18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Match-fixing, bilbomber og miniput-status: Superligaens udvekslingsaftale med Cypern er dybt besynderlig

Når AC Horsens tager imod Viborg FF, i weekenden, dømmes kampen af en 27-årig dommer fra en af Europas mest kontroversielle ligaer. Tidligere elitedommer og fodboldanalytiker på SpilXperten, Benjamin Leander, kalder timingen for besynderlig.

sportbegivenhed om natten, fodboldsucces på græsbane foran publikum.
Viborgs fans med ny tifo før superligakampen mellem Viborg FF og FC Midtjylland i Viborg mandag den 20. februar 2023. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Lad os starte med det positive, sådan så det ikke ender i et surt opstød: Det er fint, at Superligaen sender en dommer, som lørdag skal dømme “The Eternal Derby” på Cypern mellem ærkerivalerne Omonia og APOEL fra hovedstaden Nicosia som en del af en ny udvekslingsaftale mellem Cypern og Danmark.

Der skal nok komme tusindvis af tilskuere på det intimiderende NEO GSP som både FC København, AaB og FC Midtjylland har besøgt i europæisk regi, og med lidt held får dommeren endda en bedømmelse af den tidligere serbiske superdommer Milorad Mazic, som for nuværende er dommerchef i den cypriotiske liga.

Mit problem er bare lidt, at Elitedommergruppen sender Morten Krogh af sted. Dommerformand Michael Johansen udtaler “Det er meget vigtigt for udviklingen af vores internationale topdommere, at de kan håndtere kampe med sydeuropæisk kultur og mentalitet, som er væsentlig anderledes end den nordiske. Desuden er det vigtigt, at de kampe vi er tilset, er såkaldte højrisiko-kampe, som lige nu kun dømmes af udenlandske topdommere primært fra Portugal, Kroatien og Danmark. Det vil afgjort forøge vores kompetencer og styrke præstationerne i Superligaen

Ovenstående havde givet mening, hvis vi havde sendt unge folk som Mikkel Redder, der ligesom den cypriotiske dommer er nyudnævnt, uerfaren FIFA-dommer, eller unge Jakob Karlsen, der dømmer sin første sæson. I stedet sender vi Morten Krogh på 34 år, som er dygtig, etableret Superliga-dommer med fem europæiske kampe denne sæson, to af dem sågar i Conference League gruppespillet.

Netop Krogh har GUDHJÆLPEMIG dømt to kampe netop på Cypern og været 4. dommer for Jakob Kehlet i en Conference League-kamp i Larnaca så sent som i sidste uge, og nu sendes Morten Krogh til Cypern for FJERDE GANG på et halvt år. Man skulle mene, at rutinen ligesom var hjemme på den konto.

Michael Johansen får det til at lyde som om, at Morten Krogh står overfor væsentligt anderledes udfordringer end i Superligaen, men det fodboldmæssige niveau ville svare til at dømme Lyngby mod Horsens – det fallerede tophold APOEL ville næppe ende i top4 i Superligaen, og for Omonia står det endnu værre til.

Men hvad får Superligaen så til gengæld?

Horsens og Viborg får besøg af fire cypriotiske dommere. En trio på banen med hoveddommer Antoniou Menelaos og linjedommerne Marios Kalogirou og Omiros Tziortis. Danske Sandi Putros agerer fjerdedommer, mens VAR-rummet bestyres af cypriotiske Dimitris Solomou med danske Jakob Mastrup ved sin side. Den tidligere topdommer Peter Rasmussen agerer bedømmer på dagen.

27 årige Antoniou Menelaos dømmer Horsens – Viborg søndag. Foto:

Lad os lige få slået fast med det samme, at der er forskel på dommerne rundt omkring i Europa. Man behøver ikke dømme Premier League eller La Liga for at være en god dommer. For nuværende er nogle af de bedste dommere i hele Europa polske Szymon Marciniak, rumænske Istvan Kovacs og slovenske Slavko Vincic bare for at nævne en håndfuld, der til dagligt dømmer i noget dårligere ligaer end Superligaen.

Imidlertid er der en række nationer, som for alvor hænger bagefter, når det kommer til at udmærke sig på den europæiske scene. Det er kolossalt vigtigt for alle ligaer at have internationale dommere, som tager værdifuld erfaring med hjem, både fra UEFA-kurser, men i sagens natur også fra internationale kampe. I Danmark har Peter Mikkelsen, Kim Milton, Peter Rasmussen, Kenn Hansen og Jakob Kehlet alle været med i europæiske gruppespil og sparret med de helt tunge drenge.

Alligevel er Danmark i dag blandt de mere skuffende nationer på dommerfronten med meget få store kampe på den største scene i Europa sammenlignet med nabolande som Norge og Sverige og jævne lande som Belgien, Schweiz og Polen.

Det er dog INTET mod, hvad Cypern døjer med. Den lille ø har kun fire mandlige FIFA-dommere, hvoraf de tre af dem er udnævnt pr. nytår 2023 og derfor ingen erfaring har internationalt.

Cypern har blot ÉN gang haft en dommer i et europæisk gruppespil – Leontios Trattos helt tilbage i 2014, hvilket er fuldkommen uhørt i moderne fodbold, hvor både San Marino, Gibraltar og andre miniputnationer har haft dommere i Europa League eller Conference League de seneste par år.

Cyprioternes problem har været enorm mangel på dommere og et højt korruptionsniveau i landets bedste række, hvor 67% af de adspurgte spillere i First Division tilbage i 2017 svarede ja til, at de havde oplevet match fixing i rækken. Det spanske medie El Confidential bragte bla. en artikel om, at et spansk matchfixing kartel huserede på Cypern og var indblandet i lyssky affærer i forbindelse med både pokalfinale og titelkamp i 2018, og så sent som i 2020 blev fem kampe udsat grundet et voldsomt suspekt bettingmønster på kampene i løbet af ugen.

Samme uge eksploderede en bilbombe hos den cypriotiske dommer Andreas Konstantinou, som efterfølgende stoppede karrieren omgående, og det medførte strejke i hele det cypriotiske ligasystem i to uger. Lignende match fixing skandaler har også ramt både basketball og cricket på øen.

Nu er serbiske Milorad Mazic kommet til som dommerchef, og har i de sidste 30 måneder arbejdet hårdt for at løfte niveauet i den bedste række. Serie A-dommere er blevet fløjet til øen for at dømme højrisiko-kampe, og nu har man så indgået en aftale med DBU om, at der den kommende weekend er cypriotiske dommere til Superliga-kampen mellem Horsens og Viborg.

Serbiske Milorad Mazic i sin aktive karriere. Nu er han dommerchef på Cypern.

Det er rigtig fint, at Superligaen hjælper Cypern med at komme på fode igen rent dommermæssigt, men timingen er skrækkelig. Vi står midt i et af de mest spændende grundspil i nyere tid, hvor samtlige point er af kolossal vigtig betydning. Horsens er med i nedrykningsræset, mens Viborg stadig kun giver odds 14 for at vinde DM-guld, men på den anden side ikke er sikre på top6 endnu.

Derfor kan det godt bekymre mig en anelse, at 27-årige Antoniou Menelaos skal dømme på CAS…Nordstern Arena i weekenden. Menelaos er 27 år gammel og har dømt i den bedste cypriotiske række i 18 måneder med 30 kampe på CV’et. Indtil denne weekend havde han ikke dømt storholdet fra APOEL på hjemmebane, og hans internationale erfaring beløber sig til dommerudveksling i den bedste kroatiske række, hvor han dømte Hajduk Split mod Osijek i en kroatisk liga, der også på generelt niveau er noget dårligere end Superligaen.

Kroatiske Marin Orsulic har spillet på Cypern i en årrække og udtalte til det kroatiske medie Slobodna Dalmacija dengang i efteråret 2022:

Menelaos er ny i den bedste række. Han er blevet sat i scene som FIFA-dommer af Milorad Mazic, og mine kontakter på Cypern taler alle varmt om ham. Han er meget talentfuld, dømmer hvad han siger og giver en del gule kort”.

Menelaos havde kun tre kort i kampen i Split og slap derfor nådigt fra opgøret. Det kan han nemt også gøre i Horsens. Det er bare ikke det, det handler om:

Tidligere topdommer Kenn Hansen er heller ikke imponeret. Foto: Twitter
Dennis Mogensen var Superliga-dommer mellem 2013 og 2018.

Som elitedommer har jeg selv været på Nordisk Dommerudveksling, som bragte mig til Finland og Færøerne på vidunderlige rejser og et par herlige fodboldkampe, bla. med guldkamp på Færøerne. Tilsvarende har jeg også været 4.dommer for finske Petri Viljanen, der gjorde det overmåde fint i Næstved-Fredericia og den dag i dag dømmer europæiske gruppespil. Altsammen i en udvekslingsordning, hvor der i det store hele var tale om, at man sendte dommere fra samme kulturer og landestrøg til kampe på nogenlunde samme niveau.

Til gengæld har jeg dog også set islandske og færøske dommere være KOMPLET overmatchede i den danske 1. division med en række besynderlige kendelser undervejs, og selvom jeg ikke tror, at cypriotiske Menelaos falder i gennem med et fuldt VAR-setup (de dømmer også med VAR på Cypern og har helt styr på det), så sidder jeg stadig med spørgsmålet:

Kunne det virkelig ikke vente?

Hvorfor skal vi NU sætte en ung, cypriotisk dommer til at dømme sit livs største kamp midt i slutspilsræset? Hvorfor ikke vente til efter sommerferien med at få cyprioterne til at dømme en 2. runde-kamp mellem Vejle og Silkeborg? Når Cypern er så exceptionelt underudviklet rent dommermæssigt, virker det som en potentiel gidseltagning på Superligaen, Horsens og Viborg, at de skal have en uerfaren dommer fra en dommermæssig lilleputnation påsat i en voldsomt vigtig kamp. Da Menelaos dømte i Kroatien, var det i 16. runde af en kroatisk sæson uden slutspil og med 36 runder, hvilket i sagens natur gjorde påsætningen langt mindre kontroversiel.

Samtidig er det rent sikkerheds- og signalværdimæssige i at vælge en dommer fra en af de mest korrumperede fodboldligaer i Europa rent matchfixing-mæssigt. Jeg tror ingenlunde, at Menelaos er købt og betalt af lyssky typer, men alene det, at vi skal have snakken gør, at DBU burde være gået langt udenom denne besynderlige udvekslingsaftale.

Skriv første kommentar

Skriv et svar