18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Stor analyse af Højlund til Manchester United

Benjamin Leander har sat Rasmus Højlund i bås med fem andre brandvarme U21-angribere fra de store ligaer og sammenlignet styrker og svagheder. Manchester United får en spændende ung mand ind.

Foto: IMAGO / Michele Maraviglia

Præmissen

Højlund er sat op mod andre U21-angribere, fordi United har købt ind til fremtiden. “En halv millard for en angriber til fremtiden?!” tænker pessimisterne nok, men Salzburg købte også ind til fremtiden, da man hentede norske Erling Braut Haaland til klubben.

At Haaland så kun skulle bruge en halv sæson på at bombe Bundesligaen i Østrig i stykker og yderligere 59 kampe i Bundesligaen på at score 62 mål er så en anden sag. Lad os i det hele taget lade være med at sammenligne de to angribere 1:1 og i stedet konstatere, at begge spillere har et enormt potentiale, hvor Haaland bare er et different beast.

I et interview med SkySports Italia sagde Højlunds nu tidligere træner, Gianpiero Gasperini følgende:

Screen Dump fra Gasperini interview med SkySports

Højlund er i analysen sat sammen med fem andre unge, lovende 9’ere fra Europas Top5 ligaer, fordi det er den vej klubben er gået med købet af Højlund. Man valgte ikke Harry Kane, Kylian Mbappé eller Victor Osimhen. Derfor skal forventningerne til Højlund heller ikke skabes af et prisskilt, som i øvrigt automatisk skrues gevaldigt op, når Premier League klubberne og i særdeleshed Manchester United henvender sig.

At sælge til United er som at være den eneste købmand i en norsk skisportsby; du skruer prisen på en ramme øl op til 300 kroner bare fordi du kan og fordi du ved, at den rige, tørstige turist nok skal betale.

Højlunds fem “konkurrenter” i analysen her har skulle opfylde følgende kriterier:

  • Maksimalt 21 år gamle
  • Decideret 9’er. Ikke noget med Ansu Fati, som spillede en lille håndfuld kampe for Barca sidste sæson som 9’er. Rendyrkede angribertyper, tak.
  • Mindst 20 optrædener i en top5-liga sidste sæson
  • Mindst 1.200 minutters spilletid modsvarende 20 timers fodbold

Følgende spillere får grønt flueben:

Elye Wahi, Montpellier

Foto: IMAGO / JBAutissier

20-årig franskmand med tre sæsoner på bagen for Montpellier i Ligue 1; Definitionen af et midterhold, som hverken har været tæt på det ene eller det andet i Wahis tid i klubben. 184 cm høj, men ikke specielt fysisk stærk.

Nicolas Jackson, Villarreal (solgt til Chelsea 30. juni)

Foto: IMAGO / Jose Miguel Fernandez

Fik ikke en eneste start for Villarreals 1.hold i 2021/22-sæsonen, men brød gennem lydmuren i 22/23-sæsonen med 12 scoringer på sølle 1.600 minutter. 186 cm høj. Født i Gambia, men fik debut for Senegals landshold ved VM i Qatar.

Folarin Balogun, Reims (udlejet fra Arsenal)

Foto: IMAGO / Federico Pastellini

Klart den af U21-angriberne med mest spilletid i den forgangne sæson. Var ikke god nok til at spille fast for Middlesbrough i 2021/22-sæsonen, men bragede i gennem i Ligue 1 sidste sæson med 21 fuldtræffere og næstflest afslutninger af alle spillere i Europas Top5 ligaer kun overgået af Kylian Mbappé.

Balogun er nu tilbage i Arsenal, men ventes at blive solgt grundet en lang række konkurrenter som Gabriel Jesus, Kai Havertz, Eddie Nketiah og Leandro Trossard foran i køen. Senest blev et 40 millioner euro bud fra Monaco afvist.

Youssoufa Moukoko, Dortmund

Foto: IMAGO / Morutz Müller

“Jahrhundert-talent” er Youssoufa Mokoko blevet kaldt i efterhånden mange år. Dortmund-angriberen fik først sit egentlige gennembrud i sidste sæson med 11 starter og syv Bundesliga-mål i sidste sæson efter at have fået tre starter tilsammen i sæsonerne 20/21 og 21/22. Stadig kun 18 år gammel og kun 179 cm høj, men med en stærk fysik og en eminent timing i sine løb.

El Bilal Touré, Almeria (solgt til Atalanta 29. juli)

Foto: IMAGO / Francisco Macia

Rasmus Højlunds afløser er fundet i Almeria, hvor maliske El Bilal Touré slog i gennem i sin første sæson efter tre middelmådige sæsoner for Reims i Ligue 1. 185 cm høj og med en voldsom fysik og et knaldhårdt spark

Analysen

I analysen er 19 forskellige offensive parametre blevet udvalgt. Lidt om de forskellige udtryk:

xG pr. 90 minutter: Expected Goals-sum for spillerne akkumuleret pr. 90 minutter i snit

Store chancer: En chance på minimum 0,30 Expected Goals

Danger Zone: Arealet centralt for mål parallelt med målfeltets (det lille felt) linjer i straffesparksfeltet

Boldberøringer i boksen: Mængden af aktioner i modstandernes straffesparksfelt, som inkluderer berøring med bolden, men som ikke er en afslutning.

Fernandes x Højlund. Et lykkeligt samarbejde?

Eriksen og Rashford i samarbejde sidste sæson. Får Højlund også glæde af de to herrers flødefødder? Foto: IMAO / Alan Stanford

I Manchester United kommer Højlund til et hold, som i den grad gerne vil sende holdets offensivspillere i dybden. Statistikbanken WyScout opererer med såkaldte through passes, der er stikninger bag modstandernes bagkæde for at sætte en medspiller op.

Her var Manchester United 5’er i Europas Top5 ligaer i sidste sæson med 10,4 stikninger forsøgt pr. kamp med Bruno Fernandes som den helt store kreatør med 109 af slagsen på 37 kampe. Højlunds Atalanta var helt nede på en 72. plads (!) med blot 5,1 forsøgte stikninger pr. kamp med Teun Koopmeiners 44 through passes værende meget langt fra Bruno Fernandes standarder.

Fernandes var også den spiller i Europas Top5-ligaer med flest såkaldte key passes. En aflevering, der skaber en stor chance på mindst 0,20 Expected Goals til en medspiller. Her er det også værd at notere sig Højlunds kølighed på de store chancer. Kun Villarreals Jackson var bedre med en bizar 100% udnyttelse af sine syv store chancer, men med fare for Jantelov og rød/hvid klaphat, kunne Jackson også notere sig hele fire scoringer på grove, personlige fejl, her i blandt to gange målmand på skovtur som efterlod et tomt bur, mens yderligere to bolde var rendyrkede flippermaskinebolde, som endte foran Jackson 1-2 meter fra tomt bur. Her var Højlunds store chancer i alle seks tilfælde chancer, hvor Højlund enten blev spillet fri foran mål eller tog et stærkt løb, der bragte ham i en fordelagtig position.

Konstant tilstedeværelse og potentiale til mere

Foto: IMAGO / Giuseppe Maffia

I forhold til Gasperinis ovennævnte ord om Højlund, er det tydeligt, at Manchester United har købt ind på Højlunds konstante tilstedeværelse.

Danskeren har med over 5 berøringer i feltet pr. kamp en klar pole position i forhold til sine U21-konkurrenter og var rangeret som nummer 12 blandt alle 9’ere i Europas Top5 ligaer i sidste sæson på den konto med mindst 1.200 minutters spilletid:

SPILLERKLUBTRANSFERMARKT-VÆRDIBERØRINGER I BOKSEN
KYLIAN MBAPPÈPARIS SG180.000.000 EURO7,6 PR. 90 MINUTTER
DARWIN NUÑEZLIVERPOOL65.000.000 EURO6,9 PR. 90 MINUTTER
VICTOR OSIMHENNAPOLI120.000.000 EURO6,7 PR. 90 MINUTTER
GABRIEL JESUSARSENAL75.000.000 EURO6,3 PR. 90 MINUTTER
KARIM BENZEMAREAL MADRID25.000.000 EURO6,1 PR. 90 MINUTTER
ERLING HAALANDMAN. CITY180.000.000 EURO5,8 PR. 90 MINUTTER
WISSAM BEN YEDDERMONACO15.000.000 EURO5,4 PR. 90 MINUTTER
EDDIE NKETIAHARSENAL25.000.000 EURO5,4 PR. 90 MINUTTER
ANDRE SILVALEIPZIG15.000.000 EURO5,4 PR. 90 MINUTTER
RANDAL KOLO MUANIFRANKFURT80.000.000 EURO5,3 PR. 90 MINUTTER
EDIN DZEKOINTER4.000.000 EURO5,2 PR. 90 MINUTTER
RASMUS HØJLUNDATALANTA45.000.000 EURO5,1 PR. 90 MINUTTER

Derudover er Højlund også en fysisk mundfuld for sine modstandere med særdeles positive 4,3 vundne dueller pr. kamp. Kun den kommende Chelsea-angriber Nicolas Jackson gjorde det bedre blandt U21-sammenlignings-angriberne, og Erling Haaland lå til sammenligning på 2,0 vundne dueller pr. kamp i sidste sæson, men var dog også generelt involveret i markant mindre duelspil end størstedelen af andre angribere på samme position.

En afslutningsfod udover det sædvanlige

Foto: Michele Maraviglia / ANSA

I analysen foroven er det fristende at falde i svime over Folarin Balogun, som scorer ufattelig højt på størstedelen af underliggende parametre, men med fare for at tale en 21-målsskytte ned, så er Baloguns afslutningsevner forholdsvis undervældende, når man kigger engelsk-amerikanerens 100+ afslutninger i gennem. Over et dusin gange sidder man og ryster på hovedet og tænker “Kig dog op efter en medspiller” eller “Hvorfor skal der sparkes totalt i blinde?”

Blot 44% af Baloguns afslutninger sidder indenfor rammen, hvilket ikke engang placerer ham i Top 75 over spillere fra Big5 ligaerne i sidste sæson.

Højlunds 56% placerer ham til gengæld på en overordentlig fin ottendeplads blandt alle spillere i Europa, kun overgået af Wissam Ben Yedder med imponerende 63, Freiburgs Michael Gregoritsch med 61, føromtalte Elye Wahi med 60, ligakollegaen Martin Terrier med samme cifre, Nice’s Gaetan Laborde og Strasbourgs Kevin Gameiro med 59, Ollie Watkins med 58 og så Højlund derefter.

United sled generelt med træfsikkerheden i sidste sæson, hvor Marcus Rashford spillede en stor sæson, men alt andet lige kun ramte på 46% af sine afslutninger, mens Bruno Fernandes var markant mere uskarp med sølle 38. Anthony Martial scorede flotte 57%, men også kun på 979 minutters spilletid. Her vil Højlunds afslutningsevner helt sikkert også komme til sin ret.

Derudover bemærkes det, at Højlund var god til at sætte sig selv i den rigtige position. Imponerende 56% af Højlunds afslutninger var fra Danger Zone centralt for mål, hvor omtrent 80% af alle mål scores i fodbold. Her havde føromtalte Wahi noget sværere ved at komme i position med kun 44% af sine afslutninger i den position. Højlunds afløser Touré var i øvrigt afsindig skarp i den disciplin med voldsomme 79% af sine afslutninger værende fra Danger Zone.

Manglerne

Foto: Mairo Cinquetti / NurPhoto

I forhold til konkurrenterne viser analysen, at Højlund ikke kommer frem til ret mange store chancer i forhold til mængden af afslutninger. Kun 13% af danskeren afslutninger sidste sæson var en afslutning på mindst 0,30 Expected Goals, hvorimod en spiller som Dortmunds Moukoko kom frem til en stor chance på imponerende 29% af sine afslutninger og Elye Wahi på 23% af sine afslutninger. Det handler dog også om at blive spillet god af sine medspillere, og her virker De Røde Djævle som et skridt op for den unge dansker.

Det er dog også mere eller mindre det eneste, underliggende parameter, hvor Højlund for alvor sakker lidt efter.

Skriv et svar