18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Danske sportskommentator

Man kan nærmest ikke undgå at have en holdning til  danske sportskommentatorer. Specielt ikke hvis man er vant til at følge med i diverse sportsbegivenheder i fjernsynet.

Vi har i denne artikel samlet nogle af de største danske sportskommentatorer nogensinde.

Mest kendte danske fodboldkommentatorer

Flemming Toft

Der er ikke mange 90’er børn, der ikke kender til Flemming Tofts ikoniske stemme. 

Flemming Tofts “huttelihut” blev nærmest synonym med EM-triumfen i 1992. Og kommentatoren blev det samme med det danske landshold langt ind i det 21. århundrede. 

Det kan godt være, at der ikke var mange triumfer til det danske herrelandshold siden 1992, men man var altid godt underholdt af Flemming Toft.

Han mestrede især evnen til at lade begivenheden tale for sig selv, når der var brug for det. Og så var han også dygtigt til at udnytte sin enorme research, når det så – som det jo kunne være nogle gange især under Morten Olsen – var en kedelig omgang fodbold, der løb over skærmen.

Carsten Werge og Per Frimann

Ja, det kan godt være, at listens egentlige formål er at samle de bedste fodboldkommentatorer enkeltvis. Men nogle gange så er samspillet det, der gør dem til det ypperste indenfor kommentatorgerningen.

Carsten Werge og Per Frimann var et perfekt makkerpar. Man kunne mærke den venskabelige kemi mellem de to, men det blev aldrig uprofessionelt. Det gjorde, at begivenhederne, de dækkede, fik en ekstra dimension. Og så var de altid pivhamrende godt forberedte.

Det er især Champions League-kampene på TV3+, vi kan huske kommentatorparret. Og hvis der var nogen, der var tidlige til at spotte det enorme eftermæle, Lionel Messi efterlader sig i fodbold, så var det Per Frimann. Han hjalp seeren med at kende sit privilegium i at få lov til at se en troldmand som Lionel Messi fortrylle seere verden over.

Carsten Werge er nu chef for TV2 Sport. Man kan desværre ikke få lov til at lytte til hans smørstemme over fodboldkampe mere. Hvis man vil have et fiks med Frimann dog, så skal man blot hoppe ind på Viaplays frekvenser. Her kommenterer han stadig Superligaen og Champions League fra tid til anden.

Svend Gehrs

Hvis man ikke hører til den del af befolkningen med en alder, der gør, at de fik lov til at lytte på Svend Gehrs dække sportsbegivenheder. Så kan vi sige det sådan her. Svend Gehrs er din yndlingskommentators yndlingskommentator. 

Den nu pensionerede fodboldkommentator var med til at dække nogle af de første VM-slutrunder, der overhovedet blev transmitteret herhjemme i Danmark. Og det er nok blandt andet derfor, at han har fået så stor en rolle indenfor branchen. Udover den åbenlyse, at han bare var vildt dygtig til sit arbejde. 

Han har også været ved mikrofonen til Champions League– og Superliga-kampe hos TV3. Og så var han endda med til at lægge stemme til sportskommentatoren i filmen ‘Den lille kylling’ fra 2005.

Jørgen Leth

Der er mange, der har taget lidt pis på Jørgen Leth igennem årenes løb. Men guderne skal vide, at han var og er en af de største kommentatorer, Danmark har set. Han skal have – udover vores stærke cykelryttere gennem tiden – en stor del af æren for at have udbredt cykelsporten og Tour de France til den danske befolkning.

Det kan godt være, at han ikke altid havde de hurtige cykelbriller på. Men den måde han kunne formidle kultur og historie gennem det franske landskab var med til at gøre, at samtlige danske fædre var klistret til skærmen sommer efter sommer.

Jørgen Leth

Independent Photo Agency Srl / Alamy Stock Photo

Gunnar “Nu” Hansen

Det kan nok godt understreges. Har man fået lov til at kommentere det danske landshold, så har man klaret den. Og det var også her, at Gunnar “Nu” Hansen gjorde sig særligt bemærket. Han spillede selv fodbold som ung, og det kunne mærkes på hans enorme indlevelse og kærlighed for fodbolden. Han blev folkeeje med sin ekstremt indlevende måde at beskrive landskampe på, når de danske drenge var i kamp.

Endnu en sjov anekdote til Gunnar “Nu” Hansens karriere var det legendariske moment. 12-årige Inge Sørensen vandt bronzemedalje ved de Olympiske lege i Berlin i 1936, hvor kommentatoren beskrev hende som “lille henrivende Inge”. Han blev også på baggrund af sin flotte karriere indlemmet i DIF’s Sportens Hall of Fame.

Sportskommentator løn

Det er meget forskelligt, hvad diverse sportskommentatorer får udbetalt, når måneden er omme. Det kommer selvfølgelig først og fremmest an på, hvor anerkendt man er i branchen. Vi lever også i et land, hvor man ikke kan tjekke, hvad andre tjener. Og det er måske egentlig meget godt.

Hvis man skal komme med et slag på tasken i forhold til Carsten Werges løn, så vil det nok være i den bedre betalte del af den danske befolkning. Og det er heller ikke umuligt at andre kommentatorer også ligger der. Men sagen er jo den, – og det kommer vi også ind på senere i artiklen – at det er langt de færreste som udelukkende kommenterer fodboldkampe.

Det er muligvis kun ekspertkommentatorer, som ofte er tidligere udøvere af sporten, der kan få lov til bare at dele ud af egne erfaringer fra kommentatorboksen. Hvis man vil være sportskommentator som dem, vi nævnte ovenfor, så skal man igennem uddannelse og kæmpe sig op af karrierestigen for at få lov til at sætte ord på de store begivenheder. 

Sportskommentator uddannelse

Langt de fleste, der sætter sig bag mikrofonen og får lov til at dække sportsbegivenheder, er uddannede journalister. Det er dem, der ved, hvordan man laver en klækkelig omgang research, så man i værste fald kan fylde tomrummet ud i 90 minutter, hvis man skulle være ude for en enormt kedelig fodboldkamp.

Vi vil råde til at følge Jesper Simo, der er fodboldkommentator og redaktør hos Viaplay, på hans sociale medier. Han er rigtig god til at vise, hvad, der ligger bag en dag som fodboldkommentator. Hvis man vil have at vide, hvor meget han tjener, så kommer man nok til at gå forgæves. Men han er rigtig god til at gøre folk klogere på, hvad det egentlig indebærer at være journalist og sportskommentator.

Man kan godt blive sportskommentator af andre veje. Men hvis man vil have en plads i båsen med størst tillid fra en arbejdsgiver. Så kan det godt betale sig at uddanne sig som journalist. Der er endda også folk, der kommer i praktik gennem journalistuddannelse. De får tidligt lov til at begive sig ud i et liv som sportskommentator.

Hvordan bliver man fodboldkommentator

Hvis man går med et indre brændende ønske om at blive den næste Flemming Toft, Andreas Kraul eller Carsten Werge. Så er det altså journalist vejen, der er den mest åbenlyse. Hvis man orker at blive journalist på sin vej mod at blive fodboldkommentator. Så skal man søge ind på en af tre uddannelsessteder.

Man kan nemlig kun blive uddannet som journalist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus, SDU i Odense. Og så kan man godt strikke en journalistuddannelse sammen i Roskilde på RUC. Det kræver dog, at man bliver uddannet kandidat på RUC, hvor det er en professionsbachelor i både Aarhus og Odense.

Her kan man fokusere på at lave sportsjournalistik fra start af. Og så er man allerede godt på vej til at score en praktikplads hos en af de store sportsmedier i Danmark. Når man først er kommet ind i folden hos et af medierne, der har rettigheder til at sende begivenheder, som skal have kommentator på, så er vores råd. Hiv fat i din redaktør, og gør det tydeligt, at det er en vej, man gerne vil forfølge.

Og så sidder man der i kommentatorboksen, hvor det er vigtigt at huske, at ingen bliver verdensmestre på en dag. De største kommentatorer nogensinde sad ikke på DR og fik lov til at kommentere for flere millioner mennesker med det samme. Mange har kommenteret et hav af andre sportsgrene i nogle små flækker i Danmark. Og det ser man sjældent, når de er på toppen.

Vejen mod ens drømme er aldrig snorlige. Men hvis man vil gøre sit bedste for at få drømmen om at blive sportskommentator i opfyldelse. Så er ovenstående et godt bud på, hvordan man kan gøre det.

Skriv første kommentar

Skriv et svar