18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Superliga karakterbog for Top-6

Benjamin Leander har taget censor-brillerne på og uddeler karakterer til de 12 Superliga-hold for deres sæson. Denne gang står Top6-holdene for skud.

Foto: Ritzau/Alamy Live News

Præmissen

Der gives kun karakter for Superliga-sæsonen, altså med pokalturneringen og eventuelt europæisk spil ude af betragtning, men naturligvis med nuancer for den samlede præstation.

Den nye 12 skala benyttes, hvor karaktererne er 12, 10, 7, 4 og 2 i bestået-skalaen og 00 og -3 for ikke bestået.

LÆS BUND6-HOLDENES KARAKTERER HER:

SILKEBORG:

Odds og optakt til AGF - Silkeborg i Superligaen
Foto: Ritzau / Alamy Stock Photo

Karakter: 2

I Silkeborg er man forståeligt lykkelige for, at sæsonen endte med en Top6-placering og en pokaltitel. Noget, man ikke kan tillade sig at tage i nærheden af for givet i og omkring Søhøjlandet på trods af, at Kent Nielsen de sidste to sæsoner har præsteret bronzemedaljer og fornemme præstationer i Conference League-gruppespillet.

Silkeborg blev nummer ni sidste sæson med 41 point – i denne sæson bliver man så nummer seks med fem point færre. 19 af holdets 36 point kom i de første ni runder (!) Tager man stillingen fra runde 10 til 22 i grundspillet, lå SIF næstsidst med otte point for 13 kampe – kun undergået af Hvidovre med samme antal point og en målscore, som var fem mål dårligere.

Det sætter naturligvis sine spor rent karaktermæssigt, for Silkeborg er også gået voldsomt tilbage på de underliggende parametre, som klubben har domineret over de sidste par sæsoner. Naturligvis, fristes man til at sige, for offensive profiler som Vallys, Jørgensen, Helenius og Tengstedt er alle fortid, ligesom defensive profiler som Salquist (solgt), Busch (skadet i månedsvis) og Felix (kun én start hele efteråret) også har været et kolossalt afsavn for SIF.

Alt i alt ender Silkeborg med en bestået Superliga-sæson og en eventyrlig pokaltriumf.

Den gode historie:

Mark Brink. Silkeborgs lim og klister på den centrale midtbane sammen med Pelle Mattsson. For anden sæson ud af de sidste tre ender Mattsson med flest afleveringer af alle Superliga-spillere, og spørgsmålet er, om SIF-playmakeren er parat til en større udfordring.

Den slatne karklud:

Alexander Linds burn-out: 10 mål på 21 afslutninger de første 12 runder var fuldkommen utroligt for SIFs unge angrebskomet, men også for godt til at være sandt. Lind afsluttede sølle 13 gange i sine sidste 16 SL-kampe, hvor blot to af afslutningerne sad indenfor rammen med nul mål til følge. Synd og skam for angriberen, som bliver spændende at følge i næste sæson i forhold til at genvinde selvtilliden.

AGF:

Foto: Ritzau / Alamy Stock Photo

Karakter: 2

Mange ligheder med Silkeborgs Superliga-sæson, dog med den krølle, at AGF var voldsomt undervældende på en lang række underliggende parametre:

  • 3.færrest boldberøringer i modstandernes felt
  • Næstfærrest store chance-skabende afleveringer
  • Færrest bolde i dybden mod offensivspillere
  • Færrest afleveringer til banens sidste tredjedel
  • Færrest kreative, penetrerende afleveringer
  • Færrest progressive afleveringer på 10-15 meter på modstandernes halvdel
  • Færrest “Deep Completions” til en medspiller max 20 meter fra modstandernes mål

Alligevel scorer AGF præcis lige så mange mål som det hold, der vandt bronze i sidste sæson. Defensiven lukkede til gengæld næsten 50% flere mål ind end i sidste sæson (46 mod 31), og AGF havde voldsomt svært ved at holde kontinuitet i startopstillingen, hvor man i bronzesæsonen havde otte spillere, som startede inde i mindst 75% af de 32 kampe i sæsonen. Det tal var halveret til fire i denne sæson (Mortensen, Tingager, Anderson og Beijmo)

Alligevel er det umuligt at dumpe 1,38 point i snit – 0,22 færre end bronze-snittet fra for et år siden. AGF kan sagtens spille god fodbold, men det var kun besnærende i få øjeblikke undervejs i sæsonen. Det kan ikke give mere end et blødt 2-tal.

Den gode historie:

Københavner-komplekset blev brudt. 2-1 i Parken og 3-2 på Brøndby Stadion. AGF vandt både ude mod FCK og Brøndby i samme sæson for blot tredje gang i Superligaens historie (1995/96, 2019/20 og 2023/24)

Den slatne karklud:

Mikael Andersons slutprodukt. NUL mål på 52 afslutninger (ét på straffe) og tre oplæg på 94 indlæg i sæsonen. Både skuffende for Anderson selv, men også skuffende, at AGF ikke formår at spille dansk-islændingen bedre når man ser, hvor kolossalt stor en udfordring han er for modstandernes spillere (82 frispark og 10 gule kort trukket i sæsonen)

FC Nordsjælland:

Foto: Ritzau / Alamy Stock Photo

Karakter: 7

Hentede tre point mere end det hold, der vandt sølv i sidste sæson og endte kun med færre point i de sidste 10 sæsoner end det 2017/18-mandskab, som bombarderede Superligaen i stykker offensivt med 76 scoringer på 36 kampe.

FCN har på alle måder bygget på deres spil. Holdet ender med Superligaens bedste defensiv for første gang siden 2011/12-sæsonen – året hvor man vandt klubbens eneste DM-guld, og man har været begunstiget af en kontinuitet som kun få af de andre tophold (9 spillere med mindst 24/32 starter, hvor BIF og FCK havde 6 og FCM 5 spillere) Topniveauet kandiderer også til det højeste i Superligaen med et par voldsomme magtdemonstrationer undervejs i sæsonen – også i Conference League selvom det ikke tæller med i vurderingen her.

Offensivt led man dog også under stor uskarphed, hvor 10 uafgjorte kampe nemt kunne være tippet til FCNs side med skarpere chanceudnyttelse. FCN noterer sig for Superligaens MED AFSTAND dårligste udnyttelse af store chancer med horrible 13 fuldtræffere på 33 forsøg modsvarende 39% konvertering. OB og SIF var næstdårligst med 44, mens rivalerne fra FCK (49), Brøndby (58) og FCM (59) var længder foran.

Den gode historie:

Daniel Svensson. Eneste FCN-spiller til at spille alle 32 kampe sammen med Jeppe Tverskov. Disciplineret defensivt med sølle én advarsel og samtidig ni oplæg i den anden ende af banen – flest lavet af en FCN-spiller siden Morten Nordstand med 13 helt tilbage i 2006/07.

Den slatne karklud:

Bundholds-bøvl. Otte kampe mod Lyngby, Vejle, Hvidovre og OB, som tilsammen gav 13 point og en målscore på 8-6. FCN havde store problemer med at forvalte store favoritværdigheder mod bundholdene – tænk hvad seks point mod OB kunne ha’ gjort i stedet for blot et enkelt.

FC København:

Foto: AP Photo / Alamy Stock Photo

Karakter: 00

Maj 2023: FCK vinder DM-guld med 18 sejre, 5 uafgjorte, 9 nederlag og en målscore på +26

Maj 2024: FCK vinder DM-bronze med 18 sejre, 5 uafgjorte, 9 nederlag og en målscore på +26.

Lad os tage et kig på et par af de underliggende parametre for de to sæsoner:

PARAMETER2022/232023/24
MÅL SCORET6164
MÅL IMOD3538
EXPECTED GOALS62,464,0
EXPECTED GOALS IMOD39,040,2
STORE CHANCER (0,30+ xG)3553
STORE CHANCER IMOD (0,30+ xG)2228
UDNYTTELSE STORE CHANCER (0,30+ xG)43%49%
UDNYTTELSE STORE CHANCER IMOD (0,30+ xG)32%50%
AFSLUTNINGER PR. KAMP13,313,2
AFSLUTNINGER IMOD PR. KAMP9,88,6
BERØRINGER I MODSTANDERNES FELT PR. KAMP20,122,1
DEEP COMPLETIONS PR. KAMP9,611,2
AFLEVERINGER TIL BANENS SIDSTE 1/3 PR. KAMP55,758,2
KEY PASSES TIL STORE CHANCER PR. KAMP3,13,9
Kilde: Wyscout, Leandertal

FCK præsterer altså noget bedre i denne sæson end sidste sæson på en lang række parametre. Til gengæld har modstanderne været klart skarpere til at udnytte de store chancer i denne sæson sammenlignet med sidste sæson, hvor blot syv store chancer fandt vej ind bag FCK-keeperne. Denne sæson var tallet fordoblet.

Det skærer voldsomt i øjnene, at FCK hentede 33 af 59 point mod bund6-holdene og blot 26 mod top6-holdene. FCN (34), BIF og FCM (35) var KLART foran FCK på det punkt.

Derudover blev Parken aldrig noget fort for FCK trods historisk god opbakning på lægterne. Et pointsnit på 1,69 for 16 hjemmekampe er ikke set dårligere siden 1,44 point i snit i 1996/97 sæsonen!

Der er nuancer i FCKs nedtur denne sæson, men at Danmarks dyreste trup ikke ender i Top2 og rammer under 2 point i snit for anden sæson i træk kan aldrig blive bestået.

Den gode historie:

Orri Oskarsson. Bodega-snak om dårlige afslutningsevner og mangel på en god 9’er kan bare skubbes til side. Islændingen er NITTEN år gammel og kommer på lidt over 1.500 minutters spilletid frem til ATTEN store chancer på mindst 0,3 xG. Burde han score på mere end de seks af dem? Klart. Er der potentiale til en af de helt store målscorere? Endnu mere klart. (Konkurrenternes angribere hedder iøvrigt Franculino med syv mål på 19 store chancer for FCM og Ohi Omoijuanfo med tre mål på 10 store chancer for Brøndby – sidstnævnte på mere end 10 timers fodbold mere på banen end Franculino og Oskarsson)

Den slatne karklud:

FCKs backs. Bevares, mindre kan gøre det end da Peter Ankersen og Ludwig Augustinsson kombinerede for SEKSTEN oplæg i 2016/17 sæsonen, men at Peter Ankersen, Kevin Diks, Birger Meling og Elias Jelert tilsammen mønstrer TO oplæg TILSAMMEN er helt grotesk – det ene af dem i øvrigt en Ankersen-assist i sidste kamp mod FCN. Christian Sørensen lavede fem oplæg på sine under 1.000 minutters spilletid, men fik blot tre startpladser i 15 forårskampe.

Brøndby:

Foto: Ritzau / Alamy Stock Photo

Karakter: 7

Kun DM-sølvet i 2018 på den skæbnesvangre udligning fra Kjartan Finnbogason i Horsens overgår Brøndbys pointsnit for denne sæson indenfor de sidste 15 år, hvilket giver en fin indikator på, at det ikke er nogen selvfølge, at de blå/gule skal tages med i en guldkamp.

Man må lette på hatten for Jesper Sørensens tropper, hvor en lang række spillere (Klaiber, Vallys, Suzuki, Rasmussen og målmand Pentz) for alvor viste klassen i løbet af sæsonen. Konceptet under Jesper Sørensen virkede voldsomt sikkert og var medvirkende til, at Brøndby var bagud rekordlave 164 minutter. Nærmeste rival i “Table Of Time” var FCK med 547 minutters SL-fodbold, hvor man var bagud på måltavlen.

Brøndby overperformede deres xG betragteligt med tal, som i følge Opta var 11,6 mål højere end forventet. Hvad angår store chancer lå Brøndby også til den flotte side med 58%, men ikke noget, som river gennemsnittet af Superligaen fuldstændig i stykker. Enkelte Expected Points-modeller har Brøndby til at ende helt nede omkring 49 point, men det er samme forbandelse, der hviler over hold som Atletico Madrid og Juventus: Mange spinkle sejre på cruise control, hvor man ikke var bagud ret meget undervejs og derfor overlod initiativet til modstanderne uden at komme i fare for alvor.

Kuriøs statistik: Brøndby spillede Mathias Greve i 17 kampe fra start (9 mod top6, 8 mod Bund6): 12 sejre, 4 uafgjorte og 1 nederlag. Pointsnit 2,35. Uden Greve fra start? 6 sejre, 4 uafgjorte, 5 nederlag. Pointsnit 1,47

Den gode historie:

Yuito Suzuki. 16 målinvolveringer på 1.500 minutters spilletid er voldsomt stærkt af den 22-årige japaner i sin første sæson i dansk fodbold. Konstellationen med Suzuki, Vallys og Kvistgaarden i front så spændende ud, men blev kun benyttet fire gange i sæsonen pga. Kvistgaardens skadesperiode.

Den slatne karklud:

Brøndbys 2. halvlege: Brøndbys 2. halvlege var ofte noget makværk. Kun en enkelt gang i sæsonen var Brøndby bagud ved pausen (0-1 i Parken i 2-1 sejren i mesterskabsspillet), og havde man fløjtet af efter 1. halvleg havde Brøndby vundet DM-guld med TOLV POINT ned til FCK og en målscore på 35-9.

Brøndbys sidste 45 minutter endte med en målscore på 25-26 og hele NI kampe med pointttab i kampens sidste 20 minutter.

FC Midtjylland:

Foto: Ritzau / Alamy Stock Photo

Karakter: 7

Det startede lunkent for FCM med en alt andet end imponerende sæsonstart, som bød på fem sejre, tre uafgjorte og fem nederlag i alle turneringer inklusiv Conference League-exit til polske Legia Warszawa og .

Efter landsholdspausen i september tog en vis herre ellers fat for Hedens Drenge, og mellem spillerunde 9 og 22 i grundspillet hentede FCM 37 point ud af 42 mulige – 11 mere end FCK – med en målscore på 34-11.

FCM er ikke at finde i toppen af specielt mange underliggende parametre, især ikke på de kreative pasninger, men de laver omvendt heller ikke en Brøndby’sk overpræstering på ret mange områder.

I modsætning til Brøndby har FCMs 2. halvlege været sublime med en målscore på 37-18 sammenholdt med en 1. halvleg med målscoren 25-25.

Cho Gue-Sung kan andet end at sparke rekordmange straffespark (8) for FCM i denne sæson – han var også spilleren med flest luftdueller af alle spillere i sæsonen og 4.flest frispark. Koreaneren er en evig kilde til uro og leverede en flot første sæson i europæisk fodbold.

Den gode historie:

Franculino: Kom frem til flest store chancer af alle SL-spillere med NITTEN af slagsen på sølle 1.470 minutters spilletid. Ja, ligesom hos Orri Oskarssson skal der arbejdes med fin-tuning af afslutningsevnerne (12 af de 19 brændt), men diamantfaktoren er i voldsom grad til at få øje på hos frontløb.

Den slatne karklud:

Defensiven: 43 mål mod sig som danske mestre; det højeste antal set mod en DM-vinder siden Herfølge vandt DM-guld med en målscore på 52.49 i år 2000.

SpilXperten og Viborg FF: Disclaimer

Skriv første kommentar

Skriv et svar