18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: FCN blev snydt i Brøndby, men …

Benjamin Leander kigger de første fem Superliga-kampe fra 13. runde i gennem og analyserer de vigtigste kendelser fra dommerne.

Foto: IMAGO / Gonzales Photo, Dejan Obretkovic

FC Midtjylland – Lyngby (fredag)

Bundrutinerede Jakob Kehlet var aldrig i problemer på MCH Arena. Gult til Gylfi Sigurdsson mindede i stil om Nani på Alvaro Arbeloa i 2013 i CL-opgøret mellem Real Madrid og Manchester United, men den klare forskel på situationen i Herning og den i Manchester var, at Sigurdssons kontakt ikke havde karakter af en decideret stempling, men mere som et spark – i øvrigt udført med lavere intensitet end Nani. Gult kort var helt på sin plads her.

Det direkte røde kort til Casper Dani Winther i overtiden var heller ikke til at komme udenom, selvom det hører til de absolutte sjældenheder, at man udviser en spiller for berøvelse af oplagt scoringsmulighed 75 meter fra mål. Mads Kikkenborg var dog løbet med op på hjørnespark, og i et øjebliks kådhed besluttede LBKeren sig for at give Aral Simsir en gevaldig overfrakke på, sådan så FCM-indskifteren ikke havde frit løb mod mål. Forseelsen koster Winther to karantænedage.

FC København – Hvidovre (lørdag)

Hvis Kehlet ikke var udfordret i Herning fredag, så kom Aydin Uslu ikke på voldsomt sværere missioner lørdag, hvor FC København kom foran efter 14 sekunders spil og ikke så sig tilbage siden.

Martin Spelmann satsede hele butikken efter 40 minutter i duel med Christian Sørensen i en løs-bold-duel, hvor han med stor kraft sprang med knopperne forrest, men var heldig (og dygtig) nok til primært at ramme bolden, men også efterfølgende jernede ind i FCK-backen. Spelmann plæderede kraftigt for at være på bolden, hvilket også var helt korrekt, men man kan ikke spille bolden fair med knopperne forrest og efterfølgende skabe en kontakt med modstanderen. Derfor helt ok at give gult i situationen.

Soleklare advarsler til Iljazovski og Geertsen for at stoppe lovende angreb fuldendte en nem dag på kontoret for Uslu.

Vejle – Viborg (søndag)

Anderledes udfordret var Jens Maae i Vejle, hvor begge hold lå ufattelig meget ned, og hvor Maae lagde et højt forsætlighedsniveau. Viborg-spillerne virkede frustrerede i 1. halvleg, men uden synderlig mange episoder, hvor de kunne føle sig bortdømt.

Der kunne godt være dømt straffe til Anosike Ementa efter en nærkontakt med Vejles Denis Kolinger, men bevismaterialet var ikke af klinkende klar karakter. Sparkede Ementa sig selv over benet, eller skete det efter en kriminel kontakt fra Vejle-kroaten? Sidstnævnte virkede mest sandsynligt, men jeg forstår godt, at VAR-dommer Michael Tykgaard ikke anbefalede et on-field-review, når ingen af de tilgængelige vinkler viste en rygende pistol.

Silkeborg – OB (søndag)

Nyoprykkede Simon Rasmussen havde ikke imponeret mig i sine første tre kampe. Hans første halve time i SIF-OB var aldeles udmærket med en flot dobbelt-advarsel til hjemmeholdet:

Fra det 35. minut gik det dog ned ad bakke for Rasmussen, som overså et klokkeklart frispark af Aske Adelgaard på Oliver Sonne. Et såkaldt “blindside hit” fra OB-backen, som hensynsløst gik i duel med Silkeborg-spilleren og ramte ham i ansigtet med enten overarm eller skulder.

Formildende i situationen var, at der ikke var nogen svingende albue, og at Adelgaard næppe går ind i duellen med onde intentioner. Sonne er ude af balance i forvejen, og bliver også ramt uheldigt i situationen. Det ændrer dog ikke på, at frispark og advarsel til OB’eren havde været den korrekte løsning. Dommer Rasmussen gav ingen af delene og missede sågar en åbenlys advarsel til en (forståeligt) rasende Nicolai Larsen i SIF-målet, som kom løbende ud af sit bur og gestikulerede voldsomt. Den slags opførsel kan ikke tolereres uanset hvor legitim protesten er. I stedet fik Lubambo Musonda gult kort udenfor banen, hvor SIF-spilleren givetvis havde sagt noget fra sin plads blandt hjemmeholdets opvarmningsspillere.

To minutter senere var SIF-spillerne igen komplet rasende over et frispark dømt mod Alexander Busch, som var i duel med OBs Johannes Selvén. Her får Rasmussen dog ubetinget opbakning til at give advarsel til Busch, som ganske enkelt blev overløbet af svenskeren og måtte trække i håndbremsen med en holdeforseelse.

Rasmussen blev ramt af en forstrækningslignende skade midtvejs i 2. halvleg og måtte udskiftes med navnebror Michael Rasmussen, som leverede fine 35-40 minutter på banen og havde to korrekte advarsler til Turay fra OB og Sonne fra Silkeborg. Sidstnævnte for en holdeforseelse, der sender ham i karantæne mod Viborg.

Brøndby – FC Nordsjælland (søndag)

Velspillet kamp i Brøndby, hvor Sandi Putros også var årsag til en kamp med flow i. Forsætlighedsniveauet på Vestegnen var højt, og Putros fløjtede kun 19 frispark undervejs.

Kampens højdepunkt var naturligvis frispark eller ej på Mohammed Diomande i forbindelse med Brøndbys 2-1 scoring. Daniel Wass laver utvivlsomt et frispark på FCN-motoren, som har sluppet bolden, men VAR-protokollen foreskriver, at der foreligger en ny spilfase (Attacking Possesion Phase, APP), når bolden overgår til en medspiller. Her er der ingen forseelse mod Marcus Ingvartsen, da han taber bolden, som efterfølgende ligger i nettet seks sekunder senere, da Nicolai Vallys bragede den i mål fra 20 meter.

FCN har en tydelig sag i forhold til at brokke sig over en dårlig vurdering fra Sandi Putros, men der er ikke noget at komme efter i forhold til VARs rolle. Selve APP-afsnittet fylder ekstremt lidt i VAR-håndbogen hos FIFA og IFAB og er fortsat en subjektiv fortolkning i forhold til anvendelsen af “Ny spilfase”-begrebet.

Indledningsvis var jeg skeptisk overfor Putros’ to advarsler til Brøndby for tidsudtræk. Den sidste situation er dog berettiget, men det er svært at se hvorfor det er forsvarsspilleren Jacob Rasmussen, som ender med advarslen i stedet for Nicolai Vallys, som er den egentlige forhaler af tiden – også i forhold til lovens bogstaver:

Her kan indkast erstattes med “igangsættelse”.

Jacob Rasmussen er i karantænefare med sin advarsel fra søndag, og derfor bør Brøndby appellere det gule kort, der passende kan udstedes til Nicolai Vallys i stedet.

Skriv første kommentar

Skriv et svar