18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Sveriges Jon Dahl-valg er det mindst dårlige

Jon Dahl Tomasson er ny svensk landstræner, men SpilXpertens Benjamin Leander kan ikke få høj puls over nabofolkets valg af landstræner.

Foto: IMAGO / Pro Sports Images, Craig Galloway

Jon hvem?

Bevares, jeg vidste da godt, at det næppe blev Zidane, Mourinho, Conte eller Lopetegui, de ville præstere ovre på den anden side af Øresund i det ledige landstrænerjob hos vores hårdtprøvede svenske naboer.

Et landshold, som var 10 point fra at kvalificere sig til EM i Tyskland og som tabte med 0-3 i Aserbajdsjan for under 100 dage siden.

Et landshold, som rykkede ned i Nations Leagues 2. division og som skal dyste mod Estland, Slovakiet og Aserbajdsjan til efteråret, mens samtlige nordiske naboer fra Norge, Finland, Danmark og Island er at finde på højeste eller næsthøjest niveau.

Det svenske landstrænerjob er ikke toppen af poppen, men du får da stadig unge spillere fra årgang 1999 og fremefter som Alexander Isak, Dejan Kulusevski, Anthony Elanga og FCK-stjernefrøet Roony Bardghji at arbejde med.

Men Jon Dahl?!

Jon Dahl Tomasson?!

Javel, inde på Transfermarkt kan man se to svenske mesterskabspokaler i den danske landsholdstopscorers virtuelle trofæskab, men at vinde guldet med Malmö svarer groft sagt til at score foran Søpavillonen i København klokken lidt i fem om morgenen. Det er selvskrevet!

Malmös guld i 2020 kom i land med et snit på 2,0 point, mens SM-titlen året efter kom i land med 1,97 point. To pointsnit som Malmö havde vundet svensk guld med lige nøjagtig NUL gange i 2023, 2022, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014 og 2013.

I Malmö blev der satset stort ved Jon Dahls ankomst ved at hente rutinerede kræfter som Ola Toivonen og Isaac Kiese-Thelin hjem fra udlandet, ligesom et absolut minimum af profiler forlod klubben. Skånsk guld inden sæsonen gav blot indsatsen 2,50 gange igen, mens Stockholms-konkurrenterne fra Hammarby, Djurgården og AIK alle gav fra odds 5,50 og opefter.

Året efter gav Malmö odds 2,20 for at genvinde guldet – ligeledes med status som glasklare favoritter, og endda med løntunge forstærkninger som Veljko Birmancevic, Nikolas Moisander og Sergio Pena. Guldet blev først sikret i sidste runde med 0-0 mod bundholdet Halmstad.

Ret skal være ret: Jon Dahl leverede også kvalifikationen til Malmös første CL-gruppespil siden 2015, da holdet i efteråret 2021 slog Riga, HJK, Rangers og Ludogorets ud på vejen til tørre tæsk mod Juventus, Zenit og Chelsea med et point og en målscore på 1-14.

Flot første sæson i engelsk fodbold, men…

Jon Dahl stoppede efter eget ønske samarbejdet med Malmö i efteråret 2021, og knap et år efter blev han præsenteret som ny cheftræner for Blackburn Rovers, som kom fra holdets bedste placering siden nedrykningen fra Premier League i 2012 med en ottendeplads i Championship i 21/22-sæsonen.

Jon Dahl forbedrede placeringen med en syvendeplads i 2022/23 og var endda tilpas uheldig med, at Blackburn med mindst mulige margin missede top6 og dermed playoff-kampe om at vende retur til Premier League.

Udover, at Blackburns syvendeplads ikke var voldsomt meget bedre end den 9-12. plads som bookmakerne havde forudset inden sæsonstart, leverede holdet fra Ewood Park ikke sønderlige gode underliggende præstationer undervejs.

Blackburn var lavest scorende og med den dårligste målforskel i Top10, ligesom man på Expected Goals-kontoen præsterede 4. dårligst af alle 23 hold i sæsonen. På andre parametre som berøringer i boksen pr. kamp, vellykkede mand-mand-drible-dueller pr. kamp og store chancer skabt pr. kamp, lå Blackburn udenfor top10 i alle kategorier.

Med andre ord leverede Tomasson ret beset det, man kunne forvente i første sæson i Blackburn

Kaotisk sidste tid i Blackburn

Tomassson fortjener til gengæld nåde og forståelse for Blackburns undervældende 2023/24-sæson, som har budt på en placering 16 point fra top6 og blot fire point fra nedrykningsstregen efter lidt over tre fjerdedele spillet af sæsonen.

Blackburns indiske ejere fra Venky’s koncernen har svigtet stort i forhold til at give danskeren optimale arbejdsbetingelser, og Jon Dahl har flere gange offentligt appelleret om at få forstærket sin tynde og ganske unge trup i indeværende sæson, inden han blev fyret i starten af februar måned med et samlet pointsnit på 1,39 for 75 kampe i spidsen for Blackburn i Championship.

Anderledes spillestil end læremesteren Hareide

Tomasson var med i spidsen for det danske landshold mellem 2016 og 2020, hvor han i 36 kampe sekunderede Åge Hareide og havde sin del af æren for, at det danske landshold nåede ottendedelsfinalerne ved VM i Rusland i 2018.

Et dansk landshold, som havde kolossal succes med en stram organisation, som undervejs i Hareides regime blot tabte to af 26 tællende kval-kampe, Nations League-kampe og slutrundekampe i ordinær tid og som i yderligere to tilfælde blot lukkede mere end et enkelt mål ind.

I Blackburn spillede Jon Dahl offensivt attraktiv fodbold til fansenes store glæde, men også med en kaotisk defensiv, som i 75 kampe under Tomasson blot holdt et Clean Sheet i 19 af dem.

Svage modkandidater

Tomasson er tilsyneladende blevet valgt foran et felt bestående af Pogon Szczecin-træneren Jens Gustafsson, som tidligere har været U21-landstræner og i spidsen fire år for Norrköping, mens den nuværende U21-landstræner Daniel Bäckström og øvrige, uprøvede kræfter som Freddie Ljungberg også har været nævnt.

Sverige er gået med det mindst dårlige valg i et usexet felt af ansøgere, men det er svært at se Jon Dahl Tomasson skabe høj bølgegang i Øresund med berusende fodbold og stærke resultater.

Skriv første kommentar

Skriv et svar