18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Her er FCKs Champions League chancer

FC København fightede sig forbilledeligt tilbage fra de døde, og er efter straffesparksdrama i Prag klar til playoff-kampe i Champions League mod de polske mestre fra Rakow. Benjamin Leander er klar med et stort portræt af polakkerne og giver sin dom over københavnernes muligheder.

På størrelse med Odense og med et stadion som Skives

Foto: IMAGO / Maciej Rogowski

Rakow fra Częstochowa – Polens 13.største by – er på alle måder en besynderlig historie om en gammel klub med 120 år på bagen, som i 2014 blev købt af blot 36-årige Michal Swierczewski – livslang fan af klubben og headhunter med eget konsulentfirma.

Returen til Polens bedste række lod dog vente på sig, og først i foråret 2019 tog man turen op fra den næstbedste række. Siden har klubben dog væltet sig i succes uden på nogen måde at outspende traditionelle storklubber som Legia Warszawa og Lech Poznan.

Holdet har stadig hjemme på lillebitte Stadion Pilkarski Rakow – et stadion opført i 1955 med plads til 5.500 tilskuere, som ikke har fået meget kærlighed eller renovering siden. Kapaciteten er mindre end DS Arena i Hobro og minder både i størrelse og stil om provinsstadions som Hancock Arena i Skive.

Stadionet er ikke godkendt til Champions League-playoff kampe, så derfor skal opgøret mod FC København spilles 65 kilometer syd for Częstochowa i Sosnowiec, hvor Zaglebie fra den næstbedste række til dagligt holder til på et splinternyt stadion opført i 2022.

Brølstærke 20’ere og internationalt udtryk

Foto: IMAGO / Lukasz Skwiot

Klubbens milepæle de sidste tre sæsoner tæller tre pokalfinaler og tre top2-placeringer i Polens bedste række – alle tre sæsoner med meget lidt opsigtsvækkende aktivitet på transfermarkedet, hvor sidste års mest noterbare transfers var Gustav Berggren fra Häcken og forsvarsspilleren Efstratios Svarnas fra AEK i Grækenland.

I 2023 er der kommet yderligere fart på Rakows rekruttering, hvor ikke færre end ni udenlandske spillere fra Serbien, Tyskland, Australien, Rumænien, Schweiz, Bosnien, Grækenland og Brasilien er hentet til. Da klubben kvalificerede sig til playoff-kampene mod FCK med en 1-0 sejr ude over cypriotiske Aris, skete det blot med to polakker i startopstillingen.

På trods af medaljer og trofæer, har der været yderst begrænset interesse for Rakows profiler. Kun midtbanemanden Patryk Kun fra sidste sæsons mesterhold blev fristet af et skifte til guldfavoritterne fra Legia, mens den lettiske rotationsangriber Vladis Gutkovskis prøvede lykken med et skifte til sydkoreansk fodbold, og fra pokalvinder-holdet fra 2021 er kun forsvarsspilleren Kamil Pitkowski røget til en større adresse i først Salzburg og siden belgiske Gent.

En defensiv udover det sædvanlige

Rakow-keeper Vladan Kovacevic Foto: IMAGO / Norbert Barczyk

Det ville være synd at sige, at FC København skal op mod den polske version af hverken FC Nordsjælland eller Silkeborg. I de seneste tre sæsoner har Rakow ikke været i top5 over hverken flest afleveringer eller boldbesiddelse på noget tidspunkt, men til gengæld tog man et stort ryk i mesterskabssæsonen, hvor man begyndte at spille med markant mere fart og lynende hurtige omstillinger.

Rakow havde blandt andet flest progressive løb med bolden og flest Deep Completions – afleveringer, som sætter en medspiller op i en afstand af maksimalt 20 meter fra modstandernes mål. Det gav også afkast i form af flest scorede mål med 63 af slagsen, som klæbede sig perfekt op af klubbens 63,2 kreerede Expected Goals.

Samtidig var man ekstraordinært svære at skabe store chancer mod, og holdet endte i sidste sæson med den laveste Expected Goals-score mod sig i den polske Ekstraklasa på blot 28 – en kraftig forbedring af forrige sæsoners tal på 38 og 35 xG mod sig.

Holdet tillod ekstraordinært lave 7,3 afslutninger mod sig pr. kamp – blandt de TOHUNDREDEOGTRE hold i Europas Top5 ligaer i sidste sæson plus den hollandske Æresdivision, den belgiske Pro League, den portugisiske Primeira Liga, den tyrkiske Super Lig, den østrigske Bundesliga, den schweiziske Super League OG den danske Superliga, havde kun de suveræne mestre fra Manchester City og Benfica samt Ajax, Sporting og Lille færre afslutninger mod sig i snit end Rakow havde. Det tegner altså et billede af et hold med en voldsom defensiv struktur.

Målmand Vladan Kovacevic måtte blot leverede 55 redninger i sæsonen – grotesk lave 1,81 redninger pr. kamp. Til sammenligning måtte Patrik Carlgren mønstre 4,3 redninger pr. kamp for Randers i sidste sæson, mens Kamil Grabara havde 2,6 redninger pr. kamp.

Farvel til en trænerlegende

Legendetræner Marek Papszun (th) og ny Rakow-træner Dawid Szwarga (tv) i sidste kamp sammen sidste sæson. Foto: IMAGO / Jakub Ziemiamin

Rakow står dog i den specielle situation, at træner Marek Papszun, som var cheftræner i klubben i syv år og om nogen manden bag Rakows sensationelle opstigning, allerede i april måned seks spillerunder før tid meddelte, at han ikke skulle være Rakow-træner i 2023/24-sæsonen.

“Jeg kan med skuffelse og ærgrelse meddele, at efter Marek Papszuns ønske, fortsætter han ikke efter denne sæson. Jeg har brugt alle tænkelige argumenter, inklusive de følelsesladede, for at han skulle blive, men det var ikke nok”, udtalte ejer Swierczewski for tre måneder siden.

Erstatningen skulle vise sig at blive rekrutteret internt i klubben i form af Papszuns assistent Dawid Szwarga på blot 32 år. Szwarga blev hentet til Rakow inden 21/22-sæsonen og har haft en stor rolle i Rakows succes de sidste to sæsoner. Som cheftræner er han dog fuldstændig uprøvet, men er altså lykkedes med at få Rakow forholds problemfrit forbi Flora Tallinn, Qarabag og Aris i CL-kvalifikationens første tre runder.

I den hjemlige liga har Rakow i sagens natur været mere udfordret med det intense kampskema, og holdet har kun fået fire point i de første tre kampe under Szwarga i debutsæsonen i Ekstraklasa indtil videre.

Profilerne

FCK slipper for polakkernes langtidsskadede, offensive talisman, Ivi Lopez. Foto: IMAGO / Radoslaw Jozwiak

Den gamle traver om, at holdet er den største profil holder også stik ved Rakow. Træner Szwarga har i de foreløbige seks CL-kvalkampe haft seks spillere i startopstillingen alle seks gange, og fælles for både keeper Kovacevic, den kroatiske duo med midtstopperen Arsenic og playmakeren Tudor og midtbanemakkeren Marcin Cebula er, at de har været i klubben de seneste fire sæsoner. Føromtalte Svarnas er også voldsomt vigtig i den venstre side af det centrale forsvar.

Holdets topscorer de sidste to sæsoner, spanske Ivi Lopez med en fortid på både Getafe og Sevillas akademier og 41 optrædener i La Liga, rev korsbåndet over i pre-season og er ude helt indtil efter nytår. En voldsom svækkelse for polakkerne, som har set Lopez have sidste eller næstsidste fod på grotesk høje 41 af 123 liga-scoringer de sidste to sæsoner – (29 mål og 12 oplæg) præcis en målinvolvering i hver tredje Rakow-scoring. Man har hentet Lechia Gdansk-angriberen Lukasz Zwolinski på 30 år som erstatning, og med fem mål i seks starter er han kommet pænt fra land.

FCKs chancer

Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

Alt i alt skal FC København være soleklare favoritter til at gå videre til Champions League-gruppespillet. Rakow vurderes kun som tredjeudfordrer til det polske mesterskab denne sæson bag Legia og Lech Poznan, mens FC København er klar favorit til Superliga-guldet i en dansk række, som alt andet lige er noget stærkere end den polske både på topniveau og på koefficient-niveau.

Det trækker naturligvis også klart ned for Rakow, at de opgiver hjemmebanefordelen i Częstochowa og skal betragteligt syd på til Sosnowiec for at spille kampen, og så skader det heller ikke FCKs chancer, at der sluttes af på hjemmebane i Parken.

Chancevurdering: 67-33 i FCKs favør

(Oprindeligt var dommen 70-30, men kort efter publiceringen af artiklen her kom det frem, at FC København efter en straf fra UEFA ikke må have fans med til kampen i Sosnowiec efter optøjer i udekampen mod Sparta Prag. Det har trukket et par procenter ned)

Skriv første kommentar

Skriv et svar