18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Mange afgørende kendelser i 13. Superligarunde

Der var rigeligt at se til for dommerne i bla. det københavnske derby mellem FCK og Brøndby (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Efter en ekstraordinært travl runde for dommerne, samler SpilXpertens Benjamin Leander de mange hektiske momenter i denne artikel.

Dommerne var rigeligt på arbejde i nærmest samtlige opgør fredag og søndag. Lad os tage et kig på hændelserne i kampene.


Lyngby – AaB

*Potentielt straffespark efter hands på Iver Fossum

Fossum sparker bolden hårdt op på sin egen, flagrende arm, som er over skulderhøjde. Frem til slutningen af sæsonen 20/21 kunne man nærmest aldrig få dømt hands mod sig, hvis bolden kom direkte fra spillerens eget hoved, krop eller fødder. Det afsnit er fjernet nu, sådan så det primært handler om intention og om armen i en unaturlig bevægelse.

Fossum har strakt arm over skulderhøjde et pænt stykke udfra kroppen. Hvis en enig dommergruppe kunne fastslå, at Adamo Nagalo begik straffespark mod FCM i runde 10, så er der også straffespark for mig her på Fossum.


*Annulleret Lyngby-mål for frispark mod Sævar Magnusson

Situationen minder lidt om den Lyngby havde i hjemmekampen mod OB, hvor Marcel Rømer mister balancen, får et minimalt puf af Bashkim Kadrii, som kan sende bolden over til Issam Jebali, der efterfølgende scorer.

Jeg synes, der er tale om et papirstyndt frispark, som med næsen dybt i lovbogen kan forsvares på en knivsæg, men jeg hæfter mig særligt ved, at det er særdeles kritisabelt af Jakob Karlsen, at han ikke venter med at fløjte frispark til Magnusson HAR afsluttet. Det forhindrer, at VAR kan kigge scoringen i gennem. I situationen ender det nemlig “bare” med et frispark dømt, og det kigger VAR ikke i gennem. Alt i alt en kritisabel dom.


*Annulleret Lyngby-mål for offside på Adam Sørensen

Der ER ikke meget at komme efter, når offsiderne kigges i gennem ude i VAR-vognen. Linjerne tegnes med ekstremt stor præcision, og på den langsomme gengivelse ser det ud til, at Adam Sørensens støtteben er en god håndfuld centimeter på den gale side. Synd for Lyngby, der også blev ramt af marginaler på offsiden mod Viborg i forrige hjemmekamp, men der er ikke noget at komme efter her.


Viborg – OB

*Annulleret OB-mål for offside på Minteh

Ikke så meget at komme efter. Fint linjedommerarbejde af Dennis Wollenberg, der laver et svært kald på Minteh på et afrettet skud udefra. Fordi Viborg-spilleren bliver ramt og ikke forsøger at spille bolden, er der ikke tale om en ny spilfase og dermed offside på Minteh da han modtager bolden.


Brøndby – FC København

*Massekonfrontation i slutningen af 1. halvleg

Konfrontationen opstår efter en “bytter” fra Viktor Kristiansen på Simon Hedlund, som minuttet forinden har fået helt korrekt gult for en forseelse på Mohamed Daramy. Kameravinklerne fanger ikke forløbet op til på nogen særlig vis, men i situationen SKAL Morten Krogh finde en advarsel fra hvert hold. Det er fuldkommen åbenlyst, at han ikke har set noget som helst og blot ender med at give en advarsel til Rosted og Lerager som to af dem, der står inde i klumpen.

Her havde jeg markant hellere set advarsler til Davit Khocholava og Ohi Omoijuanfo, som begge er markant mere aggressive i situationen.

*Potentielt straffe til FCK på Nicolai Boilesen i 2. halvleg

Boilesen tager et langt drev med bolden hele vejen fra omkring midtercirklen, og bliver angrebet af Christian Cappis og Daniel Wass. Jeg synes isoleret set ikke, der er en forseelse fra Cappis, som presser Boilesen og også puffer ham i ryggen med én arm, men ikke med en styrke, der for alvor kan retfærdiggøre et frispark.

Det kan til gengæld Daniel Wass’ hoftetackling, som definitivt sker minimum på straffesparksfeltets linje, der også tæller med i det kriminelle område.

Wass udtaler endda efter kampen, at han “stikker hoften frem” mod Boilesen, så eventuel snak om, at Wass “bare står stille” må kastes hen i bunken med bodegaævl.

Jeg har KLART straffe til FC København her og er yderst forundret over, at VAR ikke ser den i gennem. Forseelsen er lige på kanten til at være hensynsløs og kan nemt også rubriceres under at stoppe et lovende angreb, så advarsel til Wass havde også været på sin plads.


*Anden advarsel til Sigurd Rosted

På Live-billederne tænkte jeg også frispark og advarsel, men jo flere gange vi gennemspiller sekvensen, jo flere gange kan der argumenteres for, at Rosted hverken stopper et lovende angreb eller begår et hensynsløst frispark. Boldførende Roony Bardghji kommer i pæn fart og er på vej i retning helt ud på kanten af feltet i en situation, hvor FCK er 3-mod-6.

Frisparket er indiskutabelt. Rosted spærrer vejen for Bardghji uden et forsøg på at spille bolden, men så er spørgsmålet jo, om Bardghji havde skabt et lovende FCK-angreb såfremt han var gået forbi nordmanden.

Personligt havde jeg foretrukket frispark uden advarsel, men jeg er ikke ovre i afdelingen, hvor jeg kalder Rosteds anden advarsel for justitsmord. De to akkumulerede advarsler for de to situationer Rosted er involveret i er dog helt usandsynligt hårde.


*Frispark på Kvistgaarden inden udligning til 1-1

TV viser ikke den potentielle forseelse på Kvistgaarden i de optagelser jeg har til rådighed. Jeg ser ikke et frispark lige umiddelbart i en situation, hvor det bare ligner, at Kvistgaarden tager et langt træk og falder. Den såkaldte “APP”, attacking possesion phase, tager bla. i betragtning, om Brøndby “tages på sengen”, hvor det er svært at argumentere for, at det manglende frispark skulle gøre, at Brøndby fanges i ubalance med en bagkæde, der står helt synkront, da Grabara sparker langt. Her er der efter mine bedste begreber ikke noget at komme efter.


FC Nordsjælland – AGF

*Straffespark på Bisseck for hands

Jeg synes ikke, der er så meget at komme efter som skandaletrommerne umiddelbart buldrede på Twitter. Bisseck agerer skødesløst og har hænderne over hovedet, da han går ind for at blokere Mads Hansens afslutning kort før pausen. Bolden kommer ganske rigtigt fra en afretning på Bissecks fod, men hænderne har ikke noget naturligt at gøre så højt oppe og medvirker til, at tyskeren bliver unødigt bred. Vi kan skyde en masse på hands-reglerne, men Maae og VAR-vognen gør efter min mening intet forkert ved at fortolke reglerne som de gør i situationen. Advarslen til Bisseck er også efter bogen fordi der er tale om et skud på mål.

*Nicolai Poulsen advarsel

Første situation, der fører til en advarsel til Poulsen kan jeg godt forstå leder til en tanke om, at dommerne er efter århusianernes hard hitter. Ja ja, jeg kan måske godt finde et frispark til Mads Bidstrup i situationen, men det gule kort har jeg svært ved at finde lovhjemmel til. Der er hverken knopper, høj fart eller noget som helst andet, og lovende angreb er også svært at få øje på.

GF’erne har lige vundet en appel på et gult kort givet til Gift Links og kan også nemt få omstødt Poulsens gule kort, som tilmed bringer ham i karantæne til AGFs næste kamp hjemme mod Brøndby. Her ville jeg ofre gebyret for at anke kortet til Poulsen.

*Straffe for hands på Hausner

Tendensen er klar. Hænder, der kommer i den såkaldte “fejende” bevægelse fra forsvarsspillerne giver straffespark. Det ligner en reflekshandling fra Hausner, som dog ikke er formildende, så efter den generelle linje i Superligaen, er der ikke noget at komme efter her heller.

*Manglende anden advarsel på FCNs Dorgeles

I et pres på bolden stempler Maho Dorgeles Nicolai Poulsen på det nederste af skinnebenet og øvre vrist. Dommer Jens Maae står 6-7 meter derfra og beslutter af uransaglige årsager at køre en fordel i situationen på trods af, at Dorgeles har en advarsel fra første halvleg. Da spillet stopper 30 sekunder senere, tilser han Poulsen, men uddeler ikke en advarsel til FCN’eren.

Det er hævet over enhver tvivl, at Dorgeles skal vises anden advarsel her. Situationen sker tilpas langt væk til, at hverken 4.dommer eller linjedommer kan hjælpe Maae, som dog ikke kan være undskyldt at dårligt udsyn eller lignende. Klar dumpekarakter for at overse en anden advarsel som VAR IKKE kan være med til at vise til gennemsyn. Det er kun direkte røde kort.


FC Midtjylland – Horsens

*Udvisning af Alexander Ludwig for berøvelse af oplagt scoringsmulighed

Der er ikke så meget at diskutere. Gustav Isaksen er voldsomt meget hurtigere end Ludwig, og selvom benspændet næppe er intentionelt fra Horsens-stopperens side, er selv den mindste berøring i så høj fart nok til at bringe Isaksen ud af kurs. Han er endegyldigt alene mod Delac og derfor soleklar udvisning.

*Annulleret FCM-scoring til 3-1 for frispark i opspillet

Hvis nogensinde VAR skal gå ind og korrigere et frispark i opspillet, så er situationen i Herning et fint eksempel. Sviatchenko har muligvis kontakt på bolden i en situation midt på banen mod Samson Iyede, men der er også en hensynsløs kontakt på Horsens-angriberen, og Sviatchenkos tackling ender med at spille Isaksen fri i en omstilling, hvor den såkaldte “Attacking Possesion Phase” ikke gør, at Horsens-forsvaret på nogen måde er i balance.

Derfor er annulleringen helt efter bogen.

Disclaimer: SpilXperten og Viborg FF

Skriv et svar