Leanders Lup: Her er FCM og FCKs chancer i playoff-kampene
FC København og FC Midtjylland er de tilbageværende, danske bidrag i Europa. Benjamin Leander kaster et blik på chancerne i playoff-kampene.
Data.
FC Midtjylland – Slovan Bratislava
Første kamp: 21. august FC Midtjylland – Slovan Bratislava
Anden kamp: 28. august Slovan Bratislava – FC Midtjylland
Slovan er slovakiske mestre seks år i træk, men også i en slovakisk liga, hvor konkurrencen ikke er stor:
Slovakkerne er kommet til playoff-runden efter sammenlagte sejre mod makedonske Struga (4-2 hjemme, 2-1 ude), de slovenske naboer fra Celje (1-1 ude, 5-0 hjemme) og cypriotiske APOEL (2-0 hjemme, 0-0 ude)
Der mangler ikke rutine hos Slovan, som i de seks kval-kampe har haft 37-årige Guram Kashia, 31-årige Kevin Wimmer, 37-årige Juraj Kucka og 34-årige Vladimir Weiss Jr. i start-11’eren hver eneste gang. 33-årige Robert Mak er delt kvalifikationstopscorer sammen med den markant yngre David Strelec.
Cheftræner Vladimir Weiss er i gang med sin fjerde sæson i klubben, i øvrigt med sønnike Vladimir Weiss Jr. i truppen. Under Weiss som cheftræner har Slovan spillet 52 europæiske kampe, heraf tre Conference League-gruppespil.
I Weiss’ første sæson tabte man 1-3 hjemme og 0-2 ude i Conference League-gruppespillet til FC København, og i 22 gruppespils, playoff eller knockoutkampe, er Slovan noteret for jævne otte sejre, syv uafgjorte og syv nederlag, hvor de største skalpe er 2-0 mod Basel i 22/23, men hvor fire af de otte sejre også er kommet mod små klubber som to gange Klaksvik og to gange Lincoln Red Imps fra Gibraltar.
Det er ikke mere end et år siden, at Slovan tabte med ydmygende 4-7 til Aris Limassol i Europa League playoff-kampen, men niveauet fluktuerer meget, og man spillede lige op med franske Lille to gange i sidste sæsons Conference League-gruppespil med 1-1 hjemme og en kneben 1-2’er ude. Til gengæld røg man ud med 1-4 og 0-1 i to kampe mod Sturm Graz – en modstander som FCM slog 2-0 hjemme og 0-1 ude i Europa League 2022/23.
Rutinen taler for slovakkerne, men topniveauet er markant større hos FCM, som må finde sig i at gå ind til duellen som betragtelige favoritter.
Leanders Dom: 65/35
FC København – Kilmarnock
Første kamp: 22. august FC København – Kilmarnock
Anden kamp: 29. august Kilmarnock – FC København
Noget uventet fik skotske Kilmarnock skovlen under norske Tromsø efter 2-2 i første kamp i Skotland, hvorefter Kilmarnock som klart undertippet vandt 1-0 på kunstgræsset højt mod nord. Kilmarnock blev indrangeret i Europa League udelukkende fordi Celtic vandt The Double og pladsen derfor gik videre til de næste på listen. Man tabte sammenlagt med 1-2 og blev derefter placeret i Conference League Q3.
I 2019 røg man skandaløst ud til upåagtede Connahs Quay fra Wales, som man oven i købet havde besejret med 2-1 ude i 1. kamp, men tabte 0-2 til på hjemmebane. Daværende anfører Gary Dicker beskrev det resultat som det værste i klubbens historie. Før det var Kilmarnocks sidste europæiske kamp i 2001!
“Killie” har traditionelt været milevidt fra toppen af skotsk fodbold, som har været domineret af Rangers og Celtic i en menneskealder, men også kun en enkelt gang i tiden i den bedste række, har man hentet en tredjeplads hjem – den kom i 2019.
Sidste sæson blev man nummer 4 i Skotland, men man var 29 point fra Rangers på andenpladsen og absurde 37 point fra Celtics mestre – to hold, som FC København under normale omstændigheder skulle kunne matche på niveau.
I denne sæson rangeres Kilmarnock et stykke under subtopholdene fra Aberdeen og Kilmarnock og ventes at slutte på pladserne 5-9.
I sommerens transfervindue har man sagt farvel til den lejede 1.målmand Will Dennis, som er tilbage i Bournemouth, mens man har hentet Rangers-reserven Robby McCrorie ind i stedet som noget nær den eneste aktivitet i transfervinduet målt på spillere til startopstillingen.
Selvom Transfermarkt-værdier ikke er noget sandhedsvidne, er det alligevel påfaldende, at Kilmarnock er vurderet til sølle 10 millioner Euro – omtrent 7,5 gange lavere end FCKs på 75 millioner Euro. Kantspilleren Danny Armstrong og talentfulde David Watson på midtbanen udgør en fjerdedel af hele truppens værdi, og selvom FC København var milevidt fra niveau mod Banik Ostrava, ændrer det ikke på, at man stadig skal være gigantiske favoritter mod et Kilmarnock-hold, som måtte forventes at slutte på pladserne 7-9 i den danske Superliga, nøjagtigt som Banik Ostrava ville have gjort det.
Leanders Dom: 85/15 FC København