensen er i Hertha Berlin, mens Nikolas Nartey, Wahid Faghir og Jesper Lindstrøm alle i varierende grad også er i færd med at slå deres navne fast i Tyskland.

 Oliver Christensen
Oliver Christensen som målmand hos Hertha BSC – Foto: Bildbyrån

De kan jo skele til Yussuf Poulsen, der for 10 år siden skiftede til 3. ligaklubben RB Leipzig, og siden har været med hele vejen til Bundesligaen, Champions League og i sidste sæson endelig et trofæ i DFB Pokal. Tidligere danske langvarige forhold i tysk fodbold som Søren Lerby, Thomas Delaney og Ebbe Sand kan helt sikkert fortælle, at tyskerne elsker deres helte.

I den næstbedste tyske række spiller en stribe spillere, der måske ikke var profiler i Superligaen, men som har vist sig holdbare som slidsomme professionelle i den barske tyske hverdag som fodboldspiller. Det gælder navne som Mikkel Kirkeskov, Mikkel Kaufmann og Andreas Albers.


Tabel med danske fodboldspillere i Bundesligaen

SpillerKlub
R. SkovHoffenheim
O. ChristensenHertha Berlin
J. Bruun LarsenHoffenheim
B. SvenssonMainz
J. JensenUnion Berlin
M. IngvartsenMainz
N. NarteyStuttgart
F. RønnowUnion Berlin
J. LindstrømEintracht Frankfurt
W. FaghirStuttgart
Y. PoulsenRB Leipzig
M. PedersenAugsburg
Z. SertdemirBayer Leverkusen
F. WintherAugsburg
J. WindWolfsburg


Danskere i La Liga

Det er nogle gevaldige adresser, danske fodboldspillere indfinder sig på i spansk fodbold. I 1990’erne var Mister Laudrup forbi både Barcelona og Real Madrid, og siden har Daniel Wass spillet i Valencia og Simon Kjær i Sevilla.

De må have efterladt gode indtryk, for der er igen en trio på de allerfineste spanske lokationer. Martin Braithwaite er i FC Barcelona. Selv om han kom til under lidt aparte omstændigheder, og selv om klubben gør alt for at skubbe ham ud, så holder han stille men insisterende fast på, at parterne har en kontrakt på fire år med hinanden.

Wass er rykket østfra til Madrid, hvor han er ansat hos Diego Simeone og Atletico Madrid, mens Thomas Delaney hygger sig på sydkysten hos Sevilla.

Thomas Delaney
Thomas Delaney i Sevilla – Foto: Bildbyrån

Det mest væsentlige danske aftryk i spansk fodbold sammen med Michael Laudrup har John Lauridsen sat i 1980’erne. En altid overset brik på det danske firserlandshold, men i spanske Espanyol og senere i Malaga i årene fra 1982 til 1990 var han en prægtig repræsentant for dansk fodbold med fremragende indsats og eksemplarisk opførsel både på og også udenfor banen.

Det vrimler traditionelt ikke med danskere i Spanien, og det kan man jo kun gætte på hvorfor. Det er i hvert fald ikke, fordi maden eller klimaet er forfærdeligt, men måske handler det snarere om, at den spanske fodbold som udgangspunkt er noget anderledes orkestreret end dansk. Måske.


Tabel med danske fodboldspillere i La Liga

SpillerKlub
J. JörgensenVillarreal
J. JønssonCadiz
M. BraithwaiteBarcelona
D. WassAtletico Madrid
T. DelaneySevilla


Danskere i Serie A

Støvlelandet elsker danske fodboldspillere. Allermest elsker de måske ham, der scorede uden en støvle på foden. Preben Larsen. Herhjemme bedst kendt som Elkjær eller Chefen fra Lokeren. I 1980’erne var Elkjærs mange mål og afsindige vildskab med til at gøre Hellas Verona til italiensk mester.

Læs så oven i den pose, at John Hansen og Carl Aage Præst allerede i efterkrigsårene hærgede italiensk fodbold med mange, mange mål, og så må de jo have troet, at danskere var fødte målmaskiner. Men det billede er siden nuanceret af stærke defensive profiler som Thomas Helveg, Martin Laursen og aktuelt Simon Kjær.

Derfor er danske spillere bare helt generelt populære i Italien. Til den kommende sæson er to af oprykkerne, Lecce og Monza, blevet hjulpet af henholdsvis Morten Hjulmand og Cristian Gytkjær, så de føjer sig til gruppen af danske Serie A-spillere, der til gengæld må undvære Jens Stryger Larsen, som er skiftet til tyrkiske Trabzonspor.

Morten Frendrup havde en godkendt sæson hos nedrykkerne Genoa, så med mindre han finder en ny adresse, skal han altså slås i den næstbedste række i den kommende sæson. Mægtige Mæhle fra det danske landshold har været knap så mægtig i Atalanta, hvor det kniber med spilletiden, og det kan være, det er tiden for luftforandring for ham.


Tabel med danske fodboldspillere i Serie A

SpillerKlub
M. DamsgaardSampdoria
M. HjulmandLecce
J. MæhleAtalanta
M. WarmingTorino
C. GytkjærMonza
S. KjærAC Milan
A. JungdalAC Milan


Mange flere danskere i udlandet

Danske spillere i høj kurs mange steder, og i Holland og Belgien er der traditionelt mange danske proffer. De passer fint ind i spillestil, kultur og levevis. For tiden er Andreas Skov Olsen og Casper Nielsen profiler i Belgien, mens Mohammed Daramy og Lasse Schöne holder fanen højt i Æresdivisionen.

Lasse Schöne
Lasse Schöne i aktion i Holland – Foto: Bildbyrån

I Norge og Sverige er de også begejstrede for danske spillere, ligesom et stort kontingent begiver sig på eventyr i atlanten hos Færøerne og Island hver sæson. Og ellers er der danskere over hele jordkloden med Australien, Kina, Japan, Tjekkiet og USA som nogle af de flotte destinationer.

Listerne på denne side opdateres løbende. Senest opdateret d. 27. juni 2022.


Læs også:


Hvor mange danskere er der i Premier League?

Pr. 27/6 2022 er der i alt 16 danskere i Premier League.

Hvor mange danskere er der i Bundesligaen?

Pr. 27/6 2022 er der i alt 15 danskere i Bundesligaen.

Skriv et svar