18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Her er dine straffesparksskytter, Hjulmand

Fortsætter Danmarks uafgjort-stime, er der udsigt til straffespark mod Tyskland i aften. Benjamin Leander giver Kasper Hjulmand opskriften på succes.

Foto: BSR Agency / Alamy Stock Photo

Blandet dansk historik fra 11-meter pletten

Foto: Sueddeutsche Zeitung Photo / Alamy Stock Photo

Det er ikke ofte, Danmark har stået i en situation, hvor der skulle sparkes fra 11-meter-pletten for at afgøre en fodboldkamp. Faktisk er det kun sket ved fem lejligheder i nyere tid:

EM 1984: Spanien – Danmark 5-4

Preben Elkjærs revnede bukser blev symbolet på dansk nedtur i Lyon, hvor den danske målræv brændte Danmarks næstsidste spark efter mål fra Kenneth Brylle, Jesper Olsen, Michael Laudrup og Søren Lerby. Ole Kvist gik til den rigtige side på spaniernes sidste spark, men indskiftede Manuel Sarabias spark for for hårdt, og så gik Spanien i finalen på danskernes bekostning.

EM 1992: Danmark – Holland 5-4

Vejen til EM-triumfen i 1992 bød på straffesparkskonkurrence mod Holland, hvor selveste Marco van Basten blev den store skurk med det enlige, brændte straffespark i semifinalen mod Danmark. Peter Schmeichel havde læst den hollandske målræv og dykkede flot til sin egen venstre for at redde hollænderens spark – et af blot fem brændte straffespark i karrieren for van Basten, som scorede på mægtige 51 ud af 56 mulige.

For Danmark nettede Henrik Larsen, Flemming Povlsen, Lars Elstrup, Kim Vilfort og slutteligt Kim Christofte

King Fahd Cup 1995: Danmark – Mexico 4-2

Mogens Krogh blev helten i Saudi Arabien i 1995, hvor han ellers startede som skurk ved at erstatte en knockoutet Lars Høgh med et kæmpe drop på en skovtur. I straffesparkskonkurrencen skød Mexico én gang forbi, mens Krogh benparerede det afgørende straffespark fra Marcelino Bernal. Michael Schjønberg, Michael Laudrup, Jes Høgh og Marc Rieper scorede alle for Danmark.

Kirin Cup 2016: Bosnien – Danmark 4-3

Træningsturneringen Kirin Cup i Japan skulle afgøres fra pletten efter Danmark havde formøblet en 2-0 føring mod Bosnien. Christian Eriksen, Morten Duncan og Lasse Schøne scorede, mens Jannik Vestergaard og en ung Andreas Christensen brændte fra pletten. Kasper Schmeichel reddede et af fem bosniske forsøg.

VM 2018: Kroatien – Danmark 3-2

Danskerne kunne ikke lukrere på to stærke redninger fra Kasper Schmeichel i straffesparkskonkurrencen ved VM i Rusland, hvor Christian Eriksen for en sjælden gangs skyld missede fra pletten, mens Lasse Schøne og Nicolai Jørgensen gjorde det samme. Dermed missede Danmark en gylden mulighed for en VM-kvartfinale mod Rusland.

Sparke først eller sparke sidst?

Foto: Associated Press / Alamy Stock Photo

Et studie fra 2017 viste, at 60% af straffesparkskonkurrencerne bliver vundet af det hold, som sparker først.

I slutrunde-regi er det dog noget tættere. 20 EM-slutrunder er siden 1968 blevet afgjort fra 11-meter pletten, og de 11 af dem er vundet af det hold, som sparkede først.

Ved VM-slutrunderne er tallene dog marginalt anderledes. 35 straffesparkskonkurrencer er endt med 18 sejre til det hold, som har sparket sidst, mens 17 er gået til dem, der har sparket først.

Ergo er tallene for i alt 55 slutrunde-straffesparkskonkurrencer ved VM og EM altså, at 51% af holdene, som sparker først også vinder straffesparkskonkurrencen

Hvem skal sparke for Danmark?

Hvis det kommer til en afgørelse fra 11-meter pletten, kan Kasper Hjulmand passende kigge mod sine offensivspillere. Det er nemlig her, vi finder Danmarks med afstand bedste sparkere:

Jonas Wind. 21 straffespark, 17 scoret 4 brændt

Foto: dpa/Alamy Live News

Wind har bevist sig som lidt af en specialist fra 11-meter pletten, hvor han bla. var fræk som en slagterhund og Panenka’ede FCKs udligning i nettet i CL-kvalifikationskampen mod Crvena Zvezda og deres voldsomt intimiderende publikum.

I returopgøret både scorede og brændte Wind i straffesparkskonkurrencen på en komplet umulig bane i Parken, hvor rekordhøje 9 straffespark blev brændt i afgørelsen.

Har dog kun sparket to straffespark siden efteråret 2021, som begge er brændt for Wolfsburg i Bundesligaen. Har aldrig sparket straffe for A-landsholdet.

Christian Eriksen. 20 straffespark, 16 scoret, 4 brændt

Foto: AP / Alamy Live News

Erfaren i straffesparkskonkurrencer, hvor Eriksen seks gange har været i aktion med fire scoringer og to brændte straffespark – sidstnævnte bla. i Rusland ved VM i 2018, hvor han brændte danskernes første spark.

Var med til at sende Manchester United i FA Cup-finalen med sin scoring i straffesparkskonkurrencen mod Coventry i semifinalen, hvor Rasmus Højlund også scorede. Har dog ikke sparket straffespark for landsholdet siden november 2020, hvor han scorede to gange fra 11-meter pletten mod Island.

Anders Dreyer. 15 straffespark, 14 scoret, 1 brændt

Foto: Sipa US/Alamy Live News

Dreyer har ikke fået et eneste minut på banen ved slutrunden, men han kunne være en joker at sende ind i 119. minut, hvis Danmark går mod en straffesparkskonkurrence.

Dreyer har sænket mægtige 14 straffespark ud af 15 mulige, her i blandt tre ud af tre i straffesparkskonkurrencer gennem sin seniorkarriere. Tre gange i indeværende sæson har han scoret for Anderlecht fra 11-meterpletten.

Kasper Dolberg. 15 straffespark, 14 scoret 1 brændt

Foto: Belga News Agency/Alamy Live News

Ligesom holdkammeraten Anders Dreyer har Kasper Dolberg været sikkerheden selv fra 11-meter pletten gennem karrieren, og ligesom Dreyer har Dolberg også scoret på tre ud af tre spark for Anderlecht i sæsonen. En enkelt gang har Dolberg scoret i en straffesparkskonkurrence, mens hans enlige misser kom helt tilbage i efteråret 2017.

Andreas Skov Olsen. 8 straffespark, 7 scoret 1 brændt.

Foto: Belga News Agency/Alamy Live News

Skov har scoret en enkelt gang for U21-landsholdet, to gange i Belgien, tre gange i Superligaen og en enkelt gang i pokalturneringen. Kant-raketten har altså sublime 88% udnyttelse på sine otte straffespark og kan også være en oplagt joker at bringe fra bænken i løbet af kampen både på fart og antrit, men altså også på evner fra straffesparkspletten.

Alle danske skytter:

SPILLERSTRAFFESPARKSCORETBRÆNDTUDNYTTELSES-%
JONAS WIND2117481%
CHRISTIAN ERIKSEN2016480%
ANDERS DREYER1514193%
KASPER DOLBERG1514193%
ANDREAS SKOV OLSEN87188%
PIERRE-EMILE HØJBJERG95456%
MATHIAS JENSEN64267%
JANNIK VESTERGAARD43175%
CHRISTIAN NØRGAARD220100%
RASMUS HØJLUND220100%
JACOB BRUUN LARSEN220100%
RASMUS NISSEN42250%
THOMAS DELANEY111100%
YUSSUF POULSEN111100%
JOACHIM ANDERSEN111100%
VIKTOR KRISTIANSEN21150%
MIKKEL DAMSGAARD1010%
ANDREAS CHRISTENSEN3030%
JOAKIM MÆHLE0000%
ALEXANDER BAH0000%
Alle straffespark på seniorplan er talt med i liga, pokal- europæiske og landskampe. Både ordinær tid og straffesparkskonkurrencer er talt med. U19-kampe og nedefter er ikke talt med. Kilde: Transfermarkt

Neuer eller Schmeichel?

Foto: Philippe Ruiz/Xinhua/Alamy Live News

På målmandsposten er der ingen tvivl om, at tyskerne har en fordel i at have en af verdens bedste målmænd.

Manuel Neuer er ikke kun god med fødderne, en formidabel shot stopper og en unik keeper sweeper: Han er også ekstremt god på straffespark.

Statistisk scores der på omtrent 79% af straffesparkene i moderne fodbold, men Neuer står noteret for mægtige 17 redninger på 57 straffespark, som giver ham en redningsprocent på 30! Neuer har for klub- og landshold deltaget i 12 straffesparkskonkurrencer, hvor den tyske keeper har vundet de syv.

Kasper Schmeichel er ingenlunde dårlig på straffespark, hvor den danske sidsteskanse ligger på hæderlige 24 i redningsprocent. Til gengæld er han langt mere erfaren end Manuel Neuer, hvor Schmeichel i sin karriere har stået overfor en straffesparksskytte utrolige 138 gange med 33 redninger til følge. Til gengæld har Schmeichel kun spillet fem straffesparkskonkurrencer med to sejre og tre nederlag til følge.

Danmark skal i øvrigt håbe på, at Kasper Schmeichel holder sig fit for fight gennem hele kampen. Går det til straffespark har reserverne Mads Hermansen (21 i redningsprocent og kun en straffesparkskonkurrence i karrieren, som blev tabt) og Frederik Rønnow (aldrig stået en straffesparkskonkurrence og reddet forrykt lave 5 ud af 44 straffespark) ikke i nærheden af samme forudsætninger som den danske anfører.

Skriv første kommentar

Skriv et svar