18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Bundesliga vindere gennem tiden

Hvem var det nu, der blev tyske mestre, kan man jo spørge sig selv om. Det har vi forsøgt at skabe det store overblik over, siden Bundesligaen blev grundlagt i 1964.

Tyske mestre i fodbold

ÅrKlub
19641. FC Köln
1965Werder Bremen
1966TSV 1860 München
1967Eintracht Braunschweig
19681. FC Nürnberg
1969FC Bayern München
1970Borussia Mönchengladbach
1971Borussia Mönchengladbach
1972FC Bayern München
1973FC Bayern München
1974FC Bayern München
1975Borussia Mönchengladbach
1976Borussia Mönchengladbach
1977Borussia Mönchengladbach
19781. FC Köln
1979Hamburger SV
1980FC Bayern München
1981FC Bayern München
1982Hamburger SV
1983Hamburger SV
1984VfB Stuttgart
1985FC Bayern München
1986FC Bayern München
1987FC Bayern München
1988Werder Bremen
1989FC Bayern München
1990FC Bayern München
19911. FC Kaiserslautern
1992VfB Stuttgart
1993Werder Bremen
1994FC Bayern München
1995Borussia Dortmund
1996Borussia Dortmund
1997FC Bayern München
19981. FC Kaiserslautern
1999FC Bayern München
2000FC Bayern München
2001FC Bayern München
2002Borussia Dortmund
2003FC Bayern München
2004Werder Bremen
2005FC Bayern München
2006FC Bayern München
2007VfB Stuttgart
2008FC Bayern München
2009VfL Wolfsburg
2010FC Bayern München
2011Borussia Dortmund
2012Borussia Dortmund
2013FC Bayern München
2014FC Bayern München
2015FC Bayern München
2016FC Bayern München
2017FC Bayern München
2018FC Bayern München
2019FC Bayern München
2020FC Bayern München
2021FC Bayern München
2022FC Bayern München
2023FC Bayern München
2024Bayer Leverkusen

Bundesligaen blev grundlagt i 1962, men havde sin første sæson i 1963/64. Den nye spydspids i det tyske fodboldsystem markerede skiftet fra amatør- til professionel fodbold hos vores tyske naboer. Tyskland har altid været blandt de bedste i verden til sporten med 22 mand, der jagter den runde kugle på en græsplæne. 

Derfor har der altid været stor ære, succes og kulturarv i at kunne kalde sig for tyske mestre i fodbold. Bayern München har i særdeleshed sat sit præg på tysk klubfodbold med hele 32 Bundesliga-titler gennem historien. Og det er også dem, der har domineret tysk fodbold i nyere tid. Det lykkedes dog Bayer Leverkusen at vælte Bayern München af tronen efter tæt på et monopol af 11 titler i træk. 

Bayer Leverkusen Mester
Alamy Stock Photo

Mange havde spået den evige andenplads Dortmund til at vippe Bayern München af pinden. Særligt i 2023, hvor de blot skulle have en sejr over Mainz på sidste kampdag for at sikre sig hæderen. Det lykkedes dem dog ikke. Og det blev derfor Xabi Alonsos tropper, der på imponerende vis kunne sikre sig mesterskabet fem runder før tid i 2023/24-sæsonen – endda som ubesejrede på det skrivende tidspunkt.

Hvem har vundet Bundesligaen flest gange?

Bayern München sidder alene på toppen af tronen, når det kommer til tysk fodbold. De har domineret den tyske liga uden sammenligning i mange år. Den bayerske klub har fejret hele 32 tyske mesterskaber med weissbier og dans, hvorfor de har bygget en tradition for at være endestation for de største tyske fodboldspillere gennem tiden.

Der er mange, der har set Bundesligaen som en urimelig liga, da de største tysker fodboldspillere ofte ser Bayern München som at krone værket på en flot karriere. Hvis man har nået Bayern München, har man nået toppen – og det kan være svært at konkurrere mod. Derfor ser man også klubber som Borussia Dortmund og Bayer Leverkusen investere i en stamme af udenlandske spillere og store talenter. 

Bayern Mester

Alamy Stock Photo

Det har været opskriften til at kunne komme tæt på Bayern München, men de har ofte måtte sande at forskellen i kvalitet har været for stor. Ansættelsen af Xabi Alonso i 2023 satte dog Bayer Leverkusen i raketfart mod succes, hvor de nu har kunne krone sig som tyske mestre for første gang i klubbens historie.

Den tyske Bundesliga har stor tradition for velspillende, angribende fodbold. Og det gør ofte, at det er holdene med størst kvalitet, der vinder ligaen. Der skal et trænermæssigt mesterstykke til at vippe Bayern München af pinden – spørgsmålet er så bare nu, om vi går ind i en ny epoke i tysk fodbold, hvor der er større kamp om den tyske liga.

Bundesligaens struktur

Bundesligaen er struktureret således, at de 18 bedste klubber i Tyskland kæmper over en sæson om at blive tyske mestre. De to nederste i tabellen rykker direkte ned i 2. Bundesligaen, hvor systemet er fuldstændig lig Bundesligaen. I 2. Bundesligaen rykker første- og andenpladsen direkte op i det fine selskab, mens tredjepladsen skal i et direkte opgør mod 16. pladsen i Bundesligaen over to opgør om en billet til næste års Bundesliga.

Der er meget, der har ændret sig gennem tiden for tyske fodboldklubber. Borussia Mönchengladbach havde deres egen storhedstid i 80’erne, hvor danske Allan Simonsen trak i trådene på midtbanen. Hamburger SV havde også en periode, hvor de havde en Midas-effekt over sig, men også de blev skubbet af til sidst. Spørgsmålet er nu, om vi ser ind i en ny storhedsperiode for Bayer Leverkusen. 

Eller det mest sandsynlige scenarie, at Bayern München opruster endnu mere til sommer med deres enorme budget, så de endnu en gang kan gøre krav på det, de anser som deres. Nemlig det famøse Bundesliga-trofæ.

Tyske fodboldklubber

Tyske fodboldklubber har en lang og stor historie. Det gælder både, når man kigger inden for de tyske grænser, men også når det kommer til de europæiske turneringer. På det nationale plan har klubber som Bayern München, Borussia Dortmund, HSV og Werder Bremen alle hver især haft perioder med dominans.

Det er også flotte resultater, der møder øjet, når man kigger på, hvordan de tyske klubber har klaret sig i europæisk regi. Bayern München har – udover deres dominans i Tyskland – været en mastodont inden for europæisk fodbold. De har vundet Champions League flere gange – senest uden tilskuere på lægterne i det spøjse Final 4-stævne, der blev afholdt i Lissabon på grund af corona.

Borussia Dortmund har også stået øverst på skamlen med pokalen med de store ører i hænderne. De har derudover været kendt som et mekka for unge talenter, der er klar til at tage Europa med storm, når de først har fundet fodfæstet i Tyskland. Senest har de blandt andre haft Erling Haaland og Jude Bellingham på holdkortet, inden de skiftede det tyske ud med storklubberne Manchester City og Real Madrid. Den tyske fodboldkultur præger selvfølgelig de tyske fodboldklubber i høj grad.

Tyske fodboldfans er blevet verdenskendte for deres flotte tifoer, enorme opbakning og stærke holdninger til, hvordan fodbold skal drives. I Tyskland arbejder man ud fra en 50+1 regel, der gør, at pengegriske virksomheder ikke med lethed kan få lov til at få en hånd i den tyske kagedåse.

Tyske træner

Den tyske liga har sat stor præg på, hvordan moderne fodbold bliver spillet i dag. Det gælder ikke bare fordi, at de tyske fodboldklubber har haft stor international succes. Nej, Tyskland er nemlig også enormt dygtige til at udvikle unge, innovative trænere.

Jürgen Klopp har en fortid i både Mainz og Dortmund, inden han gjorde Liverpool til sit hjem. Derudover har de også skippet Thomas Tuchel ud fra den store fodboldnation. Tuchel er på nuværende tidspunkt gået en svær periode i møde hos Bayern München. 

Tyske traener
Alamy Stock Photo

Det betyder også, at han stopper der til sommer. Tuchels største præstation var nok, da han overtog et decimeret Chelsea-mandskab og hev dem til triumf i Champions League. Derudover er der også den unge Julian Nagelsmann, der skabte stor opmærksomhed om sit navn, da han var igennem Red Bull-systemet.

Med en filosofi om overfaldsfodbold og høj presintensitet førte han RB Leipzig til store resultater, inden han tog til Bayern München. Han blev dog fyret efter svingende resultater. Nagelsmann er tysk landstræner nu.

Skriv første kommentar

Skriv et svar